• 9.370.356 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Stanton

Met onder meer: Taylor Kitsch, Lynn Collins en Thomas Haden Church

Releasedatum: 8 maart 2012

Plot John Carter

"Lost in our world, found in another."

Voormalig legerkapitein John Carter (Taylor Kitsch) is oorlogsmoe van het strijden in de Amerikaanse burgeroorlog, en probeert zijn geluk als goudzoeker. Tijdens een achtervolging door Indianen zoekt hij bescherming in een grot. Daar heeft iets vreemds plaats, want zijn lichaam wordt op onverklaarbare wijze overgebracht naar de planeet Mars, waar hij terecht komt in een oorlog van epische omvang tussen de bewoners van de planeet, die zij Barsoom noemen. Die wereld, bevolkt door de meest vreemdsoortige wezens, staat op het punt van ineenstorting. Carter beseft dat alleen hij redding kan brengen, en dat het lot van de planeetbewoners in zijn handen rust. Zijn ontmoeting met de adembenemend mooie prinses Dejah Thoris (Lynn Collins) is een stimulans om zich in te zetten voor de redding van Barsoom.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Aardig, maar er had meer in kunnen en moeten zitten.

Stiekem hoop je bij zo'n opzet toch wel dat het een project van epische proporties is. Vergelijkbaar met Star Wars, laat ik dan gelijk het beste van het beste opnoemen. Eigenlijk the best and worst of both worlds. Zeer sterke visuals, fijn geschapen universum maar narratief is het allemaal wat slordig en fragmentarisch. Ook worden de politieke verhoudingen nou niet echt duidelijk, tot het eind dan, wel spijtig.

Ook wist het goed dgeschapen universum mij toch niet echt te pakken. Ook mede omdat de John Carter lore niet echt tot uiting komt. Ook het clichematige verhaal krijgt een niet al te sterke uitwerking. En zonder zo'n uitwerking voelt zo'n clichematig plot al vervelend aan. Als Star Wars geek word ik dan wel jaloers op de nep buste van Dejah en ook haar trouwpakje domineert de golden bikini van Leia. Wacht.. ik dwaal af.

Ook vind ik de up and coming Taylor Kitsch niet de presence hebben om zo'n film te kunnen dragen, daar mist ie veel te veel draagkracht voor. Het is allemaal goed verzorgd maar het weet niet de epische proporties te krijgen wat je verwacht, vooral met zo'n budget. het is allemaal net niet. Het omhulsel is mooi maar veel te leeg. Jammer.

avatar van blackshirt_67

blackshirt_67

De boeken van John Carter zijn de originele verhalen, de strips zijn er later bij verzonnen.Wanneer James Cameron deze film gemaakt zou hebben was alles anders geweest.

avatar van acdc 16

acdc 16

leuk om een keer gezien te hebben meer ook niet

avatar van madmax1

madmax1

@ blackshirt 67

Disney heeft de film verzonnen.

avatar van lordmars

lordmars

heerlijke film, ja we hebben wel eens zoiets gezien, het verhaal gelezen, de cliche's vliegen om je oren, but i don't give a fuck, ik vind het een geweldige film met prachtige beelden, mooie 3D en dikke actie!

avatar van jerry r

jerry r

wat een gezeur over deze film .

er zijn zo veel films die slechter zijn dan john carter

mooie 3D film

Thorongil

Afgelopen jaar 4 John carter boeken gelezen en de Dynamite comics ook verslonden.
Was dus aan het uitkijken naar deze film, die ik vandaag uiteindelijk gezien heb.
Toch ben ik wat teleurgesteld door de film. Alles zag er goed uit qua locaties en de special effects, de cast was goed. Kitsch en Collins waren een goed koppel. Toch ontbrak het me wat aan spanning en mochten de actiescènes gerust een pak langer duren. Ook Woola was weinig in de film.
Ik miste ook de Atmosfeerfabriek en had ik graag gehad dat er naar Cathoris, het kind van Dejah Thoris en John Carter, verwezen werd, met name dat ze samen wachten tot zijn ei uitkomt. Dat de Therns ook op aarde zouden rondlopen vond ik ook nogal bizar.
Het einde was best verrassend en goed gevonden.
Al bij al had de film meer potentieel. Stanton heeft het behoorlijk gedaan, maar de film is niet echt een uitschieter, hetgeen ik toch gehoopt had.

avatar van Bakema NL

Bakema NL

Tja, het is algemeen bekend dat we "overseas" een betere smaak hebben....lol.

avatar van mrwhite

mrwhite

nakada schreef:

Beetje voorbarig lijkt me. De film draait nog, hier en daar, en er komt nog een dvd/bluray verkoop.

En hoezo een rij van geflopte CG movies.

Avatar vergeten soms, heeft al bijna 2,8 miljard opgebracht ? Of vind jij die een fantastisch verhaal hebben.

Dat heeft vooral met IMAX 3D te maken en dat er enorm veel geld gestopt is in de promotie ervan. Want het verhaal stelt idd nie veel voor !!!

Thorongil

John Carter gaat verlies maken (niet alles gaat terug naar de filmstudio, bioscopen moeten ook hun deel krijgen van het geld), maar het is niet de flop die velen er van maken.

• 19675 berichten

Dat valt nog af te wachten.

De film draait nog niet in alle landen (Japan kan een flinke duit in het zakje doen, want daar zit hét publiek voor dit soort van films) en de omzet van de DVD en Blu-ray releases gaat m.i. ook nog heel veel opleveren.

Maar inderdaad loopt het niet zo'n vaart als er geroepen werd met de verliezen.

Het is wel nog maar de vraag of Disney in zijn kaarten laat kijken na de uiteindelijke resultaten.

Naar verluidt zou regisseur Stanton een soort van animatie spin-off plannen over de Tharks.

Via Facebook is er een hele beweging in het leven geroepen onder het motto 'Take me back to Barsoom', die pleit voor een vervolg op John Carter.

John Carter Fan Trailer by Youtuber Alkimistta07 | backtobarsoom.com

mrwhite schreef:

Elk verhaal is al eens verteld. Het gaat erom hoe je het verteld

avatar van Martijnnn

Martijnnn

SunChaser schreef:

Ja, opbrengst moet door de helft he.

Er staat ook in het artikel dat de film ook nog niet winstgevend is vanwege het marketingbudget.

Marketingbudget?

Welk marketingbudget?

Schrijf dat maar bij de "fabeltjeskosten".

Lijkt mij nog een groter fantasy gehalte te hebben dan de film zelf.

Ze hebben bijna niks aan marketing gedaan.

Misschien een leuke aftrekpost voor de belastingen? (mooi meegenomen)

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Niets aan marketing gedaan? Over de hele marketing perikelen van John Carter kun je al bijna een film schrijven.

Dit is wel een mooi stuk erover.

Weinig van terug gezien

Amerikaanse liefhebbers van het genre klaagden ook al dat er nauwelijks iets te zien was vooraf, en wat er aanvankelijk aan trailers gebruikt werd zo enorm slecht dat het eerder anti-reclame was.

Ook gebrekkige info over de bron van het verhaal, waardoor de foute indruk bij een groot deel van het publiek onstond dat het een op Star Wars en Avatar gebaseerd verhaal was.

Terwijl het juist andersom is.

Dat heeft veel onterechte negatieve kritiek opgeroepen.

Ook zo goed als geen merchandising, hoewel deze film zich daartoe geweldig zou lenen.

Er is in ieder geval flink voorbij het doel geschoten door de publiciteitsafdeling van Disney.

avatar van kampsie1

kampsie1

Leuke film deze star wars episode 399, meer ook niet. Het kijken wel waard, maar blijf het gevoel houden dat dit anders en veel mooier had gekund.

Een voldoende dat wel.

avatar van nakada

nakada

Star Wars is eerder John Carter 399 en 2,5 is toch geen voldoende ? Kom op, maak er dan 3 van.

avatar van joey1973

joey1973

Heerlijke film, ik snap de negatieve commentaren niet..... Mag van mij een deel 2 en een deel 3 en, en ..... uitkomen

avatar van Masterbrain

Masterbrain

$250 million production budget

Box office $269,347,000 worldwide

dus een winst van 20 miljoen , met nog bijkomende miljoenen aan dvd en Blue ray verkoop is een vervolg waard , maar de studiobazen hadden 500 miljoen verwacht en nu dat niet meer lijkt te gebeuren , gaan ze zeker niet nog eens een budget van 250 miljoen aan een vervolg plakken als die er komt............100 to 150 miljoen is redelijk.

NEEHEE

OMZET. 55% van de omzet gaat minimaal naar de bioscopen.

Budget 250+ 150 PR kosten is 400

Box offie 270 is 135 terugverdient, dus verlies van 275 miljoen dollar

avatar van nakada

nakada

Welke PR ?

400-135=265 en eigenlijk 250-135=115

En er zijn nog een aantal landen waar ie nog moet beginnen.

Maar dat ze er niet veel aan gaan verdienen is wel duidelijk, waardoor een vervolg een wel erg groot risico wordt.

Thorongil

Afgelopen weekend in Japan (laatste land) uitgekomen, maar heeft maar een opening gehad van 2.9 miljoen, was ook dom om deze daar tezamen met battleship te openen.

PR was 'maar' 100 miljoen.

Denk dat we een sequel wel al enige tijd kunnen vergeten.
Als je ziet dat deze film amper 70 miljoen $ zal maken in de US en 300 miljoen $ wereldwijd niet gaat halen. Blu-ray en tv-rechten gaan enkel de schade wat beperken, maar zal nog altijd in het rood zitten. Doet het zelfs slechter dan Prince Of Persia en die had geen 3D.

Bon terug naar de inhoud. Vond dat ze allemaal wat oppervlakkig bleven met de uitwerking van Zodanga, Helium, Tharks. Gezien Stanton een fan was van Burroughs werk, had ik beters verwacht.

Even de grootste veranderingen neerschrijven i.v.m de boeken
- Zodanga is geen bewegende stad
- De Therns leven enkel op Barsoom, kunnen niet van uiterlijk veranderen
- De White Apes zijn niet blind en zijn normaal ongeveer de grootte van Tharks, wel sterk en gespierd.
- The Ninth ray is geen wapen, maar werd gewoon gebruikt in de Atmosfeerfabriek om zuurstof te produceren voor Barsoom
- John Carter heeft geen vrouw en kind verloren, feitelijk kent hij enkel zijn neef Edgar Rice Burroughs
- John Carter raakt niet via een medaillion op Mars terecht.
- In het boek is hij bevriend met Colonell Powell en gaan ze samen op zoek naar goud. Powell gaat terug naar de bewoonde wereld om machinerie aan te kopen om goud te kunnen delven, maar wordt gevangen door Apaches.
- Tal Hajus was van in het begin hoofd van de Tharks en pas later Tars Tarkas

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Begrijpelijk dat Disney films aan het floppen geslagen zijn.

Het is namelijk elke keer hetzelfde verhaaltje.

Knappe, onbegrepen held/ hoofdpersoon moet het kwaad verslaan terwijl hij een relatie opbouwt met een lekker wijf.

Stilstand is achteruitgang.

Wanneer dat eens niet gebeurt is er meteen een voltreffer, kijk maar naar Wall-E.

avatar van some_solucti

some_solucti

nakada schreef:

Welke PR ?

400-135=265 en eigenlijk 250-135=115

En er zijn nog een aantal landen waar ie nog moet beginnen.

Dat je de PR niet gezien hebt betekend niet dat die er niet geweest is. Ze hebben bijvoorbeeld een trailer tijdens de Superbowl laten zien, wat dus enorm duur is. Daarnaast hadden ze (ook in Nederland) een flinke Youtube campagne, om nog maar niet te spreken over de TV-advertenties in de States. Heb ook wat enorme billboards voorbij zien komen. Geloof me, ze hadden geen idee hoe ze deze film moesten verkopen maar hun best hebben ze wel gedaan. Dat kost geld.

Daarnaast krijgen de bioscopen ook nog geld van de totale opbrengst. Dit percentage is klein in de eerste weken (soms maar 10 procent) en loopt de weken daarna op. Het feit dat deze film zo slecht opende is dus een slecht resultaat voor Disney. Hoe meer geld je verdient, hoe lager het percentage dat de bioscoop krijgt (ze verdienen uiteindelijk meer, zeker met de popcorntax meegenomen, als de zalen beter gevuld zijn). Bij lege zalen gaat het percentage voor de bioscoop omhoog en dus het geld naar Disney omlaag.

De internationale markt is niet zo groot en belangrijk als je zou denken. Het helpt wel, maar er komen kosten bij kijken (vertalen van de film, lokale promotie, lokale belasting, lokale distributeurs) en in kleinere landen verdienen ze gewoon niet zoveel als in de States. 180miljoen staat mooi, maar hoeveel daarvan uiteindelijk naar Disney gaat is de vraag. Een schatting? 15-20% misschien. Dit is de laatste jaren wel aan het veranderen, maar geld verdienen in Amerika is nog steeds belangrijker.

Homemedia wordt ook niet zoveel aan verdient. Misschien in totaal een miljoen of 100, maar dat gaat niet allemaal naar Disney. Maar 100 miljoen is veel hoor, iets van 40-60 miljoen lijkt me waarschijnlijker. De doelgroep (mannen 16-25) horen tot de grootste groep downloaders, dus het zal wel geen records gaan breken.

Over het algemeen moet je ongeveer het dubbele van het budget in Amerika in de bioscoop verdienen om winst te maken. De rest zijn extra'tjes, maar niet echt belangrijk. Het was geen enorme flop denk ik, maar John Carter gaat nooit echt winst maken. Een sequel krijgen zit er zeker niet in.

Thorongil

Volgende maand al op blu-ray en dvd. Moet hem nodig eens herzien

• 19675 berichten

Kan zelf ook nog nauwelijks wachten

Hier alvast een blik op wat we op de Blu-ray te zien krijgen.

Dat wordt nog een keer opnieuw genieten (en deze keer gelukkig zonder die rot 3D bril)

Which Deleted Scenes Will Be On The John Carter Blu-Ray? And What Else? | Bleeding Cool Comic Book, Movies and TV News and Rumors - bleedingcool.com

Hectometerpaal schreef:

Begrijpelijk dat Disney films aan het floppen geslagen zijn.

E.

Avengers is anders een groot succes