Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 691921)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
Roger Thornhill
Zijn eerste argument is ook het moeilijkst te weerleggen. De situatie is vergelijkbaar met de berichten op de MovieMeter-pagina's voor de eerste film in de Hobbit-cyclus, waar gebruikers die de film afkraken dikwijls meteen stellen dat Peter Jackson dollartekens in zijn ogen heeft. Het lijkt me een beetje een kwestie van hoe je de integriteit van een filmmaker inschat, en zowel Scott als Jackson mag je volgens mij toch wel het voordeel van de twijfel geven.
JacoBaco
Wat al uit de extra's op de Bluray duidelijk wordt, is dat Scott sowieso de vinger in de pap heeft wat het script betreft. Het is niet zo dat Scott opdracht krijgt van de studio op een manier van: Luister eens Scott, je moet weer even een Alienfilm maken, hier heb je een script en met veel bemoeienis van de studio mag Scott de film regisseren.
Daarnaast haalde ik ook al aan dat James Cameron gewoon nog steeds zijn eigen scripts schrijft. Ook al praten we nu over de uitzonderingen, het is niet zo vanzelfsprekend als dat AC1 het zegt:
Het verhaal is dan ook gewoon besteld. Tegenwoordig gaat dat zo in Hollywood. Eerst wordt er een 'go-ahead' geven voor het maken van een sequel/prequel (gebaseerd op een eerder behaald succes) en dan wordt er pas opdracht gegeven aan een 'anonieme' schrijver om gauw iets te verzinnen tegen een bepaalde datum want dan gaat de hele productie van start. Vroeger was er eerst een geniaal script of boek dat leidde tot het maken van een film. Dit is simpelweg gewoon niet juist.
Ook Neill Blomkamp heeft met zijn nieuwe film Elysium gewoon weer zijn eigen script mogen schrijven. Dus waarom doen sommige mensen nou zo moeilijk?
Het grote probleem met Prometheus is dat Scott en Cameron een prequel wilden maken op Alien, maar eens die af was het louter een verhaal is dat voorafgaat aan Alien maar verder niets te maken heeft met de franchise. Terwijl ikzelf bij een prequel denk dat het wel een onderdeel zou zijn van die franchise. Er is enigszins een aansluiting bij Alien, maar Prometheus is een totaal andere film geworden met evengoed zijn fans en tegenstanders. Alien staat nog altijd op nr 1 in mijn top 10, maar Prometheus komt daar nog niet in de buurt. Het is geen slechte film, maar gewoon iets helemaal anders dan Alien. Buiten enkele verhaalonderdelen die wat verwijzen naar de film uit 1979 heeft het met die film niets te maken en is het ook absurd om er de vergelijking mee te maken. Wat velen automatisch doen gezien het als een prequel wordt verkocht.
wimnoot
Scott heeft volgens mij nooit gezegd een prequel te willen maken. Hij wilde een film maken met Alien dna. En zo wordt hij ook verkocht. Het is een franchise op zich, met nu al iconische figuren zoals de engineers.
Bericht
Is er nog steeds wat onduidelijkheid wat Prometheus nu precies is. Prequel, spin-off, reboot etc.. Wat wel zeker is, is dat dit veel raakvlakken heeft met het bronmateriaal en het speelt zich sowieso af in hetzelfde universum. Prometheus is officieel de zevende film in de Alien franchise en helaas horen de AVP er dus eigenlijk ook bij.
Er is enigszins een aansluiting op Alien? Zelf vind ik de Space-Jocky a.k.a. Engineer een hele grote aansluiting, hun ruimteschepen en tevens de Weyland Corporation. Allemaal grote overeenkomsten. En helemaal op het einde wanneer The Deacon wordt geboren, is het overduidelijk dezelfde alien. Echter heeft de alien een ander uiterlijk omdat de gastheer voor een heel groot deel verantwoordelijk is voor het uiterlijk. In Alien 1 en 2 waren dit mensen en in Alien 3 was het een hond en dat is duidelijk te zien. In Prometheus is het een Engineer.
Voor mij sluit Prometheus keurig aan op Alien 1. Wat de film zo anders maakt en wellicht is dit wel het grote euvel voor een aantal mensen: In Prometheus staat niet de Alien centraal, maar de Engineers. Maar voor mij is dit geen reden om het als een totaal andere film te ervaren. Prometheus is 100% Alien-waardig.
Roger Thornhill
Misschien moet je het vergelijken met Hitchcock en Ford: die hadden een verhaal of plotlijn of thema, en daar huurden ze dan schrijvers bij in om dat gegeven tot een verhaal c.q. script uit te werken. Zelf kregen ze zo goed als nooit een writer's credit, maar ze zaten wel met de "officiële" schrijvers om de tafel of gaven ze dwingende aanwijzingen na voltooiing van een scriptversie. Niet voor niets worden zij dan ook als auteurs beschouwd (naast hun steeds terugkerende thematiek, visuele stijl, specifieke details, gebruikelijke acteursensembles enz.). Maar daarvoor moet je dan wel genoeg "clout" hebben (zoals ook sommige sterren: op de commentaartrack van Street kings vertelt de regisseur daarvan bijvoorbeeld dat hij met de scriptschrijver naar het huis van Keanu Reeves gaat om daar het script aan diens eisen aan te passen in de vorm van schrijfsessies met schrijver, regisseur en steracteur. Tja, óf je script wordt niet verfilmd óf het wordt dankzij de medewerking van de ster verfilmd maar dan wel in "enigszins" aangepaste vorm – het is vaak kiezen of delen).
Zouden we Ridley Scott als een auteur mogen beschouwen?
Als je de kern van een franchise naar de achtergrond duwt is dat voor mij wel een hele andere film. Alsof je een Bondfilm zou maken rond een romantisch verhaal met Monneypenny waar James Bond een gastrol van 5 minuten in heeft.
Of deze film nu wel of niet tot de franchise hoort zal wel een discussie blijven. Door de Engineers centraal te zetten is het in elk geval een groot euvel voor veel mensen zoals je zelf al zegt en voor mij persoonlijk dan ook geen echte Alien-film.
JacoBaco
Zouden we Ridley Scott als een auteur mogen beschouwen.
Ridley Scott als auteur.... Ja, in zekere zin toch wel. Alien 1 is gebaseerd op een script van Dan O'Bannon, maar Scott is wel van grote invloed. Hij heeft een duidelijk visie wat Alien betreft. Wat jij zegt over Hitchcock en Ford, is denk ik een heel goed voorbeeld. Visueel heeft H.I. Giger de Alien uitgevonden samen met nog veel meer artwork wat in de Alienfilms te zien is, maar Scott heeft de Alien wel schittert tot leven gebracht op film met een duidelijke eigen visie. Nu is een visie wel iets anders dan een verhaal bedenken, maar Scott doet beide. In grote lijnen bedenkt hij het verhaal en laat ervaren scriptschrijver het uitwerken en Scott grijpt in indien nodig. De studio had weinig in te brengen omtrent Prometheus. Wel iets, maar niet veel.
Scott wilde trouwens in Alien 1 de alien terug naar de aarde laten vliegen en de alien gebruikte dan de stem van Ripely (die dus ook dood gaat) voor toestemming om te landen. Gelukkig heeft de studio hier toch wel een stokje voor gestoken.
Scott is ook verantwoordelijk voor de cryonics of hoe die dingen ook heten. Je weet wel, die cabines waar ze voor langere tijd in kunnen slapen. Dit heeft Scott bedacht.
Hier Sigourney Weaver over Ridley Scott en Alien 1.
YouTube - Sigourney Weaver On Ridley Scott's Vision For ALIEN
JacoBaco
Prometheus hoort officieel bij de franchise. Dit is een feit. Ik snap je probleem met Prometheus, alleen zie ik het toch heel anders en daar moeten we het denk ik maar bij laten.
JacoBaco: Tja, officieel is het inderdaad een onderdeel van de franchise, maar door de Alien niet meer centraal te zetten is het gevoelsmatig geen onderdeel. Dat bedoeld ik er mee. Het is al wel een ander soort film dan Alien en dat geeft verschillende oordelen van de kijkers natuurlijk. En daar kun je moeilijk over blijven discussiëren. Ieder zijn smaak.
JacoBaco
Helemaal mee eens. Bij mij is het goed bevallen en bij jouw is het een beetje in het verkeerde keelgat geschoten en dat is (in dit geval) helemaal niet zo raar nee. Prometheus is wel behoorlijk afwijkend in dat opzicht.
AC1
Scott bezocht de set van Avatar en werd aangestoken door Cameron om terug sciencefictionfilms te gaan maken. Toen heeft Scott gevraagd aan Spaith om een Alien prequel te pennen. Het was niet zo dat dit script al jaren de ronde deed en dat Scott op basis van dat script plotseling had besloten om er een film van te maken. Het script van Spaith werd dan herschreven door Lindelof. Scott heeft ook aan een andere schrijver opdracht gegeven om een Blade Runner 2 te schrijven. Wie weet wordt het ook een geheel andere franchise. Zo gaat dat tegenwoordig in Hollywood. Er worden sequels en prequels besteld bij de vleet.
wimnoot
Juist door die beslissing van de regisseur om het script te laten herschrijven blijkt dat het hier niet om een of andere slappe prequel gaat.
JacoBaco
Om te voorkomen dat er eventueel verwarring ontstaat. Het is sowieso geen prequel. Althans, in principe niet. Maar Prometheus is wel een film die 100% deel uitmaakt van de alienfranchise en sluit in dit geval ook heel netjes aan op Alien 1. Alleen staan dit keer de Space-Jockey ofwel de Engineers centraal. Dit is gewoon officieel. Scott is waarschijnlijk voor 75% verantwoordelijk voor het script qua plot, ideeën etc. En Prometheus is er ook niet gekomen voor de vele tientallen miljoenen winst. Daarvoor wijkt de film toch echt te veel af van de blockbusterformule. Dus dat hele verhaal wat AC1 verkondigd over een go-ahead, script bestellen, deadline vastleggen enz. enz. zijn leuke weetjes, maar wat heeft dat met Prometheus te maken? Bijna niets.
????
AC1
Zowat alles. Zo is Prometheus ontstaan.
Stephan
Scott heeft altijd gezegd dat hij pas weer SciFi zou draaien als er een erg goed script lag. Duidelijk is ook dat hij er zelf jaren aan gesleuteld heeft met een aantal troeven nog in de hand. Scott zegt tegen geen enkele studio "ja" om een rip off van zijn eigen succes te maken.
Natuurlijk is het zakelijk onderbouwd, maar de keuze om voor dit project te gaan heeft niets met een succesformule te maken. Dat heeft Scott niet nodig en hij is hoogmoedig en eigenwijs genoeg om niet op dat niveau te denken.
AC1
Dat heeft hij gezegd, ja. Maar daar heeft hij dan uiteindelijk niet op gewacht. Prometheus komt voort uit de schrijfels van Spaith (in opdracht van Scott) en waarvoor Ridley ongetwijfeld ook ideetjes heeft aangebracht. De prequel had altijd over de space jockey moeten gaan. Waarom lag hij daar? Wat is er gebeurd? Wie waren ze? Dat waren vragen die Scott beantwoord wou zien.
Alien prequel/sidequel + Ridley Scott = blockbuster = miljoenen winst.
De film heeft 130 miljoen gekost en moest het de start zijn van een nieuwe franchise ontsproten uit de Alien franchise. Geloof me, iedereen had een blockbuster voor ogen, vooral Ridley Scott.
JacoBaco
Dit had ik gister al toegelicht. Uiteraard is Prometheus er ook voor winst. Welke (grote) film niet? Maar we kunnen (even ter vergelijking) Prometheus niet gaan vergelijken met een film als The Avengers met een 2x zo hoog budget en een opbrengst van meer dan een half miljard. Om te beginnen is Scott geen schoothondje van de studio zoals bijvoorbeeld een regisseur als Paul W.S. Anderson (AVP1) dat wel is. Ten tweede is het wel duidelijk dat Scott toch vooral een film voor de fans heeft gemaakt en niet zo'n 100% studiofilmpje zoals AVP. Dat niet alle fans blij zijn met het resultaat is niet relevant, het gaat om de intentie van Scott. Met Prometheus stond Scott voor het grootste deel aan het roer. Check o.a. de extra's op de blu-ray.
Prometheus hoort bij de alienfranchise en is er niet gekomen als nieuwe franchise. Scott heeft niet zomaar wat ideetjes aangebracht. Dit is veel meer dan je denkt. Scott is nou eenmaal de peetvader van Alien. Wat meer nuance is wel terecht in dit geval. Bovendien gaat jouw verhaal ook niet op voor bijvoorbeeld Avatar 2. Vaak willen regisseurs vooraf al een trilogie maken, maar als de film enigszins flopt, komt het er vaak niet meer van. Denk aan Terminator Salvation. Dit zou de start zijn van een nieuwe trilogie in de Terminator franchise. Maar helaas!
JacoBaco
We kunnen hier natuurlijk wel weer eindeloos over doorgaan, maar wat ik zeg, en wat Stephan zegt, ligt veel dichter bij de waarheid dan wat jij beweerd. Dus misschien kun je het nu naast je neerleggen?
wimnoot
Dat kan toch nog steeds? Maakt de opvolger van Prometheus nog beter. Er zijn ik weet niet hoeveel Prometheus sites opgezet waar fans discussieren en zich verheugen op die film. Ik merk aan je berichten dat jij er daar niet een van ben.
JacoBaco
We weten inmiddels al véél meer over de space jockey dan 1,5 jaar geleden. Er zijn wel comics waarin ze voorkomen, maar daar zijn het zoals we zien slurfachtige wezens en vooral een stel klootzakken. De slurfachtige wezens zijn door Prometheus meteen van tafel geveegd.
Prometheus 2 (Paradise) heeft naar mijn verwachting nog genoeg interessante materie te bieden. We komen o.a. nog meer te weten over de Engineers.
Ja, wij vinden het fijn Prometheus op te hemelen en AC1 vindt het steeds maar weer nodig Prometheus zeer kritisch te benaderen. Leuk voor de afwisseling.
megaman
Wel apart dat ik hier meer 4tjes en 5jes tegen kom dan bij Oblivion. Prometheus is absoluut geen slechte film maar sommige acties van bepaalde crew members waren toch wel idioot. Het kan wel Ridley Scott zijn, maar ook dat zegt voor mij niet alles. Dit is bijlange na geen Alien of Blade Runner. Oblivion daarentegen had meer stijl, sfeer en komt indrukwekkender over dan Prometheus. Scott deed met minder geld en technologie mooiere dingen dan in dit CGI tijdperk met torenhoge budgets. Mooie plaatjes maar minder ziel. En dat had Oblivion dus juist wel: een ziel! Ik had geen band met de personages van Prometheus terwijl Oblivion mij echt in die wereld zoog en bijna droom-achtig over kwam.
JacoBaco
Bij oblivion heb ik de laatste 20 minuten zitten slapen.
Dan heb je geen leuke interessante spectaculaire dingen gemist. De laatste 20 min zijn het slechtst!
AC1
Beide films zijn niet echt denderend, jongens. Gravity wordt da shit!
(of Interstellar ... maar ik gok op Gravity)
JacoBaco
Gravity wordt net als Prometheus een steengoede film, maar Prometheus valt natuurlijk moeilijk te overtreffen.
AC1
Inderdaad, qua 'teleurstelling' valt Prometheus moeilijk te overtreffen.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated