Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Paco Plaza
Met onder meer: Leticia Dolera, Diego Martín en Ismael Martínez
Gesproken taal: Frans, Catalaans en Spaans
Plot [REC]³: Génesis
"You may kiss the bride."
Na de duistere nachtmerries in de twee voorgaande delen, zien we dat de actie zich in deze '[REC]³ Génesis' verplaatst van het afgesloten gebouw naar de buitenwereld. Mensen zijn inmiddels ook buiten het gebouw besmet geraakt. Dit zorgt ervoor dat het team, dat verantwoordelijk is voor de opruiming van de geïnfecteerden, een nog grotere klus te wachten staat. Nu gedeeltelijk in het angstaanjagende daglicht...
Goto
Inderdaad. Heb ook niet het idee dat deze film minder heeft gekost om te maken of dat er minder aandacht aan is besteed. Goedkoop cashen is dus bij voorbaat al onzin.
Maar goedkoop cashen is natuurlijk niet de enige reden waarom dit een matige film is.
Geen spanning, geen humor(of je moet Sponge-John fan zijn), een matig plot, hoofdrolspelers waar je geen empathie voor hebt en een dom einde. Enkel wat gore momenten redden de film. Elementen waarmee [REC] scoorde vind je totaal niet meer terug in dit derde deel. Het heeft er gewoon geen fluit meer mee te maken. Ook het afstappen van de handycam doet de film geen goed, waardoor het al helemaal een standaard hack and slash(inderdaad Resident Evil) wordt.
Voila, dan lijkt The Hangover II me meer een film die je kan klasseren als goedkoop cashen omdat dat gewoon hetzelfde is zijn voorganger en deze REC III zeker niet.
Hangover II was ook een goedkope cashfilm.
REC 3 is het ook, maar op een andere manier. Ipv doordachte horror is het een standaard actiefilmpje met zwak plot en flauwe humor geworden, maar wel onder de vrij goede merknaam van REC. Dat de fans dit niet pruimen is vrij terecht te noemen. Als je echt moeite had willen doen dan had je een 3e deel gemaakt dat kan tippen aan de sfeer en kwaliteit van deel 1 en deels deel 2.
Verder bouwt de film ook voort op de religieuze insteek die in de eerste twee films al even komt piepen.
Het is net leuk dat een film een universum opbouwt dat bestaat uit meer dan enkel het rehashen van dezelfde ervaring, vooral wanneer de kwaliteit er verder niet onder te lijden heeft. Het found-footage gebeuren is ondertussen bekend terrein, dus het is logisch dat Balaguero en (zeker) Plaza zin hebben in wat anders.
Trouwens, hadden ze een goedkope cashfilm willen maken dan hadden ze gewoon weer eenzelfde film uitgebracht. Makkelijk voer voor de fans en het grote publiek moeten ze toch al lang niet meer bereiken. Ik ben blij dat Plaza wat meer ballen had dan dat.
Die religieuze insteek zat alleen in deel 2. En was vrij matig.
En op zich is een andere locatie niet zo erg, maar blijf dan wel bij het verhaal. Buiten de gebeten oom is er geen enkele link naar deel 1 en 2. En dat is dan nog een ramp. De totale verandering van stijl (handycam wordt normale camera), setting (geen geklemmende kleine gangen meer maar grote open ruimtes) en genre (horror wordt actie) is wel erg vervelend.
Nee hoor, religieuze insteek zal ook al in deel 1, op het einde in het zolderkamertje.
De link naar deel 1 en 2 is dat de ramp zich ook op andere plaatsen afspeelt. Je kan geen drie films in hetzelfde krot maken. Plaza trekt de film dus open van een lokaal gebeuren naar een veel ruimer iets.
Zoals gezegd, het is niet voor niks dat series als Saw 7 of 8 keer dezelfde film afleveren, genrefans passen zich niet graag aan. Je mag blij zijn dat niet elke regisseur zich daardoor laat leiden.
Metalfist
Dan hebben we een verschillende definitie van goedkoop cashen. Wat mij ook beviel aan dit derde deel is dat de reeks zijn eigen universum begint te maken. Niet continu hetzelfde zoals inderdaad bij de Saw films het geval was.
Ja, een klein beetje dan. In deel 2 krijg je er alleen veel meer mee te maken.
Verder hoef je ook niet in het appartementencomplex te blijven. Je kan ook een gebouw of straat verderop wat laten zien. Het is vrij simpel om nu maar overal zo'n film te doen omdat je kan zeggen dat iemand van de aanwezigen gebeten is bij de dierenarts door de hond van het meisje uit deel 1.
En nogmaals, locatie is niet het grootste probleem, wel de geheel andere stijl. REC is een horrorreeks, had dat zo gelaten.
Vond ik ook al zo'n goedkoop element. De protagonisten zijn in het nauw gedreven. Opeens hoor je een bijbels riedeltje op de radio en daardoor kunnen ze ontsnappen. Erg gemakzuchtig plot element en borduurt op dat na verder helemaal niet door op dit gegeven.
REC is een stand-alone horrorfilm, had dat zo gelaten.

Ksst, zit copyright op mijn teksten, die kan je niet gratis aanpassen!
Fortune
Eigen universum creëren is uiteraard wel erg leuk als ze maar de goede elementen hebben meegenomen. En nu zijn ze juist uit die universum gestapt.
REC is een horrorreeks, had dat zo gelaten.
En dat is het nog steeds, alleen liggen de horroraccenten nu ergens anders. Hoe rigide kan je zijn als fan ...
Tonypulp
Veel liever dit, dan dat waardeloze concept van de eerste twee delen. Alleraardigst zombiefilmpje, wat wel verrassend is aangezien Plaza heel makkelijk in een 'loop' kon blijven hangen. Gelukkig is er dus die stijlbreuk. Hierdoor is het (binnen 't moderne zombie genre) iet wat standaard, maar al een stuk frisser dan een derde epilepsie-trip in een flatgebouw. Boring!
Dan ben je toch één van de weinigen die het concept van de eerste twee delen waardeloos vond. Dat men er dit keer iets anders van heeft gemaakt vond ik opzicht geen ramp, alleen heeft deze film zoals gezegd eigenlijk geen samenhang met de vorige delen.
Ach, Jeroen is net als Onderhond iemand die meestal het tegenovergestelde van ''de massa'' kiest. Mag overigens ook hoor.
Maar ik denk dat er maar weinigen REC 1 boring vinden.
Vind de horror in REC 3....
Genoeg zombies anders. En een aardige portie bloed en gore. De spanning en intensiteit ligt inderdaad een stuk lager, maar daarom is het dan ook een ander horror subgenre.
Je kan toch moeilijk langs het erg enge verwachtingspatroon van genrefans heen als je dit zo leest?
Zombies en gore zijn geen garantie voor horror. Resident Evil 1 lijkt ook wat op horror, de overige delen zijn puur gericht op actie terwijl het vol zit met zombies en gore.
REC 3 is gewoon een actiefilm met maximaal een heel klein horrortintje door het plot. Maar het is wat teveel eer om dit horror te noemen.
Dat het "label" horror tegenwoordig al eervol is? Staat vaak net garant voor een resem aan tegen het amateurisme aanleunende cinema.
Verder steek je een film niet vol gore en zombies als je je puur op de actie wil richten. Dat leidt namelijk af. Rec3 een actiefilm noemen vind ik maar vergezocht. Gewoon een zombiefilm met een stevige scheut comedy erbij.
Shaun of the Dead zit ook vol met zombies en gore....ook horror?
Kom, REC 3 kan je op geen enkele wijze zien als horror. Althans, mijn definitie van horror is niet een actiefilm met wat bijtende ondoden die nooit angst opwekken. Een zombiefilm is niet per definitie horror.
Ben overigens blij dat je van de film hebt genoten. Hebben ze hem toch niet helemaal voor niks gemaakt
Shaun of the Dead is een horror/comedy ja ... dat zijn dan genremashups en/of subgenres. Staat ook gewoon zo te boek op MM. Straks is Braindead ook al geen horror meer, alleen maar omdat Jackson er wat teveel humor ingestoken heeft.
Braindead vind ik een twijfelgeval. Shaun is gewoon een komedie met toevallig zombies in het plot.
Gewoon een zombiefilm met een stevige scheut comedy erbij.
Leg me eens uit waar de komedie te vinden is hier.
Ik denk eigenlijk dat je horror verwart met spanning en serieux. Je kan van de andere kant ook beweren dat Shaun een horror is met toevallig een grappig (of grappig bedoelde in dit geval) hoofdpersonage. Pure comedyliefhebbers zullen daar waarschijnlijk eerder toe geneigd zijn.
Leg me eens uit waar de komedie te vinden is hier.
Lijkt me tijdverspilling eerlijk gezegd.
Misschien wel, puur omdat de komedie hier niet verder komt dan drie "grappige" kills en een Sponge-John personage. Voor de rest valt hier niet echt om te lachen. Eerder een straight forward action movie. Verbaas me ook dat ik hier op MovieMeter opeens moet lezen dat mensen dit een komedie vinden.
In deze film zit zeker humor o.a. de Spongebob figuur maar ook de scene met de kettingzaag. Het is dan wel geen humor waar je dubbel ligt van het lachen maar meer glimlach momenten. Hoewel om iemand die in stukken wordt gezaagd moet ik ook wel glimlachen
Maar ja dat is misschien mijn passie voor zieke dingen.
Goeie gore moet ik altijd ook wel om glimlachen hoor, maar dat heb ik ook als ik iemand uit elkaar gereten zie worden bij een Saw of Final Destination film, maar dat zijn ook geen komedies. De algemene toon in deze film is toch echt de actie, dat er dan een onnozel bijfiguurtje in moet lopen met een pak aan is enkel voor een luchtig momentje. Die vind je ook in alle blockbusters tegenwoordig, om maar iets te noemen. Dat maakt het voor mij nog geen komedie. Horror/komedie mag wat mij betreft in Actie/Horror veranderd worden.
Het stempel "Drama" kun je er ook op plakken want qua bruiloft was het toch best dramatisch
Tonypulp

Edit: Vond [rec] de eerste kijkbeurt niet slecht, maar met die gimmick kun je vandaag de dag echt niet meer mee aankomen. Zeker niet als het alweer de 3e(!) in de reeks is. Dan is het óf kappen, óf iets anders proberen. Het is z'n goed recht om de serie-naam te bewaren. Inhoudelijk is het concept identiek.
newG
deze [REC 3] is voor de [REC]-reeks wat Jurrasic Park 4 zou zijn moesten ze muppets of pokemons gebruiken ipv dinosaurussen...
Bij REC heb je 2 voorgaande delen die met een bepaalde stijl een verhaal vertellen:serieus,chaotisch en claustrofobisch +je ziet wat de personages zien. Als je dan de 3de film uit de reeks gaat kijken, is dat volgens mij toch omdat je zin hebt in een soortgelijke ervaring, namelijk op het puntje van je stoel zitten kijken met open mond. De film breekt dan met alle (in mijn ogen) logische verwachtingen en dan kan het voor de kijker 2 kanten opgaan: ofwel ben je grote fan van die nieuwe stijl, ofwel ben je kwaad. Bij mij is dat overduidelijk het 2de.
Had deze film nu Dead Snow 2 geheten, of Braindead 2,of zelfs gewoon een andere niet-bestaande naam, dan had ik hem ook gekeken, maar met een heel andere ingesteldheid,namelijk lekker lollig emmers bloed tegen de muren slashen.
En er mag dan wel een religieuze insteek zitten in de 1ste 2 delen, ik kan mij helemaal niet herinneren dat ik mij zo geërgerd heb als bij deze film...

[REC] 4: Apocalipsis
2014

[Rec]²
2009

[Rec]
2007

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Monterey Pop

Kong Bu Fen Zi
Drama, 1986

[Rec]
Horror / Mockumentary, 2007
religion and supernaturalinfectionhorrorvervolgdemondemonic possessionflesh eatinggevonden beeldenspanish horror