Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries
Gesproken taal: Engels en Nederlands
Releasedatum: 22 februari 1973
Plot Turks Fruit
"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"
De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.
Olga Stapels
Accountant
Tineke
Civil servant
Olaf K.
De stelling dat de de uitspraak van het Standaard Nederlands gesproken door de onderklasse in de afgelopen dertig jaar nagenoeg onveranderd is gebleven, en die van de hogere middenklasse hoorbaar is veranderd is bespottelijk en wordt door geen enkele socio-linguistische studie ondersteund.
Olaf K.
(Voor sommige mensen moet je alles uitspellen...) De stelling dat de ambtenaars in TF een natuurlijk Standaard Nederlands zouden spreken is onhoudbaar. In de verdediging van het over-geacteer van deze ambtenaren vervalt dit argument dus. Dat brengt TF dus weer een stapje richting Flodder, he....
Welnee. Omdat de ambtenaar niet 100% naturalistisch neergezet wordt, lijkt het toch niet direct op Flodder?
Van mij mag je de film klote vinden, maar dat geforceerde vergelijk met Flodder begrijp ik niet.
Wat is er dan mis met Flodder? Snap nog steeds de vergelijking met Flodder niet en wat daar mis mee zou zijn. Behalve wellicht op het vlak dat beide films soms volkse maar zeer geestige humor bevatten...
Earth
Hee, we gaan weer. Ik houd het deze keer inhoudelijk. Wellicht dat Olaf de film te veel als een grappige film wil zien, hetgeen het niet is. Flodder was voor mij een grappige film, niets meer niets minder. TF zijn de grappen of niet zo of geforceerd.
The One Ring
Wat is er dan mis met Flodder?
Het lijkt me voor een romantisch drama niet erg fijn om met Flodder vergeleken te worden omdat Flodder niet romantisch en niet dramatisch (in de positieve betekenis van het woord) is.
Daarom snap ik Olaf's vergelijking ook net echt. wellicht doet hij het omdat beide films meer dan 3.000.000 miljoen bezoekers trokken, want verder is de enige overeenkomst die ik zie de soms nogal platte humor. (Die ik in beide gevallen erg kan waarderen).
Daarom snap ik Olaf's vergelijking ook net echt. wellicht doet hij het omdat beide films meer dan 3.000.000 miljoen bezoekers trokken,.
Flodder niet, hoor.
Olaf K.
Mensen lezen zo enorm slecht, dat valt me wel op op dit forum. Ik geef een aantal overeenkomsten tussen Flodder en Turks Fruit. De reaktie : ik begrijp niet waarom Olaf K. die vergelijking maakt want [insert 6 verschillen]. Het zullen wel de bezoekersaantallen zijn.
Nee, lezen! (Uitgezonderd Reinbo. Hulde.)
Ik begrijp ook wel dat flodder en turks fruit moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Vandaar de vergelijking
Flodder is komedie, turks fruit tragi-komedie. De laatste drie kwartier van TF zijn niet vrolijk, die van flodder wel, want die hele film is vrolijk. In de ene film zit een vrouw met een geel hoedje, in de andere niet blablabla.
Desalniettemin....
Die eerste drie kwartier Turks Fruit vind ik TE-NEN-KROM-MEND! En het soort humor mag dan wel gebaseerd zijn op echte literatuur (jaja mensen, ECHTE literatuur), het is niveau Flodder. Heb hierboven tal van voorbeelden gegeven die ik niet zal herhalen, maar een van de redenen: De manier waarop die ambtenaren worden weergegeven. Totaal overacterend en niet grappig. En dat doet me enorm, en echt enorm, denken aan de "veurzitters" van de tennisclub in Flodder. Ook niet grappig, ook overgeacteerd. Ik wil die hele turks fruit helemaal niet als grappige film zien (want ik vind die hele film niet grappig), maar dat probeert die film zelf.
Earth
Nee, lezen! (Uitgezonderd Reinbo. Hulde.)
Desalniettemin....
Ik persoonlijk heb TF nog nooit als humor gezien, geen seconde tot jij er over begon. Grappig (of grappig bedoeld) en TF is geen combinatie voor mij. Je kijkt er toch op een heel andere manier naar dan ik doe en vele anderen. Ik zie TF dus niet als tragi komedie, maar als liefdesfilm. Die overeenkomsten die jij dus ziet, zie ik totaal niet.
Mijn conclusie: je rekent de film af op iets wat de film niet probeert te zijn.
Het literatuuraspect van TF zal wel. Ik denk dat veel mensen eerst de film zagen en toen het boek. Er zijn ook genoeg mensen die het boek helemaal niet hebben gelezen en de film wel gezien.
Het verhaal van de ambtenaren kan "wellus nietus" worden. Ik heb 1972 als driejarige niet bewust meegemaakt, ik kan het niet inschatten. Ik denk in het algemeen dat er wel behoorlijke verschillen zijn. Er zijn trouwens nu nog genoeg mensen zijn die zo praten, je zal ze vanavond op de koffie krijgen.
Ik vrees dat we ook uit deze discussie niet komen. Je geeft een 2,0. Misschien moet je uitleggen waarom je geen 1,0 geeft dan horen we wellicht ook nog aspecten die je wel waardeert.
Olaf K.
Dat wat die film probeert te zijn neem ik terug, want wat een film probeert te zijn is volstrekt irrelevant. Het enige dat telt is wat de kijker ervan maakt. En ja, dingen als "Ik heb god gemist tussen ons", of je dat nou komedie noemt of niet: ik vind het stompzinnige platte flauwekul die in Flodder niet zou misstaan.
Toen ik 12 was vond ik Turks Fruit een wervelende levensechte liefdestragiek uit de grote stad. Nu vind ik het een hybride totaal niet levensechte film over een oversekste randdebiel en een film die in de eerste helft zijn eigen ruiten ingooit.
2 sterretjes voor de paar ontroerende scenes in de tweede helft en de soundtrack.
Earth
Heldere taal. Je mening over de soundtrack kan ik geheel delen. Subliem werk van Van Otterloo.
soom
Een film die in de eerste helft zijn eigen ruiten ingooit
sinterklaas
Ook dit was weer een mooie Verhoeven/Wolkers film. Wel schandalig dat ik hem gister pas gezien heb en niet veel eerder. Maargoed. Dit was een heel mooi verhaal, Rutger Hauer en Monique van de Ven spelen erg goed. Monique was voor die tijd best wel sexy. De piemels en de kutjes worden erg vaak in beeld gebracht. Ik had wel verwacht dat Erik en Olga eens flink van bil gingen maar al stonden ze er op het punt om het te doen werd het weer onderbroken door een postbode of een telefoon. Maargoed, het verhaal eromheen is wel mooi. Ook die vader van Olga er goed. Vooral hoe ie op dat melodietje van Beethoven tieten kont tieten kont tieten kont kont kont Neuriet

Bij die scene dat Erik zijn lul tussen zijn rits kreeg kreeg ik echt een AU moment.
En wat waren die zuster op het eind toch weer lekker onaardig tegen dedoodzieke Olga.
Voor de rest weer een erg mooi oud Hollandsch filmpje.
niethie
boschenaar
Vroeger mocht ik deze film niet zien,maar ik heb daar toen weinig aan gemist.
Ik vind het een zeikfilm,veel te grof en weing verhaal.
darkjaap
vond het eerlijk gezegt maar een rare film
iedereen doet het met iedereen en het verhaal zit niet goed in elkaar ik raakte ook vaak gewoon de draad kwijt..
dr waren wel degelijk momenten die me echt aan het denken zetten waaronder dat olga stierf het einde vond ik ook origineel
vond het eerlijk gezegt maar een rare film
Het verhaal zit wel goed in elkaar, je kon het alleen niet volgen, dat is iets anders.
cavia
vond het eerlijk gezegt maar een rare film
hee bedankt voor de spoiler he k wil hem net gaan kijken.
markie1978
Ranzige film, en een van de slechste fims van Rutger Hauer, deze film heeft een veel te hoge waardering gekregen in mijn ogen. De acteer prestaties zijn over de top ( over acting) vind dat echt waardeloos. Ook de vele pornografische scenes zijn overbodig en vullen niets aan het verhaal toe. De smakeloze scene in het restaurant vind ik erg puberaal en onfatsoenlijk.
Earth
Je mag vinden wat je wilt, maar het wordt tijd dat je echte porno gaat kijken, dat is toch iets anders hoor.
Ranzige film, en een van de slechste fims van Rutger Hauer.
Ik vermoed dat jij weinig films met hem gezien hebt.
rose
Een film met zoveel passie en overgave dat ik er ontroerd door werd.
sinterklaas
Ranzige film, en een van de slechste fims van Rutger Hauer,
Precious Find nooit gezien?
Ik vond hem best wel lache!!
sinterklaas
Schijt, godverdomme, schijt. Ik lik het stront van je reet!!!
rose
Ik giet de champagne over je tieten en lik het door je kut erweer uit...

MovieMeter Podcast #35: Is 'Turks Fruit' de beste Nederlandse film van de twintigste eeuw?

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977