• 9.376.839 stemmen

Alternatieve titel: John Carpenter's Christine

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Keith Gordon, John Stockwell en Alexandra Paul

Plot Christine

"How do you kill something that can't possibly be alive?"

Arnie Cunningham is een timide jongeman die niet goed in zijn vel zit en op school altijd het slachtoffer van grappen wordt. Op een dag ziet hij de wagen van zijn dromen, een Plymouth Fury uit 1957. De wagen heeft van de vorige eigenaar de naam "Christine" gekregen. Tegen de zin van zijn ouders koopt hij de wagen en begint hem te restaureren en helemaal op te poetsen. Langzamerhand begint Arnie's karakter te veranderen en algauw blijkt er een abnormale band te bestaan tussen Arnie en zijn auto. Vrienden kijken hulpeloos toe hoe Arnie volledig door de wagen ingepalmd wordt.

Arnie Cunningham

Buddy Repperton

Moochie Welch

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Klopt, maar in het geval van Christine vind ik het onbegrijpelijk. Blijkbaar hebben ze LeBay eruit gehaald omdat het nogal wat tijd scheelt en zonder dat personage blijft het thema (verslaving) hetzelfde.

Aan de andere kant wilden ze een R rating maar bevatte de film te weinig gewelddadige scènes, daarom hebben ze de personages maar lekker veel laten schelden. Dat was toen blijkbaar nogal not done, nu kijkt niemand er meer van op natuurlijk. Als LeBay erin was gebleven was die R rating erg gemakkelijk te halen.

LeBay zou er ook voor zorgen dat niet uitgelegde zaken in de film verduidelijkt worden (waarom Arnie verandert zoals hij verandert, waarom Christine moordt).

avatar van krosnicky

krosnicky

BoordAppel schreef:
Onbegrijpelijk dat het personage van Roland LeBay niet in deze film terugkomt. Een enorme gemiste kans om de film van de nodige horror te voorzien. De terug in de tijd autorit zit helaas ook niet in de film, dat vond ik een van de sterkste passages in het boek. Daar is alles ook stukken beter uitgewerkt en dat tijdgebrek nekt de film een beetje, zeker met het boek in het achterhoofd.

Als film best aardig als boekverfilming mislukt. Wel een aantal mooie scènes, vooral de moordpartij bij het tankstation was fraai.

Hier mag overigens wel een remake van komen.

EEN REMAKE laat dat maar zitten ze doen bijna nieks anders meer tegenwoordig nee een sequal dat zou er meer op LIJKEN

avatar van rep_robert

Leuk Stephen King klassiekertje, stijlvol geregisseerd door Carpenter.

Helaas moet de film het totaal niet van de horrorelementen hebben, maar meer van de stijl. De film begint al lekker met lekkere oude soundtracks en ook de soundtrack verzorgd door Carpenter is heerlijk en typisch Carpenter.

Verder viel me op hoe mooi de film soms is, behoorlijk mooie camerastandpunten en de zelf-transformatie van de kapotte Christine naar de herstelde Christine ziet er fenomenaal uit.

Helaas is de verandering van Arnie niet helemaal goed uitgewerkt en is het soms eventjes te langdradig omdat het vooral een stijloefening lijkt.

Toch is het weer 1 van de betere King's die ik de laatste tijd heb gezien.

rep_robert schreef:

Bovenstaande lijkt mij eerder een plus dan een minnetje.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze klassieker, inmiddels al 27 jaar oud, blijft een steengoede Stephen King verfilming.

Ik heb de film ooit al eens gezien, 25 jaar terug denk ik, en het was toen een hele beleving om deze film te zien.

En dat is hij nu nog steeds, prachtig verhaal met goede vertolkingen.

Ook een prachtige job van de mensen die toen instonden voor de special effects, vooral die van de auto die zichzelf steeds weer herstelt, moet een huzarenstukje zijn geweest zonder de middelen die men hiervoor heden ten dagen heeft.

Kortom: prima film om eens lekker bij te huiveren, al is het dan niet echt horror, "creepie" is het wel...

avatar van sofripa

sofripa

Heerlijke satanische film. Weinig gore, maar met topper King voor het verhaal meer creepie dan zeg 'Hostel' . 3,5 sterren

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Leuk, dit cultwerkje van John Carpenter. Koning van de sfeer natuurlijk, en ook hier zorgt dat voor een prettige kijkervaring. Je knalt goed in de film met de lekkere muziek, en het wordt al meteen duidelijk dat Christine geen alledaagse auto is. Verder was het zeer aardig om te zien hoe Arnie steeds meer veranderde. Plus punt voor de effecten ook. Het was erg mooi om te zien hoe Christine telkens weer uitdeukte. Christine was trouwens ook de laatste film die ik moest zien uit mijn KINGsize fear box. Met film als Secret Window en Apt Pupil. Allemaal Stephan King verhalen overigens. Vermaakt heb ik me dus wel hiermee. Mede dankzij de lekkere soundtrack en de prima sfeer. Al is het niets iets was ik heel lang zal onthouden.

simonvinkie schreef:

Het was erg mooi om te zien hoe Christine telkens weer uitdeukte.

Je zet een auto in zon compactor (zo'n ding dat de auto tot een pakketje trasformeert) Dat filmje en dan speel je hem achterstevoren af: uitdeuken.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Oke, dat is vrij logisch eigenlijk.

avatar van Roytjuh21

Roytjuh21

Christine is een klassieker en 1 van de betere verfilmingen van de boeken van Stephen King.

Het boek heb ik zelf nog niet gelezen, alleen de film. De film is zeker weten erg spannend en bevat veel thriller elementen. Het is niet echt een horrorfilm, m.u.v. de enge muziek in bepaalde scènes als bijvoorbeeld dat die pestkoppen worden vermoord door Christine bij dat tankstation.

Mijn favoriete scene is de scene met dat de auto zijn koplampen aansteekt als de jongen 'Show me' zegt. Prachtige scene!

De relatie tussen die jongen en de auto is freaky maar mooi tegelijk.

4 sterren!

avatar van Theunissen

Prima thriller van John Carpenter die goed weet te boeien en op bepaalde momenten zelfs spannend is. Het is inderdaad een klassieker en goede verfilming van Stephen King. Hoofdrolspeler Keith Gordon deed het best goed. Geweldig om te zien hoe hij van persoonlijkheid veranderde dankzij Christine. Ik moet zeggen dat ik Christine sexier vond dan Alexandra Paul

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Zeer indrukwekkende film van Carpenter moet ik zeggen, de spanning zit geweldig (op het einde is dat echt verschieten zeg!), Rock & Roll nog nooit zo zalig en eng tegelijk, en zeer knap gemaakte effecten (regeneratie van Christine, brandende rijdende auto), en toch wel zeer overtuigende acteerprestaties van de hoofdpersonages, de sympathie was er. Het is een ware genieter.

avatar van Elineloves

Elineloves

'' I know you don't exactly have money falling out of your asshole. If you did, you wouldn't be here. ''

Mannen en auto's. Ze behandelen ze alsof het hun eigen kindjes zijn. Ze maken zich druk als er iets aan mankeert, als ze vies zijn, zat dat krasje er nou al?, en sommige mannen geven zelfs de auto meer aandacht dan aan vrouwlief. Intrigerend, de liefde tussen de man en zijn auto.

Ik stapte hier zonder al te veel voorkennis in. Bewust, want ik wou me graag laten verrassen en hoe meer je weet, hoe meer je daar op gaat letten tijdens het kijken.

Na een korte introductie van de wagen in 1957, voel je al snel aan dat er iets niet helemaal pluis is met de vuurrode 'Christine'. Niet lang daarna zit je plots in 1978 en maak je kennis Dennis en Arnie. En dan begint langzaamaan de de transformatie wanneer Arnie besluit om Christine op te knappen. Niet alleen de transformatie van de verroeste auto, maar ook de van de sukkelige Arnie die nu plots een stoere bink is geworden. Het is natuurlijk geweldig om de pestkoppen van vroeger met open mond te laten staren wanneer jij in je prachtige rood/witte Plymouth Fury langs komt gereden.

Het tempo is een stuk lager dan de horrorfilms van tegenwoordig. De doden vallen vrij laat in de film en ze zijn ook niet ranzig of goor. Daar moet deze film het dan ook niet van hebben. De magie van deze film is de dreiging van Christine.

Het acteerwerk is ook uitstekend te noemen, met name dat van Arnie. Geloofwaardig als sukkelige nerd en zelfs nog geloofwaardiger als psychotisch gedragende en geobsedeerde freak.

Prima verfilming van Stephan Kings boek, fijn camerawerk, uitmuntende acteerprestatie en een geweldige spanningsboog. Dikke 4.0*

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Helemaal met je eens Elineloves, aanradertje deze Christine.

avatar van Stewie Griffin

Stewie Griffin

Zeer spannend!

De scenes met Christine zijn echt geniaal!

Echt een goeie film.

Zeker een aanrader.

avatar van Friac

Friac

Deze film heeft tal van goede ingrediënten: heerlijke muziek, goede acteerprestaties, een strak tempo en Carpenter's typerende stijl. De knipoog naar o.a. de vaak aparte relaties tussen mannen en hun auto (of andere speeltjes) is ook een leuk gegeven.

Wat deze film dan toch weghoudt van een écht goede score is het verhaal rond de moordende auto Christine. Nu heb ik begrepen dat er heel wat elementen uit King's verhaal geadapteerd/geschrapt zijn, elementen waarvan ik vermoed dat ze de "horrorvalue" van de film wat in de hoogte hadden kunnen duwen (bv. dat de verdoemde ziel van de vorige eigenaar bezit zou nemen van Arnie en hem telkens zou toespreken vanop de achterbank; de makers zijn hiervan afgestapt omdat een gelijkaardig gegeven reeds terug te vinden was in het toen recente "An American Werewolf in London"). Wat in de film overblijft is te weinig om mij echt te doen griezelen of te overtuigen; blijkbaar mis ik de fantasie om bang te worden van een moordende auto, of valt er gewoon erg weinig aan te vangen met dit gegeven? Want ik denk wel dat John Carpenter's Christine qua verfilming zeker geen slechte worp was (al heb ik het boek niet gelezen).

Bijna alles zit dus goed op zijn plaats, behalve dan de kern van het verhaal die te weinig angst weet in te boezemen. Dit houdt Christine nipt weg van de 3,5*.

avatar van VforVictor

VforVictor

Leuke film. Goed geacteerd door de hoofdpersoon. het word alleen nergens echt eng, de film moet het gewoon hebben van het vermakelijke verhaal. 3,5 ster

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Deze moet ik echt eens gaan huren of kopen. Volgens mij staat mijn 3* hier volledig onterecht!

avatar van salland 1971

salland 1971

je stemt al zonder de film gezien te hebben.

maar het is zeker een aanrader.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik heb hem al 2 keer gezien maar ik wil hem nog eens herkijken.

avatar van eavymetal

eavymetal

Deze film haalt weliswaar nergens het niveau van Carrie, maar ondanks dat vind ik dat ook deze film een meesterwerk is!

avatar van herder

herder

Nou nou nou nou, dit noemen ze dus horror? Een 'levende' auto die mensen gaat vermoorden. Wow wat ben ik bang geworden zeg.

Heb me heel erg verveeld. Kan me het einde niet eens meer herinneren.

avatar van movie-edje

movie-edje

Jammer dat hij of zij niet transformeert, dan is het een Decepticon!

mikey

huh hij transformeert toch? van wrak naar nieuw.

avatar van yurrenstein12

yurrenstein12

Geweldige film! Echt verbazingwekkende effecten voor die tijd. Hoe Christine zichzelf herstelt is prachtig gedaan.

Ik noem deze film niet echt een horror, want hij is zeker niet eng. Hij is wel erg spannend dus het woord "Thriller" staat goed op zijn plek. Deze film raakte mij ook erg want ik leefde helemaal mee met personages, en dat heb ik bij heel erg weinig films. Het is ook triest hoe Arnie aan zijn einde moet komen maarja... shit happens .

5*, al had ik er liever 10 gegeven .

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Tijdloze Stephen King verfilming, ook nu is Christine een ervaring en onvergetelijk. De verwachtingen lagen hoog bij het opzetten van Christine, deze kwamen gelukkig uit, want wat een geweldige film vond ik dit zeg!

Het thema spreekt me helemaal aan, Christine is een geweldige karakteristieke auto. Haar schitterende kleur, haar tijdloze interieur en hetgeen dat Christine uitstraalt maakt deze auto perfect voor een film als deze. De film tikt ook tegen pure perfectie aan, de acteerprestaties zijn prima, de film is erg mooi gefilmd en de sfeer is subliem. Vaak zeg ik over films dat de sfeer er lekker in zit, maar Christine is een en al sfeer, geweldig.

De film duurt zo'n 105 minuten en verveelt daarbij geen enkel moment. Het tempo ligt perfect om niet te vervelen. Daarnaast zijn de karakters van bijvoorbeeld Arnie's beste vriend, zijn vriendin en de pestkoppen leuk voor het verhaal. Het is prachtig om te zien hoe Arnie langzaamaan veranderd.

Christine wordt helaas nergens echt eng, en is daarmee meer een thriller met een horrortintje, dan andersom. Op zich geen probleem, want de spanning zat er wel erg lekker in, de film bouwt heerlijk op naar een schitterende climax. De doden die in de film vallen worden daarbij ook nooit echt smerig, maar dat is ook niet iets wat Christine écht nodig heeft.

Daarnaast bevat Christine keer op keer geweldige nummers, de auto kiest zelf de muziek uit, en smaak heeft ze! Toch wel een van de kenmerkende dingen van Christine.

Christine is al met al een geweldige verfilming van het Stephen King boek, welke ik in een ver verleden eens gelezen heb. De film bevat een sublieme sfeer, mooi camera- en acteerwerk, een goede opbouw en sterk aanwezige spanning. Nou vergeet ik de geweldige muziek in Christine bijna, hier is geen uitleg bij nodig. 4 sterren!

avatar van neysen1985

neysen1985

donders!! dit noem ik nou eens een top horrorfilm.

Volgens mij hebben zowel stephen king als john carpenter wel wat dingen geleerd van elkaar.

Duister, origineel en ook nog eens verdomd akelig!

christine is ook weer zo'n topper in dit geweldige genre.

avatar van Beertje45

Beertje45

Mijn favoriete film uit Carpenter's ouvre. De film is lekker spannend en de rock and roll muziek maakte het tot een topthriller. Arnie's transformatie is goed uitgewerkt, vond het wel een beetje jammer dat de rol van Arnie's ouders klein waren. Vooral de vader had een meer dankbare rol in King's roman. Heb ooit nog de volledige soundtrack zelf samengesteld, koste me heel wat werk, maar de cd ligt al jaren boven op mijn muziekcollectie.

avatar van Saldek

Saldek

Er zijn dus mensen die dit geen horror noemen kunnen. Mogelijk, zeker. Maar voor mij was dit wel de eerste griezelfilm in me leven die me echt de stuipen op het lijf deed jagen (ik was iig al bekend met dingen als The Beyond). Weet niet of ik hem nog steeds zo waarderen kan. Stukkie ouwer, enig griezelervaring natuurlijk......morgen grijp ik me kans. We'll see........

avatar van jordandejong

jordandejong

Toppertje.

Uitstekend acteerwerk van Keith Gordon die de transformatie van Arnie uitstekend uitbeeld. Zitten een paar onwijs sterke scene's tussen met een heerlijke spanning en suspense zoals alleen John Carpenter dat kan creëren(de eerste achtervolging, de rokende auto in de garage en wat dacht je van de sterke eindscene in de garage). Ook de zeer goede soundtrack helpt zeker mee aan het uitstekende sfeertje.

De muziek die de auto uitkiest wanneer er bijvoorbeeld wordt ingebroken is geweldig. Uistekende scene's ook wanneer de auto weer terug in vorm komt (erg knap hoe ze dat in 1983 hebben gedaan.)
Verder is ook het goede camerawerk een groot pluspunt.

Echt een gouwe ouwe die ik ook zeker is op dvd zal moeten bestellen.
Toppertje van Carpenter.