- Home
Geregisseerd door: Paco Plaza
Met onder meer: Leticia Dolera, Diego Martín en Ismael Martínez
Gesproken taal: Frans, Catalaans en Spaans
Plot [REC]³: Génesis
"You may kiss the bride."
Na de duistere nachtmerries in de twee voorgaande delen, zien we dat de actie zich in deze '[REC]³ Génesis' verplaatst van het afgesloten gebouw naar de buitenwereld. Mensen zijn inmiddels ook buiten het gebouw besmet geraakt. Dit zorgt ervoor dat het team, dat verantwoordelijk is voor de opruiming van de geïnfecteerden, een nog grotere klus te wachten staat. Nu gedeeltelijk in het angstaanjagende daglicht...
Metalfist
Paco Plaza vind de reeks terug opnieuw uit
De eerste Rec film had ik een aantal jaar geleden gezien en daar was ik best wel een grote fan van maar het was pas met de herziening naar aanleiding van het tweede deel dat ik cadeau had gegeven dat het kwartje viel. Rec 1 is één van de beste (misschien zelfs de beste) zombiefilms die ik ooit al had gezien en ik was dan ook enorm benieuwd naar dit 3e deel. Ik was de film eerlijk gezegd een tikkeltje uit het oog verloren maar toen bleek dat dit in de cinema draaide was de keuze al snel gemaakt. In een zaal met amper volk zaten we voor het sluitstuk van de trilogie en één gevoel heerst na de aftiteling. Dit is fantastisch.
En daar verschiet ik toch een beetje van want het is de eerste keer dat er een Rec wordt gemaakt zonder Jaume Balagueró dus ik had schrik dat de reeks hem te hard ging missen maar niets is minder waar. Toegegeven, de film opent misschien iets te traag maar langs de andere kant moeten er, in tegenstelling tot het 2e deel, terug nieuwe personages geïntroduceerd worden. Dit gebeurt via een vermakelijke trouwpartij waarop we op een vlotte en bij wijlen hilarische manier (SpongeJohn!) kennis maken met iedereen. Na deze introductie barst de film compleet los waardoor de ietwat trage aanloop compleet goed wordt gemaakt. De ene na de andere dode valt maar wat vooral het interessantste is aan deze film is dat Plaza een stuk cooler met zijn personages omgaat dan in de andere delen. Het moment waarop Clara een kettingzaag bovenhaalt is dan ook echt ge-ni-aal. Ik weet natuurlijk ook dat dit niet de eerste (zombie)film is waarin dit gebeurt maar verdomme, dit is toch wel erg cool. Ook de kills zijn een stuk inventiever geworden en de liefhebbers van het genre zullen hier dan ook vast en zeker aan hun trekken komen. Rec 3 bouwt tegelijkertijd ook nog voort op de religieuze aspecten die in de voorganger worden geïntroduceerd en doet dat meer dan behoorlijk. Dat de zombies (technisch gezien zijn het geïnfecteerden maar ik schaar het maar onder de noemer zombies vanwege de gemakkelijkheid) verslagen worden vanwege bijbelcitaten is een klein minpuntje maar dat is geheel te verwaarlozen vanwege de talloze andere pluspunten. Ik vraag me af of er nog een vervolg zal komen maar als dat van hetzelfde niveau is dan zeg ik: laat maar komen! Het einde is trouwens ook wel om van te smullen. Ik had eventjes schrik dat ze Clara uiteindelijk gingen laten leven (fantastisch stuk ook waar Koldo haar arm afkapt) maar dat gebeurt gelukkig ook niet en we krijgen één van de beste slotstukken die dit soort films kunnen hebben. Een tikkeltje romantisch en dan de kogelregen die daarop volgt. Heerlijk!
Een geheel nieuwe cast maar Plaza weet ze wel te kiezen! Leticia Dolera als Clara mag voor mij in de groep van coolste vrouwelijke hoofdrollen à la Rose McGowan in Planet Terror komen want oh mijn god, wat een geniale performance! Erg goed ook van Plaza dat hij niet in de gebruikelijke kettingzaag-hapert-nooit val trapt. Ook Diego Martín als Koldo is perfect gecast en de chemie tussen de twee is er overduidelijk. De film kent een hele hoop bijrollen, waarvan de meesten nogal snel uit het beeld verdwijnen maar er is niemand die echt slecht gecast lijkt te zijn. Iedereen doet perfect zijn ding en dit levert een erg sterke cast op. Jammer trouwens dat Ismael Martínez als Rafa het uiteindelijk niet meer zo lang trekt want die was ook erg vermakelijk. Visueel ziet dit er trouwens ook nog altijd even degelijk uit als de andere delen. Het knellende aspect is verdwenen maar Plaza vind nog altijd de kans om de film visueel mooi weer te geven. De schrikmomenten zijn niet meer zo inventief zoals in de voorgangers maar het werkt nog altijd perfect.
Met hoge verwachtingen binnen gegaan en meer dan tevreden buiten gekomen. Rec 3 is in alle opzichten een film met dezelfde elementen als de andere twee maar Plaza weet er zijn eigen mix van te maken. Vooral qua personages (Clara met de kettingzaag en Koldo met de ridder outfit) is dit gewoonweg vermaak van de bovenste plank. Laat dat vierde deel maar komen!
Leuk!
Lang geleden dat ik me nog zo geamuseerd heb in de bios. Komt vooral omdat Plaza er een luchtigere draai aan geeft. Op zich breekt het met de eerste twee delen, maar als breather tussen die film en de laatste van Balagueró is het perfect geschikt.
Helpt ook wel dat Plaza wel raad weet met humor in horror films. Zitten een paar geniale momenten in (vooral SpongeJohn en die copyright kerel). Wat Plaza ook goed doet is snel overschakelen wanneer het weer om de horror draait.
Visueel erg sterk, ook een geweldige (foute) soundtrack, goeie make-up en twee zeer aardige hoofdpersonages. [rec] 3 is uiteindelijk een lekker kort sneltreinfilmpje dat scoort op beide fronten. Blijft een kwalitatieve reeks en kijk alvast uit naar het laatste deel.
4.0* en een uitgebreide review
tattoobob
Wat een heeeer-lij-ke beelden zeg........ik heb er van genoten..
Ze flikken het weer om er een geweldige toffe film van te maken....
Vette horror,met een vleug humor.....afgewisseld met (voor mij dan)mooie scenes..
Maak me gek ik kan niet wachten tot deeltje 4...........................joepie de poepie

Hoewel het eigenlijk weinig meer te maken had (op een korte verwijzing na) met het sterke en spannende deel 1 en 2 was dit toch best een geslaagde horrorfilm met een vette knipoog richting komedie. Het verhaal stelt niet zoveel voor en is ook niet spannend maar de uitvoering was wel leuk gedaan en de film zit ook vol met horror, goor en geweld welke fraai verfilmd waren. Eigenlijk kun je deze film nog het beste vergelijken met een zombiefilm in de trend van "Braindead". Ook deze film heeft veel absurde dingen en humor met raakvlakken naar die film. Omdat de vaart in de film zeer hoog is en de duur amper 80 minuten is verveelde deze film eigenlijk ook nergens. Het einde vond ik overigens flauw en voorspelbaar. De cast zei me eigenlijk niets en hoogstaand acteren deden ze ook niet maar ze deden het wel leuk en dan vooral Leticia Dolera als de harde bruid die er ook nog eens fraai uitzag. Deze film is zeker niet vergelijkbaar met de eerste twee delen maar toch prima te doen.
Fortune
Grootste teleurstelling van 2012.
Het begint eigenlijk heel goed op die bruiloft, lange intro net zoals bij Rec. maar denk ook aan Cloversfield en de bruiloft waarmee het begint is dan ook fijn met een leuke familie en de personages bevallen mij ook. Dan is het wachten tot het mis gaat en het gaat veranderen in een macaber bloedfestijn maar het veranderd in een saaie parodie waar alle elementen die Rec. nu juist zo fantastisch maakt zijn verdwenen. Geen chaotische sfeer, spanning, lugubere locaties, schrikmomenten en realisme maar een saaie voortzetting met humor die nooit grappig is.
Snap de hoge scores dan ook totaal niet. Er zijn schijnbaar mensen die hierom kunnen lachen, om neppe goede tijden slechte tijden dialogen en dan een beetje zombie actie.
O wat grappig, Plaza doet er wat sentimentele deuntjes bij, schrale dialogen en de personages die eerst levensecht waren veranderen in neppe idioten. Geniaal hoor.
Ok, Sponge John en die royalties kerel waren inderdaad grappig maar ik ga Rec niet kijken voor een paar copyright grappen, voor de rest heb ik er echt niet om kunnen lachen.
Al ging Plaza voor de humor had het echt wel meer over de top gemogen dan deze ingetogen onzin. Haha, ze doen een ridderpak aan.
Rec. is veranderd in een zielloze vertoning, zonder spanning, weinig humor en zelfs de zombies hadden geen meerwaarde. Ze zijn niet zo spastisch zoals in de voorgaande delen maar ogen gewoonweg als luie wandelaars.
En het was zo'n sterke reeks die Plaze hier had, echt iets om trots op te zijn dat nu in mijn ogen hard gefaald heeft.
Heb niet eens zin meer in de volgende Rec. Laat die maar achterwege.
Keane1983
De film mag zich in mijn ogen geen REC noemen. Het heeft er in de verste verte niets mee te maken!!!
Het begin was leuk bedacht dat je start met een trouwdvd, en vond het ook wel redelijk goed gevonden met de cameraman en de steadycam....maar na nog geen 20 min. slaat het allemaal om....de "echte" camera beelden worden vervangen voor "normale" beelden en er wordt gebruik gemaakt van een score!!!!
Verder zit er naar mijn mening TE veel humor in de film verwerkt en TE weinig echte gore momenten waar 1 en 2 juist zo om bekent stonden.
Er wordt beweerd dat dit de "voorloper" is op deel 1 en 2, maar nergens zie je de echte oorzaak van de uitbraak!!!.
Daarnaast moet ik wel zeggen dat ik me heb geamuseerd met deze film hoewel de verwachtingen naar een REC film uit zijn gebleven.
Nu is het een zombie/horror/comedy!!! geworden die opzich lekker wegkijkt maar op alle vlakken erg voorspelbaar is.
Van mij een 2,5*
Nogmaals, verwacht ECHT GEEN REC film!!!
Een leuk derde deel in de reeks, al moet gezegd worden dat de stijl van de vorige films overboord is gegooid en er ook een paar scheutjes komedie aan zijn toegevoegd.
Hoewel ik de teleurstelling van sommige mensen best kan begrijpen, vind ik het persoonlijk wel een leuke verandering. De horror blijft op niveau, met enekele sterke schrikmomenten, maar de komedie werkt ook best goed. Die gast die zich voordoet als Sponge John, is echt wel hilarisch.
Daarnaast zitten er gewoon goede kills in, een hoop gore, en vooral een erg sterke vrouwelijke hoofdrolspeelster, waardoor dit derde deel geen moment verveeld. Het vorige deel was ook absoluut niet verkeerd, maar dit is een verfrissend deel en dat doet de reeks absoluut geen kwaad.
Ik kijk alweer uit naar deel 4.
Verdomme, weer een mooie reeks om zeep geholpen!
Wat was dit voor bullshit zeg? Weg horror, weg sfeer van [REC] 1 & 2, weg spanning. Wat krijgen we? Een Resident Evil rip-off. Als ik pure actie met geinfecteerden wil zien dan zet ik die reeks wel op. Ik heb afgelopen weekend nog [REC] 1 & 2 gekeken. Deel 1 mag je een moderne horrorklassieker noemen, deel 2 was uiteindelijk ook nog vrij sterk. Maar dit derde deel heeft geen reet met de voorgangers te maken. Ja, we krijgen 1 verwijzing, met de oom die door de hond van het kleine meisje uit de eerste film bij de dierenarts is gebeten, waarna hij de bron van infectie op de bruiloft zal worden....verder niks!
De film begint dan nog wel vrij goed met de handycam beelden van de bruiloft, die na een tijdje helemaal ontaard in grote hel. Dat was nog wel leuk, maar daarna was het ook over met de pret. De geforceerde humor was verre van grappig, al was zo'n SpongeJohn nog wel oke. Maar wat we in het laatste uur zien heb ik al vaker in andere films gezien. Zelfs het lieve bruidje wordt een brute killer met een kettingzaag. Niet slecht, maar het past gewoon niet in deze reeks. Ik snap ook niet waarom er plots na 2 goede films van stijl is veranderd. Waarom actie i.p.v. horror? Om meer volk naar de bios te trekken? Hele slechte keuze.
Ook als losse actiefilm deed [REC] 3 me weinig, omdat ik alles al vele malen in andere films voorbij heb zien komen. Ook het einde was zeer voorspelbaar. Of had iemand verwacht dat ze samen zouden overleven toen ze naar de buitenwereld konden vluchten? Nee toch? En dan heb ik nog niet eens geklaagd over de belachelijke manier waardoor de geinfecteerden verslagen werden. Door bijbelteksten!!!
Damn, dit is nog suffer dan het einde van Spielbergs War of the Worlds of Shyamalans The Happening. Bah.
Hopelijk gaan ze de reeks wel waardig (en op de oude manier van deel 1 en 2) eindigen met de laatste film die nog gaat volgen, want dit was een hele forse misser.
perceived
Tof!
Een bruiloft waar de (zombie)hel losbreekt; ik vond het erg leuk
Sterker nog, misschien is het niet de beste uit de reeks maar, naar mijn smaak zeker wel de leukste!
De film loopt qua tijdstip van de gebeurtenissen bijna parallel met de eerste twee delen, maar staat daar verder compleet los van.
Fris filmpje met veel vaart en een flinke scheut humor. 7/10*
Teleurstellend derde deel, dat na een inventieve proloog al snel de mist in gaat. Spanning maakt plaats voor flauwe humor en logica is ver te zoeken. Qua camerawerk is dit tevens een breuk met de eerdere delen, omdat nu lang niet alles meer subjectief gefilmd wordt door de personages zelf. Dat is jammer, want daarmee wordt alles minder intens en realistisch. Niet dat het camerawerk de boel had kunnen redden, want tegen de stroom flauwiteiten en vergezochte plotwendingen is geen kruid gewassen. Het einde is nog wel sterk, maar deze Return Of The Living Dead-achtige warboel is al met al een flinke misser.
Jammer. De stijl uit de eerste twee delen(en het verhaal) wordt compleet losgelaten op een aardig begin van de film na. De film ontpopt zich daarna als standaard zombieslasher dat op geen enkele manier weet te overtuigen. Enkel de gore is af en toe grappig, maar Genesis(naam klinkt hoopgevend) is uiteindelijk niet meer dan een public pleaser geworden.
Macmanus
Aardig
Dat het meer humor is geworden vond ik niet eens zo erg. [REC] is een reeks die toch elk deel iets eigens wil geven. Een humoristisch deel was dan ook te verwachten. Maar het is ook wel weer een vak apart. Echt falen doet Plaza niet, maar het is ook te magertjes om me echt warm te maken. Zo is de spongejohn best geestig, maar laten we eerlijk zijn ook niet extreem geniaal. En de mannelijke hoofdrolspeler is zijn ridderpakje werkt dan weer totaal niet. Gelukkig maakt de mooie hoofdrolspeelster, gore en rappe speelduur veel goed.
3 sterren.
Tonypulp
Veel liever dit, dan dat waardeloze concept van de eerste twee delen. Alleraardigst zombiefilmpje, wat wel verrassend is aangezien Plaza heel makkelijk in een 'loop' kon blijven hangen. Gelukkig is er dus die stijlbreuk. Hierdoor is het (binnen 't moderne zombie genre) iet wat standaard, maar al een stuk frisser dan een derde epilepsie-trip in een flatgebouw. Boring!
Richard_Voorhees
Dit derde deel wist me te bekoren. De setting is veranderd van het oude, claustrofobische gebouw naar een feestzaal/terrein waar men een huwelijk viert. De over het algemeen jonge (en onervaren?) cast weet best te overtuigen. Leticia Dolera wist mij het meeste te overtuigen, niet alleen zette ze haar rol best goed neer, maar haar uiterlijk wist mij ook te bekoren, wat is zij een prachtige vrouw!
Daarnaast vond ik de aangebrachte veranderingen in het camerawerk, de toevoeging van het "Romeo en Julia stijl" subplot en de accentuatie van de religieuze insteek allemaal erg plezant. Dit zorgde er bij mij voor dat ik niet het gevoel had dat ik weer naar een standaard sequel zat te kijken, maar dat men echt weer een frisse wind door de serie liet waaien.
De special effects moeten het helaas alleen maar hebben van de CGI, maar dankzij het camerawerk stoort dit gelukkig niet heel erg veel.
De korte speelduur zorgt ervoor dat je als kijker je niet snel verveeld. Het tempo blijft er zo lekker vlot in, waardoor de film erg makkelijk te bekijken is.
Naar mijn mening een sequel die boven de middenmoot uitstijgt. Één van de betere horrorfilms van dit jaar tot nu toe.
Chainsaw
Hoogstwaarschijnlijk had de film veel betere kritieken gehad als het niet was uitgebracht onder de noemer [REC]. Want op wat kleine elementen na is er vrijwel geen link te vinden tussen [REC] Génesis en de eerste twee films. Ik had in eerste instantie gehoopt dat deze derde film prequel- of sequel elementen zou kennen, maar het bleek meer een stand-alone of spin-off te zijn. Met eveneens een compleet andere toonzetting. En dat is wel even wennen.
Nu leek [REC]2 ook al niet op het origineel, met allerlei nieuwe elementen en een andere toonzetting, maar hier wordt een vrij grote sprong gemaakt. Het found footage principe wordt slechts tot de vertoning van de titel gebruikt en ook het genre komedie krijgt veel meer aandacht. Waar [REC]2 af en toe een beetje op Evil Dead begon te lijken, daar lijkt Génesis op Evil Dead 2. Over the top horror, alles met een grote knipoog. In [REC]2 kwamen er soms al van dat soort momenten voorbij, maar hier maakt Plaza er een flink feestje van, zonder zich ook maar even druk te maken over de franchise. Of over logica in het algemeen. We zien wat nieuwsbeelden van eerdere gebeurtenissen, horen iets over een hondenbeet en de demonen zien er in de spiegel allemaal uit als het meisje van Medeiros. Waar ik overigens een wat grotere rol van had verwacht.
Als horror- komedie levert Plaza eigenlijk een alleraardigst filmpje af. Korte speelduur, flink wat over the top gore (toffe scène met die hand blender) en genoeg om je niet te vervelen. Desondanks niet meteen een film voor de liefhebbers van de eerste twee films, maar meer voor fans van een Braindead of Evil Dead 2. Ik denk dus dat met een andere titel deze film wel wat beter ontvangen zou zijn. Een beetje gevalletje Halloween 3: Season of the Witch. Maar goed, het is hoe dan ook met spanning wachten op [REC] 4: Apocalypse, waarin schijnbaar de verhaallijnen van de eerste twee films weer worden opgepakt. Ik ben sowieso erg benieuwd!
3 sterren.
Shinobi
Enigszins toch wel een kleine teleurstelling als ik eerlijk ben.
Allereerst vind ik het jammer dat ze van de hele P.O.V. cameravoering zijn afgestapt, het zit er in het eerste kwartier nog wel in. Maar daarna gaat het als een 'normale' film verder.
Opvallend is ook wel de toevoeging van humor aan de film in de vorm van die Sponge John figuur en de copright gast, waardoor het niet al te serieus meer te nemen is. Wel geslaagde personages overigens.
Op zich zit de gore wel goed in elkaar, ik noem maar: blenderscène, 'kiss of death' en enkele kettingzaagacties van de mooie, maar o zo dodelijke bruid.
Het komt alleen veel te 'clean' bij mij over. Ik mis echt de chaotische en claustrofobische sfeer uit de eerste twee delen.
Kleine 3,0 sterren. Hopelijk wordt deel vier stukken beter.
Quaest
Zwaar tegengevallen dit. Had verwacht dat situatie als [rec] 1 en 2.. maar toch niet. En dan ook nog geen cam meer.. eerste kwartier wel.. en dan die bijbelgedoe echt zwaar bullshit. Echt heel doodzonde dit.
Hoornvliezen en knipogen.
Vanaf het begin wordt duidelijk dat [REC] 3 een ander soort filmpje gaat worden dan 1 & 2. Erg duidelijk is het dan nog niet, al duidt de knoepert van een goof natuurlijk wel op een minder serieuze aanpak. Hoe anders heeft men niet kunnen struikelen over een bruilofts-dvd die impliceert dat er een bruiloft is geweest. Hoe leuk het er 'plotseling overheen gewiste' handycamvehikel vervolgens ook is, zoiets is natuurlijk gans onmogelijk als er nooit een DVD kan hebben bestaan. Alle zuurpruimerij voorbij, daar voelt men dus al op klompen aan dat er iets is veranderd. Maar wat?
Na het standaard geharrewar met de mobiele telefoons en ander hedendaags camara-tuig is er al snel een eerste overduidelijke knipoog met de meer stabiele variant, die wordt uitgelegd door een ingehuurde cameraman. Bewegende beelden hoeven namelijk niet een verschrikking voor het oog te zijn. Schijnbaar wel om een en ander realistisch te doen aanvoelen, maar gelukkig is dat laatste overbodig. Zo blijkt al snel wanneer er wordt overgestapt op de echte camera's. Van de filmmakers zelf welteverstaan. Een gewaagde zet, maar een verademing voor het hoornvlies en tevens aangever van het definitieve breken met de voorgaande delen.
Het echte breken zit hem natuurlijk in de inhoud, die zich het best doet omschrijven als een [REC] met humor. Want dat de film zich, in tegenstelling tot de eerste twee delen, niet echt serieus neemt moge duidelijk zijn. De gore gaat behoorlijk over de top en de grapjes, hoe voorspelbaar soms ook, weten op zijn minst een gulle glimlach op te wekken. Voor de puristen en andere fans zal het vast wel eventjes slikken zijn, maar voor de mensen die zin hebben in een aardige horror-komedie valt er genoeg te genieten aan deze film.
Goed.
tukkerstein
De REC-serie gaat net als de Wrong Turn-serie (er zijn vast nog meer voorbeelden te noemen) de komische kant op. Dat hoeft niet per se slecht te zijn gezien voorgenoemde films. Maar dit is allemaal wel erg flauw. Zo'n grapje over SponsJohn is eventjes leuk maar niet om nog een paar keer op terug te vallen. Zo zijn er meer van die stomme grapjes. Het duurt veel te lang voordat er wat gore komt (maar als de gore eenmaal zijn intrede doet is het wel vermakelijk - wat leuke scènes met die bruid). Het verhaal is saai en voorspelbaar en dat hoort gewoon goedgemaakt te worden met óf lekker wat gore óf wat spannende scènes, maar beide zijn gewoon te minimaal aanwezig.
JacoBaco
Niet eens zo slecht! De film duurt bijzonder kort, maar dat is in dit geval wel goed! REC 3 lijkt in de verste verte niet op REC 1 en 2. Dit vooral vanwege het feit dat Génesis nu een soort Shaun of the Dead is geworden. Nu kon ik deze overstap naar komedie nog aardig verdragen totdat de bruid in actie komt en op sommige momenten zelfs Chuck Norris het nakijken geeft (wat sowieso onmogelijk is). Dit gaat gewoon te ver! Minpunt!
Maar los van het vrij hoge komediegehalte, is er nog ruim voldoende ruimte voor gore. De film schakelt overigens ook nog over van handheld naar filmcamera's. Vind ik een beetje raar. Maar ach, deze film is gewoon een beetje raar. Desalniettemin vind ik dit nog steeds een bovengemiddeld zombie-avontuur.
En dan de demonische zombies. Demonen en de bijbel gaan hand in hand, dus het is eigenlijk best logisch dat je demonen kunt stoppen door wat bijbelteksten op te rakelen. Geen minpunt. Wel hoop ik dat [REC] Apocalypse weer de serieuze duistere kant opgaat, wat ik dus wel verwacht.
Naomi Watts
Zo zie je graag een vervolg op een wel geprezen moderne horror film. Deels trouw blijven aan het concept maar met een totaal ander uitgangspunt en de gimmick vaarwel zeggen. Beetje wat Army of Darkness voor Evil Dead was.
Alle lof voor Plaza. Ook al is de uitwerking niet foutloos, verre van zelfs maar de luchtige sfeer doet wel veel teniet. Twee toffe protagonisten, leuke humor, visueel zeer aardig, fijne gore visuals en vooral een heerlijk tempo. Gewoon vooral een klein anderhalfuur fun, geen pretenties, geen gimmicks en geen geforceerde twist. Leuk.
namingway24
Het was lang wachten op [REC]3, en ondanks de stijlbreuk met de eerste twee uit de reeks was het weer genieten geblazen. Het enige minpunt is dat het allemaal zó voorbij leek; dit is een waardige toevoeging op de sage.
Ondanks het feit dat ik een enorme fan van het genre ben, vond ik het wel een verademing dat er van de handheld-stijl werd afgestapt. Regisseur Plaza tovert een aantal prachtige plaatjes op het scherm, zoals de scène in de regen. Dat de eerste minuten wel met een compacte camera waren geschoten leverde wel een leuke grap op die het cliché van de constant filmende cameraman op de hak nam.
Ook waren bepaalde schrik-momenten verloren gegaan in de chaos van de handheld, zoals de reflectie van de demonen in de spiegel, een scène die wat mij betreft wel een beetje afbreuk deed aan de impact van hetzelfde verschijnsel in de eerste film toen het er nog maar eentje leek te zijn. De sfeer was in dit deel nog steeds even zwaar, ondanks de afwisseling met zwarte humor. Deel één en twee gingen in zo'n sneltreinvaart dat je je niet echt kon binden aan de personages, maar nu had je wel wat te doen met de (hoofd)personen.
Ik ben een beetje hypocriet, maar het idee van de Duivel spreekt me in de reeks zeer aan, terwijl het hele aspect van het geloof dat de oplossing is me niet lekker zit. Maar het levert wel wat spannende scènes en verrassende wendingen op. En ook mooi dat er subtiele en minder subtiele verwijzingen naar REC 1 en 2 in de film zaten.
Nog één compliment voor de film: de ontwikkeling van Leticia Dolera van bloedmooie bruid tot bloedmooie actieheldin en ten slotte vreemd aantrekkelijke zombie-demoon was adembenemend en fascinerend om te aanschouwen.
Laat sommigen maar praten: de nieuwe stijl doet de serie geen kwaad, het geeft het zelfs een nieuwe impuls. Ben benieuwd naar de ontknoping van de reeks. Laat maar komen!
ibendb
REC 2 heb ik niet gezien, maar dat was niet zo erg, aangezien dit een soort losstaand deel is.
De film vond ik niet zo goed. Waar REC 1 goed was, is deze erg slecht. Dat er overgeschakeld werd naar vaste camera, was nog het minste. Maar dat er nog eens die irritante laag humor werd overgegoten was de druppel. Dit was een complete misstap. Het past nu ook niet bij REC. Verder vond ik het einde best leuk. 2,5*
El ralpho
Schoenmaker blijf bij je leest
Waarom? Was het woord wat gedurende het bekijken van deze film voortdurend door mijn hoofd spookte. Want om maar met de deur in huis te vallen; Rec 3 mag nog niet eens in de schaduw staan van zijn voorgaande delen en sterker nog mag de naam van een Rec titel niet eens dragen. Het is dan ook ongelofelijk zonde dat deze film voor mij dé teleurstelling van 2012 is geworden.
Dat de film zo'n flop is geworden ligt allereerst aan het feit dat het found footage principe overboord gekukkeld wordt en we te maken krijgen met een ''gewone'' film. Waarom noemen ze het dan in godsnaam Rec? Op zich hoeft vernieuwing niet slecht te zijn maar het switchen van handycam naar de stabiele camera in combinatie met hoe het hier gebracht wordt is een gruwelijke fout geweest. Kwalitatief hoogstaande beklemmende horror die voor kon komen in je meest gruwelijke nachtmerries wordt hier namelijk vervangen door de zoveelste typische standaard goedkoop uitgewerkte horrorfilm en dit is alleen nog maar het begin van de ellende. Zo hebben de makers naast een nieuwe manier van filmen ervoor gekozen om ook wat meer humor in het verhaal te stoppen. Waar de humor hem in zat kon ik zelf niet ontdekken, of het moesten de goedkope waardeloze scene's zijn waarbij men de zombies te lijf ging in een ridderpak
Ook wisten de makers overduidelijk niet meer wat ze aanmoesten met de geïnfecteerden. Laten we ze rennen, het typische zombie loopje uitoefenen of als ware atleten over metershoge muren springen? Hoeveel schrik de geïnfecteerden mij in de eerste twee films aanjoegen, zo clownesk en belachelijk komen ze in deze film op mij over. De zombies zelf zien er heel slecht uit en joegen mij op geen enkele manier ook maar iets van schrik aan. Ook wordt er besloten om de bruid a la Planet terror compleet over de top te laten gaan met een kettingzaag en wederom vraag ik mij dan af waarom? Dit past totaal niet bij de reeks en is daarnaast ook veel slechter uitgevoerd als in bovengenoemde film. Toen vervolgens ook nog scene's volgden waarbij er bijvoorbeeld iemand gegrepen werd en zijn schild teruggeschoven werd kon ik wel huilen over hoe slecht en goedkoop dit soort scene's de film lieten zijn. Als de geïnfecteerden toen ook nog eens gestopt bleken te kunnen worden doordat hun de bijbel voorgelezen werd bereikte de frustratie bij mij al helemaal een hoogtepunt.
Als ik dan nog een pluspunt mag noemen in deze doffe ellende zijn dit de start en het einde van de film. De start gaf mij namelijk nog het idee dat het helemaal goed ging komen met deze film. De sfeer zat er lekker in en hoewel er niet veel gebeurde was de opbouw goed. Ook het eindstuk vanaf het moment dat Clara gebeten werd vond ik behoorlijk sterk en de allerlaatste scene was tragisch, gruwelijk en huiveringwekkend tegelijk. Het was op dit punt dat ik me niet stoorde aan de gewijzigde film stijl en waarbij ik even het gevoel had naar een sterke film te kijken. Het is alleen om deze redenen dat de film niet eindigt met een beoordeling van 0,5*.
Echter is alles wat hier tussen in zit de grootste rommel die ik in tijden gezien heb en vind ik het onbegrijpelijk dat er ooit besloten is deze film onder de naam van het 3e deel van Rec uit te laten komen. Het is dan ook duidelijk dat deze film niet bestaat voor mij. De film lijkt ook amper een link te hebben met de voorgaande delen. Ik hoop van harte dat er met het slotstuk weer terug naar de roots van de serie wordt terug gekeerd en we weer verrast worden op een positieve manier zoals de eerste twee films dit deden. Deze film is nu namelijk een belediging voor de gehele Rec reeks.
Minotaures
Stukken minder dan deel 1 en 2.
Verhaal staat nu los dan voorgaande delen. Dit keer is het gericht op één moment; een trouwerij. Honderden mensen in een zaal vieren feest van een jong stel, tot één van de mensen verandert en snel aan het moorden slaat. Al gauw verandert bijna iedereen in een geïnfecteerde moordmachine. Slechts enkele overleven het en proberen een uitweg te vinden.
Het gehele cast bestaat uit feestvierders. Op een klein stukje na, waar agenten in voorkomen, gaat het hele film over de trouwerij-personages. Zo heb je een grote groep vrienden van de bruidegom en een groepje mooie vriendinnen van de bruid. De film heeft qua mooie vrouwen wel wat te bieden. En de jonge mannen gedragen zich natuurlijk; feesten, drinken en vrouwen. Er zat wat lol in en kreeg wel een glimlach van. En dan heb je uiteraarde Sponge John.
De effecten zien er prima uit. De wezens zijn qua niveau hetzelfde als deel 1 en 2. Ze zien er allemaal goed angstaanjagend%
John Milton
[REC]³ Génesis is zowaar nog exponentieel slechter ook dan deel 2. Waar de tweede film 0,5 of een hele ster onder de eerste zit, weet [REC]³ Génesis zich van een prachtig lage score te verzekeren.
Waar deel 2 het catholicisme al enigszins in het verhaal betrok, lijkt deel 3 wel een propagandafilm om het Spaanse volk weer aan het bidden te krijgen. Immers, als bidden en bijbelteksten scanderen helpen wanneer een aantal ondoden op je af komen met het doel het vlees van je botten te knagen, dan is het vast nog wel voor meer goed. Jezus als redder, telepathische bonden tussen de twee versgetrouwenden, alleen Klaas Vaak ontbreekt nog. Vooral de ontknoping waarin onze helden na veel ontberingen alsnog belaagd worden door een niet aan te ontkomen meute, maar daar toch aan weten te ontsnappen doordat Genesis wordt voorgelezen uit de bijbel door een priester op de intercom, wat er uiteraard voor zorgt dat de honderden zombies niet meer kunnen bewegen, zal mij nog lang heugen. Gelukkig krijgt dat cliché nog een staartje dat de boel enigszins redt, maar zoiets blijft om te huilen. The power of Christ compells you, alleen dan lijsteren ze ook allemaal direct, met zijn honderden. Op opa na want die blijkt een gehoorapparaat te hebben, garghl
De beslissing om de stijl van de twee voorgaande delen los te laten bevreemdt mij een beetje. Hoewel ik een beete klaar ben met de shakycam, zorgt deze stijlbreuk wel voor het gevoel dat dit eigenlijk geen [Rec] film meer is, net als de bad-ass kettingzaag acties van De Bruid... Het mag als knipoog naar Tarantino&Rodriguez bedoelt zijn maar het past gewoonweg niet in deze serie.
Verder is de regie uiterst rommelig, lijken er scènes te missen (hoe komen ze in dat harnas, wie zit er onder die helm? weten we niet) en zijn er treurige clichés als dat wanneer iemand al krijsend achter een gordijn gerukt wordt, enkele momente later zijn schildje wordt teruggeschoven. Er klinkt nog net geen burp ... Ook de infected make-up is niet helemaal overtuigend. Is er dan niets positiefs? Natuurlijk wel. De acteurs zijn niet eens zo slecht, prima voor een horrorfilm en ook de muziek was best te verteren.
Treurige zwanezang dus? Helaas, deel 4 schijnt alweer in de maak te zijn... Maar ik zie het zomaar gebeuren dat ik die oversla...
Bottleneck
[REC]1 blijft top (de op één-na-beste handheld horror), deel 2 was echter flut omdat het alle mysterie over de toedracht weghaalde en veel te vervelend begon te doen over kruisjes en christenen.
Dit derde deel van de reeks gaat daar ook over, maar gelukkig zonder die sullige serieusheid en Paco Plaza neemt daardoor z'n eigen "vinding" op de hak in plaats van het nog slapper maken, prima keuze. Voor een groot deel is het 'gewoon' opgenomen en nog best aardig geschoten, vooral in de ondergrondse tunnels met een brute bruid en kettingzaag. Minpuntje is dat de besmette figuren erg sloom zijn.
Het einde waarin het stel met overdreven veel kogels doorzeefd wordt is wel precies wat er bij past. Al met al een lekker vlotte herpakking van de [REC]-reeks maar hopelijk ook de laatste voordat de geïnfecteerden nóg trager worden dan in het eerste deel..
Insignificance
[REC] met humor. Een wisselwerking die verrassend genoeg nog werkt ook. Ik zit niet echt te wachten op iets met ridders of dat melodramatische gedoe rondom het bruidspaar, maar de droge momentjes rondom royalties- en sponsmeneer maken het ruimschoots goed. Het staat de chaos, de razernij en het bloedvergieten verder ook niet of nauwelijks in de weg.
Net als de switch naar een vaste camera. Zelfs een momentje als die van de videobeelden rondom een bus slaat nog aan. Wat het mist is iets dat er echt bovenuit steekt (of het moeten Dolera's ogen zijn), maar daar staat een behoorlijk over the top festijn tegenover wanneer de bruidsjurk wordt gekortwiekt. Weer eentje die grotendeels draait als een tierelier.
Evilized
Moet zeggen dat na alle drie de delen te hebben gezien, dat dit wel het leukste deel is.
Heb een beetje dat gevoel wat je ook kreeg met de evil dead reeks, deel 3 was totaal anders maar de humor zat er goed in.
Ik vind dat je elk deel apart moet beoordelen. Ik vond het lozen van de shaky cam een goeie zet. Na twee delen met shaky cam is de scaryness er wel af. Dus goeie zet Imo.
fluppebxl
WTF?! Als je een horrorkomedie wil maken, doe dat vooral -heerlijk genre-, maar moet daarom een geweldige franchise als deze verkloot worden? Want die protagonist die zichzelf als een ridder uit een B-film verkleedt, met als assistent een dikzak die de hele tijd onbedoeld met zijn ogen rolde, dat kan toch alleen maar voor de grap bedoeld zijn?
Nobel dat ze het concept van handheldcamera's behouden hebben, iets minder nobel (en vooral: slaat helemaal nergens op) om dat dan na een kwartier compleet overboord te gooien. Alsof ze plots doorhadden: "fuck, daar valt eigenlijk toch niet zó veel interessants mee te doen".
Weg het quarantainegevoel, weg de snijdende spanning, weg de duiding achter het fenomeen, weg de rode draad uit de eerste twee films: wat overblijft is een dramatische persiflage op allerlei soorten zombiefilms uit de geschiedenis. Opnieuw: helemaal niets tegen persiflages, maar als je dan persé een cultstatus als regisseur verwerven, doe dat dan zelf, in plaats van een vervolg op een reeks uit je mouw te schudden dat uiteindelijk geen bal met die reeks te maken heeft.

[REC] 4: Apocalipsis

Kong Bu Fen Zi
Drama, 1986

[Rec]
Horror / Mockumentary, 2007
religion and supernaturalinfectionhorrorvervolgdemondemonic possessionflesh eatinggevonden beeldenspanish horror