• 9.375.245 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Gijs Scholten van Aschat en Maryam Hassouni

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 januari 2012

Plot Doodslag

Max (Theo Maassen) oefent al twintig jaar het vak van ambulancebroeder uit. Hij heeft geen vrouw, geen kinderen maar wel een buurvrouw als vriendin waar hij regelmatig mee scharrelt. Hij krijgt op een bepaald moment een nieuwe collega, een Marokkaans meisje waar hij goed mee overweg kan. Op een dag moeten ze met de ambulance naar een spoedbevalling maar een groep jongeren blokkeert de weg. Max slaat, daartoe mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier (Gijs Scholten van Aschat), op dat moment van zich af, waardoor juist de ellende begint.

avatar van Stephan

Stephan

Zo ingewikkeld is het toch niet? Als je van de 3 eigenzinnige promotiefilmpjes van deze film 2x een PVV moment gebruikt om hufterigheid weer te geven, dan maak je als maker daarmee toch een statement? Is het dan raar dat je als neutraal kijker, die niet mee wil lopen met populistische gedachten, enige reserves voelt om naar deze film te gaan kijken?

Dat de maker extreem anti-PVV is heeft hij toch al duidelijk aangegeven. Ik vind het dan ook lastig aan te nemen dat deze film niet in die lijn gemaakt is.

Maar ik kan het mis hebben hoor en neem dan met alle liefde als eerste die woorden terug.

avatar van Prudh

Prudh

Ga hem kijken, spreken we daarna verder Promofilms worden niet door Kuijpers gemaakt geloof ik trouwens en als dat inderdaad niet zo is dan kun je het hem/deze film natuurlijk moeilijk kwalijk nemen.

avatar van N23

N23

Ik ken die filmpjes niet dus ik weet het ook niet. Maar ik begrijp je veronderstelling. En Cor Bosman was toch die van dat stukje hallalvlees? Die gast is toch ook niet serieus te nemen? En ondermijnt toch ook waar de PVV echt voor staat?

Kom op zeg kijk eerst de film voor je een mening vormt.

avatar van Stephan

Stephan

Maar om maar even aan te geven hoe makkelijk een beeldvorming te maken is:

En ik vind dit On-Topic.

Vrouw in Burka krijgt geen hulp

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Politieke berichten verwijderd. Houdt de discussie inhoudelijk en bij de film.

Donkerwoud

Ze willen zo overdreven graag de kijker aan het denken zetten over bepaalde dingen dat het ten koste gaat van het realisme. We krijgen een zeer karikaturaal beeld te zien van Nederland waarin ik weinig terugherkende van ons dagelijks leven. Aan het einde ontspoort de film helemaal als het een soort Falling Down wordt.

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

Maar wordt de kijker aan het denken gezet? Ik in ieder geval niet, omdat Kuijpers de antwoorden zelf geeft en Max te nadrukkelijk in een slachtofferrol neerzet.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Wat vinden we van de muziek dan? Dat vond ik zo'n beetje het sterkste punt van de film.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Inderdaad briljant!

Spiekercoen schreef:

Dat had ik eigenlijk ook. Het is alsof er allemaal richtingaanwijzers in beeld verschijnen die zeggen: ''PAS OP! MOREEL DILLEMMA!' Het was voor mij veel sterker geweest als het zich alleen maar erop gericht had dat Max die jongen dood heeft geslagen en erachterkomt dat hij diens familie ernstige pijn heeft gedaan.

Ik vond zelf de muziek in combinatie met de cinematografie (de verschillende filters) het meest geslaagde aan de film. Maar de muziek was ook wel bijzonder.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

In de Volkskrant las ik waarom er gekozen werd voor zwart/wit (polarisatie) maar tijdens het kijken vond ik het vooral afleiden. Net als de rol van Najib Amhali overigens. De hele bioscoop had er last van aangezien iedereen begon te lachen. Een miscast, al kan hij daar niet zo gek veel aan doen. Zijn acteerwerk was verder prima.

Ik vond het morele dilemma ook helemaal niet door je strot gedouwd, wat dat betreft werkt het scenario perfect en blijft continu de vraag: is Max nu een held of niet? Slim ook om DWDD in de film te betrekken aangezien daar dit soort vraagstukken ook regelmatig ter sprake komen en het de film zo meer in de werkelijkheid plaatst. De werkelijkheid haalde de film dan ook in toen Prem Radhakishun in DWDD stelde dat je een inbreker gewoon dood mag slaan.

Maassen is echt geknipt voor een rol als deze en hij doet het dan ook erg goed. Dat geldt overigens voor vrijwel de hele cast. Wel grappig dat in een film met veel cabaretiers een acteur de rol van cabaretier op zich neemt. Geen verkeerde keus, Scholten van Aschat is prima op zijn plek.

Ook nog een even een pluim voor de muziek, een onderdeel van film dat me zelden opvalt maar hier wel omdat het zo goed was.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Waarom werd het zwart-wit dan gedaan?

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Jeroen-van-Doorn schreef:

Is geen spoiler.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Mooie film. Een moreel dilemma die goed in beeld wordt gebracht. Acteerprestaties waren natuurlijk niet van topniveau maar dat was dan ook niet de verwachting.

Jeroen-van-Doorn schreef:

Aldus de synopsis:

BoordAppel schreef:

Moest eerst ook even gniffelen, maar naderhand vond ik het toch wel een ontroerende rol. Hij had van mij zelfs meer centraal mogen staan dan alleen in die ene scene.

avatar van rebecca-angel90

rebecca-angel90

Hele goede film. meeslepend verhaal. Heb ook echt de hele film medelijden gehad met "Max" oftewel Theo Maassen. Najib was ook goed, voor die kleine rol wat hij had.

Enige grote minpunt vond ik toch wel het gedeelte dat de film zwart wit was.

avatar van groente12

groente12

Briljante idee/concept, maar helaas in de executie te haastig en rommelig(platte personages). Soms is het erg lachwekkend hoe het moraal naar voren werd gebracht.

avatar van jeroninho01

jeroninho01

Mooie film, Weer een bewijs dat Theo Maassen een top acteur is! leefde helemaal met hem mee in de film.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Sterke Nederlandse Film

het is een erg moeilijk Thema en na afloop kiest de regisseur nog steeds niet en dat is het goede eraan..de film is een keuze van de manier waarop een mens dit interpreteert.

Theo Maassen is erg overtuigend..het thema is goed..de film is goed maar die keuze voor een hoofdstuk in zwart-wit was echt ongelofelijk slecht..ik begrijp het als dat 2 minuten zou duren..toen snapte ik het nog maar het duurt wel 20 minuten zonder enige reden omdat in zwart wit te maken. eigenlijk zou ik de film er minder om moeten waarderen maar dit doe ik niet..het is een sterke film met een overtuigende hoofdrol over een moeilijk onderwerp.

avatar van Spetie

Boeiende Nederlandse thriller.

Dat Pieter Kuijpers een goede film kan maken was meal opgevallen bij TBS, waar niet geheel toevallig ook Theo Maassen de hoofdrol speelt. Maassen weet ook hier te overtuigen evenals Gijs Scholten van Aschat, die samen met hem prima acteerwerk aflevert.

Kuijpers slaagt erin een actueel onderwerp te verfilmen, het gevoelig te maken en zowat alle kanten van de situatie te belichten. Daarnaast laat hij de keuze volledig aan de kijker om te oordelen over wie er nu fout is en wie niet. De film voelt realistisch aan, ondanks dat sommige zaken wat overdreven worden neergezet. Alleen in het laatste kwartier ontspoort de film een klein beetje en worden er een paar rare beslissingen gemaakt.

Qua regie is het erg degelijk. Het zwart-wit hoofdstuk is een aardige inhoudelijke keuze, al voegt het visueel niet zo heel veel toe. Ook de muziek was niet onaardig. Doodslag is uiteindelijk een goede film geworden, soms erg goed, soms iets minder, maar de boodschap komt in ieder geval goed over, daar ben ik wel zeker van.

avatar van Dannysientje31

Dannysientje31

leuke film..spannend goed opgebouwd maar soms iets teveel gelul.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Stephan schreef:

Film is zeer genuanceerd, als je hem ziet neem je het waarschijnlijk terug.

Quido

Wat maakt de film dan zo genuanceerd? Vond het erg oppervlakkig en simplistisch allemaal (zie ook eerdere bericht).

• 1931 berichten

Ja dat heb je inderdaad al aangegeven. Maar misschien is het aan jou om uit te leggen waarom het allemaal zo oppervlakkig en simplistisch is. Waarom het genuanceerd is, is al door meerdere users aangegeven. Nogmaals kort samengevat: de film werkt meerdere / vele kanten van de situatie uit en neemt zelf niet een duidelijk standpunt in. Dat noemen we genuanceerd. Ik zeg daarmee niet dat de uitwerking van al die belichtingen super diepgaand is, maar de keuze die de regisseur duidelijk heeft gemaakt (geen mening opdringen) is voldoende om de film genuanceerd te noemen.

Quido

Zoals er ook al staat: zie eerdere bericht.

Bovendien kiest de film wat mij betreft wel duidelijk stelling; niet voor niks laat ie Maassen zo publiekelijk afgaan on stage en krijgt de film een melodramatisch einde met slow-motion beelden.

• 1931 berichten

Maar in je eerdere bericht lichtte je het 'waarom' ook niet echt toe.

Verder is dat onstage gebeuren nou net een voorbeeld waaruit blijkt dat de regisseur juist geen stelling neemt. Hij laat hem afgaan en de held zijn tegelijkertijd. Het is vooral het hypocriete denken van mensen wat daarmee wordt uitgelicht. Hoe snel en ongenuanceerd mensen oordelen over iets, waar ze ver vanaf staan. En hoe snel hun mening bijdraait.

Quido

Tjsah, is dat nu zo genuanceerd dan? Juist dat hypocriete en naïeve denken en de invloed van de media (en hoe zij over dingen berichten in het bijzonder) op mensen lijkt me een bijzonder uitgekauwd onderwerp.

• 1931 berichten

Ja dat is genuanceerd aangezien het de zaak van meerdere kanten belicht en niet zoals jij zegt 1 stelling neemt. Verder, of het uitgekauwd is of niet (ik blijf het zelf altijd interessant vinden en zeker niet uitgekauwd) is weer een andere discussie.