Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 691921)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
robje112
Met dank aan Phoenix valt het een ander op zijn plaats..
Benieuwd naar de volgende prequel!
skipy05
wat een tegenvaller. Ik vond dat de film heel goed begon.De eerste 80min vond ik nog goed meevallen. Maar het einde trok op niets. Het ging zo bergafwaarts.
Ik vond het wel allemaal heel mooi gemaakt.
De cast was ook heel sterk.
Verhaal vond ik heel wat minder goed.
Joek
Met dank aan Phoenix valt het een ander op zijn plaats..
Benieuwd naar de volgende prequel!
Als je overal zelf een verhaaltje van maakt inderdaad.
Mijn filmervaring is niet verpest hoor Phoenix, had nog genoeg reserve van de echte klassieker Alien.
De verklaring over de wetenschappers is gewoon een smoesje ofwel van kijkers of van de regisseur zelf , er moest ergens een duidelijke fout worden gemaakt om de missie in het honderd te laten lopen, dat het zo eenvoudig is gedaan vind ik erbarmelijk.
Jij jouw mening, ik de mijne.
mcdaktari
Nu ik de naam zie heb ik ook een idee voor een film die ze kunnen namaken van een serie die vroeger een hit was:
Daktari!!
Ik zou zeggen ga je gang, wat houd je tegen.... geld neem ik aan. En misschien nog wel belangrijker Talent. Maar wel leuk dat jij de serie nog kent, dat betekend dat je niet één van de jongere hier bent.
mcdaktari
trouwens weet iemand hoe die andere film heet, dat is vlgs mij ook één of andere alien film, dat ze op een planeet vlgs mij hetzelfde schip vinden als in Prometheus. Daar gaan een man en vrouw dan in terwijl 2 kinderen in een ruimte voertuig achter blijven. Ik heb die film ook gezien maar weet zo niet welke dat is. Iemand ?????
silversurfer
een heel erg voorspelbare film , ergerde me ook aan de hoofdrolspeelster en die robot maar toch op een of andere manier keek het wel lekker weg [matig]
wimnoot
Dat is Aliens van James Cameron, het tweede deel van de 4 Alienfilms.
mcdaktari
idd @wimnoot die bedoelde ik, en het mooie van alles, die heb ik zelf ook hahaha
mock turtle
Film begon veelbelovend met de zoektocht naar ander leven, maar terwijl ik hoopte op een verrassende film met diepere zoektocht naar het antwoord op de vraag 'waar komen we vandaan', werd het helaas toch weer een "alien-worm dringt zich in menselijk lichaam"-horrortje. Spannend, dat wel, en lekker lang, dus toch een ruim voldoende.
Joek
Beste daktari, de man, vrouw en de twee kids (waarvan er een Newt (ja juist!) heet dat is natuurlijk in de volledige versie van Aliens, dus waarin niet geknipt is.
(Ik heb trouwens wel schrijftalent!!!!)
MartMovie
Zo vanavond voor de 2e keer Prometheus gekeken. Het blijft toch voor mij 1 van de hoogtepunten op filmgebied van 2012. Ook al miste ik nu thuis het 3D effect van de bioscoop toch bleef hij voor mij geheel overeind. Veel antwoorden worden gegeven n.a.v. de eerdere Alien films en ook nieuwe vragen komen boven drijven. Wat mij hier vooral opvalt aan alle commentaren is het haarkloven van de details.
Zelf heb ik wat minder last hiervan omdat ik probeer de film meer als beleving te ervaren en minder als exacte wetenschap. Natuurlijk zijn niet alle dingen even sterk (niemand vliegt zichzelf te pletter, of offerte zichzelf zo makkelijk op als hier gebeurde) maar het geheel was voor mij prachtig. Zeker als Sf liefhebber hoop je dat er vaker films als deze gemaakt worden. Nu is mijn volgende hoop gericht op "Startrek into Darkness" mei 2013. Hopelijk is deze net zo goed als zijn voorganger.
mcdaktari
(Ik heb trouwens wel schrijftalent!!!!)
wat ben ik blij voor jou dat jij wel schrijftalent hebt !!!!!!!!
fooraap
Gisteren Prometheus nog een keertje gezien. Toen ik hem in de bioscoop gezien had, vond ik hem best ok. Ik twijfelde tussen 3,5 en 4 sterren. Na de tweede kijkbeurt ben ik er minder enthousiast over. Qua sfeer kan Prometheus niet tippen aan Alien. Ook door enkele plotwendingen en keuzes in de verhaallijn vind ik Prometheus een minder goede film. Ik verlaag mijn waardering naar 3*.
LOTR-lover
Eindelijk Prometheus kunnen kijken. Werd eigenlijk wel blij verrast, want afgaande op de vele recensies was de algehele tendens toch voornamelijk dat de film wat zou tegenvallen. Ik kreeg dat gevoel gelukkig helemaal niet. Vond de setting en de sfeer die door Ridley Scott is neergezet prima en lekker duister. Fijne laatste cameo van de alien, vond dat echt heel cool gedaan.
Qua plot zullen er genoeg gaten te vinden zijn maar dat vind ik minder interessant. Als ik feiten en geschiedenis wil dan koop ik wel een geschiedenisboek. Bij films wil ik vermaakt worden en dat werd ik, op wat te trage stukjes na, bijna de gehele film.
Joek
Daktari kwam eens bij de Mc en dacht plots:"verrek" ik heb een deja vu gevoel, het deed hem veel..teveel..meer dan een heleboel.
Met een grote trage geeuw dacht hij aan Clarence de schele leeuw: "als ie nu eens op dat broodje voor me gebakken zou zijn, dan zit hij mij niet meer achterna, dat is eigenlijk rustig, best fijn"
Broodje in de buik, grote grijns op zijn kop, en ik....ik schreef dit in 03.05 minuten op.

maurod
Bij het bekijken van deze film kreeg ik een deja-vu van meer dan 30 jaar geleden. Naarmate de film vorderde waren de vooruitzichten groots, maar uiteindelijk helaas teleurstellend. Ondanks de goeie cast en de vele jaren ervaring van de regisseur valt het verhaal erg tegen. Een onsamenhaggend avontuur met bitter weinig spannende scenes.
Geef mij persoonlijk toch maar die van al die jaren geleden.
mcdaktari
@Joek noem je dat schrijftalent???? volgens mij ben je behoorlijk de weg kwijt. verkeerde pillen?
mystica
Deed mij ook erg aan Aliens denken. Ik hou niet zo van dit genre. Vond het een mager verhaal.
gatygun
Vondt het een erg goede film, echt weer is iets waar ik wat mee kon. Een pareltje is het niet. maar zeker een goede film verruit van slecht.
ikzendenbee
Scott toont zich een echte veteraan met deze toffe combinatie van oppervlakkig mainstream horror/adventure en diepere thema's, mét mythologische grondslag. Ooit een college gehad over The Golden Bough met Apocalypse Now als lichtend voorbeeld en deze film kan daar zo bij aansluiten.
De filmer Scott is het sinds zijn absolute doorbraak in 1979 zeker nog niet verleerd. Prometheus is visueel vlekkeloos geproduceerd met een prima soundtrack (zowel de score als het sound design) en beschikt over een zeer solide cast. De verhalenverteller Scott is wel iets veranderd ten opzichte van het rechttoe rechtaan overleven van Ripley en daar lijken de meeste criticasters op af te knappen. Het narratief is wat warrig en de karakters wat één-dimensionaal, maar het past bij de allegorieën die Prometheus in zijn ruim meedraagt.
Kort maar krachtig zien we eerst het ontstaan van leven op aarde door de opoffering van een zendeling (het schip dat hem bracht vertrekt op de achtergrond terwijl hij zelf uit elkaar valt). De titaan Prometheus gaf de mens volgens de oude Grieken het leven en het vuur, wetende dat hij hiervoor voor eeuwig gestraft zou worden doordat zijn steeds terug groeiende lever keer op keer werd weggegeten door een kraai.Wat dat betreft komt de Engineer er nog genadig vanaf in de film, trouwens.
Enkele miljoenen jaren later is de mens volwassen geworden, met wat finishing touches van de Engineers hier en daar, iets wat ze natuurlijk ergens op willen schrijven. Het liefst een muur in een grot in de middle of nowhere. Weer jaaaaaren later vindt de mens deze tekeningen terug en gaan ze op zoek. We duiken de ruimte in maar daar blijkt dat de Engineers ons niet meer zo aardig vinden als we dachten want wat we in deep space aantreffen is een biologische wapenfabriek met het vizier gericht op de Aarde. Wat zou er gebeurd kunnen zijn dat de Engineers zo pissig zijn? Dat die ene Engineer zo'n 2000 jaar geleden is onthoofd is wel érg toevallig. Wat voor een belangrijke gebeurtenis heeft er destijds nog meer plaatsgevonden ergens in het universum? Het zal zo rond het jaar 0 zijn geweest...
Waarom zijn de Engineers zo pissig dat wij één of andere vent met waanvoorstellingen aan een kruis hebben gespijkerd? Het was maar een timmerman... Wacht, een timmerman? Een timmerman from outer space, wellicht?
Als JC een Engineer was, bijvoorbeeld ééntje die polshoogte kwam nemen of ééntje die ons nog een laatste kans gaf na 's mens eerste gruwelijke uitspattingen, en we behandelen die zo, wat verwacht je dan? We vermoorden een wezen aan wiens opofferingsgezinde ras wij letterlijk ons leven te danken hebben en vervólgens bidden wij deze aan alsof hij voor onze zonden is gestorven. Een klap in het gezicht, lijkt me, en plotseling zijn de motieven van de Engineers niet zo vergezocht meer... Zeker wanneer je als klap op de vuurpijl nog door zo'n narcistisch mormel uit je winterslaap wordt gehaald omdat hij geen zin heeft om te sterven en zijn "koninkrijk" over te dragen aan de volgende generatie.
Prometheus lijkt leeg spektakel, maar loopt juist over van betekenis: Elizabeth (Bijbelse naam!) die op Kerstdag een 'bijzondere foetus' ter werd brengt. De muurschilderingen in het schip. Het constant terugkerende thema van opoffering en (weder)geboorte (zo'n beetje het cruciale motief in elke mythologie). De bespiegelingen van de belangrijkste waarden afgezet tegen of juist kenbaar gemaakt dank zo'n figuur als David....
Prometheus is niet alleen een verhaal over de zoektocht naar het ontstaan van de mensheid, maar ook een ontdekkingsreis door al lang bekende verhalen daarover. Verpakt in een blockbuster. Dat zijn de mooiste wat mij betreft.
5* Jammer dat ik hem in de bioscoop gemist heb.
interessante bespreking van de film. Ik heb de film een tijd geleden gezien en stelde me een heleboel vragen waarvan je er wel een aantal mooi uitklaart. Weet je ook waarom David één van de wetenschappers besmet en ook zo geamuseerd is met het feit dat de wetenschapster (die zo gelovig is) zwanger blijkt van een monster?
Ik snap ook niet goed waarom ze verder niemand waarschuwt over de vreemde bedoelingen van David, maar dat ter zijde. De bedoelingen van David, daar kan ik geen touw aan vastknopen. Ik ben wel benieuwd naar een theorie daarover, moest je die hebben.
Nee dakkie,
maar ik schreef het in absurd korte tijd.
Ik kan je niet uitweiden over mijn talent, alleen maar laten zien dat ik een inventief brein heb, absurd maar goed met name in teksten.
Een epistel ga ik er nu niet aan wijden, geloof me maar gewoon.
MartMovie
"Ohhh nu je het zegt ja Aliens"

hahahahaha,
jc zag er gewoon menselijk uit schat, sterker zelfs, hij was getrouwd met Maria?zoals de gehele geschiedschrijving weergeeft, daarmee is direct je hele trip ontkracht.
Jouw verhaal is leuker dan de film, dat wel.
MartMovie
[quote jc zag er gewoon menselijk uit schat, sterker zelfs, hij was getrouwd met Maria.
Even voor alle duidelijk i.v.m. klok en klepel. JC was het kind van Jozef en Maria. Volgens mij ken ik geen bijbel waar JC met zijn moeder getrouwd was. En Jozef was de timmerman.
Stephan
Nee MartMovie. In de bijbel zijn er twee Maria's. De moeder (maagd) en Maria Magdalena.
Ik ben wel blij dat Joek weet hoe Jesus, waarvan nog steeds geen omonstotelijk bewijs is dat hij echt bestaan heeft, eruit ziet.
Wat voor een beroep hij had is dus ook niet te zeggen. Zou zo maar timmerman kunnen zijn.
Maar goed... het ene fictie verhaal serieus nemen maar het andere niet op basis van zogenaamde 'feiten' is natuurlijk wel een beetje dom.
JacoBaco
Het gaat om een andere Maria. Namelijk deze: Maria Magdalena Daar schijnt Jezus mee getrouwd te zijn geweest. Ze staat ook op het schilderij van Da Vinci. Het laatste avondmaal van Da vinci: Een geheime boodschap of niet? - Plazilla.com
Stephan
Tja... Da Vinci was er ook niet zelf bij, dus waarom zou dat meer (historisch feitelijke) waarde hebben dan een Henkie die iets op een doek kliedert...
MartMovie
Even voor alle duidelijkheid. Maria Magdalena is volgens de bijbel (ik ben atheïst) een volgelinge van Jezus en nergens is schriftelijk bewijs dat ze getrouwd waren. Verder neem ik aan dat wel degelijk in deze (wel interessante) uitleg van het verhaal, Maria de moeder van Jezus bedoelt wordt. Je zou de Maagdelijke geboorte kunnen vergelijken met de geboorte van de Alian bij Elizabeth. Waarbij David dus de soort Heilige geest is.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated