• 9.375.897 stemmen

Dracula 3D (2012)

Actie / Horror | 106 minuten

Genre: Actie / Horror

Alternatieve titels: Dracula / Argento's Dracula 3D / Argento's Dracula / Dario Argento's Dracula / Dario Argento's Dracula 3D / Drácula 3D

Oorsprong: Italië / Frankrijk / Spanje

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Thomas Kretschmann, Marta Gastini en Rutger Hauer

Plot Dracula 3D

"The Legend Rises"

Jonathan Harker is per trein vanuit Engeland op weg naar het kasteel van Dracula in de Karpaten om de grote bibliotheek te catalogiseren. Hij is aanvankelijk onder de indruk van de gracieuze manieren van Dracula, maar realiseert zich al snel dat hij gevangen zit in het kasteel. Ook ontdekt hij de nachtelijke facetten van Dracula's leven. Als hij op een nacht probeert te ontsnappen raakt hij in de ban van drie vrouwelijke vampieren, de bruiden van Dracula.

dutchtuga

Binnenkort trouwens eens achter Giallo aan. Benieuwd of hij daar nog wat van zijn klasse laat zien.

Meneer Bungel

Maar zien de laagstemmers dan ook helemaal niets in alle verwijzingen naar die oude klassiekers (Dreyer, Murnau bv.), daar word ik namelijk wel een beetje warm van.

dutchtuga

Met een verhaal over Dracula heb je al snel een verwijzing naar Murnau natuurlijk. Meer heb ik niet kunnen ontdekken..

Meneer Bungel

Murnau heeft meer gemaakt dan alleen Nosferatu natuurlijk, maar ik doelde vooral op het sfeertje / het visuele.

dutchtuga schreef:

Hoe slecht je die films ook vond, je kon niet om bepaalde zaken heen, zoals de muziek van Goblin (Suspiria, Deep Red, Tenebre) of het script (Deep Red, Bird with the Crystal Plumage). Bij Dracula 3D is het wel bijzonder moeilijk om positieve aspecten te vinden.

Wat vind je hier dan van Luciano Tovoli's cinematografie?

dutchtuga

Bijzonder slecht. De overbelichting (zal wel voor de 3D geweest zijn) doet pijn aan de ogen en de mise en scene is armoedig. Kleine locaties worden vaak verbloemd door de aanvulling van cgi achtergronden. Het enige wat niet onder de maat is, is het camerawerk.

Meneer Bungel schreef:

Wouter maakte al eerder een treffende vergelijking (op pagina 2). Dracula 3D doet meer denken aan dat soort goedkope prul. Olaf Ittenbach of Fred Vogel mogen bij deze dan ook als inspiratiebron genoemd worden.

xgogax is natuurlijk erg selectief bezig. Kan het weinig serieus nemen.

dutchtuga schreef:

xgogax is natuurlijk erg selectief bezig. Kan het weinig serieus nemen.

Ik voel mij aangesproken. Net zoals xgogax heb ik genoeg kennis van de filmgeschiedenis (en Argento) om op z'n minst serieus genomen te worden tijdens deze discussie.

Peake schreef:

Haha het is niet dat ik het ergens niet begrijp. Als enorme fan van iets ben je namelijk automatisch wat selectiever dan de rest

Peake

Vrijwel alle grote regisseurs van weleer (zie ook bijv. Herzog, Mann, Godard) die nog steeds productief zijn lijken uiteindelijk slachtoffer van hun eigen erfenis te worden. En dat heeft mijns inziens vaker met verwachtingen dan met de kwaliteit van hun latere werk te maken.

dutchtuga

Er zijn genoeg regisseurs van weleer die goede, karakteristieke films blijven maken of zelfs hernieuwde inspiratie hebben gevonden. Coppola is al genoemd, maar ook Friedkin, Lynch, Cameron (geen fan van zijn nieuwe stijl, maar het wordt over het algemeen gewaardeerd), Verhoeven, Stallone, Spielberg (zelfde verhaal als met Cameron), Scott, Polanski, Mann (geen idee waarom je die noemt, de man blijft goede films maken), Scorsese enz. De lijst is eigenlijk best lang.

Peake

Ik noemde Mann juist omdat ik ook vind dat hij (net als Herzog en idd Lynch, Coppola en Polanski) nog steeds goede films maakt. Echter worden bijv. Miami Vice en Public Enemies door het gros van het filmpubliek (zie MM) niet op waarde geschat.

dutchtuga

Op die manier. Zit een kern van waarheid in. Maar hij wordt over het algemeen misschien niet zo gewaardeerd als zou moeten. Manhunter vind ik zijn beste film, staat zelfs in mijn top 10, maar het gros vindt Silence of the Lambs beter. Maar goed, dit is een onderwerp voor een ander topic

avatar van Redlop

Redlop

ghostman schreef:

Argento goes Tio Franco , met andere woorden deze film is absoluut niet gemaakt voor de mainstream , daar is dit meesterwerk veel te absurd ( en te diepzinnig ) voor .

...

Vandaar in 3D. Wat is er zo diepzinnig aan deze film trouwens?

avatar van ghostman

ghostman

Redlop schreef:

Vandaar in 3D. Wat is er zo diepzinnig aan deze film trouwens?

Tieten van Miriam Giovanelli ...

avatar van tattoobob

tattoobob

ghostman schreef:

Tieten van Miriam Giovanelli ...

Jaaa dat was nog het mooiste en beste van de hele film!!

avatar van Redlop

Redlop

Dat was de enige reden waarom 3D op zijn plaats was.

avatar van ghostman

ghostman

Inderdaad , 3D verschaft ' the whore next door experience ’ ( belevenis ) een extra ‘ vivid ’ dimensie !

dutchtuga

Uiteindelijk is hier mijn recensie te lezen.

mikey

In de review staat dat Argento een van de grootste is... dat is natuurlijk niet zo ook al is zijn oeuvre dik voor me kaar.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Tuurlijk wel. Wie dan volgens jou? Joe Dante? .

avatar van yeyo

yeyo

Ik was van plan om Dracula 3D op het bifff te zien, maar vanwege andere verplichtigen vanavond maar even een dracula 'double bill' gedaan (met aansluitend Tod Browning's versie).

Ik heb er mij toch goed mee geamuseerd. Meer dan met sommige andere (beter gewaardeerde) films van Argento. Toch wil ik de film niet teveel op een voetstuk plaatsen zoals Peake en xgogax dat doen, want er valt héél wat op aan te merken. Het acteerwerk is beneden alle peil, de plot kent nauwelijks tempo en sommige special effects zijn te bespottelijk voor woorden. Die reusachtige sprinkhaan is sowieso het dieptepunt!

Maar toch.. op één of andere manier is de combinatie van de overbelichte, artificiële look, de kitscherige decors, ultieme vampire chick Asia Argento en de Scooby Doo soundtrack onweerstaanbaar voor mij. Wat ook meespeelt is dat ik echt een zwak heb voor het Dracula verhaal. Ik zie de film dan ook als een (zij het onbedoelde) pastiche van klassieke vampierenfilms.

Een persoonlijke guilty pleasure dus, want voor de merendeel van de kijkers is dit vast een gigantische flop. Nogmaals, ik wil de makers niet teveel eer aan doen. Ik heb Argento zelfs niet zo hoog zitten, vandaar misschien dat de 'klap' voor mij minder groot is (i.t.t. bij dutchtuga).

Naomi Watts schreef:

Tuurlijk wel. Wie dan volgens jou? Joe Dante? .

Tot zo'n statement wil ik me niet laten verleiden... ik dacht zelf aan een (m) bava of de palma bv.

Meneer Bungel

Maar in je top-10 staan dan weer Hitchcock en Spielberg! Hooper en Carpenter mogen ook genoemd worden, maar het is vaak hit & miss óf een te gevarieerd oeuvre. Ik mijmer even verder ondertussen; Cerdà, Zulawski, Schlesinger en de al genoemde Murnau en Dreyer... en natuurlijk hoort Argento er ook bij! ...en Fulci!

En verder Wingard, Bustillo/Maury, Laugier, Aja, nou ja, geen beginnen aan. Wie is de beste horreurregisseur? Is vast al een knockouttopic van(?).

-edit again- Jackson, [Japan], geen beginnen aan gewoon...

mikey

Okay Hitch maar dat is een verhaal apart... maar om een beetje bij Argento te blijven kom ik altijd bij Bava en palma als soortgenoten. Maar die 2 zijn overduidelijk beter.

De anderen.. zoals je al zei te gevarieerd. Maar ook sterker (behalve Hooper)

En please stop the KO's!!!!!

Meneer Bungel

Okay, relatief ontopic; Als we dan bij Argento/Bava/De Palma (toch is horror horror en vind ik dat je het juist zo breed mogelijk moet bekijken/beoordelen) moeten blijven, vind ik dat eerstgenoemde absoluut niet onder hoeft te doen... van Bava heb ik wel relatief weinig gezien.

mikey schreef:

En please stop the KO's!!!!!

Ik doe doorgaans eigenlijk alleen mee aan de jaarlijks avatar KO, dus ik zal er niet aan beginnen...

tattoobob schreef:

ik ben ze allebei aan het pindakazen....ik ga me er dit weekend aan wagen

Gezien je top 10 zou ik beginnen met Suspiria.

Peake

Ik zag dat Paul Morrissey hier nog niet is genoemd. Zijn geweldige tweeluik Flesh For Frankenstein en Blood For Dracula tonen een soortgelijke, theatrale combinatie van gore, erotiek en acteerwerk en hebben duidelijk indruk gemaakt op Argento. Zo was Luigi Kuveiller ook verantwoordelijk voor de cinematografie in Profondo Rosso en mocht Udo Kier twee keer opdraven in Argento's Mothers trilogie.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Tegenvaller, al vond ik Andy Warhol's Blood for Dracula nog slechter. Had beter een topgiallo (Profondo Rosso, Phenomena,...) van Argento herbekeken of één van de nooit tegenvallende Hammer Dracula's. Ik ben een fan van gotische horror, maar de speciale effecten in dit verhaal zijn grotesk en ondermaats. (Met als dieptepunt de scene met het reuze-insect. De love-story tussen Mina en Dracula vond ik ook maar niets.
Thomas Kretschmann als Dracula heeft helemaal geen uitstraling, hij acteert houterig. Christopher Lee, dat was nog eens een verschijning. Hier in deze versie loopt zelfs Rutger Hauer als Van Helsing er wat verloren bij. Geef mij maar Peter Cushing in de plaats. Of de Dracula versies van Badham of Coppolla.