• 9.379.490 stemmen

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Avontuur / Fantasy | 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis

Oorsprong: Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage

Releasedatum: 12 december 2012

Plot The Hobbit: An Unexpected Journey

"From the smallest beginnings come the greatest legends."

Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.

avatar van Reinbo

Goede teview, maar ik deel niet de complimrnten voor de acteur die Bilbo speelt. Ik moest bij Bilbo juist constant aan Marco Borsato denken, dezelfde futloze blik. Zo van, 'Ik weet het ook niet meer.'

Overigens was het complete gebrek aan character development ook het grootste makkum van de LotR triologie. Frodo was daar ook een lege huls die enkel moe-er werd.

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

Peter Jackson neemt ons weer mee op een prachtig avontuur in Middle-earth. Het eerste deel van The Hobbit trilogie is wat mij betreft een goede inleiding en basis voor de overige twee delen. Athans dat is ook mijn hoop want wat Peter Jackson met The Lord of the Rings trilogie heeft neergezet heeft hij vooralsnog niet weten te bereiken met The Hobbit. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, misschien verschilt het boek te veel met The Lord of the Rings boeken. Ik ben ondertussen begonnen met het lezen van zowel The Hobbit als de LOTR-trilogie dus daar kan ik nog weinig over zeggen.

Gisteravond heb ik The Hobbit in een lang niet uitverkochte Cinemec (Ede) mogen aanschouwen. Dat verbaasde maar dat terzijde. Ik heb de film gezien in 3D 48fps. Moeilijk om dat te beoordelen. Het ziet er allemaal schitterend uit maar ik zou de film eigenlijk ook in 24fps moeten gaan zien om te beoordelen wat het verschil is. Wat wel duidelijk is dat het er allemaal prachtig uitziet en dat het nog meer gedetailleerd is dan de beelden in LOTR. 3D heeft vaak weinig toevoeging in films maar in The Hobbit zitten diverse mooie scenes en shots waar het 3D-element tot zijn recht komt.

De film begint prachtig met een flashback van de vernietiging van Erebor en de kennismaking met Thorin en de bleke Ork. Een betere inleiding had er niet kunnen zijn. De toon was gezet en ik ging er voor zitten, voor een kleine drie uur spektakel. Dat liep wat anders..

We maken eerst kennis met Bilbo (60 jaar eerder en uitstekend vertolkt door Martin Freeman) en het overige gezelschap waarvan Gandalf en Thorin toch wel de meest interessante personages zijn. Daar wordt ook de meeste aandacht aan besteed maar dat heeft een reden; twee krachtige personages die de reis tot een boeiend avontuur (kunnen) maken. De dwergen leren we al schranzend, boerend en grappen makend kennen. Dit is leuk voor maximaal vijf minuten en niet voor de tijd die Peter Jackson er voor uit trekt. Hierdoor leek het net alsof ik naar een laf aftreksel van een sprookje zat te kijken. Positief punt was echter dat het vanaf dat moment alleen maar beter zou worden en dat werd het ook.

Bilbo, Gandalf en de dertien dwergen vertrekken uiteindelijk uit de Gouw en gaan op reis, naar de uiteindelijke bestemming,Erebor. De reis wordt rustig opgebouwd, we komen een aantal ‘dreigende’ situaties tegen en komen uiteindelijk aan in Rivendal. Ondertussen leren we ook nog een uiterst vervelend personage kennen, namelijk de bruine tovenaar. Ik vond dat een vervelende toevoeging en van wat ik er van begrijp komt hij amper voor in het boek. Dat is toch wel kenmerkend voor The Hobbit, het te veel aandacht besteden aan zulke weinigzeggende personages.

Het tweede deel van de film, als het reisgenootschap is vertrokken uit Rivendal is een stuk dreigender en interessanter, met als hoogtepunt de ontmoeting tussen Bilbo en Gollem. Die scene is echt prachtig geschoten, heeft een uitstekende sfeer, eindelijk eens leuke humor en we zien De Ring. Geweldige scene is dat zeg. Ook de scene in de rots die daar voorafging is erg sterk en mooi geschoten. Vervolgens werkt Peter Jackson naar het einde van deze eerste film. Er volgt nog een ontmoeting tussen Thorin en de Bleke Ork, het reisgenootschap komt nog in gevaar en wordt ‘jammer genoeg’ op een te makkelijke manier gered door de adelaars. Maar dat schijnt trouw te zijn aan het boek dus dan valt het maar te accepteren. Ten slotte is er nog een laatste scene, een laatste shot en zwart, klaar. We moeten weer een jaar wachten op deel twee. Dat voelt als bedrog, als een teleurstelling want ik begon net lekker in de film te komen. De dreiging, zoals die in de LOTR-trilogie voelde, voelde weer een klein beetje als vanouds, maar het is niet anders. Ik ben in ieder geval nieuwsgiering genoeg om volgend jaar weer in de bioscoop te zitten.

Kortom, het verhaal op zich kon me nog niet helemaal bekoren. De inleiding is te traag, soms te flauw en de dreiging is bijna niet voelbaar. De aantal momenten waarop het reisgenootschap in gevaar komt worden ze toch wel vrij makkelijk gered. Dat is opzich geen probleem maar op momenten dat het echt dreigend begon te worden werd er te snel naar een ‘redding’ toegewerkt. Naast het verhaal zijn er weinig op- of aanmerkingen.

Visueel ziet het er werkelijk prachtig uit. Middel-earth ziet er geweldig uit, uitermate gedetailleerd. Een aantal shots, zoals de grotscene met Gollem, is heel sfeervol en mooi gedaan. Daarnaast is het camerawerk, voornamelijk tijdens de actiescènes sterk en goed verzorgd. Ten slotte moet de muziek, de soundtrack nog benoemd worden. Dat is net zoals in The Lord of the Rings trilogie weer uitstekend en zeer sfeerverhogend.

Misschien is het boek van The Hobbit gewoonweg niet sterk genoeg om de LOTR trilogie te evenaren. Ik weet dat niet en kan daar binnenkort over oordelen. Ik denk zelf dat dat niet het geval is maar dat drie films van, wellicht, ruim 2,5 uur te veel is voor een relatief dun boek zoals The Hobbit. Peter Jackson wil misschien wel te veel waardoor hij te veel aandacht besteedt aan niet nuttige scenes in de film die het tempo verminderen wat opzich geen probleem is. Wat echter wel een probleem is dat daardoor de dreiging niet echt als een dreiging voelt en dat is wat mij betreft het grote gebrek aan dit eerste deel.

Ik twijfel sterk tussen vier of vierenhalve sterren. Het is misschien nog lastig te beoordelen omdat we The Hobbit trilogie als één geheel moeten zien. An Unexpected Journey is vooralsnog een lichte tegenvaller maar biedt toch enorm veel perspectief voor deel twee en drie.

Voorlopig ruim 4*

avatar van maxroelofs

maxroelofs

The Hobbit: An Unexpected Jouney

The Hobbit is een film waar iedereen natuurlijk erg naar uit heeft gekeken. Een prequel maken voor misschien wel de beste trilogie ooit moet zorgvuldig gedaan worden. In ieder geval was het een goed voorteken dat Peter Jackson de regie in handen had.

Ik was in het begin nog even bang dat The Hobbit niks toe zou voegen aan de bestaande Lord of The Rings trilogie, deze verwachting is wel deels uitgekomen. Het voegt weinig toe aan de bestaande trilogie, maar toch heeft de film die geweldige sfeer, dat gevoel dat je meegesleurd wordt in een wereld waar alles kan, alleen dat gevoel is al genoeg voor de film om interessant te zijn.

De film moet echt echt hebben van zijn momenten, het verhaal is vaak te lang gerekt, dialogen die totaal niet tot hun recht komen en scènes die te uitvoerig in beeld gebracht worden. Gelukkig krijgen we er ook veel prachtige scènes voor terug, want wat was The Hobbit visueel overdonderd. Stenen reuzen, trollen, spinnen allemaal zorgen ze voor een aangename dreiging. The Hobbit moet het dus echt hebben van de visueel overdonderende actiescènes, wat dat betreft de mooiste film die ik in tijden heb gezien.

De personages waren leuk. De dwergen zijn een aangenaam, hoewel soms wat suf, reisgenootschap. Heb nog steeds het gevoel dat ik de personages wat beter moet leren kennen. Sommige dwergen vond ik boeiend en hadden meer speeltijd mogen hebben, jammer dat hier relatief weinig mee gedaan werd.

De film dobbert een beetje door, en dan komt de finale. Waar de film al bij vlagen bijzonder mooi was, werd je hier weggeblazen. Het gevecht met de aardmannetjes deed me soms wel wat te veel aan James Bond denken, maar was toch bijzonder leuk om naar te kijken.

De speelduur was natuurlijk te lang. Als de film bepaalde stukken wat ingekort had, zoals de introductie van de dwergen, dan had The Hobbit de originele trilogie geëvenaard. Jammer maar nog steeds erg mooi!

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Ben blij dat de film zo goed ontvangen word door het 'normale' publiek.

Hier en op imdb.

Dat de film een lagerescore krijgt als LOTR is geen schande, maar gelukkig is die niet zo slecht als de critics op RT en metacritic doen geloven.

Vind het overigens wel opvallend dat er tussen die scores zo'n verschil zit.

Kleine verschillen zijn er altijd maar zo groot zie je eigenlijk nooit..

Ga zondag in ieder geval toch nog met redelijk hoge verwachtigen naar pathe toe

avatar van chevy93

chevy93

rep_robert schreef:

Overigens is het grootste verschil met De Fellowship dat de dreiging daar al wel wat concreter is. Hier lurkt er een duister kwaad dat zich nog moet uiten. Voor de rest hebben we de witte ork en zal een confrontatie met Smaug ons uiteindelijk te wachten staan. Ik denk dat het onbekende kwaad zich pas volledig in het derde deel zal uiten en rustig aan verder uitgebouwd in het twee deel, waar de confrontaties met de andere twee fysieke vijanden vooral centraal zal staan

Sauron speelde in Fellowship of the Ring ook niet zo'n grote rol. In die zin dat ze nooit een directe confrontatie hadden en dat hij meer op de achtergrond bleef. Alles in deze film straalde een introductiesfeer uit, daar waar Fellowship of the Ring toch vooral een avontuur an sich was waar we aan het einde weer even op de feiten werden gedrukt (het avontuur is pas net begonnen).

Was wel weer onder de indruk van de verbluffende kwaliteit, maar dat 3D had van mij echt niet gehoeven. Voegde toch weinig toe, eerlijk gezegd.

avatar van mister blonde

mister blonde

YouDrunkGoHome schreef:

Ben blij dat de film zo goed ontvangen word door het 'normale' publiek.

Hier en op imdb.

Het stond van te voren toch al vast dat ie hier en op imdb dergelijke beoordelingen zou krijgen in deze fase? Ben benieuwd hoe het over een tijdje is.

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

mister blonde schreef:

Ik denk dat de score nog wel een eind zal zakken tot ongeveer 3,90 gemiddeld. De huidige score van 4,15* valt me eerlijk gezegd nog alleszins mee..

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

mister blonde schreef:

Heb je ook wel gelijk in, maar het lijkt me sterk dat die nog heel erg gaat zakken.

Denk zo rond de 3.90 hier en een 8 op imdb, wat een primascore is.

Ookal hoopte ik stiekem op nog een toekomstige klassieker, maar ach, je kan niet alles hebben.

avatar van Rod vliss

Rod vliss

Vond het geweldige film en bijna net zo goed als de Ban van de ringtrilogie.

De katakters van

[/quote]

Thorin Oakenschield, Balin (een superwijze dwerg) en Azog vindt ik super.

Ook de scene tussen Galadriel en Gandalf vindt ik super.Het stuk in Rivendell met het lezen van de tekst.

Daarnaast het etterende gevoel van de complotheid van Saruman en Sauron ook, wat begint bij de vervuiling van het donkere woud en dat Radegast naar Dol Goldur gaat.[quote]

Het hele verhaal blijft de film boeien en nergens wordt hij saai naar mijn mening.

Ook wordt ik steeds nieuwsgieriger naar antwoorden op vragen, die onbeantwoord blijven in de film, vindt het dus vervelend dat ik een jaar moet wachten, tot het tweede deel van de trilogie in de bios komt

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Reinbo schreef:

Laat dat "ik weet het ook niet meer" nu net de bedoeling zijn.

avatar van Matt81

Matt81

Haha, de Bilbo in het boek is ook iemand die verscheurt wordt door zijn hang naar avonuur en zijn warme thuis. Vond Freeman dat goed neerzetten.

In ieder geval een verademing bij " Ik zet mijn grote zieige oogjes maar op" Frodo Wood.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik kan Freeman echt niet los zien van zijn personage Watson, wordt misschien wel de grootste uitdaging voor mij persoonlijk.

avatar van floriswakka

floriswakka

Dinsdagnacht rolde dan eindelijk de rode loper uit voor The Hobbit. De spiksplinternieuwe IMAX zaal van Pathé Den Haag vertoont de film in IMAX 3D en 48 beelden per seconde. Ik moest er helaas nog één nachtje langer voor slapen, maar was gisteravond Rohan-zij-dank ook getuige van de kickoff van een nieuw middle earth drieluik.

Bilbo Baggins kennen we natuurlijk allemaal nog wel als de oom van Frodo. Je weet wel, die jankende halfling die – vergezeld door een zeurderige schandknaap met overgewicht – bijna tien uur (!) lang met een blijkbaar loodzware ring door bergen en dalen heeft lopen zeulen. The Hobbit speelt zich af zo’n zestig jaar voor dat hele riedeltje, met ditmaal Bilbo himself in de hoofdrol.

Zijn knusse holletje blijkt de locatie voor een heus Project X: The Shire feest, waar dertien terrordwergen en een stonede tovenaar op afkomen. Die breken vervolgens de hele tent af, schransen Bilbo’s voltallige voorraadschuur leeg en vertellen al zingend voor het haardvuur over hun meeslepende lijdensweg. De dwergen hadden eeuwenlang geleefd in grote weelde, maar werden op den duur uit hun bergje verjaagd door een op hol geslagen vuurdraak. Voor opperdwerg Thorin en tovenaar Gandalf – die natuurlijk de sleutel van de artiesteningang van deze lonely mountain heeft – reden om een nieuw reisgenootschapje op te zetten, koers te zetten richting de thuisbasis en deze draak te lijf te gaan.

Klinkt het allemaal wat bekend? Dat klopt. Het eerste half uur voelt inderdaad alsof je naar Lord of the Rings 2.0 zit te kijken. Iedere dwaas herkent de soundtrack, de maniertjes van Gandalf en het gevaar dat op de loer ligt zodra we één teenhaar buiten de gouw zetten. Natuurlijk wacht ergens een grot vol nóg lelijkere orcs, betreden we een nóg smaller bergpaadje en doorstaan we een nóg hardere sneeuwstorm. Al met al duurt dit eerste avontuur zo weer bijna drie uur, tijd genoeg dus om het complete register aan vijandige Tolkien-figuren open te trekken.

Maakt het allemaal wat uit? Absoluut niet. Al zou de wandeling naar de dwergenberg in dertig uur zijn verfilmd, na ieder gevecht wil je juichend uit je stoel springen, een knots tevoorschijn toveren en achteraan de stoet aansluiten om mee te vechten in de strijd. Onder aanvoering van Gandalf banen we ons een weg langs ieder kwaad en worden along the way ook nog even bijgestaan door talloze oude bekenden.

The Hobbit is wederom adembenemend, betoverend, visueel gezien meesterlijk en bovendien: luchtig. Nee, het voortbestaan van de aarde staat niet op het spel en we worden niet meegenomen in de sores van Frodo. We zijn gewoon getuige van dertien keiharde dwergen op ramkoers, onder aanvoering van een luie toveraar die er zijn handelsmerk van heeft gemaakt om pas op het aller-, aller-, allerlaatste moment terug te slaan. Ik kan echt niet wachten op deel 2 en 3. Smaug you biatch, bring it on!

avatar van timbo_

timbo_

Naomi Watts schreef:

Ben enorme fan van Sherlock maar had er geen moeite mee.

avatar van The Oceanic Six

floriswakka schreef:

Review

Schitterende review man, ik heb zeker om de eerste helft van je stuk gelachen. Heerlijke invalshoek.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Inderdaad, schitterende review

disneystore

Met kriebels als een klein manneke de bioscoopzaal binnenstappen en psychologisch gemanipuleerd buitenstappen. The Hobbit voelt aan als een deja vu orgasme.

Het ligt niet in de perfect uitgewerkte Azog en zijn macho warg, de Goblin King en aardmannen of berg reuzen die allemaal stukjes van Del Toro's ziel meekregen. Het ligt ook niet echt aan de goede casting, al waren er zonder twijfel betere acteurs in Hollywood dan Martin Freeman. Waar het voornamelijk aan lag is het 2 uur en 40 minuten durende speelduur, het overmatige gebruik van nostalgische muziek waarvan ik niet echt precies weet in welke film die eerder is gebruikt en de duizend en één verwijzingen naar de legendarische reeks die voorafging. Saruman kwam niet in het boek voor, toch? Waarom werd Frodo ingeschakeld? Sauron die "subtiel" anders genoemd wordt hier, om het spannend te maken, wie zal het weten, wordt niet eens benoemd in het boek. Jackson levert, in plaats van een nieuwe afhankelijke en met zijn tijd meegaande film, een slappe rip-off van zijn eigen filmreeks. En dat maakt het écht jammer, want dit moest toch gewoon anders zijn? The Hobbit komt zo enorm traag op gang en in een propvolle zaal ga je je letterlijk nog meer claustrofobisch voelen als een klein hobbit huisje wordt afgebeeld met een stuk of 13 door elkaar pratende, schreeuwende, zingende, etende dwergen in het eerste ruime half uur. Daarbij lijkt de film een eeuwigheid te duren, af en toe hoorde ik hier en daar wat snurkende of geeuwende mensen, zelf hoopte ik na anderhalf uur ook al dat het niet al te lang meer ging duren, maar blijkbaar was de film nog maar half op weg. Maar echt slecht is het niet, The Hobbit en Peter Jackson verliezen nooit hun handelsmerk uit het oog, kwaliteitsvolle fantasy. Met mooie, zeg maar gerust prachtige, Nieuw-Zeelandse landschappen en decors, kostuums, lelijke mormels en vreemde schepsels, prachtige effecten en goede montage. Het begin van een trilogie die inderdaad moet opbouwen, maar het eerste deel is eerder een teleurstelling. Jackson style kennende sluit die meestal wel af met een explosie.

The Hobbit is een mooie misstap van Peter Jackson.

disneystore

Daarbij ben ik alvast klant van de Blu-Ray dvd, thuis kijken met plaspauzes en geen zaal van 40 graden kan al wonderen doen.

avatar van Reinbo

Sergio Leone schreef:

Laat dat "ik weet het ook niet meer" nu net de bedoeling zijn.

Dat soort personages vind ik vreselijk.

Ik ben een paar dagen later overigens wel enthousiaster aan het worden over HFR. Dat was echt wel een kwaliteits boost. De scenes in de Shire vond ik dan wat minder, verderop in de film geeft het de actiescenes wel wat extra qua flow en detail. Wil 'm wat dart betreft nog wel eens zien, maar dan flink wat rijen naar voren. Zat nu redelijk achteraan, terwijl je voor 3D zo gepositioneerd moet zitten dat je niet veel anders dan het doek ziet.

disneystore

Maar Bilbo is te afwezig, hij staat er bij, doet af en toe iets leuks voor de groep zoals juist voor de Orc zijn zwaard opheft zich als een worstelaar op hem gooien, maar verder staat hij erbij en hij keek ernaar. Hij is altijd stomgeslagen, maar reageert o zo toevallig altijd perfect getimed.

avatar van JSPR_G

JSPR_G

Ik vermoed (ik heb het boek niet gelezen) dat dit nog wel zal evolueren. Hij is het niet gewoon van te vechten, hij is een rustig leventje in de Shire gewoon, dan is het denk ik normaal dat je afzijdig tracht te blijven in de gevechten. Ik verwacht Bilbo in de volgende films minder stomgeslagen en meer vooraan in de gevechtslinie, character development weet je wel..

disneystore

Ik heb het boek wel gelezen, ik denk niet dat het echt drastisch zal veranderen. Als je even spoilers wilt lezen, ga je gang. Tijdens de grote slag krijgt Bilbo een steen op zijn kop en ligt het hele gevecht bewusteloos op de grond. Hij kan met Smaug communiceren, zelfs beliegen maar doet uiteindelijk niks om de draak te verhinderen of te doden. In deel 2 lijkt hij me dan nog het meest relevante personage. Zijn rol zou in het 3de deel, wat voornamelijk over de veldslag en het goud zal gaan is broodmager, tenzij Jackson er wat aan sleutelt.

avatar van mr_erp

mr_erp

Ik ging al met lage verwachtingen naar de bios om mezelf te behoeden voor een tegenvaller.

En deze verwachtingen werden prima ingelost.

Geen hoogstaand werk. Enkel een groot aantal verwijzingen naar de lord of the rings en enkele goede grappen moeten je de zeer lange zit doorhelpen. Tussendoor nog wat aarige landschappen maar daar kun je beter national geographic voor opzetten. Ik vond het zeer magertjes. Ben al niet zo'n fan van the lord of the rings, en dit is een slap vervolg (of voorloper) hierop. En zoals typisch is bij films komt de kwaliteit van een vervolg zelden in de buurt van het origineel. Dat was hier dus ook weer het geval. Gevalletje uitmelkerij als je het mij vraagt.

Samenvattend: Lange zit!

Mijn 3D-bril werd er zwaar van net als mijn oogleden.

avatar van ockhausen

ockhausen

GE WEL DIG GE NO TEN!

avatar van KKOPPI

KKOPPI

Met open mond heb ik de zaal verlaten, terwijl ik om me heen hier en daar gejammer hoorde over de 'k*tfilm' die ze zojuist hadden gezien. Als je ziet hoe briljant de scenes zijn geregisseerd en met hoeveel gevoel het hele werk gemaakt is, is het in mijn ogen uiterst zuur om je er over te beklagen. Natuurlijk was er sprake van zeer onwaarschijnlijke dingen, maar deze brengen in mijn ogen toch een soort elegantie. Een soort vertrouwen ergens diep in sommige personages, dat ze uiteindelijk zullen zegevieren. Ik denk ook een beetje een deel van de essentie van het hele LOTR-gebeuren.

avatar van patito

patito

Hoge verwachting... Helaas heb ik de hele film denkend aan de 7 dwergen moeten uitzitten.

avatar van Perfectly clear

Perfectly clear

Ver voordat The lord of the rings serie op film uitkwam heb ik al de boeken gelezen en voordat ik aan dit trio boeken begon las ik de hobbit, tja....

Voor mij was het een mooie introductie in de wereld van Tolkien, een soort van prelude voor het echte werk.

Daarbij wil ik niet zeggen dat het verhaal slecht is, integendeel zelfs, maar de volgorde van uitbrengen

Natuurlijk snap ik dat na het uitbrengen van The Lord Of The Rings trilogie het commercieel interessant is om een film te maken van The Hobbit.

Voor de mensen die al de boeken gelezen hebben, onnodig.

Over de film zelf kan ik niks zeggen, maar qua verhaal, hoe groots ook gebracht blijft dit een soort voorprogramma van de TLotR serie.

Waarschijnlijk zal het qua special effects, pixels, special dolby suround speakers, 3D etc etc nog mooier eruit zien en klinken dan anders, maar het blijft een schets van het echte werk en die verkwansel je op deze manier

*Het lijkt wel een beeje op de Star Wars serie, ook rupsje nooitgenoeg*

avatar van mikeypsp

mikeypsp

Gister avond naar de hobbit geweest, een klein beetje bang dat ik teleurgesteld ging worden door de niet heel positieve reacties van vooral de pers.

Maar wat een film!! GEWELDIG!!! de decors, de sfeer, alles is schitterend neer gezet en dan heb ik niet eens de hfr versie gezien,

k vraag me af wat hij nog meer moet doen om een zeer goede film neer te zetten.

Misschien is het niet zo wereld schokkend als 10 jaar geleden, maar dat lukt ook eenvoudig weg niet meer.

De lat lag heel hoog en wat mij betreft heeft hij hem weer moeiteloos aangetikt.

Er is echter 1 heel groot nadeel aan de film. Ik moet weer een jaar wachten!

Ze zeggen weleens dat oude liefde niet roest, maar ik ben naar 10 jaar weer verliefd geworden op midden aarde. Zucht...

avatar van astonm

astonm

JSPR_G schreef:

Klopt, hij gaat in het boek ook een grotere rol spelen.

astonm schreef:

Klopt, hij gaat in het boek ook een grotere rol spelen.

Wat dan astonm? Oké, hij gaat Smaug onder ogen durven komen, de dwergen weer eens redden op het juiste moment, hij gaat de arkensteen verstoppen en nog kleine dit datjes maar verder doet hij zo goed als niks.