Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Paco Plaza
Met onder meer: Leticia Dolera, Diego Martín en Ismael Martínez
Gesproken taal: Frans, Catalaans en Spaans
Plot [REC]³: Génesis
"You may kiss the bride."
Na de duistere nachtmerries in de twee voorgaande delen, zien we dat de actie zich in deze '[REC]³ Génesis' verplaatst van het afgesloten gebouw naar de buitenwereld. Mensen zijn inmiddels ook buiten het gebouw besmet geraakt. Dit zorgt ervoor dat het team, dat verantwoordelijk is voor de opruiming van de geïnfecteerden, een nog grotere klus te wachten staat. Nu gedeeltelijk in het angstaanjagende daglicht...
M.Goodkat
Vind het wel spijtig dat ze afgestapt zijn van de camerastijl,vond het zeer goed passen hierbij
Anyway, hopelijk gaan ze na deze ermee stoppen want na 3 delen is het wel goed genoeg geweest
Metalfist
Paco Plaza vind de reeks terug opnieuw uit
De eerste Rec film had ik een aantal jaar geleden gezien en daar was ik best wel een grote fan van maar het was pas met de herziening naar aanleiding van het tweede deel dat ik cadeau had gegeven dat het kwartje viel. Rec 1 is één van de beste (misschien zelfs de beste) zombiefilms die ik ooit al had gezien en ik was dan ook enorm benieuwd naar dit 3e deel. Ik was de film eerlijk gezegd een tikkeltje uit het oog verloren maar toen bleek dat dit in de cinema draaide was de keuze al snel gemaakt. In een zaal met amper volk zaten we voor het sluitstuk van de trilogie en één gevoel heerst na de aftiteling. Dit is fantastisch.
En daar verschiet ik toch een beetje van want het is de eerste keer dat er een Rec wordt gemaakt zonder Jaume Balagueró dus ik had schrik dat de reeks hem te hard ging missen maar niets is minder waar. Toegegeven, de film opent misschien iets te traag maar langs de andere kant moeten er, in tegenstelling tot het 2e deel, terug nieuwe personages geïntroduceerd worden. Dit gebeurt via een vermakelijke trouwpartij waarop we op een vlotte en bij wijlen hilarische manier (SpongeJohn!) kennis maken met iedereen. Na deze introductie barst de film compleet los waardoor de ietwat trage aanloop compleet goed wordt gemaakt. De ene na de andere dode valt maar wat vooral het interessantste is aan deze film is dat Plaza een stuk cooler met zijn personages omgaat dan in de andere delen. Het moment waarop Clara een kettingzaag bovenhaalt is dan ook echt ge-ni-aal. Ik weet natuurlijk ook dat dit niet de eerste (zombie)film is waarin dit gebeurt maar verdomme, dit is toch wel erg cool. Ook de kills zijn een stuk inventiever geworden en de liefhebbers van het genre zullen hier dan ook vast en zeker aan hun trekken komen. Rec 3 bouwt tegelijkertijd ook nog voort op de religieuze aspecten die in de voorganger worden geïntroduceerd en doet dat meer dan behoorlijk. Dat de zombies (technisch gezien zijn het geïnfecteerden maar ik schaar het maar onder de noemer zombies vanwege de gemakkelijkheid) verslagen worden vanwege bijbelcitaten is een klein minpuntje maar dat is geheel te verwaarlozen vanwege de talloze andere pluspunten. Ik vraag me af of er nog een vervolg zal komen maar als dat van hetzelfde niveau is dan zeg ik: laat maar komen! Het einde is trouwens ook wel om van te smullen. Ik had eventjes schrik dat ze Clara uiteindelijk gingen laten leven (fantastisch stuk ook waar Koldo haar arm afkapt) maar dat gebeurt gelukkig ook niet en we krijgen één van de beste slotstukken die dit soort films kunnen hebben. Een tikkeltje romantisch en dan de kogelregen die daarop volgt. Heerlijk!
Een geheel nieuwe cast maar Plaza weet ze wel te kiezen! Leticia Dolera als Clara mag voor mij in de groep van coolste vrouwelijke hoofdrollen à la Rose McGowan in Planet Terror komen want oh mijn god, wat een geniale performance! Erg goed ook van Plaza dat hij niet in de gebruikelijke kettingzaag-hapert-nooit val trapt. Ook Diego Martín als Koldo is perfect gecast en de chemie tussen de twee is er overduidelijk. De film kent een hele hoop bijrollen, waarvan de meesten nogal snel uit het beeld verdwijnen maar er is niemand die echt slecht gecast lijkt te zijn. Iedereen doet perfect zijn ding en dit levert een erg sterke cast op. Jammer trouwens dat Ismael Martínez als Rafa het uiteindelijk niet meer zo lang trekt want die was ook erg vermakelijk. Visueel ziet dit er trouwens ook nog altijd even degelijk uit als de andere delen. Het knellende aspect is verdwenen maar Plaza vind nog altijd de kans om de film visueel mooi weer te geven. De schrikmomenten zijn niet meer zo inventief zoals in de voorgangers maar het werkt nog altijd perfect.
Met hoge verwachtingen binnen gegaan en meer dan tevreden buiten gekomen. Rec 3 is in alle opzichten een film met dezelfde elementen als de andere twee maar Plaza weet er zijn eigen mix van te maken. Vooral qua personages (Clara met de kettingzaag en Koldo met de ridder outfit) is dit gewoonweg vermaak van de bovenste plank. Laat dat vierde deel maar komen!
Horrorfreak12
Heel goed vervolg op zijn 2 voorgangers. Rec verliest zijn charmes niet!
M.Goodkat
Top film
super goed vervolg op de vorige 2 delen en de nieuwe camera stijl doet zeker geen afbreuk aan de film..was ineens wennen van 'handycam' naar 'steadycam'
Linn
@ Metalfist : Thanks! Jouw positieve reactie (Heb natuurlijk niet alles gelezen) maakt al dat ik er met volle vertrouwen en zin naar toe ga vanmiddag!!
Metalfist
Als je de vorige delen kunt waarderen zal dat met dit deel ook wel goedkomen
killer13
nope, normaalgezien komt er nog een 4de deel. REC 4 apocalypse. dat stond al vast nog voor ze aan Rec 3 begonnen waren. of de plannen moesten opeens helemaal omgegooid zijn.
In ieder geval, dankjewel allemaal voor al zo goede stemmen uit te brengen en goede recensies te schrijven! het is een hele opluchting voor mij. ik had namelijk een beetje schrik voor deze. door de verandering van de camerastijl en dat er veel stukken gingen zijn die zich overdag zouden afspelen had ik toch al wel eventjes schrik. maar ja, alles lijkt zich in goede banen te wringen zo te zien
Leuk!
Lang geleden dat ik me nog zo geamuseerd heb in de bios. Komt vooral omdat Plaza er een luchtigere draai aan geeft. Op zich breekt het met de eerste twee delen, maar als breather tussen die film en de laatste van Balagueró is het perfect geschikt.
Helpt ook wel dat Plaza wel raad weet met humor in horror films. Zitten een paar geniale momenten in (vooral SpongeJohn en die copyright kerel). Wat Plaza ook goed doet is snel overschakelen wanneer het weer om de horror draait.
Visueel erg sterk, ook een geweldige (foute) soundtrack, goeie make-up en twee zeer aardige hoofdpersonages. [rec] 3 is uiteindelijk een lekker kort sneltreinfilmpje dat scoort op beide fronten. Blijft een kwalitatieve reeks en kijk alvast uit naar het laatste deel.
4.0* en een uitgebreide review
Steve Scandal
Kan iemand misschien vertellen wat nou de release date in Nedereland is?? Kan het nergens vinden
beavis
zoals altijd bij de Rec films top horror vermaak, maar deze is toch ook wel minder. Na de lange bruiloft opening verlaat de film namelijk het POV concept van Rec en wordt het allemaal wat conventioneler met veel humor en over-the-top karakters die prima werken in dit soort films, maar die we niet eerder in de Rec serie zagen. Wat mij betreft verliest de film daarmee datgene wat de eerdere twee delen (ver) boven de middelmaat deden uitstijgen...
maerk
Lachen of huilen?
[Rec] 3 is uit! Maar wat moet ik ervan verwachten, aangezien de geïsoleerde omgeving en de handycam over de boeg zijn gegooid? Geen film waar ik direct op zat te wachten. De enorm positieve reacties hier op moviemeter zorgden er echter voor dat ik drie vrienden de bioscoop in sleurde tijdens een studiereis naar Madrid om deze film te zien.
Moet ik hier nou om lachen of om huilen? We hebben gelachen, want er zitten geinige scènes in [Rec] 3. Bijvoorbeeld de scène met de ridders en de staafmixer waren geinig. Het hoogtepunt van de hele film was echter toch de extreem ranzige zoenscène. Maar huilen zou ik eerder doen. Ik vond de film wel aardig, maar het komt bij de verste verte niet in de buurt bij de sublieme eerste twee delen. Het claustrofobische gevoel, chaotische acteerwerk en dito camerawerk en geweldige spanning vallen nergens meer te bekennen in [Rec] 3. Met dit deel maakt Plaza de serie belachelijk. De infected zijn niet meer eng, maar lachwekkende beesten. Van spanning is geen sprake want Plaza bouwt iedere scène hetzelfde op. Je ziet van mijlenver al aankomen dat er ergens een zombie achter een raam staat, of dat iemand dood lijkt maar toch gaat bewegen. Daarnaast is de film er visueel enorm op achteruit gegaan. Een beetje een saaie bedoening met af en toe wat mooie shots, maar ook hele lelijke shots (die low angle dolly in die tunnel was niet om aan te zien).
Plaza maakt de serie een beetje belachelijk. Veel gore en vreemde humor zijn nu de hoofdingrediënten van de [Rec] serie. Erg jammer. Toch nog een positieve beoordeling. Ten eerste omdat ik wel gelachen heb, en ten tweede omdat ik er geen zak van verstond (geen ondertitels in Spanje, duh) en daarom waarschijnlijk veel gemist heb.
Laat Balaguéro alsjeblieft terugkomen voor Apocalypse! 3*.
Daan258
Eerste 2 delen waren heel erg goed, vooral het eerste deel was echt spannend
Kan niet wachten tot ik deze heb gezien.
anoniemand
Waar en wanneer draait deze film, want ik heb even gezocht via Google maar ik word er niet wijzer van.
maerk
Ik weet niet zeker of hij wel een Nederlandse bioscooprelease krijgt...
Prudh
Ik weet wel zeker dat hij niet een Nederlandse bioscooprelease krijgt.
t-i-m
haha die deed ook wel echt heel erg pijn zeg!
davincstyle
Na het succes van deel 1 en het iets mindere deel 2 maar in mijn ogen toch een goed deel, deel 3 net bekeken. Genoten van het verhaal, de originaliteit en de heerlijke gore. Deze film was misschien aan de korte kant maar dat maakt het wel weer erg vlot en spannend. Soms een klein beetje cliche maar tegenwoordig heb je dat snel met zombie/horror films.
Ik vond hem goed en wil hem dan zeker goed beoordelen. Een deel 4 moet maar snel komen want dan kunnen wij genieten van het verhaal Na rec 2.
tattoobob
Wat een heeeer-lij-ke beelden zeg........ik heb er van genoten..
Ze flikken het weer om er een geweldige toffe film van te maken....
Vette horror,met een vleug humor.....afgewisseld met (voor mij dan)mooie scenes..
Maak me gek ik kan niet wachten tot deeltje 4...........................joepie de poepie

Hoewel het eigenlijk weinig meer te maken had (op een korte verwijzing na) met het sterke en spannende deel 1 en 2 was dit toch best een geslaagde horrorfilm met een vette knipoog richting komedie. Het verhaal stelt niet zoveel voor en is ook niet spannend maar de uitvoering was wel leuk gedaan en de film zit ook vol met horror, goor en geweld welke fraai verfilmd waren. Eigenlijk kun je deze film nog het beste vergelijken met een zombiefilm in de trend van "Braindead". Ook deze film heeft veel absurde dingen en humor met raakvlakken naar die film. Omdat de vaart in de film zeer hoog is en de duur amper 80 minuten is verveelde deze film eigenlijk ook nergens. Het einde vond ik overigens flauw en voorspelbaar. De cast zei me eigenlijk niets en hoogstaand acteren deden ze ook niet maar ze deden het wel leuk en dan vooral Leticia Dolera als de harde bruid die er ook nog eens fraai uitzag. Deze film is zeker niet vergelijkbaar met de eerste twee delen maar toch prima te doen.
Angelo2
Ben toch wel erg teleurgesteld na het zien van deze film. Na de eerste 2 fantastische delen had ik gehoopt op nog zo'n nagelbijtende topper. De film begon aardig maar werd al snel horror met een knipoog, vooral ook door de muziekkeuze. Geen spannende scenes meer maar gewoon een slasher met wel een paar brute kills. Ook het feit dat de film bijna geen gebruik maakte van de cam-shots vond ik jammer. Nee had hier meer van verwacht.
daredevil666
Ik kan niet begrijpen dat je dat spijtig vindt!
Ik vind het een verrukking,een verheerlijking..;dat ze afgestapt zijn van dat dom handycam gedoe!
Films zoals The Blair WItch,Cloverfield,en al die andere handcam troep zijn een schande voor de horrorfillms.
Ik ben een enorme horror fan..maar dat handcam gedoe is echt irriterend..je kan de beelden veelal niet duidelijk zien,geschok,getril,enz..kortom ..Irriterend tot en met.
Bij films zoals Paranormal Activity gaat het nog,omdat de handcamera daar meestal in vaste opstelling staat(statief) en er zo geen schokkende en trillende heen en weer beelden zijn.
Ik heb bewust nooit de volledige films van REC 1 en 2 bekeken,puur omdat ik weet dat het met handcam gefilmd is. Ben nu echt blij dat ze REC 3 op de normale manier gefilmd hebben.
Hm, lees ik nou dat deze 2 weinig meer te maken hebben met REC 1 en 2? Jammer. Ook geen handycam stijl meer? Nou, weg unieke karakter van deze reeks. Zucht.
Nouja, toch eerst deel 1 en 2 maar eens herkijken voordat ik deze ga zien.
daredevil666
Zo uniek is dat niet meer hoor,vele horrorfolms hebben deze methodiek al toegepast zoals The blair WIch,Cloverfield ea.
Blij en zeer verheugd dat ze het nu op de "normale" manier aanpakken!
Ik weet dat de handycam zelf niet uniek meer is in films, maar het gaf de REC reeks wel een eigen smoel. Bij REC paste dat handycam concept juist heel goed doordat ze steeds door kleine kamertjes en smalle gangen liepen in dat grote hotel.
Metalfist
Ga het gewoon kijken A&L1, dit past perfect in het rijtje van zijn voorgangers. Het knellende aspect is inderdaad iets minder geworden maar je krijgt er erg veel voor in de plaats.
daredevil666
Hoe je het draait of keert,een film opnemen met een handcam waarin redelijk wat actie zit,is en blijft enorm irriterend.Je kan de beelden veelal niet duidelijk zien,geschok,getril,enz..kortom ..Irriterend tot en met. Spanning opbouwen doe je niet op deze manier,daar zijn andere en betere manieren en methodes voor!

[REC] 4: Apocalipsis

Kong Bu Fen Zi
Drama, 1986

[Rec]
Horror / Mockumentary, 2007
religion and supernaturalinfectionhorrorvervolgdemondemonic possessionflesh eatinggevonden beeldenspanish horror