Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Paco Plaza
Met onder meer: Leticia Dolera, Diego Martín en Ismael Martínez
Gesproken taal: Frans, Catalaans en Spaans
Plot [REC]³: Génesis
"You may kiss the bride."
Na de duistere nachtmerries in de twee voorgaande delen, zien we dat de actie zich in deze '[REC]³ Génesis' verplaatst van het afgesloten gebouw naar de buitenwereld. Mensen zijn inmiddels ook buiten het gebouw besmet geraakt. Dit zorgt ervoor dat het team, dat verantwoordelijk is voor de opruiming van de geïnfecteerden, een nog grotere klus te wachten staat. Nu gedeeltelijk in het angstaanjagende daglicht...
Tarkus
Deze film is reeds de derde uit de reeks, maar de eerste die ik ervan zie.
Na de ronduit saaie eerste 20 minuten komt de film een beetje op dreef, maar toch niet echt voldoende om me te overtuigen.
En ik ben dus ook niet overtuigd om de eerste 2 prenten ook te bekijken.
Dit is niet aan mij besteed.
galaxydriver32
moest wel ff wennen aan de nieuwe frisse duik om het zo te zeggen, m'n verwachtingen waren niet zo hoog, maar ik vond het uiteindelijk een prima filmpje.
Angelo2
Deze film is reeds de derde uit de reeks, maar de eerste die ik ervan zie.
En ik ben dus ook niet overtuigd om de eerste 2 prenten ook te bekijken.
Dit is niet aan mij besteed.
Deze is compleet anders dan de 1e twee delen en eigenlijk niet te vergelijken. In mijn ogen 2 aanraders!
sinterklaas
De eerste 2 REC films waren een grote verassing uit Spanje die het thema "found footage" na Blair Witch Project nog even deed wakkerschudden. Ze waren vanaf het begin tot het eind erg claustrofobisch en alles liep als een trein. Nu is er dan REC 3, waarbij nu Paco Plaza er de enige regisseur van is. Balagueró was het er zeker niet mee eens. Helemaal zo raar nog niet want deel 3 slaat wel even een hele andere richting op. Maar of dat tegenvalt of misplaatst is? Nee hoor. Deel 3 was voor mij ook zeker niet te versmaden. Alleen even anders. En hoe??...
Hoe we deel 1 en 2 beleefde is hier amper meer wat van terug te filmen en Plaza lijkt hier wel erg met het genre zitten spelen. Alles begint zo mooi, een glazuurspringende Spaans liefdesliedje neemt de opening op de rekening en vervolgens komen we op de bruiloft terecht van Clara en Koldo, die de dag van hun leven mee maken (en ook nog zullen meemaken). Het is zonnig, iedereen geniet van de trouwdag en alles is vrolijk. Alleen ja... oom is door een hond gebeten die eerst dood leek te zijn, maar ach, dat is weer geregeld door de dokter en daar laten we het feestje niet door verzieken. Wanneer de oom echter dronken is, tenminste...dat dachten ze, weten we genoeg. Dit word een heel ander huwelijksfeest.
Vanaf dat moment moeten de overlevende van de hele uitbraak/bloedbad het zien op te nemen tegen de massa's zombie's. Ook zijn Clara en Koldo mekaar uit het oog verloren en moeten ze mekaar door het slagveld zien te vinden. Eeehm.... ohja... vanaf dat ogenblik word REC een gewone film en geen found footage-film meer (nouja, soms nog wel) En wat dit betreft weet Plaza, er zoals gezegd, gewoon een hele bijzondere draai aan te geven. De film heeft zo zijn bloedserieuze en gruwelijke momenten, maar heel subtieletjes komt de komedie ook nog een plaatsje zoeken en zitten er momenten in waar je gewoon erg om kan lachen. Hoogdepuntjes zijn bv: Die Meneer Auteursrecht die er als een gek op los slaat op zo'n zombie, Koldo die de hele film door in een harnas loopt, die christen die met zijn psalmen de zombies weet te verslaan, SpongeJohn
, en last but not least: die kettingzaagscene!
Ja, heel stiekem zou ik denken, dit heeft niks met REC te maken, geef het een andere naam, maar ach... wat zou het.
Clara vond ik overigens erg cool!
Voor mij gewoon een prima film. Plaza die vanalles in de mixer gooit. Van gruwelijke horror/momenten tot zoetsappige liefdesscenes (Plaza zou dit wel met een knipoog gedaan hebben) tot verwijzingen naar jaren 70 slashers, komedie en humor in begrepen en aan het einde is er nog plaats voor actie. Dit zou je eigenlijk wel een beetje een parodie kunnen noemen. Enne... tongzoenen met een zombie? Je moet het maar net willen.
Het heeft dan wel een tijdje geduurd voor de dood hun schijt.
Mijn conclusie is dat deze nog erg gelukt is! Kom maar op met het beloofde deel 4!
Broek
Deze film is geen fractie van deel 1 en 2. Vooral het feit dat het camcorder idee aan de kant wordt gezet maakt het geen geloofwaardig vervolg naar mijn mening. Verhaal dermate slecht uitgewerkt dat het lachwekkend werd en geluid en muziek vervelend en misplaatst. Dit soort vervolgen zijn een belediging voor het origineel.
Gish
Heel dramatisch is het natuurlijk allemaal niet, dit overbodige deel 3, wel riducuul en erg overbodig. Kwestie van snel cashen denk ik, moeten ze allemaal zelf weten.
Jammer dat dit vehikel in 1 BOX zit met de eerste 2 delen.
Matige film waarin een bruiloft bruut wordt verstoord door de komst van zombies. Verhaaltechnisch heeft dit derde deel niets te maken met zijn twee voorgangers en ook na de lange opening wordt er verder afgeweken door het cameragebruik te wijzigen. Een stuk minder eng en spannend dan de eerste twee delen, waardoor het toch meer een wat rechttoe rechtaan zombiefilm is geworden.
Zizzo
Helemaal mee eens!
frolunda
Haalt het niet bij zijn twee voorgangers maar toch heeft [Rec] 3 zeker zijn momenten.Zo is hoofdrolspeelster Leticia Dolera een aangename verschijning en zijn er ook enkele prima schrik effecten.Tegen het einde ontspoort het allemaal een beetje (veel) lijkt het soms zelfs (onbedoeld of niet) op een comedy.Jammer want er zaten toch wel goede ideeën in.Blijft over een wisselvallige,gemiddelde Zombie-film.
boozebelly
- 1908 stemmen
Inderdaad geen schim van de klasse van zijn 2 voorgangers. Vooral het totale gebrek aan spanning doet dit matige zombie brouwseltje compleet de das om.
Doordat dit deel ook ineens grappig probeert te doen op sommige momenten lijkt het ook veel meer op een horror-komedie. Op een enkel aardig grapje na is dat overigens ook compleet mislukt.
Balanceerd op het randje van de baggerbak. 1,5*
Montorsi
Haha dit deel zeg. Had al wel het idee dat ze het wat over een andere boeg gingen gooien nu het virus buiten het appartementencomplex huis ging houden, maar dit is wel heel wat anders. Het idee alleen al om eerst met het zelfde soort hand-held idee verder te gaan met de serie, maar daar na 20 minuten gewoon mee te stoppen
Gelukkig is dit opzich allemaal nog wel te vergeven omdat dit deel een volbloed horrorcomedy is geworden. De spanning en intensiteit van deel 1 en 2 is totaal verdwenen. Voor mij was die formule nog niet echt uitgewerkt, maar ik snap de keuze wel om nu eens wat anders te doen. Eigenlijk moet je ook maar niet te veel naar deel 1 en 2 kijken om deze film te kunnen waarderen, en de hoop onzin en belachelijk geforceerde melodrama en zombiecliche's (die itt de eerste twee delen opeens zo traag als stront blijken te zijn
) over je heen laten komen, dan is het -ondanks dat het voor een horrorcomedy een beetje slapjes blijft- best genietbaar.
Kleine 3*
Nillie
Gewoon een dikke afknapper. Had de eerste en 2e film gezien hiervan en was blij te zien dat er ook een 3 kwam, maar dit ging nergens over. Het principe met de handycam (wat ik net zo leuk vond aan deze film) is compleet verdwenen, waar de vorige films toch vooral om draaiden.
Als het verhaal dan nog een beetje spannend en origineel zou zijn, zou ik deze nog net goedkeuren, maar nee. Het ging om hetzelfde als de vorige 2 films, met het verschil dat er nu geen enkele spanning te merken was. Jammer maar helaas, meer dan 1,5* kan ik dit echt niet geven.
Ghetsemane
Dit is een geestige zombie-film.
De naam is misleidend, REC4 is het vervolg op REC2, volgende maand in de Spaanse bioscopen. [REC]4 APOCALIPSIS - WEB OFICIAL -Estreno [2014] - movies.filmax.com
Op de Spaanse DVD staat een berg extra, maar meeste is ook op de site te zien! Zeker aanrader, al zijn er geen ondertitels.
Het probleem is dat iedereen dacht het vervolg van REC2 te gaan zien, dat is het dus niet. Er zijn een paar kleine verbanden, maar dat stelt niets voor.
In principe is het een geestig idee, een sprookjeshuwelijk dat in een zombie-inferno verandert. Maar zelfs binnen dat concept is het origineel gedaan. De camera die kapot gaat was een originele vondst. Wie zou er in het echt blijven filmen?
Geestig was het ook wel en de romantiek werkte ook wel voor mij. En het einde was toch redelijk origineel.
De sfeer, locaties, kleding, de special effects .. leuk en dapper, deze film was uitstapje van Paco Plaza (echtgenoot van Leticia Dolera) 1 van de bedenkers van REC en REC2... Anders, maar vermakelijk! In zijn genre goed imho, alhoewel echte die-hards een hekel hebben aan humor / romantiek..
3/5 = vermakelijke popcornfilm!
N23
Inderdaad misleidend, gelukkig wist ik dat toen al.
Alles wat goed was aan 1 wordt hier tegen ze gebruikt.
Vooral het humor aspect verpestte het.
Gewoon overslaan en doorgaan naar Rec4.
VincentL
Dit is een geestige zombie-film.
Dat er nu een 3 na 2 komt lijkt toch meer dan te insinueren dat het een direct vervolg op het vorige deel is?
Shinobi
Het speelt zich eerder tegelijkertijd met het eerste deel af.
Er zitten ook wat verwijzingen daarvoor in.
Het speelt zich eerder tegelijkertijd met het eerste deel af.
Er zitten ook wat verwijzingen daarvoor in.
Ik ben hem nu aan het kijken. Zal morgen we een stukje schrijven. Je ziet het dan wat ik er van vond
[REC]³ Génesis
Zoals beloofd zou ik een stukje schrijven en dat doe ik dus ook. Van tevoren had ik al even met een paar mensen hier wat gesproken, zoals te lezen en ik ging dus dubbelop de film in. Enerzijds de marginale delen 1 en 2 en anderzijds een nieuwe weergave van het begin van het verhaal. De intro laat ik grotendeels zitten, ik vond er toch niet veel aan.
Afgezien van het feit dat het een afgezaagd en uitgemolken onderwerp is is de film nog steeds niet goed. De opening duurt maar liefst 20 minuten en, in tegenstelling tot films waar een bruiloft wel een plezante opening van een film kan zijn zit je je hier te vervelen. 2x Chips gehaald en nog ging het niet door.
Als het moment-suprême dan eindelijk daar is komt er niet veel goeds van de grond. Een zwak liefdesverhaaltje tussen de twee getrouwden en de clichés zijn weer niet van de lucht. De hele film is al gedaan.
Het uiteindelijke einde is misschien een tikkeltje, een heel heel heel klein tikkeltje origineler, maar eindigt hetzelfde als deel 1 en 2. Weer een dramatische 80 minuten. Gelukkig duurt het maar 80 minuten en geen 120. Stel je voor...
Leticia Dolera en Diego Martín zijn natuurlijk de personages waar je van moet smullen in deze film. Zowel letterlijk als figuurlijk, want ze worden steeds opgejaagd. Het is echter zo dat ze als vrolijk getrouwd stel nog wel wat leuks kunnen neerzetten, maar dramatiek en horror is niet aan ze besteed. Leticia speelt met vlagen goed. Maar scènes als dat ze in dat riool de bezetenen te lijf gaat is natuurlijk lachwekkend. Martín doet ook zijn best, maar als gelukkige vader in spe komt er niet veel goeds van
Ismael Martínez kon ik dan wel waarderen. Hij had grotendeels van zijn rol een leuke humoristische toevoeging aan het matige geheel. Hij en zijn Franse madame deden het leuk. Borja Glez. Santaolalla had ook een grappig bijrolletje, maar het stelde niet veel voor.
De grootste verandering ten opzichte van dit deel tegenover de vorige is toch wel de manier van filmen. Waar je in deel 1 en 2 een chaos had die niet te overzien was, ergerlijk en irritant is Plaza in zijn eentje voor de gewone manier van filmen gegaan. Op de eerste 20 minuten na, dat wel. Dit gaf een bepaalde kalmte over de film die prettig aanvoelde. Mijn bloeddruk kon weer dalen en mijn epilepsie werd weer in bedwang gehouden. Het is echter wel zo dat de film zeer veel als 24 Days Later en als Resident Evil 1 begon aan te voelen.
De muziek is bijna de grootste flop in deze film. Slechte nummers met een slechte toepassing. Een soort Terminator-style werd er op momenten gecreëerd die zeer lachwekkend was, in de negatieve zin.
Al met al daalt deze film weer terug naar het niveau van zijn grootvader. Omdat ik alleen 0.5 geef bij film waar niets goeds te vinden is geef ik hier hoger. Het positieve was de nog altijd korte tijdsduur van maar 80 minuten.
Het speelt zich eerder tegelijkertijd met het eerste deel af.
Er zitten ook wat verwijzingen daarvoor in. Dit is trouwens niet helemaal waar. In [REC] bevindt het virus/de duivel zich nog in de woning en nergens anders. Dat wordt duidelijk verteld. Dit moet dus echt ná deel 1 en 2 zijn.
Metalfist
Als ik me het goed herinner wordt het virus verspreid op de bruiloft via de hond uit deel 1 die toen ontsnapte. Er is een gast (de nonkel?) die zegt dat hij gebeten is door een hond maar besteed er verder geen aandacht aan. Als je natuurlijk 2x chips gaat halen dan mis je dit soort details wel. Speelt zich wel degelijk tegelijk met deel 1 af
VincentL
Dat twee keer chips is lichtelijk overdreven, maar ik had wel moeite, helemaal in het begin, om mijn aandacht er bij te houden. Ik zal het vanmiddag nog wel een keer kijken om te zien hoe het gegaan is.
marciee
Slechte film, kwam laat op gang en overtuigde me niet echt. Totaal anders als de twee voorgaande films.
Geinige zombieflic met een aantal dantastische scenes met de pissed of bruid. Maar over het algemeen toch net iets te vlak voor een echte topper. Prima 3e in de reeks.
3,5
jipt
Hoe kan je een film met een half ontblote bruid met een kettingzaag die al slaan en schoppend zombies uitmoord niet leuk vinden? Ik vind het enig! 3,5*
LOTR-lover
Dit is mijn eerste kennismaking met de Rec-reeks maar ik ga er gemakshalve even vanuit dat dit 3e deel wel heel anders is dan de 1e. Heb namelijk geregeld gehoord dat Rec zo eng was maar dat vind ik op Rec 3 absoluut niet van toepassing.
Het is een pure zombiefilm die zowel iets van een horror (de gore is meer dan geslaagd) als van een komedie wegheeft. De verdeling daartussen vind ik prima in orde. Verder overstijgd Rec 3 de gemiddelde zombiefilm niet en blijft daarom qua cijfer ook op de middelmaat steken. Had persoonlijk graag wat meer spanning gezien in de film en wat meer schrikeffecten. Ook was het intro natuurlijk veel te lang, echt bizar. Je zit eigenlijk al helemaal in de film en dan komt nog even 'Rec 3' in beeld. Vreemde gewaarwording.
6/10 (IMDB)
RuudC
Een film ga je altijd met bepaalde verwachten in. Zeker als het een serie betreft, waarvan je, zoals ik hier, trouw van de eerste twee delen genoten hebt. Het begin oogt vertrouwd, omdat je net als in de voorgaande delen een keurige introductie krijgt van de situatie en de personages, waarna het wachten is tot de hel losbarst.
Tot dan gaat alles alles zoals verwacht, maar na de uitbraak valt de komische noot op. Er verschijnen wel enkele figuren die best leuk zijn, zoals SpongeJohn en Atún. Ook het pasgetrouwd stelletje mag er wezen, maar ik kan weinig met het semi-grappige avontuur om de twee weer bij elkaar te krijgen. De eerste delen zijn erg donker en behoorlijk spannend. De spanning hier is ver te zoeken en na twee delen lukt het me dan ook niet echt om me er op aan te passen. Paco Plaza schakelt abrupt over op camphorror met een dikke knipoog naar Evil Dead II. Dat levert op zicht een leuke film op, maar in deze context vind ik het minder geslaagd. Over een tijdje waag ik me wel aan de herziening. Misschien dat ik het beter kan waarderen (want er zitten wel degelijk goede grappen in, zoals met die opa aan het eind) als ik me er een beetje op voorbereid heb.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Als stand-alone zombiefilm niet eens zo heel beroerd door een paar iconische scenes - bruidsjurk + ketttingzaag - maar dat claustrofobische gevoel en de perfecte timing van het eerste deel worden zelfs niet benaderd. Van found footage is zelfs ook geen sprake meer door het gebruik van meerdere camera's in het eerste gedeelte van de film en waar daarna overgegaan wordt op het conventionele werk, met de titel in beeld na 20 (!) minuten als slap excuus. Jammer. 2,0*

[REC] 4: Apocalipsis

Kong Bu Fen Zi
Drama, 1986

[Rec]
Horror / Mockumentary, 2007
religion and supernaturalinfectionhorrorvervolgdemondemonic possessionflesh eatinggevonden beeldenspanish horror