Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 691921)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
sinner84
Het horrorgehalte vond ik te laag in deze film. De film is meer een sci-fi. Jammer, want ik had een spannendere film verwacht.
Eindoordeel: een aardige film, maar geen hoogvlieger.
erik1677
Wow! wat een klasieker is/word dit.
Er zitten zat onvergetelijke scenes in deze film, en supermooi geschoten.
Een meesterwerk wil ik deze prometheus niet noemen, maar maybe wel een sequel of voorloper het is maar net als je het wilt zien van alien, als ik het einde zo zie.
Verders heeft het verhaal eigenlijk weinig met deze klassieker te maken.
Al moet ik zeggen dat ze met robot Fassbender een mooie knipoog doen naar robot henrikssen uit de 1e alien.
Trouwens een toprol van Fassbender.
En de andere acteurs spelen ook naar zwaar behoren.
Of dit net zo'n klassieker word als alien weet ik niet, maar mij heeft hij de volle 2 uur kunnen boeien.
geweldig
twistie
Letterlijk en figuurlijk gelul in de ruimte, ben twee keer in slaap gevallen wat was dit suf zeg !
De Knip
Wow! wat een klasieker is/word dit.
Er zitten zat onvergetelijke scenes in deze film, en supermooi geschoten.
Verders heeft het verhaal eigenlijk weinig met deze klassieker te maken.
Trouwens een toprol van Fassbender.
En de andere acteurs spelen ook naar zwaar behoren.
geweldig
Klassieker? Grapje, zeker?
Ik vond de film echt tegenvallen. Viel zelfs bijna in slaap. Ga he nu ook niet beargumenteren, want Prometheus vertelt niets nieuws. Als het al iets uberhaupt vertelt. Geen spanning, voorspelbare actiescenes en enig dialoog van niveau heb ik niet kunnen bespeuren.
Dit hoef ik echt over 5 of 10 jaar niet nog een keertje te zien. Povertjes:
Phoenix
Scott toont zich een echte veteraan met deze toffe combinatie van oppervlakkig mainstream horror/adventure en diepere thema's, mét mythologische grondslag. Ooit een college gehad over The Golden Bough met Apocalypse Now als lichtend voorbeeld en deze film kan daar zo bij aansluiten.
De filmer Scott is het sinds zijn absolute doorbraak in 1979 zeker nog niet verleerd. Prometheus is visueel vlekkeloos geproduceerd met een prima soundtrack (zowel de score als het sound design) en beschikt over een zeer solide cast. De verhalenverteller Scott is wel iets veranderd ten opzichte van het rechttoe rechtaan overleven van Ripley en daar lijken de meeste criticasters op af te knappen. Het narratief is wat warrig en de karakters wat één-dimensionaal, maar het past bij de allegorieën die Prometheus in zijn ruim meedraagt.
Kort maar krachtig zien we eerst het ontstaan van leven op aarde door de opoffering van een zendeling (het schip dat hem bracht vertrekt op de achtergrond terwijl hij zelf uit elkaar valt). De titaan Prometheus gaf de mens volgens de oude Grieken het leven en het vuur, wetende dat hij hiervoor voor eeuwig gestraft zou worden doordat zijn steeds terug groeiende lever keer op keer werd weggegeten door een kraai.Wat dat betreft komt de Engineer er nog genadig vanaf in de film, trouwens.
Enkele miljoenen jaren later is de mens volwassen geworden, met wat finishing touches van de Engineers hier en daar, iets wat ze natuurlijk ergens op willen schrijven. Het liefst een muur in een grot in de middle of nowhere. Weer jaaaaaren later vindt de mens deze tekeningen terug en gaan ze op zoek. We duiken de ruimte in maar daar blijkt dat de Engineers ons niet meer zo aardig vinden als we dachten want wat we in deep space aantreffen is een biologische wapenfabriek met het vizier gericht op de Aarde. Wat zou er gebeurd kunnen zijn dat de Engineers zo pissig zijn? Dat die ene Engineer zo'n 2000 jaar geleden is onthoofd is wel érg toevallig. Wat voor een belangrijke gebeurtenis heeft er destijds nog meer plaatsgevonden ergens in het universum? Het zal zo rond het jaar 0 zijn geweest...
Waarom zijn de Engineers zo pissig dat wij één of andere vent met waanvoorstellingen aan een kruis hebben gespijkerd? Het was maar een timmerman... Wacht, een timmerman? Een timmerman from outer space, wellicht?
Als JC een Engineer was, bijvoorbeeld ééntje die polshoogte kwam nemen of ééntje die ons nog een laatste kans gaf na 's mens eerste gruwelijke uitspattingen, en we behandelen die zo, wat verwacht je dan? We vermoorden een wezen aan wiens opofferingsgezinde ras wij letterlijk ons leven te danken hebben en vervólgens bidden wij deze aan alsof hij voor onze zonden is gestorven. Een klap in het gezicht, lijkt me, en plotseling zijn de motieven van de Engineers niet zo vergezocht meer... Zeker wanneer je als klap op de vuurpijl nog door zo'n narcistisch mormel uit je winterslaap wordt gehaald omdat hij geen zin heeft om te sterven en zijn "koninkrijk" over te dragen aan de volgende generatie.
Prometheus lijkt leeg spektakel, maar loopt juist over van betekenis: Elizabeth (Bijbelse naam!) die op Kerstdag een 'bijzondere foetus' ter werd brengt. De muurschilderingen in het schip. Het constant terugkerende thema van opoffering en (weder)geboorte (zo'n beetje het cruciale motief in elke mythologie). De bespiegelingen van de belangrijkste waarden afgezet tegen of juist kenbaar gemaakt dank zo'n figuur als David....
Prometheus is niet alleen een verhaal over de zoektocht naar het ontstaan van de mensheid, maar ook een ontdekkingsreis door al lang bekende verhalen daarover. Verpakt in een blockbuster. Dat zijn de mooiste wat mij betreft.
5* Jammer dat ik hem in de bioscoop gemist heb.
erik1677
Sorry De Knip, maar ik denk inderdaad dat deze film een klasieker word, en dat jij niks in deze film ziet kan ik helaas niks aan doen.
Zo ging het volgens mij toen der tijd ook met alien en aliens, de een vond het geweldig en de andere criticaster verguisde het....smaken verschillen
Ik ben het dus helemaal met Phoenix eens, prachtige recensie kerel
NYSe
Het is ook niet zo slim van Scott om de film zo van de oorspronkelijke Alienfilms te distantiëren: op zichzelf staand is Prometheus namelijk inderdaad meer een herhaling van wat we al kennen, maar in de context van de Alienfranchise is de film een bijzonder sterk unicum en heeft het, zeker met het vervolg in het vizier, de potentie een klassieker te worden.
RuudC
Meneertje Knip mag het in elk geval wel iets minder arrogant verwoorden.
Ik ben het dus helemaal met Phoenix eens, prachtige recensie kerel
Ja vind ik ook, al vind ik die jezus/alien theorie een beetje vergezocht.
erik1677
Mij doen sommige scenes ook heel erg denken aan de sci-fi films uit de jaren 50 en 60 qua klassiek desing.
Alleen natuurlijk heel mooi ingebouwd in de vormgeving van vandaag de dag.
Ik vind dit echt heerlijke cinema, en jammer dat ik deze niet in de bios heb gezien.
Een prequel van mijn persoonlijke nummer 1: Alien. Ik moest dus zeker Prometheus zien. Met een bang hartje, omdat Alien in gedachten niet kan verbeterd worden en ook omdat Ridley Scott niet de beste films aflevert tegenwoordig. Less is more bewees hij in Alien, maar more is less bewees hij met Robin Hood.
Prometheus is een film die te filosofisch te werk gaat. Wil Scott een prequel maken van Alien of een kruising tussen 2001: a space odysey en The fountain? Alien was een thriller, Aliens een actiefilm en dit is een zweverige film die op de missing link op het einde niet veel met Alien te maken heeft. Niet dat het een slechte film is geworden, maar zeker niet van het niveau van Alien. Prometheus is een mooi drama geworden, met niet zo'n sterke acteurs helaas, dat net voldoende boeit maar nergens origineel uit de hoek komt. Leuk om een keer te zien, maar duidelijk geen lid van de Alienfamilie.
the new guy
Een prequel van Alien, fantastisch idee! Maar waarom moet het nou zoveel interessanter gemaakt worden dan dat het verhaal eigenlijk is. Hoezo ontstaan van de mensheid erbij betrekken? Ik vond het echt amateuristisch psychologisch gebrabbel.
Gelukkig zat er wel wat spanning in en was het goed gemaakt, maar de teleurstelling van het fylosofische aspect ben ik niet meer te boven gekomen.
Robsaarloos
Pff je verwacht wat spectaculairs , maar valt erg tegen. Slap einde.
Als je tijd over heb, is het wel de moeite waard
Snorren
Enorm hopend op dezelfde sfeer als die prachtige Scott film 'Alien' begon ik aan deze prequel. Helaas raakt deze film het niveau van Alien op geen moment en de angstige, claustrofobische sfeer is helemaal weg. Misschien moet ik deze film even helemaal apart van Alien bekijken.
Ten eerste waren de special effects best wel goed, maar de eerste scène ging veel te vlug en daar was de computeranimatie ook niet echt top. Wanneer Charlie Holloway na zijn verbranding nog lijkt te leven en iedereen aanvalt lijkt hij meer op de ongemaskerde Jason Voorhees dan op wat je zou verwachten bij deze film.
Verder was het wel een vermakelijke film en het had zeker wel wat meer diepgang dan een doorsnee actie of science fiction film. Ook de enorme verwijzing naar Lawrence Of Arabia deed me lang glimlachen. Maar een nieuw deel in de Alien-reeks? Nee, zo zie ik het niet.
Mijn reactie van het totaal: mwa... 3 sterren.
Leland Palmer
Qua CGI één van de beste films tot nu toe, deze 'Prometheus'. Gekeken op 1080p. (uiteraard) en de settings en effecten zijn werkelijk verbluffend. Prachtig vormgegeven, deze nieuwe van Ridley Scott.
Verhaaltechnisch best interessant en meeslepend. Veel actie-scénes zijn een genot om naar te kijken en de film werkt zeer sterk, met een goede opbouw naar het einde toe. De storm, de scénes in de grotten, de abortus; zeer goed. Fassbender zet een erg sterke rol neer als onsterfelijke filmliefhebber en ook Rapace, Theron en (niet te vergeten) Elba zijn goed bezig. De film kan qua spanning, horror en verhaal niet aan grote broer 'Alien' tippen, maar dat geeft niks. Die is op de meeste vlakken nét even beter.
Vond het een mooie mix tussen mainstream sci-fi spektakel en toch ook een film die diepere lagen kent. Scott bewijst maar weer eens een uitstekend regisseur te zijn. Op naar zijn volgende.
devkon
De eerste 20 minuten ofzo dacht ik : dit gaat helemaal goedkomen. De grootsheid, de sfeer, de beelden, de rust, en Fassbender die een zeer goed begin neerzet.
Daarna kwamen de overige karakters in het spel, en begonnen de idioterieën zich op te stapelen, waardoor ik vond dat de balans in ongeloofwaardig/onlogisch begon uit te slaan. Dat, terwijl de film zich wel heel serieus neemt. Ik had ook weinig gevoel bij de karakters. Het deed allemaal afbreuk aan de spanning en de sfeer.
De beelden bleven top, zo ook de actie was prima.
Het concept/idee vind ik ook zeer aardig, je kunt er alle kanten mee op.
Ik vond Fassbender erg goed, zo ook Elba was prima. De rest kwam allemaal een stuk minder uit de verf, zo ook Rapace.
Joek
Wat een ongelooflijke tegenvaller.
Mensen: wetenschappers die ver reizen en op alles zijn voorbereid, gaan echt niet spelen met een voor hen totaal onbekend wezen (dat kleine slangding dat op een cobra leek in het wit) natuuuuurlijk loopt dat slecht af, wat een afknapper.
dat was alleen maar zo gemaakt om de "andere wezens" te creeren.
Verder een hoop goor gedoe en een cyborg met een ander motief, niet origineel.
Ik
Joek
5* Jammer dat ik hem in de bioscoop gemist heb.
JacoBaco
Voor mij absoluut de meest aanstootgevende scène en hun gedrag is nogal idioot. Al kan je eerste ervaring met een E.T. nogal onvoorspelbaar zijn. Wellicht raakte de mannen zo enorm in paniek dat ze niet meer in staat waren tot rationeel handelen en daardoor hele domme dingen deden. Het is altijd makkelijk praten hoe jij het zelf zou oplossen, maar je hebt geen ervaring wat die situatie betreft en kun je het eigenlijk niet weten. Maar het blijft een hele vervelende scène om te zien!
Rafke Pafke
Met het einde van 2012 in zicht lijkt Prometheus de bedenkelijke eer in de wacht te slepen van teleurstelling van het jaar.
Alleen the Hobbit lijkt daar nu nog kans op te maken, al denk ik niet dat die film zwaar gaat tegenvallen.
wimnoot
Voor jou misschien, voor mij en vele andere niet. Daarom staat de sequel al geplanned. Misschien wordt dat de teleurstelling van 2014/15.
De sequel van een prequel lijkt me een remake. Of een oninteressante missing link...
BadSilence
Wat veel mensen verwachtten van deze film, is dat het net als Alien een horror/thriller zou zijn. Zonder vooroordelen heb ik toch met plezier genoten van deze film. Het hele Engineer concept en vraagtekens die film achterliet maakte het een goede film. Hetgene dat ik niet had verwacht was dat er op het eind een Alien (Xenomorph) te zien zou zijn, maar dit vond ik juist een mooi element zodat de film alsnog een soort van prequel werd op de gehele Alien franchise. Prometheus 2 die gepland staat haalt het niveau van deze film denk ik niet, maar voor deze een vier sterren.
wimnoot
Nee hoor, er staat toch geen limiet op het aantal films (prequels) je kan maken voor hij aansluit op een klassieker? Dat je die link oninteressant is wat anders.
mcdaktari
Ik moet eerlijk toegeven dat ik van "Prometheus" eigenlijk helemaal niet zoveel verwacht had maar toch vond ik het een hele goeie s-f film. en dat het horror gehalte niet zo aanwezig was stoorde mij niet echt.
Joek
Nu ik de naam zie heb ik ook een idee voor een film die ze kunnen namaken van een serie die vroeger een hit was:
Daktari!!
Phoenix
[Twee wetenschappers gaan een beetje klieren met een voor hen totáál onbekend wezen!!! Is dat geloofwaardig???Dat zou nooit gebeuren en was alleen bedoeld om het drama te laten gebeuren.Heel erg slecht bedacht.
Tja, ik maak me niet zo druk om de gefascineerde reactie van een verveeld bioloog/Darwinist (!) op een buitenaards wezen, maar laat jouw filmervaring er lekker door verpesten zou ik zeggen.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated