• 9.374.245 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Gijs Scholten van Aschat en Maryam Hassouni

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 januari 2012

Plot Doodslag

Max (Theo Maassen) oefent al twintig jaar het vak van ambulancebroeder uit. Hij heeft geen vrouw, geen kinderen maar wel een buurvrouw als vriendin waar hij regelmatig mee scharrelt. Hij krijgt op een bepaald moment een nieuwe collega, een Marokkaans meisje waar hij goed mee overweg kan. Op een dag moeten ze met de ambulance naar een spoedbevalling maar een groep jongeren blokkeert de weg. Max slaat, daartoe mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier (Gijs Scholten van Aschat), op dat moment van zich af, waardoor juist de ellende begint.

avatar van mikey

mikey

Als straight to vid/ pulp -B flick vond ik hem erg aardig. Maar aangezien hij niet zo is bedoeld: een dikke onvoldoende.

Oh ja waarom was in vredesnaam h2 in z/w? Ik heb een uur tegen mijn tv lopen slaan!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

orbit schreef:

Passabel, maar niet heel erg goed. Met name die sloomheid van Maassen gaat me een beetje tegenstaan, daarnaast is het allemaal nogal simplistisch met een uiteindelijk totaal onzinnige ontknoping.

Hoe kom je dan uit op een 3*

avatar van mar007

mar007

vanavond gezien vond het best wel goed,viel niet tegen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

jumpstylemovie schreef:

Hoe kom je dan uit op een 3*

Dat is een zes wat mij betreft, nog net voldoende dus.. komt mede omdat het best goed in elkaar zat qua verhaal en beelden, helaas is de onderliggende laag een beetje matig en het acteerwerk van Maassen en de rest. Dat maakt dat het geen 7 of hoger wordt. Jij snap?

avatar van arlas

arlas

vond hem erg goed. een goed verhaal. en het doet je nadenken of het ver van de werkelijkheid af zit......

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

orbit schreef:

Ik bedoel ook juist dat je lager uit zou moeten komen maar iedereen heeft natuurlijk een andere manier van stemmen. Ik vond het een goede film maar er waren gemiste kansen. De muziek was erg goed maar Maassen was niet erg overtuigend.

avatar van neo

neo

mikey schreef:

Misschien had je tegen het groen/witte Nederland 3 logo moeten tikken Ik heb wel een vermoeden waarom dat niet in kleur was, maar een goed idee vond ik het niet.

avatar van homerjay

homerjay

Enorme tegenvaller. Had gehoopt op een vlotte film over een heikel onderwerp die tot nadenken zou stemmen, maar in plaats daarvan zag ik een tergend langzame (en dat in 85 minuten!) film zonder ziel en die met een paar stukjes cabaret een statement probeert te maken. Hoewel een kat in het nauw rare sprongen maakt vond ik het einde ook zeer vreemd. En deel 2 in zwartwit kwam ook niet uit de verf.

avatar van Atheistus

Atheistus

Mooie film, maar slordig gemaakt. Alleen al dat in de eerste helft de sirenes van de politie en de ambulance precies omgekeerd waren.

avatar van wimaroca

wimaroca

Ik vond het ook een tegenvaller

Theo Maassen is wel heel geloofwaardig en voor nederlandse normen een topacteur met een topkop!!

Maar deze film heeft veel actie,maar toch niet!!

avatar van mikey

mikey

neo schreef:

Ik begrijp hier de logica niet van. Ongeacht hoe het bedoeld was telt jouw ervaring, en die was zoals aangegeven aardig, toch?.

Crime drama's zijn altijd wel een tikkeltje beladen vooral als ze gaan over sensatieartikelen uit bepaalde dagbladen.. Maar goed ik heb er zelf eentje in mijn T10 staan.. Ik vroeg me bij deze wel erg vaak af: 'is dit nou werkelijk serieus bedoeld?' Dat ontnam me toch wat kijkplezier en ik werd er wat lacherig van.

avatar van dennislaport

dennislaport

kijken

avatar van Keane1983

Keane1983

Totaal niet wat ik ervan verwacht had.

Ik was ervanuit gegaan dat ze het hekel punt zouden aanspreken als het aankomt op bedrijging naar "ziekenhuis/ambulance verpleeg en verzorgende".
Jammergenoeg was dit niet het uitgangspunt waar de film in mijn ogen naar toe wilde gaan.
Wat je krijgt te zien is een verpleegkundige die langzaam maar zeker aan het doordraaien is. Verder niets vertellend over de film inhoudelijk.
Kortom het verhaal viel mij heel erg tegen. Ik had gehoopt dat Max flinke wraak zou nemen en gewoon zou fungeren als de ambulance broeder met een gun en daarmee de wet probeerde te handhaven.
Dit doet overigens niets af aan de acteerqualiteiten van Theo Maassen. Hij zet hier een erg goede personage neer.
Hier en daar leuke BN'ers die een bijrolletje hebben.
Score was soms net iets te nadrukkelijk aanwezig en bij tijden en wijlen erg irritant (snerpende hoge tonen).
Toch heeft de film mij wel weten te boeien (na ik een heel kwartier was afgeleid van het zwart/zwit beeld....want waar dat goed voor was zal mij echt een raadsel blijven. Ik zacht dus echt dat mijn beeld het had begeven).
Al met al een redelijke nederlandse film die jammergenoeg niet heeft waar kunnen maken bij mij van wat ik ervan verwacht had.
Daarvoor kreeg ik wel voor een in de plaats, een redelijke Thriller met een goede hoofdrolspeler. Toch heeft de film mij nergens echt weten te raken en waarschijnlijk komt dat doordat het allemaal net iets te fictief was en ik niet wist waar de filmmakers nou echt opaan wilde gaan.
Van mij een 3,0*

avatar van seantogood

seantogood

Aardige speelfilm. Acteer presentaties waren goed, leuk om Maryam Hassouni en Theo Maassen te zien spelen.

Aardige regie en goed dat de kleuren meeveranderen, muziek kon wel wat beter.

Camera loopt goed mee, soms te weinig of geen stabilisatie.

Prima Thriller, had wel iets meer diepte gezocht in het verhaal.

avatar van Gish

Gish

Het thema van doodslag vormt een goed en belangwekkend uitgangspunt. Helaas is dit een duidelijk geval van een gemiste kans. De keuze voor die verschillende theaterscenes is namelijk ridicuul.

avatar van SunChaser

SunChaser

Begon goed, maar het laatste hoofdstuk liep gierend uit de bocht, jammer, daardoor 2 sterren. Ook apart dat de beste acteur in de cast (Van Scholten Aschat) hier de slechtste presteert. Jammer.

avatar van GroovyDrummer

GroovyDrummer

Niet echt een tegenvaller maar had er tiekem toch meer van verwacht! Overigens vind ik Theo Maassen verrassend goed acteren.

avatar van El ralpho

El ralpho

Theo op zijn best

It's all over the news these days; geweld door en tegen ambulance broeders maar ook politie ambtenaren. Een ethisch vraagstuk wat bij veel mensen vragen op roept. Want wanneer kun je spreken van verdediging en wanneer gaat men te ver hier in? Persoonlijk vond ik het incident wat in Rotterdam plaatsvond -op het moment van schrijven een paar dagen geleden- waarbij een politieagent een weerloze zwerver toetakelt absoluut onze maatschappelijke norm overschrijden. Anderzijds las ik ook het bericht dat een ambulance broeder een kopstoot verkocht werd, op het moment dat hij een slachtoffer probeerde te helpen waarbij we weer kunnen spreken van een ander uiterste.

Het verhaal van ambulance broeder Max haakt hier perfect op in waardoor de film meteen ook erg actueel en bekend op de kijker over zal komen. Ethische vragen zoals waar trekt men de grens en of Max het juiste gedaan heeft zijn vragen die veel naar voren zullen komen en de kijker aan het denken zullen zetten.Persoonlijk kon ik mij verplaatsen in de actie van Max, die gewoon een onevenredig gevolg opleverde, als je je bedenkt waarvoor Max het deed. Zeker omdat er ook absoluut geen intenties tot doodslag waren.
Dit blijft een persoonlijke mening die mijn beoordeling van de film echter niet veranderd.

De film laat een aantal interessante voorbeelden van het kudde gedrag van de mens zien die me veelal lieten denken aan het conformisme in de Asch-experimenten uit de jaren 50. Met name de cabaret voorstellingen waarbij Max op het podium staat zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Dit waren dan ook erg interessante ontwikkelingen om te zien en deze liet de film sterk uitkomen. Een leuk pluspunt voor mij persoonlijk was dat de film in mijn eigen stad (Eindhoven) was opgenomen waar de filmlocaties varieerden van het centrum waar ik wekelijks kom, tot scene's die een paar straten achter mijn huis plaats vonden.

Echter ben ik niet mild als het aankomt op de inhoud; doodslag laat namelijk flink wat steken vallen. Zo vond ik het jammer dat er minder tijd in de verschillende relaties die de personages met elkaar hadden gestoken werd. Ik doel dan op Max en zijn buurvrouw en Max en Amira. Eerstgenoemde verdwijnt net zo snel als dat ze weer gaat, vooral omdat je benieuwd bent hoe hun ''relatie'' nu precies tot een einde is gekomen. Sommige scene's lagen er ook iets te dik bovenop waardoor ze ongeloofwaardig werden. denk hierbij aan de taxi chauffeur die een wapen voor Max regelt, en de cabaretier die de ziekenbroeders in een van de eerste scene's publiekelijk voor het blok weet te zetten. Dit is jammer, omdat het zeker niet aan de prestaties van de hoofdrolspeler ligt. Maassen acteert subliem en laat hiermee goed zien dat hij meer kan dan alleen grappen maken. Dit bewees hij een aantal jaren geleden ook al met TBS, waarbij het script hem helaas wel wat beter gezind was.

Met name de eind scene voelt abrupt, en niet bevredigend genoeg waardoor ik toch liever had gewild dat de film wat langer had geduurd en er meer aandacht aan de onderlinge relaties zou zijn besteed. Nu is er te weinig diepgang waardoor ik toch met een leeg gevoel achtergelaten werd. Doodslag is al met al een leuke vermakelijke film maar had op sommige punten wat meer diepgang en verduidelijking mogen geven.

avatar van james_cameron

Tegenvaller van regisseur Pieter Kuijpers. Het gegeven van een ambulancebroeder die tijdens zijn werk te maken krijgt met uit de hand lopende aggressie is veelbelovend, maar na een redelijk begin ontspoort de film al snel. Het script wordt steeds meer gekunsteld en ongeloofwaardig naarmate de film vordert. Theo Maassen doet zijn best in de hoofdrol, maar zijn personage wil maar niet interessant worden. De rest van de cast loopt tegen hetzelfde probleem aan. De film wil zinnige dingen zeggen over bepaalde misstanden in de maatschappij, maar doet dit op zo'n weinig subtiele manier dat de boodschap absoluut niet overkomt. Jammer, hier had zeker meer ingezeten. Beetje vervelende soundtrack ook.

avatar van Tarkus

Tarkus

Net zoals met 'TBS' vind ik dat Theo Maassen het ook in deze film prima doet.

En het verhaal sprak me wel aan, misschien hier en daar wat overdreven, maar toch wel goed.

En het is niet eens zo ondenkbaar dat deze situaties ook werkelijk gebeuren, daarom ook dat deze film echt wel interessant is.

Vond hem dus prima en een aanrader !!

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

Het maatschappelijk thema van deze film is natuurlijk zeer interessant. Ambulancebroeder Max moet naar een spoedbevalling maar wordt onderweg verhinderd zijn werk uit te voeren omdat hij een gewonde jongeman geen bijstand kan verlenen omdat assistentie bij de spoedbevalling voorrang heeft. Gevolg; Max verliest zijn zelfbeheersing en tegen de orders van het politieburo in blijft Max niet in zijn auto en geeft een van de opgeschote jongere een doodsklap. Wat weegt zwaarder; de orders die Max krijgt vanuit het hospitaal of de orders die Max krijgt vanuit het politieburo. Een enorm dilemma, voldoende stof dus tot nadenken en genoeg om van het maatschappelijk thema "Agressie tegen hulpverlenend personeel" een interessante film te maken. Dat dit niet gebeurt ondanks de best wel goede eerste twee delen komt omdat de film naar het einde toe strandt in enorme overdrijving en ongeloofwaardigheid. Heel jammer dus want het acteerwerk in deze film was over het algemeen best goed.

avatar van robertus65

robertus65

Theo Maassen speelt hier een goede rol, maar ik vond de film zijn doel voorbij schoot.

avatar van Queno

Queno

Gijs Scholten van Aschat, Theo Maasen, Miryam Hassouni
Schijnbaar bestaan er intolerante scheurtjes in Nederland die zich laten aftekenen als het molesteren van weerloze hulpverleners, waardoor dit een film met maatschappelijke signalering is.
Maassen wilde per sé de rol van slachtoffer Max, vele malen meer intenser wegens diens emotionele last, dan de cabaretier, dat had hij uit zijn mouw geschud. Het is een thematiek waarbij zorgvuldig de balans van realisme ten opzichte van overdrevendheid behouden dient te worden behouden, aangezien er voor een serieuze manier van filmen wordt gekozen en een prent in driekwart zwart/wit. Het wordt wat irrealistisch als de cabaretier Max belachelijk maakt of confronteert. Met name het camerawerk verdient lof door de manier van vastlegging dat zorgt voor intensiteit, heftigheid en somberheid.
Maassen speelt een binnenvetter, is het overgrote deel of verlegen of somber. Normaal heeft Maassen zeer ad-hoc een mening paraat. Zoals hij in Minoes ook weleens de verlegen verslaggever heeft gespeeld. Het is voor Maassen een prestatie van 10% van zijn kunnen want bewust laag met de schouders lopen kan iedereen. Het nadeel is dat het een toneelman is en film en toneel zijn twee verschillende werelden, waarin in toneel je de ruimte om te (moeten) domineren en film om aanpassing aan de context vraagt en het moment waar je in zit.
Radicaal is het als Max geweld gaat gebruiken, waarbij het lijkt alsof Maassen en Kuijpers elkaar een signaal gaven dat het meer hectischer moest worden. Ten faveure van de geloofwaardigheid van het personage.
Met de nadruk dat de bijdrage, allicht afhankelijk van de teksten waarmee hij het moest doen, van Najib Amhali zwak was en een ongewaardeerde prestatie op de mat legde. Najib Amhali is Amhali en niet zomaar een zwaar gefrustreerde Marokkaanse vader. Een valkuil van formaat door de enige Marokkaanse BN'er een rol toe te bedelen. Alsof we in Nederlandse films niet eens af willen van zoetige soapies.
Goed is dat Doodslag de stelling oppert wanneer je de held bent en wanneer de misdadiger zelf; constant ligt dat oordeel op de weegschaal, waardoor het een boeiend aorta accent heeft.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Matige film, heb op het punt gestaan om het af te zetten vanwege de politieke correctheid in hoofdstuk 1, laf zooitje. Was nog even bang dat de jongeren een stel kaaskoppen zouden zijn maar dat viel gelukkig nog mee, al had de casting van die gasten nog wat ruwer/realistischer gemogen. (Over Amhali nog maar gezwegen, zit je eindelijk redelijk in de film komt hij ineens in beeld in zo'n serieuze rol. Slechte keuze).

Hier en daar wel goede muziek gehoord, een paar aardige shots gezien en het trucje van de cabaretvoorstelling - eerst iemand een held laten zijn, daarna de misdadiger - is leuk gevonden. De film herpakt zich dus weer maar het draaft veel te ver door met het einde (en vooral de zelfmoord bij de bruiloft). Zo hinkelt de hele film onhandig tussen symboliek/uitvergroting en anderzijds een meer waarheidsgetrouwe weergave.

Pieter Kuijpers wil ook meerdere zaken aan de kaak stellen, zogenaamd confronterend maar zo pakt het niet uit. Ook dat DWDD erin is verwerkt is te gekunsteld ('kijk ons toch eens actueel zijn'). Nee een tegenvallertje allemaal, ook de credits voor Maassen in de rol van ongeschoren sjokkende zombie met duffe blik en weinig woorden, vind ik overdreven. Speelt aardig, maar ook niet meer dan dat.

avatar van barcam

barcam

Sterke aangrijpende film met een goed verhaal die je doet nadenken over de hufterigheid in de Nederlandse samenleving aangewakkerd door Politiek en Media. Theo Maassen is uitstekend gecast in de hoofdrol. Top film.

avatar van flaphead

flaphead

film waarin je je sterk kan inleven en daarmee vanaf de eerste minuut interessant. eerst door het kijkje in het werk van ambulancepersoneel, daarna door het handelen van Max en door de maatschappelijke invloed. het handelt gebeurtenissen waar je vanzelf een mening over vormt/hebt en daarmee blijf je goed in de film. het acteerwerk en sfeer zijn prima, hoewel de muziek (klanken) sommige scenes meer afleiden dan versterken.

in tegenstelling tot buitenlandse films, hebben Nederlandse meteen meer aantrekking door de setting, zoals het begin rond het Philips-stadion, de Eindhoven-shots en de vaak bekende koppen (in de feestscene veel BN-ers langs zien komen). nadeel daarvan is bijvoorbeeld de scene bij Mo's ouders thuis, waar je met Maassen en Amhali twee cabatiers bloedserieus ziet doen. er zijn maar weinig acteurs die zo fijn donker kunnen kijken als Maassen. het verwerken van DWDD is erg slim, het geeft nog sterker het gevoel dat dit een waargebeurde film kan zijn (buiten het feit dat we wéten dat dergelijke dingen gebeuren).

het soms sullige optreden van Max kan wat irritant zijn, maar dat is toch ook onderdeel van de ontwikkeling tijdens de film én van het inleefvermogen ('kom op man!'). ook bij het einde kun je je vraagtekens zetten, maar feit is dat het origineel is. waar ik lange tijd een afkeer heb gehad van Nederlandstalige films, is Doodslag een van de bewijzen dat de 'lompigheid van weleer' niet altijd perse meer aanwezig hoeft te zijn. de scene waar Max aan de ene kant het verdriet van Mo's familie ziet (en beseft dat hij overleden is) en aan de andere kant ziet dat de moeder en baby overleven én de scene in het theater waar op pijnlijke wijze duidelijk wordt gemaakt hoe media de publieke opinie kan beïnvloeden, zijn ijzersterk en 2 van de beste die ik in Nederlandse cinema gezien heb.

sterke thriller met hoog inlevinggehalte.

avatar van cales77

cales77

wat is ze toch knap die Maryam Hassouni!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Kwam sterk uit de startblokken maar ontspoorde helemaal in de tweede helft. De film gaat vooral over morele dilemma's. Is het nemen van een leven gerechtvaardigd als je er twee mee kan redden? Goed begin tot de scène waar hij een bezoekje brengt bij de vader van het slachtoffer. Daarna sloeg het helemaal nergens meer op. De makers doen alsof de mensen idioten zijn die niet voor zichzelf kunnen denken. Zie de publieke talkshows waar Max nu eens een held is dan eens een moordenaar. En dan dit totaal mislukte laatste hoofdstuk, waar hij zijn eigen gebrek aan morele beoordeling uitleeft op de presentator, zijn vroegere collega en nog onbegrijpelijker, die oude vent die zijn collega een kutmarokkaan noemde.

De conclusie was bij mij : Max is inderdaad een grote looser. Jammer dat het met deze simpele conclusie moest eindigen.

avatar van Sol-

Sol-

Psychologisch gestoorde burger draait door als ambulancemedewerker, die de baan in zijn toestand niet eens had moeten krijgen.

Gaap.

De rest was te geforceerd en kon mij daarom niet raken. Inhoudelijk weinig spannend.

Al met al, blijf rationeel en zorg voor goede opleiding en screening. En treed niet buiten je werkdomein.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Volgens mij draai je zaken om? (oorzaak en gevolg)

Want volgens mij kregen we tijdens zijn sollicitatie niet 'zijn toestand' te zien, zoals jij het zegt?