• 9.373.225 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Gijs Scholten van Aschat en Maryam Hassouni

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 januari 2012

Plot Doodslag

Max (Theo Maassen) oefent al twintig jaar het vak van ambulancebroeder uit. Hij heeft geen vrouw, geen kinderen maar wel een buurvrouw als vriendin waar hij regelmatig mee scharrelt. Hij krijgt op een bepaald moment een nieuwe collega, een Marokkaans meisje waar hij goed mee overweg kan. Op een dag moeten ze met de ambulance naar een spoedbevalling maar een groep jongeren blokkeert de weg. Max slaat, daartoe mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier (Gijs Scholten van Aschat), op dat moment van zich af, waardoor juist de ellende begint.

avatar van Dying Rose

Dying Rose

Nederlandse film waar ik minder van had verwacht (en nee, niet omdat hij van Nederland komt).

Het begint met een 'onschuldige' spoedbevalling, maar eindigt in een nachtmerrie. Je weet nooit waartoe je in staat bent als je wordt bedreigd.
Ik interpreteer dat deze film kritiek geeft op de houding van buitenlanders; ze denken overduidelijk dat ze alles mogen, gaan tot het uiterste om iemand tot waanzin te drijven om daarna de schuld op die persoon te schuiven als de dingen dan fout gaan.
In wraak nemen zijn ze dan ook de beste in en deinzen weer niet terug vooraleer het te warm wordt onder HUN voeten. Dat zij uiteindelijk ongestraft blijven, is natuurlijk te voorspellen
en laat weer eens zien hoe het in de werkelijkheid er aan toe gaat.

Ik vond het mooi hoe de cabaretier het publiek eerst opfokte om Max als held te beschouwen en later door een akkefietje tussen Max en Felix (live on stage!), het publiek in een bepaalde richting te duwen waardoor niemand Max een held vindt. Een goed voorbeeld van ‘wie de bal kaatst, moet hem terug verwachten’.

Max heeft er duidelijk de pest in als hij hoort dat Amira haar job heeft opgezegd, maar schuilt er meer achter zijn gevoelens? Ik zou durven zeggen van wel.

Dat de ex-ambulancier uiteindelijk zelfmoord ging plegen, had ik wel verwacht en gehoopt. Zijn leven was toch al naar de kloten sinds hij zijn vuist neerdaalde op het gezicht v/d buitenlander; alles, maar dan ook echt alles stak tegen. Maar om nu de mooiste dag van Amira te verpesten...
Maar het was ook de bedoeling van Max om de aandacht van Amira te krijgen. Laten zien wat er sinds die dag met hem is gebeurd, in wat het hem is veranderd. Dat zijn leven al lang vergooid is, maar dat Amira haar leven niet mag verknoeien door haar job waar ze ontzetten goed in was, op te geven.

Wederom een film waar meer in zit dan je op het eerste zicht zou denken.

avatar van Rodger

Rodger

Goede film, Theo Maassen speelt hier echt weer een glansrol.

2.5***

avatar van robin1877

robin1877

Goed acteerwerk door Theo Maassen. Maar waarom doen ze een stuk van de film in zwart wit?
En op het einde zelfmoord plegen vond ik ook niet zo`n goed einde. Maarja het blijft een drama. Krijgt een 3,0

avatar van gotti

Had meer ingezeten, zeker naar het einde toe. Maassen is bij vlagen wel fantastisch, maar weet het einde helaas niet te redden. Zonde. Doet enorme afbreuk aan de film.

avatar van EmanuelScheper

EmanuelScheper

• 1952 stemmen

Jihoe eindelijk weer eens een NL film die goed en leuk is.

avatar van filmofiel

filmofiel

Aardige film alleen min of meer te voorspelbaar. Maassen zet naar mijn mening in het begin een beetje slap karaker weg maar gaandeweg word dat een heel stuk beter.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Opnieuw een geweldige vertolking door Theo Maassen, wat is hij toch veelzijdig. Film is duidelijk gemaakt met een beperkt budget, maar zeker onderhoudend, hoewel je er wel een beetje voor open moet staan. De affiniteit met het decor (Eindhoven) geeft het voor mij wat extra. Daarom een wat hoger punt dan het gemiddelde.

avatar van mystica

mystica

Ik ben een liefhebber geworden van het acteerwerk van Theo Maassen door deze film. Indrukwekkend goed gemaakt. Goed verhaal, spannend en toch zacht. Laat de harde werkelijkheid achter een stoornis zien.

avatar van Robi

Robi

Deze film bestaat uit 4 delen. Het eerste deel is weliswaar zwaar overdreven en ongeloofwaardig over een ambulancebroeder die de ene rottigheid na de andere over zich heen krijgt en tenslotte iemand dood slaat die de ambulance in de weg staat. Maar het is in ieder geval nog wel boeiend.

In de rest van de film wordt de film bij ieder deel zwakker en ongeloofwaardiger. En helemaal als hij ook nog contact gaat zoeken met de cabaretier die hem eerst heeft uitgekafferd. De cast is trouwens wel erg ironisch. Dat uitgerekend hufter Theo Maassen hulp gaat vragen van een hufter die cabaretier is.

En dat allemaal omdat Mark Rutte heeft gezegd dat we de maatschappij van de hufters moeten terug veroveren. Er is eigenlijk maar één woord echt van toepassing op deze film. Opgefokt !

avatar van chaea

chaea

Eenf film die in het begin een maatschappelijk probleem laat zien maar die daarna zijn glans snel verliest. Van echt aan de kaak gesteld probleem vervaagd het tot "gewoon"een film die kant noch wal raakt. Was de film slecht? neen maar de boodschap ging erg snel verloren helaas, de VVD slogan aan het begin van de movie had geen leidende functie in het verhaal. Toch een 3 omdat ik mij niet heb verveeld op de film zelf.

avatar van blurp194

blurp194

Erg sterk.

Geniaal goed gespeeld door Theo Maassen. Geen speld tussen te krijgen. Het veelbesproken gebruik van zwartwit past wat mij betreft prima om de sfeer te zetten - tijdens de film viel het me eigenlijk nauwelijks op dat het zwartwit was, het kwam vanzelfsprekend over en past bij het verhaal waaruit - hoe cliche ook - alle kleur verdwenen is.

Wel is het verhaal misschien wat te subtiel qua boodschap. Nee, volgens mij gaat het niet over de vraag of Max een held is - onzin. Een ambulancebroeder die een omstander doodslaat een held? Hoe denk je dat hij zich daar zelf bij voelt? Veel meer dan een noodlottig ongeval kan je het echt niet noemen, vind ik.

Wat voor mij de echte boodschap is is dat de media met hun berichtgeving absoluut niet vrijuit gaat. Wat er nog eens heel weinig subtiel ingewreven wordt ook - ze doen tenslotte alleen maar hun trucje, zodat de mensen lachen. De boodschap die het begin van de eindscene ook zin geeft - als ouderwetse wraak. Zo ver komt het, zover vallen we terug in de beschaving doordat Max met zijn problemen in de steek gelaten wordt door de samenleving om hem heen. Want daar zijn de echte hufters - wij, de brave burgers, en de politiek - die als uberhufters dit soort situaties gebruikt om zelf beter van te worden. Niet die jochies. Niet de getergde hulpverlener die het even verliest, en die we daarna met z'n allen als een aap in een kooi tentoonstellen voor het vermaak van het publiek. Zonder oog te hebben voor de persoon. Die we hadden moeten helpen. Maar daar zijn we te beroerd voor.

avatar van Macmanus

Macmanus

Mak.

Het scenario lijkt allemaal wat veel op de barkruk bedacht. Bij Kuijpers komt het wel vaker over alsof hij vooral waarheden via krantenknipsels en televisie tot zich krijgt. Hier lijkt dat wat magertjes te werken.

Hij wil van Max een "normaal" persoon maken i.t.t. Travis Bickle uit Taxi Driver, die toch tot waanzinnige dingen instaat komt. Wat in het begin nog niet zo heel erg is. De dingen die hij doet zijn nog best plausibel. Maar daarna handelt hij vreemd. Zo kiest hij nooit om weg te gaan uit deze stad. En het ontsporen op het eind wordt nooit gerechtvaardigd in het script.

Het werd daardoor nooit een film waar ik me in kon verplaatsen of me tot nadenken zet. Audiovisueel niet bijzonder, begreep het zwart/wit ook niet erg. irriteerde me ook lichtjes daardoor. Muziek leek ook wat doelloos eronder geplakt soms.

2 sterren.

avatar van Nickske1912

Nickske1912

Positieve verrassing! Theo Maassen is uitermate geschikt voor dergelijke rollen en maakt ook in Doodslag weer een prima indruk.

avatar van robin1877

robin1877

Een prima film. Het acteerwerk van Theo Maassen was gruwelijk goed. Een goeie drama.

avatar van Waackx

Waackx

Begint ok, maar het verhaal voelt op een gegeven moment zo gekunsteld aan en de acteerprestaties waren zo pover dat het niet meer geloofwaardig werd.

De scenes met Max en die cabaretier waren zo zwak en waren eigenlijk de doodsteek voor deze film, voordat die caberetier een grote rol in de film speelde was het nog een prima film.

Scholten van Aschat was zwak maar ook het spel van Maassen was weinig bijzonders (terwijl ik hnem heel goed vond in TBS).

Dat groepje Marokkanen en met die ene Hollander erbij waren de enige die goed acteerden.

avatar van Elkie Brooks

Elkie Brooks

Eindelijk eens een goede film van Nederlandse bodem. Maassen komt overtuigend over.

avatar van jippie2010

jippie2010

Sterke film.

Wat mij betreft hoeft Maassen zich niet meer te bewijzen als acteur,

dit is zeker niet zijn eerste sterke rol.

Film zakt niet in, maar gaat richting de ongeloofwaardige kant op.

Jammer, want dat had deze film niet nodig.

0,5 aftrek voor de blik met BN-ers die ook in deze film weer opengetrokken is.

Dat moeten ze toch echt een keer afleren.

*3.0

avatar van baasbas17

baasbas17

betere nederlandse film. wel wat voorspelbaar maar hij doet zijn genre thriller eer aan. ook mooi om te zien hoe de cabaretier het publiek op zijn hand had. vond de gore op het einde met die afgerukte tong niet heel veel toevoegen. zonder die scene was de leeftijdsbepaling misschien wel naar 12 gzakt waardoor de film bekender meer bekeken zou zijn geweest. de broer van die vermoorde jongen zet , net als in pizzamaffia zijn rol van kwaaie marrokaan weer goed voort

avatar van baasbas17

baasbas17

vond trouwens dat max de verkeerde jongen doodmepte. die nederlandse jongen met zijn shirt open vond ik een grotere lul. die had van mij wel dood gemogen

avatar van sasnine

sasnine

Heel langdradig en het lange stuk in wit zwart vond ik heel vervelend. Had een mooie film kunnen zijn.

avatar van schram101

schram101

Maassen laat hier toch wel zien bij de top van het Nederlandse acteursgilde te horen. Ik krijg dat trouwens bijna niet over mn lippen want zo'n hoge pet heb ik niet op van het gemiddelde acteerwerk dat we zien in filmmateriaal van eigen bodem. Maar Theo is hier opnieuw erg sterk.

Doodslag is een film die een van de meest actuele problemen van de maatschappij aansnijdt. En om maar met de deur in huis te vallen. Nee, een oplossing geeft de film niet. Vrij logisch, deze is namelijk zo radicaal dat Kuijpers daar zijn vingers niet aan durft te branden. Jammer, maar begrijpelijk.

Wat niet zo begrijpelijk is de manier waarop hij het verloop van de film aanpakt. Cinematografisch is het allemaal prima; een rauw randje past hier uitstekend en de zwart/wit beelden brengen deze sfeer goed over. Het is echter vooral het plot dat strookt. De ongeloofwaardigheid begint na de zoveelste vreemde gebeurtenis de kijker toch echt tegen te staan. Ga dan of écht over the top of breng een normaal en realistisch beeld van het leven na de fatale klap.

Nee, op de een of andere manier wist Doodslag mij niet te blijven boeien ondanks dat het thema dat wel doet.

avatar van jolof12345

jolof12345

De film begon heel goed, goed verhaal, heel spannend.

Maar bleef op een zeker moment steken.

Daarna werd het een ongeloofwaardige film, jammer het begin was heel sterk.

De afloop van de film was heel matig

avatar van Franza

Franza

ik vind het een erg leuke film

En wat is theo maassen toch een held!

En leuk om een keer een film te zien die in Eindhoven gemaakt is.

Leuk zo om allemaal bekende plekken te zien.

Ook is het wel grappig dat alshij uit de cel komt dat hij eigenlijk uit het Eneco (energiemaatschappij) gebouw komt XD

avatar van Koen87

Koen87

Dying Rose schreef:

en laat weer eens zien hoe het in de werkelijkheid er aan toe gaat.

Ik hoop uit de grond van je het hart dat je deze mening niet deelt, want wat is dit een inktzwarte racistische kijk op de samenleving.

Waar ik hoopte op een moralistisch gezind vervolg, na de eerste acte, bleef dit uit en belandt de film in de kneuterigheid. Waar de eerste acte nog enigszins realistisch blijft wordt gaandeweg duidelijk dat de regisseur de wereld gepolariseerd neerzet. Als dit een bewuste keuze is geweest dan kan ik hem er alleen maar krediet voor geven, zo niet dan slaat de gehele film nergens op. De beweegredenen van Max lijken mij dan wat onlogisch en met de mensen die hij in zijn omgeving heeft. De acteerprestatie zijn prima, alleen vond ik Theo Maassen erg in zijn rol als komiek vervallen (qua mimiek) tijdens de scene dat hij op het podium boos wordt .

avatar van Dying Rose

Dying Rose

Koen87 schreef:

Ik ben helemaal niet racistisch, laat ik dit even opklaren. Maar toen ik de film bekeek, kreeg ik het gevoel dat het de houding van buitenlanders ietwat onder de loep nam en bekritiseerde. Zeker omdat de mensen die Maassens' personage tot de handeling dreven waardoor zijn leven op z'n kop staat, buitenlanders waren (tot zover ik me kan herinneren). Ik suggereer hier helemaal niet dat alleen maar buitenlanders slecht zijn of dat zij alle schuld treffen.
Nu ik mijn bericht opnieuw heb gelezen, lijkt het inderdaad alsof ik een donkere blik heb op buitenlanders en op de samenleving. Daar had ik me anders moeten verwoorden, want ik heb zeker niets tegen allochtonen (voor sommigen heeft dit woord een negatieve bijklank, dus ik zeg er maar even bij dat ik het gebruik ZONDER negatieve connotatie).
Hierbij excuseer ik me voor de dubbelzinnigheid en ik bedank je dat je me daarop wees Koen87.

avatar van Koen87

Koen87

Gelukkig! Ik had het eerlijk gezegd ook niet anders verwacht;)

avatar van parcivalis

Slecht gefilmd

Slechte soundtrack

Slecht gecast

Slecht verhaal/scenario

Zelfs Theo Maarssen kan het niet redden.

Zonde van mijn tijd en geld.

Dit soort films geven de Nederlandse film zijn slechte naam.

avatar van De Knip

De Knip

Film laat een matige indruk op mij achter. Het ontspoort aan alle kanten en enige sympathie en logische/geloofwaardige keuzes van de hoofdrolspeler (Theo Maassen) ontbeert het ook al aan:

*1/2

avatar van dualcia

dualcia

Ik weet niet zo goed welke waardering ik deze film moet geven. Er zijn namelijk grote delen van de film welke redelijk saai zijn. Het begin van de film, wanneer de grote gebeurtenis waar de film om draait plaats vindt, is het meest indrukwekkend. Dit deel had ik ook redelijk vaak in trailers en previews van de film gezien en ook in de trailers maakte dit veel indruk op me. Dit zorgde er ook voor dat ik de film graag wilde zien.

Theo Maassen vond ik ontzettend goed in deze film. Hij wekt sympathie op en het is jammer dat hij op het einde zo doordraait, dat deze sympathie helaas steeds meer verdwijnt. Maar hulde voor zijn acteerprestaties. Hij weet de film toch goed te dragen.
Gijs Scholten van Aschat doet het ook goed, maar zijn personage haalde echt het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat een egocentrische, vervelende man. De focus op de film lag natuurlijk het meest op Max, maar daarnaast ook veel op Felix en dit vond ik geen goede zet. Personages als Amira en de vader van Mo vond ik namelijk veel interessanter.

Zoals ik al zei zijn er helaas ook delen van de film erg saai, omdat deze teveel op hetzelfde focussen en er weinig hierin gebeurt. Toch geef ik de film met mijn waardering het voordeel van de twijfel, omdat Max me toch bijblijft en het einde toch redelijk veel indruk heeft gemaakt.

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Sterke film alleen eerder drama dan thriller. Af en toe wel iets te veel van het goede maar desondanks wordt de vinger (af en toe) wel op de zere plek gelegd.