• 9.373.117 stemmen

Geregisseerd door: Paco Plaza

Met onder meer: Leticia Dolera, Diego Martín en Ismael Martínez

Gesproken taal: Frans, Catalaans en Spaans

Plot [REC]³: Génesis

"You may kiss the bride."

Na de duistere nachtmerries in de twee voorgaande delen, zien we dat de actie zich in deze '[REC]³ Génesis' verplaatst van het afgesloten gebouw naar de buitenwereld. Mensen zijn inmiddels ook buiten het gebouw besmet geraakt. Dit zorgt ervoor dat het team, dat verantwoordelijk is voor de opruiming van de geïnfecteerden, een nog grotere klus te wachten staat. Nu gedeeltelijk in het angstaanjagende daglicht...

avatar van ibendb

ibendb

REC 2 heb ik niet gezien, maar dat was niet zo erg, aangezien dit een soort losstaand deel is.

De film vond ik niet zo goed. Waar REC 1 goed was, is deze erg slecht. Dat er overgeschakeld werd naar vaste camera, was nog het minste. Maar dat er nog eens die irritante laag humor werd overgegoten was de druppel. Dit was een complete misstap. Het past nu ook niet bij REC. Verder vond ik het einde best leuk. 2,5*

avatar van voomzap

voomzap

Redelijk vermakelijk filmpje. Deel 1 was wat mij betreft een mijlpaal. Deel 2 niet zo bijzonder, maar deze staat op zichzelf. Humor en horror vind ik zelden geslaagd, maar is hier vanwege het absurde en zwartgallige karakter best te pruimen.

avatar van Boeikens

Boeikens

Een andere aanpak kan verfrissend zijn maar bij deze voelde ik me niet echt thuis.

Met 77 min is de film al zeer kort en bovenop gebeurt er dan de eerste 17 min nagenoeg niets

Het vleugje humor was ongewoon voor de reeks maar kon ik verder wel pruimen. De iets stabielere cameravoering is prettiger te zien en naar het einde toe wordt de gore, eindelijk, dan wel weer top.

Echter in zijn geheel gezien vond ik het een lange zit voor het beetje lekkers naar het einde toe.

avatar van Fryce

Fryce

Prima slasher! Vond het prettig dat ze snel van de cams afstapten. Lekker veel humor en lekker veel gore.

avatar van GuyB

GuyB

Kwalitatieve horrofilm.

M'n review gaat over [Rec]3 als losstaande film, want wanneer je met de perfectie van [Rec] gaat gaan vergelijken kom je altijd ontgoocheld uit, terwijl deze film écht goed is. Om te beginnen moet ik wel toegeven dat ik altijd into zombies ben terwijl de meeste mensen het ondertussen wel min of meer gehad hebben met de vleesetende doden. Voor mij blijft het hip.

Ik vind de setting romantisch. Het dient namelijk als andere uiteinde van het spectrum. Volledig tegenovergestelde plaats i.v.m. de twee voorgaande delen. De trouw is van essentieel belang voor de 'switch' te maken naar horror. Die switch vind ik het beste aan de film.

Cinematografisch gezien alles dik inorde! Met de humor zit ook alles goed. Dikke pluim nog voor het einde. Een aanrader, al hoop ik wel dat [Rec]4 weer volledig donker, goor wordt en stiekem dicht bij de perfectie aanleunt zoals deel 2...

avatar van El ralpho

El ralpho

Schoenmaker blijf bij je leest

Waarom? Was het woord wat gedurende het bekijken van deze film voortdurend door mijn hoofd spookte. Want om maar met de deur in huis te vallen; Rec 3 mag nog niet eens in de schaduw staan van zijn voorgaande delen en sterker nog mag de naam van een Rec titel niet eens dragen. Het is dan ook ongelofelijk zonde dat deze film voor mij dé teleurstelling van 2012 is geworden.

Dat de film zo'n flop is geworden ligt allereerst aan het feit dat het found footage principe overboord gekukkeld wordt en we te maken krijgen met een ''gewone'' film. Waarom noemen ze het dan in godsnaam Rec? Op zich hoeft vernieuwing niet slecht te zijn maar het switchen van handycam naar de stabiele camera in combinatie met hoe het hier gebracht wordt is een gruwelijke fout geweest. Kwalitatief hoogstaande beklemmende horror die voor kon komen in je meest gruwelijke nachtmerries wordt hier namelijk vervangen door de zoveelste typische standaard goedkoop uitgewerkte horrorfilm en dit is alleen nog maar het begin van de ellende. Zo hebben de makers naast een nieuwe manier van filmen ervoor gekozen om ook wat meer humor in het verhaal te stoppen. Waar de humor hem in zat kon ik zelf niet ontdekken, of het moesten de goedkope waardeloze scene's zijn waarbij men de zombies te lijf ging in een ridderpak

Ook wisten de makers overduidelijk niet meer wat ze aanmoesten met de geïnfecteerden. Laten we ze rennen, het typische zombie loopje uitoefenen of als ware atleten over metershoge muren springen? Hoeveel schrik de geïnfecteerden mij in de eerste twee films aanjoegen, zo clownesk en belachelijk komen ze in deze film op mij over. De zombies zelf zien er heel slecht uit en joegen mij op geen enkele manier ook maar iets van schrik aan. Ook wordt er besloten om de bruid a la Planet terror compleet over de top te laten gaan met een kettingzaag en wederom vraag ik mij dan af waarom? Dit past totaal niet bij de reeks en is daarnaast ook veel slechter uitgevoerd als in bovengenoemde film. Toen vervolgens ook nog scene's volgden waarbij er bijvoorbeeld iemand gegrepen werd en zijn schild teruggeschoven werd kon ik wel huilen over hoe slecht en goedkoop dit soort scene's de film lieten zijn. Als de geïnfecteerden toen ook nog eens gestopt bleken te kunnen worden doordat hun de bijbel voorgelezen werd bereikte de frustratie bij mij al helemaal een hoogtepunt.

Als ik dan nog een pluspunt mag noemen in deze doffe ellende zijn dit de start en het einde van de film. De start gaf mij namelijk nog het idee dat het helemaal goed ging komen met deze film. De sfeer zat er lekker in en hoewel er niet veel gebeurde was de opbouw goed. Ook het eindstuk vanaf het moment dat Clara gebeten werd vond ik behoorlijk sterk en de allerlaatste scene was tragisch, gruwelijk en huiveringwekkend tegelijk. Het was op dit punt dat ik me niet stoorde aan de gewijzigde film stijl en waarbij ik even het gevoel had naar een sterke film te kijken. Het is alleen om deze redenen dat de film niet eindigt met een beoordeling van 0,5*.

Echter is alles wat hier tussen in zit de grootste rommel die ik in tijden gezien heb en vind ik het onbegrijpelijk dat er ooit besloten is deze film onder de naam van het 3e deel van Rec uit te laten komen. Het is dan ook duidelijk dat deze film niet bestaat voor mij. De film lijkt ook amper een link te hebben met de voorgaande delen. Ik hoop van harte dat er met het slotstuk weer terug naar de roots van de serie wordt terug gekeerd en we weer verrast worden op een positieve manier zoals de eerste twee films dit deden. Deze film is nu namelijk een belediging voor de gehele Rec reeks.

avatar van Minotaures

Minotaures

Stukken minder dan deel 1 en 2.

Verhaal staat nu los dan voorgaande delen. Dit keer is het gericht op één moment; een trouwerij. Honderden mensen in een zaal vieren feest van een jong stel, tot één van de mensen verandert en snel aan het moorden slaat. Al gauw verandert bijna iedereen in een geïnfecteerde moordmachine. Slechts enkele overleven het en proberen een uitweg te vinden.

Het gehele cast bestaat uit feestvierders. Op een klein stukje na, waar agenten in voorkomen, gaat het hele film over de trouwerij-personages. Zo heb je een grote groep vrienden van de bruidegom en een groepje mooie vriendinnen van de bruid. De film heeft qua mooie vrouwen wel wat te bieden. En de jonge mannen gedragen zich natuurlijk; feesten, drinken en vrouwen. Er zat wat lol in en kreeg wel een glimlach van. En dan heb je uiteraarde Sponge John.

De effecten zien er prima uit. De wezens zijn qua niveau hetzelfde als deel 1 en 2. Ze zien er allemaal goed angstaanjagend%

avatar van John Milton

John Milton

[REC]³ Génesis is zowaar nog exponentieel slechter ook dan deel 2. Waar de tweede film 0,5 of een hele ster onder de eerste zit, weet [REC]³ Génesis zich van een prachtig lage score te verzekeren.

Waar deel 2 het catholicisme al enigszins in het verhaal betrok, lijkt deel 3 wel een propagandafilm om het Spaanse volk weer aan het bidden te krijgen. Immers, als bidden en bijbelteksten scanderen helpen wanneer een aantal ondoden op je af komen met het doel het vlees van je botten te knagen, dan is het vast nog wel voor meer goed. Jezus als redder, telepathische bonden tussen de twee versgetrouwenden, alleen Klaas Vaak ontbreekt nog. Vooral de ontknoping waarin onze helden na veel ontberingen alsnog belaagd worden door een niet aan te ontkomen meute, maar daar toch aan weten te ontsnappen doordat Genesis wordt voorgelezen uit de bijbel door een priester op de intercom, wat er uiteraard voor zorgt dat de honderden zombies niet meer kunnen bewegen, zal mij nog lang heugen. Gelukkig krijgt dat cliché nog een staartje dat de boel enigszins redt, maar zoiets blijft om te huilen. The power of Christ compells you, alleen dan lijsteren ze ook allemaal direct, met zijn honderden. Op opa na want die blijkt een gehoorapparaat te hebben, garghl

De beslissing om de stijl van de twee voorgaande delen los te laten bevreemdt mij een beetje. Hoewel ik een beete klaar ben met de shakycam, zorgt deze stijlbreuk wel voor het gevoel dat dit eigenlijk geen [Rec] film meer is, net als de bad-ass kettingzaag acties van De Bruid... Het mag als knipoog naar Tarantino&Rodriguez bedoelt zijn maar het past gewoonweg niet in deze serie.

Verder is de regie uiterst rommelig, lijken er scènes te missen (hoe komen ze in dat harnas, wie zit er onder die helm? weten we niet) en zijn er treurige clichés als dat wanneer iemand al krijsend achter een gordijn gerukt wordt, enkele momente later zijn schildje wordt teruggeschoven. Er klinkt nog net geen burp ... Ook de infected make-up is niet helemaal overtuigend. Is er dan niets positiefs? Natuurlijk wel. De acteurs zijn niet eens zo slecht, prima voor een horrorfilm en ook de muziek was best te verteren.

Treurige zwanezang dus? Helaas, deel 4 schijnt alweer in de maak te zijn... Maar ik zie het zomaar gebeuren dat ik die oversla...

avatar van Seifer

Seifer

Over welk team heeft het plotomschrijving het eigenlijk? De opruiming van de geïnfecteerden speelt nauwelijks een rol van betekenis in deze film.

Enfin, ik vond dit deel wel de zwakste van de trilogie. Het was gewoon allemaal te voorspelbaar, en ik ergerde mij vooral aan die typische clichés in horror films. Waarom moeten mensen zich altijd zo dom gedragen in situaties van nood? Totaal niet realistisch. Verder was het nergens eng, totaal geen schrik momenten gehad. Dat was wel anders in deel 1. De film begon eigenlijk nog wel goed, en dan bedoel ik niet de eerste 15 minuten. Want daarin gebeurde eigenlijk vrij weinig, al zag het feest er nog best wel leuk uit.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

[REC]1 blijft top (de op één-na-beste handheld horror), deel 2 was echter flut omdat het alle mysterie over de toedracht weghaalde en veel te vervelend begon te doen over kruisjes en christenen.

Dit derde deel van de reeks gaat daar ook over, maar gelukkig zonder die sullige serieusheid en Paco Plaza neemt daardoor z'n eigen "vinding" op de hak in plaats van het nog slapper maken, prima keuze. Voor een groot deel is het 'gewoon' opgenomen en nog best aardig geschoten, vooral in de ondergrondse tunnels met een brute bruid en kettingzaag. Minpuntje is dat de besmette figuren erg sloom zijn.

Het einde waarin het stel met overdreven veel kogels doorzeefd wordt is wel precies wat er bij past. Al met al een lekker vlotte herpakking van de [REC]-reeks maar hopelijk ook de laatste voordat de geïnfecteerden nóg trager worden dan in het eerste deel..

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Volgens mij gewoon een stukje fanart.

avatar van Glacius

Glacius

Slaat idd nergens op want het zijn scenes uit de vorige films.

avatar van Noodless

Noodless

Van meesterlijk tot goed om nu ( hopelijk ) matig te eindigen.

Dikke tegenvaller deze derde Rec !
Rec was buitengewoon, Rec 2 was goed, deze Rec 3 erg matig.
Waar juist de vorige delen het moest hebben van sfeer, spanning , het camerawerk.... slaagt dit deel erin om van deze pluspunten geen gebruik te maken.
Nochtans begint de film ook zoals de vorige delen dat alles gefilmd wordt door één van de acteurs, maar na een zeer lange introductie van de bruiloft wordt dit typisch herkenpunt van Rec gewoon opzij geschoven. Een groot minpunt !
Maar er zijn nog heel wat minpunten die deze film geen goed doen. Bijvoorbeeld op een bepaald moment verkleden 2 acteurs zich in ridders..... past totaal niet bij dit concept en is ronduit belachelijk. Er staat wel Horror/komedie, maar toch vond ik het gewoon niet passen bij dit drieluik. Ook de geïnfecteerden kwamen op sommige momenten ook heel belachelijk over......stilstaan en naar een priester luisteren. Heel flauw.
Ook het verhaal stelt erg teleur. Maar goed er zaten ook wel leuke dingen in de film zoals de angstaanjagende blik van de bruid, de bruid met de kettingzaag, de geïnfecteerde opa met zijn oor-apparaatje, het mooie slot en de knappe make-up.

Maar voor mij is dit een teleurstelling geworden gezien de vorige delen.
5/10

avatar van Insignificance

Insignificance

[REC] met humor. Een wisselwerking die verrassend genoeg nog werkt ook. Ik zit niet echt te wachten op iets met ridders of dat melodramatische gedoe rondom het bruidspaar, maar de droge momentjes rondom royalties- en sponsmeneer maken het ruimschoots goed. Het staat de chaos, de razernij en het bloedvergieten verder ook niet of nauwelijks in de weg.

Net als de switch naar een vaste camera. Zelfs een momentje als die van de videobeelden rondom een bus slaat nog aan. Wat het mist is iets dat er echt bovenuit steekt (of het moeten Dolera's ogen zijn), maar daar staat een behoorlijk over the top festijn tegenover wanneer de bruidsjurk wordt gekortwiekt. Weer eentje die grotendeels draait als een tierelier.

avatar van DutchRaver

DutchRaver

Ik vind het echt jammer dat ze niet een lompe film hebben gemaakt vanaf het moment dat de duivel wint (einde van deel 2). Dat de infectie zich bijvoorbeeld verspreid binnen de stad.

avatar van Insignificance

Insignificance

Deel 4 gaat Apocalypse heten, dus wie weet.

avatar van Askikker

Askikker

Helaas moet ik deel 3 een halve ster minder geven dan zn twee voorgangers, maar de laatste twintig minuten waren overdonderend, voor mij een nieuwe standaard in gore land.

Jammer dat de rest van de film zo ver achter bleef bij zn voorgangers.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1948 berichten

Wat is dit een vreselijke slechte film. Veel mensen vinden Rec 1 erg goed, maar daar werden wij ook al simpel van. Dat hysterische camera werk, spaans geschreeuw, veel te donkere scenes, etc. Terug naar deze film. Echt afknappers zijn de zombies. Soms rennen ze, daarna lopen ze houterig en rustig? Als er kerk uitspraken worden gedaan, blijven de zombies stil staan???? Wat zijn dit voor afspraken die er zomaar worden gemaakt? En dat moeten echte zombie fans zomaar goed keuren? Niet dus. In de prullenbak met deze dvd.

Prudh

Eens dat 't een rukjfilmje is, maar dat van die kerkuitspraken wordt uitgelegd in deel 2. Had best nog eens uitgelegd mogen worden voor wie deel 2 oversloeg natuurlijk.

En alsof dat het ergste is wat zombiefans moeten slikken ...

Prudh

Een beetje logica mag wel in een zombiefilm. Wel prettig als zulke prenten bepaalde conventies volgen en wanneer daarmee gebroken wordt is uitleg fijn. Kerk = vampier, kogel door hoofd = zombie.

Een beetje logica mag wel in een zombiefilm.

Zowat elke klassieke zombiefilm die ik gezien heb heeft zombies die buiten beeld altijd véél sneller kunnen lopen dan wanneer ze in beeld zijn. Wat nu logica?

En uhm, kerk = vampier

Prudh

Dat sneller lopen heeft niet zoveel met conventies of genreregels te maken, eerder een slordigheid van de makers. En vampier: kruizen, wijwater, kerk, dat soort dingen. Een ver doorgevoerde simplifcatie van een conventie (die zonder uitleg moeilijk te rijmen valt met zombies).

Bwah, dan toch een noodzakelijke slordigheid, anders zijn zombies helemaal niet meer dreigend natuurlijk. Sowieso is logica maar een oninteressant criterium bij dit soort films. Het enige wat je hebt zijn genreconventies (die dan logisch lijken omdat ze elke keer weer terugkomen), ik vind het dan wel oké om daarmee te breken zonder er veel tijd aan te moeten spenderen.

Prudh

Zombies zijn natuurlijk dreigend omdat het er zo belachelijk veel zijn, niet omdat ze langzaam zijn

Beetje fantasie hoort er inderdaad wel bij, maar zoiets als zombies die beïnvloed worden door bijbelteksten mag wel uitgelegd als het breekt met de conventies (breken op zich is niets mis mee uiteraard). Zeker met deel 2 in het achterhoofd.

avatar van Evilized

Evilized

Moet zeggen dat na alle drie de delen te hebben gezien, dat dit wel het leukste deel is.

Heb een beetje dat gevoel wat je ook kreeg met de evil dead reeks, deel 3 was totaal anders maar de humor zat er goed in.

Ik vind dat je elk deel apart moet beoordelen. Ik vond het lozen van de shaky cam een goeie zet. Na twee delen met shaky cam is de scaryness er wel af. Dus goeie zet Imo.

avatar van juhnzun

juhnzun

Mijn God !!! wat was dit slecht !! werkelijk in geen jaren zo'n slechte vertoning gezien

Horror / Komedie ??? abosuluut niks van gemerkt eerder een zeer zwake vorm van een liefdes / drama maar zelfs daarin faalt het zwaar

Rec 2 was al een zware zit door het gelul over god / geloof etc

maar had thans nog karakter en behield nog wat spanning uit het eerste deel

dit deel echter was niks anders dan een ( BE) Lachwekende onzin vertoning

Rec dikke 10

Rec 2 nippe 5

Rec 3 dikke vette 0 !!

avatar van fluppebxl

fluppebxl

WTF?! Als je een horrorkomedie wil maken, doe dat vooral -heerlijk genre-, maar moet daarom een geweldige franchise als deze verkloot worden? Want die protagonist die zichzelf als een ridder uit een B-film verkleedt, met als assistent een dikzak die de hele tijd onbedoeld met zijn ogen rolde, dat kan toch alleen maar voor de grap bedoeld zijn?

Nobel dat ze het concept van handheldcamera's behouden hebben, iets minder nobel (en vooral: slaat helemaal nergens op) om dat dan na een kwartier compleet overboord te gooien. Alsof ze plots doorhadden: "fuck, daar valt eigenlijk toch niet zó veel interessants mee te doen".

Weg het quarantainegevoel, weg de snijdende spanning, weg de duiding achter het fenomeen, weg de rode draad uit de eerste twee films: wat overblijft is een dramatische persiflage op allerlei soorten zombiefilms uit de geschiedenis. Opnieuw: helemaal niets tegen persiflages, maar als je dan persé een cultstatus als regisseur verwerven, doe dat dan zelf, in plaats van een vervolg op een reeks uit je mouw te schudden dat uiteindelijk geen bal met die reeks te maken heeft.

avatar van SilverGun

SilverGun

Mooi commentaar en aanvulling op de vorige twee. Plaza heeft een knappe, intelligente en door velen weer eens totaal onbegrepen invalshoek gekozen.

Begint dus net als de andere Recs met handicam shots, deze keer op een landgoed waar verschillende familieleden een bruiloft vastleggen. Gewoon de typische registratie van zo'n gebeurtenis. De neef van de bruidegom komt op 'n gegeven moment de persoon tegen die de professionele opnames maakt, met een stabilizer en allerlei geavanceerde mogelijkheden. POV switcht alvast even naar die camera, met inderdaad een professionelere look. Alsof je een geraffineerde speelfilm kijkt. Die professionele vent komt daarna ook vaak even tussendoor in beeld, opscheppend over z'n filmische kunsten en hoe hij er iets van wil maken in lijn met enkele grote filmmakers (!). De hel breekt los middels een prima link met de eerste twee films: de jolige oom is dierenarts en net voordat hij naar de bruiloft kwam gebeten door een hond die werd binnengebracht. Dus dan weet je het wel.

De neef sluit zichzelf op in de keuken van het complex met nog wat familieleden en andere aanwezigen. Iemand vraagt hem waarom hij eigenlijk alles aan het filmen is. Hij antwoordt dat ie vindt dat iedereen het recht heeft om te weten wat er precies gebeurt, waarmee hij dus precies herhaalt wat Angela roept in deel 1. Precies op dit moment, waarin een regelrechte link wordt gelegd met de eerste Rec, slaan zowel de wijze van vastlegging als de toon van de film helemaal om. De camera wordt uit zijn handen gemept en middels een slimme cut gaan we naar de professionele look, inclusief muziek en filters etc (!). Je moet een beetje beeldtaal kunnen lezen maar de film maakt dus duidelijk genoeg dat er vanuit de POV van de professenionele filmmaker wordt verder gegaan, zoals die de boel graag wil vastleggen. Je ziet hem zelf wel in beeld verschijnen, maar zeer belangrijk detail is dat je 'm niet ziet met z'n camera. Bovendien: iedereen begint zich opeens als een lachwekkend horror/actie stereotype te gedragen. Men neemt domme beslissingen en de film begint meer overeenkomsten te vertonen met iets als Planet Terror dan de realistische insteek van het eerste deel van de film (en dus ook de eerste twee Recs). Bijzonder tof uitgewerkt dus, vooral omdat het ook gewoon een erg leuke slasher wordt met enkele zeer komische momenten. Veel kenmerkende gebeurtenissen uit de eerste twee films komen weer langs, maar ditmaal dus in een melige horrorslasher setting.

Tegen het einde blijkt het landgoed te zijn afgezet, net als het appartement uit de eerste Recs. Maar ook daar doet Plaza iets boeiends mee. In deze film is het niet zozeer een quarantaine, maar meer de metaforische afbakening van de filmset waar de gebeurtenissen zich op afspelen. Zodra men daar buiten treedt wordt er door de personen die zich daar al buiten begaven, weer logisch en rationeel gehandeld. De twee overlevende horrorcliche's botsen met de realiteit.

Boeiend en vermakelijk filmpje dus, door het contemplatief filmmaken er in te verweven op zo'n slimme manier en daarmee de eerste Recs te becommentarieren.