Genre: Drama / Thriller
Releasedatum: 19 januari 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Girl with the Dragon Tattoo
"What is hidden in snow, comes forth in the thaw."
Op 29 september 1966 is de 16 jaar oude Harriet Vanger spoorloos verdwenen. Nu, 40 jaar later, krijgt journalist Mikael Blomkvist een ongewone opdracht: hij wordt door grootindustrieel Henrik Vanger gevraagd de geschiedenis van zijn familie te schrijven. Wat hij eigenlijk wil is de waarheid achterhalen over Harriet. Mikael vindt dat hij wel even uit zijn sleur bij het tijdschrift kan komen en samen met computerdeskundige Lisbeth begint hij aan de opdracht. Ze graven dieper en dieper in het verleden van de familie en komen steeds donkerder geheimen tegen.
Mikael Blomkvist
Anita Vanger
Cecilia Vanger
Dragan Armansky
Waku
Ik ben niet bekend met het zweedse origineel dus kwam hier volledig blanco in.
En ik moet zeggen prima misdaad verhaal.
Goede cast en prima acteerwerk.
Er is ruim de tijd genomen om de kijker kennis te laten maken met de hoofdpersonages en voor het verhaal. Hetgeen de film alleen maar ten goede komt. Wel merkwaardig dat de laatste 10 minuten ineens vreselijk snel afgeraffeld worden terwijl eigenlijk dat de basis was voor het begin van de film. Desondanks blijft "The Girl with the Dragon Tattoo "een boeiend geheel.
mjk87 (moderator films)
Een verhaal als de doorsnee BBC-detective, met een krantenjongen in de rol van de rechercheur en extraatje in de persoon van miss Salander, waarvan ik me dan afvraag wat die boeken zo bijzonder maakt (klopt, ik heb ze niet gelezen). Wel een regisseur die boven het bronmateriaal kan uitstijgen met mooie beelden, heerlijke montage, die weet hoe een verhaal vertelt moet worden (de snelheid in die eerste paar minuten ook) en een paar uitstekende acteurs ernaast.
Craig is prima en doet nergens denken aan Bond. Wel aan Indiana Jones (als hij die bril op doet), maar dat is dan weer geen nadeel. Ook uitstekende bijrolacteurs hoe klein de rol ook is. En natuurlijk Mara als Salander, vol kracht en overtuiging, met niet enkel de beste rol maar die ook nog eens een het best vertolkt.
Overigens vraag ik me af waarom niet gekozen is dit verhaal te verplaatsen naar de USA, als er dan toch Engels gesproken wordt. Zoals ook Insomnia van Noorwegen naar Alaska verhuisde, of Let the right one in niet at te lang geleden. Dit verhaal zou in feite overal plaats kunnen vinden.
3,5 *, vooral omdat het als film best goed is, met lekkere muziek, mooie beelden, goed spel en een heerlijk tempo. En dat op een dertien-uit-dozijn verhaal met nogal teleurstellend eind. Tja, hulde aan Fincher dus (hier verdien je dus eigenlijk een Oscar mee).
Dreiecke
Het eind is wel het eind van een afgerond stukje, maar zeker niet het eind van het hele verhaal.
Deze film is deel 1 van een trilogie. Hopelijk wordt de rest dan ook weer verder verfilmd of je zou de Zweedse serie moeten kijken.
Bij de Zweedse serie had ik na deel 1 ook niet het gevoel van: goh goh, wat een geweldig verhaal.
Maar het was nog niet klaar en had pas (via deel 2 natuurlijk) in het derde deel een echt geweldige ontknoping. En daarna kon ikzelf pas deel 1 beter waarderen, passend in het geheel dus.
Ben zelf best benieuwd naar de Fincher versie.
Donkerwoud
Dat is volgens mij altijd een samenloop van omstandigheden. Misschien dat de Zweedse uitgever destijds een keigoede campagne op heeft gezet en dat er tegelijkertijd goede recensies binnen kwamen. Ik snap wel dat deze serie aanspreekt. Het heeft zo'n heerlijk klassiek gegeven van een familiemysterie, maar dan aangevuld met de moderne invloeden van hackers en grote boze bedrijven.
otherfool
Populariteit van de boeken zal ook vooral met de dood van de schrijver te maken hebben gehad.
qwertzu
Nou dat denk ik niet hoor, als je weet wat voor dikke boeken dat zijn, die lees je echt niet alleen omdat het een hype is.
Dan haak je in ieder geval na het eerste deel wel af lijkt me zo!
Deel 1: 560 pagina´s
Deel 2. 568 pagina´s
Deel 3: 651 pagina´s
De naamsbekendheid heeft hij door zijn overlijden gekregen, maar het succes van de boeken komt toch echt door de kwaliteit!
mjk87 (moderator films)
Nouja, ik heb het tweede boek maar eens geleend, kijken of het echt wat is. Ben benieuwd. En ach, goed leesbare boeken schrijven is ook kwaliteit.
Thomas83
Eigenlijk heb ik een hekel aan die overbodige Hollywood-remakes, maar omdat Fincher hem ging maken was ik toch wel erg nieuwsgierig. Helaas kan ik niet zo goed de vergelijking met de originele verfilming maken, want die staat niet echt meer in mijn geheugen gegrift. Datzelfde geldt voor een directe vergelijking tussen boek en verfilming. Al kom je al een eind door even de synopsis van het boek op Wikipedia te lezen en de FAQ op IMDB door te nemen.
In visueel opzicht springt The Girl with the Dragon Tattoo direct in het oog, met prachtige en wat duistere openingscredits. De rest van de film is visueel ook goed verzorgd, met mooi camerawerk en montage vooral, zonder er te ver in te willen gaan. De soundtrack treedt vaak erg aardig op de voorgrond op, maar klinkt wel goed en ik vind het hier ook wel prima werken. Normaal ergert het me al snel.
Verder wordt het verhaal wel in een wat te hoog tempo verteld waardoor het de impact van het boek mist, maar alles wordt wel altijd duidelijk genoeg verteld, ook als je het boek niet gelezen hebt denk ik. Soms zijn de hints naar de kijker toe misschien zelfs iets al te nadrukkelijk. Dat neigt altijd zo naar onderschatting van de kijker.
Er zijn hier en daar wel wat dingetjes veranderd. Soms wel wat onnodig, maar in de meeste gevallen kan ik er wel begrip voor opbrengen. Het schrappen van de affaire tussen Mikael en Cecilia Vanger en de gevangenisstraf van Mikael tussendoor vind ik heel logisch, omdat het de boel onnodig complex maakt. De wijziging om Harriet niet naar Australië te laten emigreren maar de identiteit van Anita Vanger over te laten nemen, die in tegenstelling tot in het boek in de film door een auto-ongeluk is overleden, geeft me dan weer dubbele gevoelens. Ook dit lijkt voor het overzicht te zijn gedaan, maar zie geen vooruitgang op dat punt, terwijl de geloofwaardigheid wel wat minder wordt.
Op het gebied van de casting is er uitstekend werk verricht. Was er nooit op gekomen om Daniel Craig te casten als Blomkvist, maar ik accepteerde hem verrassend snel als personage. Vind hem overigens niet echt goed spelen. Rooney Mara dan weer wel. Ze heeft het goede gezicht op een of andere manier, en vult deze toch vrij uitdagende rol sterk in. Snap de Oscar-nominatie wel, al zie ik haar zeker echt niet winnen, en in een beter filmjaar was ze misschien niet eens genomineerd.
Oudgedienden als Plummer en Skarsgård leveren goede prestaties af. Zag Martin Vanger wat anders voor me, maar toch ook weer niet totaal anders. Wel jammer hoe zijn personage hier wel wat al te veel naar voren wordt geschoven als good guy. Een scherpe kijker wordt dan toch wel al snel argwanend. Frode en vooral Armansky zag ik in het boek toch heel anders voor me, maar ach dat zijn vrij kleine personages. Ben met de keuzes van de casting des te tevredener als ik op IMDB lees dat Scarlett Johansson is overwogen als Salander en Brad Pitt en George Clooney als Blomkvist. Bizar.
Wat apart is dat sommige acteurs in de film met een accent praten en anderen dan weer niet. Echt consequent is dat niet. Voor mij als leek op het gebied van de Zweedse taal klinkt het accent ook heel redelijk en niet eens storend of zo, maar ik heb begrepen dat het voor Zweden gewoon echt goed te horen is. Toch wel een raar Hollywood-kwaaltje dat. Leuk dat ze Zweedse namen etc. op een autenthieke manier proberen uit te spreken, maar laat die accentjes maar gewoon achterwege.
Maar goed, dat doet amper wat af aan de waardering die ik voor de film heb. Het is niet de topper geworden waar ik op gehoopt had, maar toch een zeer amusante film, en ik heb er goede hoop op dat een van de vervolgen wel die topper kan worden. 3.5*.
Thampon
Nou Nou mooie acteer prestatie van Rooney, kende haar totaal niet.
Heeft iedereen ook wat gelet op de Soundtrack ? Leuk gedaan die background noises naar voren gebracht, meer heeft dat niet nodig.
Daphny.
Lijkt mij ook de bedoeling dat Lisbeth de weg een beetje kwijt is. En een remake is het niet eens.
Lisbeth is niet de weg kwijt. Ze heeft een prima verstand (is zelfs slimmer dan de meeste mensen) en weet zelf wel wat ze wil, ze zit alleen in een situatie die het haar moeilijk maakt. Maar daarover komt meer in de volgende delen. Tenminste de Lisbeth in de boeken en in de originele films.
Chien Andalou
Best een leuk filmpje. maar jammer genoeg had ik al de Zweedse versie gezien. Ik vind dat de Amerikaanse versie niet veel extra's brengt. De Bondjongen vind ik beter dan de Zweed en de muziek van NIN is ook goed, maar dat is het zo wat. Aan de andere kant vind ik de Zweedse Lisbeth Salander veel beter. Ik vind het trouwens lullig waarom ze niet voor de States of de UK als locatie gekozen hebben. De KKK zou toch een goed alternatief zijn voor de Zweedse nazi's?
Naomi Watts
Oneens. Ligt er ook maar net aan wat je verstaat onder de weg kwijt zijn.
Voor mij sluit dat niet uit dat je bij je verstand bent. Ik doelde op haar sociale stoornissen en haar ongeluk op sociaal vlak. Ze ligt in de knoop met zichzelf wat niet wil zdegen dat ze niet intelligent, gezond etc is.
Nemrah
Wat ik mooi aan deze film vond is dat er ruimte werd genomen om het verhaal goed te vertellen.
is toch een film van bijna 3 uur ! Daarom alleen al vind ik het een topper.
Denk toch dat bij veel films het einde was geweest bij de ontmaskering van Martin, vond het super dat ook nog ruim de tijd werd genomen voor de andere losse eindjes.
Heb nooit de boeken gelezen of de zweedse versie gezien, liet me meenemen door me vriendin naar deze film , goede keuze dus ! Ben benieuwd naar het vervolg.
Thorak
Oneens. Ligt er ook maar net aan wat je verstaat onder de weg kwijt zijn.
Overigens is het een veel voorkomend probleem bij hoogbegaafde personen dat ze contactgestoord zijn.
Ook dat natuurlijk
. Ook fijn dat je haar minderwaardigheidscomplex noemt, die was ik namelijk nog vergeten te benoemen.
Maar Thorak, ga jij deze nog zien in de bios of wacht je de DVD/Bluray release af?
qwertzu
Dat maakt haar personage ook zeer realistisch vind ik, iemand die meegemaakt heeft wat zij heeft meegemaakt en dan een sociaal normaal functionerend mens is dat lijkt me werkelijk zeer onwaarschijnlijk.
Denk wel vaker met bep. films dat is onmogelijk dat je daar zonder problemen even over heen stapt en verder gaat!
Nee juist de kwetsbaarheid aan de ene kant en het overlevings instink aan de andere kant vind ik zo mooi aan de persoon Lisbeth Sallander.
Ze zal nooit echt iemand helemaal vertrouwen, zelfs niet als die persoon zich helemaal compleet voor haar opensteld, ze houd altijd reserves.
Mischien juist doordat ze zo hoog intelligent is vertrouwd ze alleen op zichzelf!
Weet niet hoe dat in deze film wordt gebracht, (wacht wel op de DVD), maar kan me bijna niet voorstellen dat deze actrice dat beter kan vertolken dan Noomi Rapace, die deed dat echt subliem!
Stijn B.
Een stevig, visueel knap en bij momenten brutale remake van het eerste deel van de Millennium-trilogie. Een venijnig en stevig tussendoortje van David Fincher. Het Zweedse origineel blijft toch wel sterker voor mij.
Naomi Watts
Dat dacht ik ook maar Rooney rocked my world. De focus ligt bij deze Lisbeth nog veel meer op sociale stoornissen. Erg goed gedaan. Ga maar alvast uitkijken naar de dvd release.
christophel
een beetje standaard "detective", maar dank aan de goede spelers (en goed gespeeld) een hoge score
kathmandu
Dat dacht ik ook maar Rooney rocked my world.
Oneens ! Zal wel in de naam zitten maar Rooney viel ontzettend tegen, haar Zweedse collega speelde de sterren van de hemel daarintegen.
trojan.exe
imo heeft deze film geen enkele meerwaarde als je het , nog niet eens lang geleden gemaakte, origineel al gezien hebt.
waarom de makers hier dan aan begonnen zijn en er totaal niks mooiers en groters van gemaakt hebben en dus alleen voor de taalomzetting hebben gezorgd, is mij een raadsel.
erg slecht om een recente film op deze manier te remaken en alhoewel de film zelf niet slecht is zou ik iedereen die het origineel geen 2e keer wil kijken ook deze film afraden te (her) zien
cordiacovens
na een herziening blijft deze 4 staan door uitstekende regie. editing en score..ook is Mara echt overtuigend als Salander. sterke thriller die door Fincher boven de middelmaat uitstijgt
3raser
0,5
Natuurlijk lijkt deze film veel op de eerste verfilming (in het Zweeds). Het gaat tenslotte om hetzelfde verhaal en het boek is in de tussentijd ook niet veranderd.
Ik vind deze remake beter dan de Zweedse versie. In het origineel stoorde ik me bijna wel eens aan het aantal "verdraaide" punten uit het boek. In deze remake hebben ze naar mijn idee beter gelezen
. Ik vond het dan ook totaal geen punt dat ik het origineel al gezien had.
Geweldige film en ik wacht met spanning op deel 2 en 3.
[edit] Oh ja, en de intro was subliem. Ik weet niet of het mag, maar de intro staat ook op youtube. Heerlijke sfeer en muziek.
martijn011
- 2034 berichten
Ik heb de Zweedse versie ongeveer een jaar geleden gezien en was blij verrast. De boeken heb ik intussen nog steeds niet gelezen dus ik was wel wat van het verhaal kwijt. Ik heb me wel afgevraagd waarom Fincher zich waagt aan een nieuwe film over dit boek, zeker na een prima Zweedse versie. Maar daarmee is waarschijnlijk de vraag meteen beantwoord, want Amerikanen blijven Amerikanen en willen graag hun eigen versie hebben in hun eigen taal met bekende Hollywood-acteurs.
De enige reden dat ik me ook heb gewaagd aan deze film is dat Fincher de regie in handen had. Een prima regisseur in mijn ogen.
En zoals verwacht valt de film zeker niet tegen, sterker nog, het is gewoon een prima film geworden. Heel veel andere verhaallijnen of verrassingen in het plot had ik niet verwacht, ook omdat het een boekverfilming blijft. Het verhaal was dus al grotendeels bekend en dat merkte in op een gegeven moment ook aan een kleine verslapping in de aandacht. Aangezien de film ook ruim tweeënhalf uur duurt niet zo heel gek.
Toch zorgt de prima cast voor een goed resultaat. Craig als Mikael Blomkvist was prima en ook nu weer een goede Lisbeth Salander in de persoon van Rooney Mara. Was vooraf sceptisch over de invulling van het personage Salander, vooral omdat in de Zweedse versie Rapace de show steelt.
Al met al is dit toch zeker een goede Fincher-film maar heel veel nieuws onder de zon is er niet. Benieuwd of de volgende delen ook verfilmd worden. Voor deze film drieënhalve ster, ruim voldoende dus..
johan_sb2
0,5
je vind het dus niet eens zo slecht en geeft het vervolgens een 0,5. Lekker realistisch.
ik vond deze versie superieur aan de zweedse. de zweedse had met Naomi een top actrice en die maakte die film ook zo goed. de amerikaanse heeft rooney en die speelt het ook top maar anders. maar qua camerawerk, verhaalvertelling en soundtrack overtreft deze de zweedse met gemak.
Markie
Mee eens. Zulke stemmen van 0.5 moeten meteen worden verwijderd. Als het volgens jou alleen een taalomzetting is, moet je het dus hetzelfde cijfer als het "origineel' (het is een verfilming van het boek) geven.
dwid
Leuke film, beeetje langdradig misschien, maar erg vermakelijk...
De spanning had wel wel iets beter gemogen...
milus
Gaat te gemakkelijk voorbij, haalt het niet bij de Zweedse versie, neemt teveel van het verhaal weg (waardoor het te simpel wordt) en is niet indringend. Het vinden en ontmoeting van de doodgewaande zus is een anticlimax, de sterke aantrekking en afstoting in de relatie -nodig voor volgende delen- tussen Michael en Lisbeth ontbreekt, de scene in de kelder heeft nauwelijks kat-en-muis-spel.. En waarom die rare accenten met af en toe een woordje Zweeds? Laat het dan gewoon in Canada afspelen. Wel een paar grapjes. En wat een reclame voor frisdrank, computers en automerken ... Het valt zo erg op dat je uit de film wordt gehaald. Veel emotie, weinig psychologie. Jammer.
Eigenlijk was het hoorspel op de NTR spannender.
Zie NTR | Programma Millennium - programma.ntr.nl
mister blonde
Omdat het dikke boeken zijn, moet het wel goed zijn? Vreemde redenatie. Sowieso schrijf je een hoop onzin in een post.Waarom kreeg hij dan niet die bekend tijdens zijn leven en wel met zijn dood? Mensen gaan toch iets lezen omdat het een hype is? Je weet toch pas of het kwaliteit is als je het uit hebt?
m1701
Zeer goeie en verrassende film!
Had geen idee waar de film over zou gaan, boek en originele film nooit gezien/gelezen.
Dus heb me laten verrassen, maar wat een goeie film!!!
lang geleden dat ik zo'n goeie en spannende thriller heb gezien.
Vooral de 2 goeie afzonderlijke verhalen, die uiteindelijk samenkomen, top gedaan!
Zeker geen standaard verhaal.
Daniel Craig en Rooney Mara acteerde zeer overtuigend.
Ben nu erg benieuwd naar de rest.

The Girl in the Spider's Web
2018
Iconische bestseller 'The Girl with the Dragon Tattoo' krijgt een seriebewerking

Thriller 'The Girl With The Dragon Tattoo' van David Fincher vanavond op televisie

Thriller 'The Girl With The Dragon Tattoo' van David Fincher woensdagavond te zien op RTL 7

Daniel Craig neemt afscheid als 007: hier zijn beste films buiten de Bond-franchise

Män Som Hatar Kvinnor

Kongen av Bastøy
Drama, 2010

Gone Girl
Thriller, 2014
verkrachtingjournalistgebaseerd op boekjournalistiekzwedeneilandhackernazipunkonderzoekscandinaviastockholm, swedenremakeantisocial personality disorder seriemoordenaarverdwijninghackingsadistbitingbible quotedead cat millenniumsagabased on moviescandinavian aggressivemisbruikcold caselocked room mystery drearymissing girl tensecruel