Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
eerdekes
Inderdaad, je merkt 'n groot verschil als hij op duits staat en engels.
- 2081 stemmen
Zucht.. Uitgerekend ik moet weer eens geen BBC2 in ons kabelpakket hebben..
Gelukkig komt hij eind deze maand op DVD uit..
Yak
Grandioos! Goed nieuws, Hobbes!
En volgens de VPRO-gids Duits met Engelse ondertiteling, dus geen nasynchronisatie.
speedy23
Hoera, goed nieuws. Eerst Das Boot en bijna onmiddellijk daarna de herhalingen van Band of Brothers. Er staan mij nog mooie zondagavonden te wachten...
- 2081 stemmen
De versie waarin Das Boot eigenlijk bedoeld was, als tv serie.
Ben erg blij dat ze er een film van hebben gemaakt.. Ik vind dat iedereen deze film gezien moet hebben.. Ik denk niet dat iemand die weinig weet van Duitse Marine-warfare, en toch er iets van wil leren, met veel plezier zou beginnen met de 5 uurs versie..
Daarom ben ik erg blij met de 2.5 uurs versie.. Van de Director's Cut vind ik het best jammer.. Toch blijf ik erbij. die 2.5 uurs moet op DVD verschijnen..
eerdekes
Ik ben trots bezitter van de director's cut.
En ik kan er niet over klagen hoor.
In vergelijking met u-571(roestauto) is dit 'n aston martin !
En die u-571 was al te pruimen.
Prachtig verwoord..!!
Als je de film erg mooi vind, dan raad ik je aan om het boek van Lothar-Günther Buchheim uit 1973 te lezen.. De Nederlandsch vertaalde versie is helaas gigantisch zeldzaam.. Het heeft mij ook heel wat tijd gekost die te vinden.. Maar toen ik hem kreeg was hij nog helemaal nieuw.. Echt zo'n dag waarvan je denkt: Laat ik nu eens een lot gaan kopen..
Yak
Ben erg blij dat ze er een film van hebben gemaakt..
Ik heb de film toch (na eerst de serie te hebben gezien) toch altijd op zo'n onderhuidse manier een tegenvaller gevonden. Misschien omdat er zoveel aan materiaal ontbrak - maar wat precies wist ik dan weer niet want tussen het moment dat ik de serie volgde en het moment dat ik de film zag, hebben wel wat jaartjes gezeten.
Maar begrijp me niet verkeerd, die vijf blijft gewoon staan hoor.
Het moet meer dan tien jaar geleden zijn dat ik de serie voor het eerst (en het laatst) zag. Ik ben echt godsgruwelijk benieuwd wat er allemaal extra bij komt! En bovendien heb ik aflevering 3 nooit gezien. /me zeer vrolijk!
- 2081 stemmen
Ik ben ook erg benieuwd hoe en wat.. Dat ik BBC2 niet kan ontvangen is nog niet helemaal zeker, want anders ga ik het geheel zeker wel kijken..
Het is voor mij bijna 5 jaar geleden dat ik de serie zag.. Deze was elke woensdag te zien om 20.30 op SBS6.. Voor mij sloeg de vonk ook niet in 1 keer over.. Dat was pas toen ik de Director's Cut een jaar later kocht.. Ik weet nog precies in welke winkel dat was.. Elke keer als ik daar langsloop, doet me dat weer aan die goeie ouwe tijd denken..
- 2081 stemmen
Toen was het ook echt liefde op het eerste gezicht.. De vonk sloeg meteen over..
speedy23
Hier is hij nog te koop: http://www.boekwinkeltjes.nl
Geef wel de naam van de schriver in de zoekopdracht.
Wat ook mede leuk is aan das boot is dat ::
- dat je het gevoel hebt dat je zelf in die duikboot zit !
speedy23
Buchheim,Lothar-Günther De Boot De geschiedenis van een onderzeeboot en zijn bemanning In den Toren 559pp 1974 geb. met stofomslag € 10.00
Lothar Günther Buchheim DE BOOT, de geschiedenis van een onderzeeboot en zijn bemanning In de Toren, 1974, geb, goede staat, 558 pag verzendkosten € 5.50, €4.00
Wat ook mede leuk is aan das boot is dat ::
- dat je het gevoel hebt dat je zelf in die duikboot zit !
Inderdaad.. Je kan de stank en de angst ook echt ruiken.. Als je naar een film als U-571 kijkt, is het net alsof je een modern computerspel speelt..
En over dat boek.. Twijfel niet, en koop hem.. Ik heb hem zelf 3 keer gelezen (1x Engels, 2x Nederlandsch..), en het is echt zo; bij het lezen heb je veel meer het gevoel alsof je op de U-96 zit.. Bij de film ook wel, maar bij het boek veel meer..
neo
Inderdaad.. Je kan de stank en de angst ook echt ruiken
Ging deze film de geschiedenis in als de eerste geurfilm?
- 2081 stemmen
Godzijdank ontvang ik toch BBC2.. Ik zou het geduld niet kunnen opbrengen om nog een maand op de DVD te wachten.. Zoals velen ben ik ook zeer benieuwd naar de 'weggeknipte' scenes t.o.v. de film en de Director's Cut.. Het is alweer 5 jaar geleden maar ik weet nog wel wat..
- De bardame die een hele mooie zwarte telefoon opneemt..
- Matrozen die tijdens het duiken een touwtje tussen de romp van de U-96 spannen.. Deze wordt steeds slapper naarmate de boot dieper duikt..
- De officieren op de brug die in contact komen met rondvliegende vogels..
Geniaal!
- 2081 stemmen
Voor de mensen die de serie graag vastgelegd willen hebben, maar niet de DVD-set willen kopen hebben dan weer het voordeel dat ze op BBC2 (hoogstwaarschijnlijk) zonder logo en reklame uit gaan zenden.. Ik wist nog wel dat toen hij in '99 op SBS6 was dat er 2 volle reklameblokken waren.. Bijzonder irritant, want je kon dan nauwelijks in de film blijven zitten..
En.. Nogsteeds geen nieuws gevonden over de extra's op de DVD..
Bandit
Schitterend camerawerk en zeer goede acteerprestaties.
Was de lange zit zeker waard.
- 2081 stemmen
Héél slecht nieuws voor diegene die de serie van Das Boot willen volgen op BBC 2..
Dit heb ik zojuist gezien op www.BBC.co.uk:
Part 2 follows on BBC FOUR.
Hoe en wat het precies zit weet ik niet, maar BBC 4 is dus niet te ontvangen..
Deel 1 komt vandaag op BBC2 om 20.10 (19.10 Engelse tijd), en deel 2 komt vandaag op BBC4 om 21.00 (20.00 Engelse tijd)..
Heel erg raar dat ze het zo doen..

- 2081 stemmen
Vandaag deel 1 van de 6..
Ik vond het toch echt heel erg dat ze tijdens de prachtige introscene waarbij de U-boot langzaam op de camera vaart, ze 'THE BOAT' lieten zien i.p.v. 'DAS BOOT'.. Typisch Amerikaans..
Er zaten echt heel veel onbekende scenes in.. De laatste keer dat ik de serie zag was 5 jaar geleden..
De scenes van Ullman en zijn zwangere verloofde Francoise, de langere autoscene, de gesprekken tussen Der Alte en Thompsen, Monique (de vrouw die 'Mon Gars' zingt) was veel vaker in beeld, de Tweede Officier die z'n handen niet van iemand borsten kon houden, meerdere crash-dives, een aanval van een vliegtuig, langere scenes op de brug, en nog veel meer extra.. (t.o.v. de 2 films..)
Wat me echter wel opviel is dat er een stukje miste.. Vlak nadat Thompson door Der Alte en Luitnant Werner wordt opgetild zegt hij in de 2 films "I am not in the condition to fuck..", en je ziet Werner nog met zijn hoofd leunen tegen de muur.. Dat was niet te zien..
Helaas blijft het voor allen waarschijnlijk bij dit eerste deel, want die Britten doen weer moeilijk..
Erg vervelend om te weten dat nu deel 2 bezig is..
Wie van jullie heeft ook gekeken..?

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic