• 9.375.867 stemmen

Dracula 3D (2012)

Actie / Horror | 106 minuten

Genre: Actie / Horror

Alternatieve titels: Dracula / Argento's Dracula 3D / Argento's Dracula / Dario Argento's Dracula / Dario Argento's Dracula 3D / Drácula 3D

Oorsprong: Italië / Frankrijk / Spanje

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Thomas Kretschmann, Marta Gastini en Rutger Hauer

Plot Dracula 3D

"The Legend Rises"

Jonathan Harker is per trein vanuit Engeland op weg naar het kasteel van Dracula in de Karpaten om de grote bibliotheek te catalogiseren. Hij is aanvankelijk onder de indruk van de gracieuze manieren van Dracula, maar realiseert zich al snel dat hij gevangen zit in het kasteel. Ook ontdekt hij de nachtelijke facetten van Dracula's leven. Als hij op een nacht probeert te ontsnappen raakt hij in de ban van drie vrouwelijke vampieren, de bruiden van Dracula.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Deed het je verder nergens aan Michael MANN of Jean-Luc GODard denken?

Ikzelf moet bij de trailer gelijk denken aan het werk van Andy Warhol, en dan voornamelijk zijn zeefdruk-techniek! Een blik bonen zou in deze film niet misstaan!

ghostman schreef:

Why ? Ik meen het echt , dit is pure cinema . Artistiek gezien is deze film van de buitencategorie . Bovendien vind ik deze film erg vermakelijk en visueel gezien is Dracula (2012) echt grandioos .

Natuurlijk ziet de CGI er nep en cartoonesk uit , maar ik ben van mening dat dit bewust gedaan is . Denk bijvoorbeeld ann Roy Lichtenstein . Net als Roy Lichtenstein is Argento hier met opzet clichés aan het accentueren , maar uiteindelijk lukt het hem toch om er zijn eigen draai aan te geven .

Vier redenen waarom ik Dracula (2012) visueel gezien een hoogstaande film acht :

a) De creatieve en expressionistische composities doen niet onder voor die van F.W. Murnau en Kenji Mizoguchi .

b). De digitale deep-focusfotografie is eindeloos fascinerend en is in dit meesterwerk veel effectiever en sfeervoller dan in de films van Orson Welles , Max Ophüls en Jean Renoir . Doet aan Michael Mann denken .

c) De dynamische en intieme ‘ vivid ‘ cinematografie is zeer avant-gardistisch van aard . Dikwijls zeer mobiel en ‘ zwevend ' , alsof camera’s gewichtloos zijn .

d) De montage is erg energiek ( met veel vaart ) , ritmisch en intuïtief .

Deed het je ergens ook nog denken aan de oude Argento? Of vind je dat geen pure cinema meer..

Oh jawel hoor .

De binnenhuisarchitectuur ( interieurs ) , styling , kelders , zolders ( de bibliotheek ) etc. zijn vintage Argento . Vooral door expressief & surrealistisch kleurgebruik en close-ups zie ik veel overeenkomsten met Suspiria (1977) & Inferno (1980) . Persoonlijk vind ik deze film oneindig veel beter dan La Terza Madre (2007) ...

Peake

Eind maart uit op dvd / Blu-ray in Italië.

ghostman

Argento goes Tio Franco , met andere woorden deze film is absoluut niet gemaakt voor de mainstream , daar is dit meesterwerk veel te absurd ( en te diepzinnig ) voor .

Ook zie ik heel erg veel parallellen met de films van D.W. Griffith ( ja , die Griffith ) en dan met name op het gebied van framing ( het kader ) . Bovendien heb Ik veel verwijzingen weten te ontdekken naar de prille stille meesterwerken van weleer .

Dracula 3D (2012) is dan ook wat mij betreft een kruising tussen het werk van Jesus Franco ( Vampyros Lesbos (1971) + andere Dracula projecten ) en D.W. Griffith ( True Heart Susie (1919) ) en daar heb IK zelfs nooit over durven te dromen ( , hoe bedenk je zoiets ? ) .

Verwacht dus geen horror , maar een heuse arthouse flick in z’n zuiverste vorm ...

Lekker overslaan dus

tattoobob schreef:

Lekker overslaan dus

Flauw. Mijn verwachtingen zijn dankzij de constructieve inbreng van xgogax in ieder geval enorm gestegen.

avatar van Quentin

Quentin

De mijne niet, de inbreng van xgogax is dan ook verre van constructief in dezen en omvat zoals altijd een uiteenzetting van semi-pretentieuze referenties en inzichten die enkel dienen om zichzelf boven de rest te verheven.

Peake

Mijn verwachtingen zijn na een eerste kijkbeurt volledig overtroffen. Ik kan mij goed vinden in de door xgogax genoemde referenties, al wil ik daar graag nog Mario Bava's Operazione Paura aan toevoegen. Visueel is deze film daadwerkelijk een verbluffende klasse apart en mijn inziens Argento's beste werk sinds Opera geworden.

avatar van Macmanus

Macmanus

Het is bijna 1 april...maar ga het binnenkort toch even kijken in 3D zoals die bedoeld is!

dutchtuga

Het zal toch niet waar zijn?? Verwachtingen zijn stiekem toch gegroeid..

dutchtuga

Staat voor vanavond gepland.

avatar van mikey

mikey

Wanneer susperia en inferno, werk van franco worden aangehaald, denk ik eerder aan naieve kunst. Dat in combinatie met expressionisme..... Begin ook wel benieuwd te worden. Helaas vind ik trio 't drie moeders niet om aan te zien.

ghostman

Eerste samenwerking tussen Dario Argento en Luciano Tovoli sinds Tenebre (1982) ? Luciano Tovoli was ook medeverantwoordelijk voor de visuele stijl van Suspiria (1977) ook van Dario Argento , Professione: reporter (1975) van Michelangelo Antonioni en Police (1985) van Maurice Pialat ...

avatar van DiDa

DiDa

dutchtuga schreef:

Staat voor vanavond gepland.

Ben benieuwd naar je review!

tattoobob

Slecht...zoals ik al verwachtte na het zien van de trailer...

Een saaie film...oudbollige CGI ,muziek in de film is het enige pluspunt!!

Als we dan toch dit verhaal gaan bekijken dan kies ik toch voor Bram Stokers Dracula van Coppola duizende malen beter dan deze...ik vind als je zo,n film maakt, doe in ieder geval een poging hem beter te maken dan wat er al is.

Dario Argento mag dan wel een grootheid zijn in de horrorwereld,maar ik zie het er niet van af..

respect voor de mensen die dit helemaal top vinden ..alleen ik kan me er niet in vinden!!!

Argento's commentaar op Bram Stoker's Dracula van Coppola:

I hated it. It was terrible. The reason why it wasn't any good was because director Francis Ford Coppola was sick, depressed and hooked on the drug Lithium when he made it. That's what the movie really is about and why it was so awful. It was just his drug-addled fever dream. Who's interested in that? I'm not.

Geen wonder dat Argento's benadering dan ook compleet anders is geworden. Deze Dracula is naar mijn mening een eerbetoon aan de filmmakers die Argento geïnspireerd hebben zoals onder andere Carl Theodor Dreyer, Jacques Tourneur en Riccardo Freda.

tattoobob

Toch denk ik dat Coppola's versie veeeel meer waardering kreeg en nog gaat krijgen..

Maar goed leuk voor hem een eerbetoon,maar tis een film die je weer snel vergeet..op de fans na natuurlijk!

Deze film is niet echt met de tijd mee gegaan.....maar dat was waarscheinlijk de bedoeling!!!

Peake schreef:

Argento's commentaar op Bram Stoker's Dracula van Coppola:

Geen wonder dat Argento's benadering dan ook compleet anders is geworden. Deze Dracula is een eerbetoon aan de filmmakers die Argento geïnspireerd hebben zoals onder andere Carl Theodor Dreyer, Jacques Tourneur en Riccardo Freda.

Wat een kulargumenten. Dracula is gewoon een klassefilm. Argento zou willen dat ie nu zoiets kon maken.

avatar van mikey

mikey

Ik denk dat argento gewoon oud en chagrijnig wordt

Peake

Voordat er een Argento / Coppola discussie losbarst: ik heb zelf niets tegen op Coppola's versie.

tattoobob

Hahahaha....ja ik denk dat hij jaloers is op Coppola..zijn versie is overigens in MIJN ogen EEN van de beste films aller tijden!!!

Daar gaat niemand over heen,en zeker niet zo,n flutversie als deze...deze film had hij beter voor zichzelf kunnen houden!!!!

Peake

Zijn er films van Argento die je wel kunt waarderen tattoobob?

tattoobob

Ik waardeer zijn werk wel..maar volg het niet!

Ik ben een groot horrorfan,maar op een een of andere manier nooit zijn werk gevolgt....wel raar want ik weet dat hij een

grote naam in de horrorwereld is..ik hou zo wie zo niet van hele oude films...misschien heeft dat er wat mee te maken..

Peake

Aangezien Martyrs in je top 10 staat zou je Profondo Rosso van Argento eens op je ' to see list' kunnen zetten. Regisseur Pascal Laugier is een groot bewonderaar van Argento en ik heb in een interview gelezen dat hij dat één van de beste films aller tijden vindt. Uiteraard dien je als horrorfan ook Suspiria minimaal éénmaal in je leven te hebben gezien.

tattoobob

Dat zijn toch weer films van 40 jaar oud!!!!

Ik geloof je direct als je zegt dat het goede films zijn....

Ik ben niet zo van de heeeele oude films maar misschien moet ik maar eens een kijkje nemen.

Ik zal ze wel even opzoeken

tattoobob

ik ben ze allebei aan het pindakazen....ik ga me er dit weekend aan wagen

Peake schreef:

... Deze Dracula is naar mijn mening een eerbetoon aan de filmmakers die Argento geïnspireerd hebben zoals onder andere Carl Theodor Dreyer, ...

Inderdaad : Vampyr - Der Traum des Allan Grey (1932) van Carl Theodor Dreyer , maar ook aan Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) van F.W. Murnau , Dracula (1931) van Tod Browning .

Bovendien worden hier Dracula-films met Christopher Lee in de hoofdrol ( van Tio Franco ) genoemd : a b !

Argento was vooral geïnteresseerd in de amoureuze verhouding tussen Mina en Dracula . Hij wilde van zijn Dracula een romanticus en een gevoelig ' persoon ' maken .

Peake

Argento zet een ambivalente Dracula neer. Enerzijds inderdaad een naar liefde hunkerende romanticus (de romance tussen Dracula en Mina staat overigens niet beschreven in Bram Stoker's boek), anderzijds een uiterst gewelddadig en bloeddorstig monster die niet alleen doodt om te overleven.

avatar van yeyo

yeyo

ghostman schreef:

Volgens mij gaat het in de fragment over Dracula van Terrence Fisher, niet van Jesus Franco.