• 9.379.095 stemmen

Geregisseerd door: Jordan Peele

Met onder meer: Daniel Kaluuya, Allison Williams en Bradley Whitford

Releasedatum: 20 april 2017

Plot Get Out

"Just because you're invited, doesn't mean you're welcome."

'Get Out' volgt een koppel, Chris en Rose, dat het punt in hun relatie heeft bereikt om elkaars familie te ontmoeten. Rose nodigt Chris vervolgens uit om een weekend door te brengen met haar ouders. In eerste instantie denkt Chris dat het vreemde gedrag van de familie te maken heeft met pogingen hoe om te gaan met hun interraciale relatie, maar gedurende het weekend doet hij enkele verontrustende ontdekkingen die hem naar een andere waarheid leiden.

Cikx

Ik kom er nu trouwens ook pas achter dat die bingo een verkapte veiling was. Betekent dat dat de mensen op het familiefeest helemaal geen familie was maar gewoon mensen die kwamen kijken of Chris de juiste kandidaat was voor de hersentransplantatie en op basis daarvan een bod uitbrachten?

Komt er een achter xD

Biosguru schreef:
Eigenlijk is de hele ellende dus begonnen omdat de Opa van de blanke familie ooit van Jesse Owens verloor met hardlopen

Frustreert me dat ik die nog niet door had aaaargh

avatar van Ramon K

Biosguru schreef:
Natuurlijk gaat Get Out over slavernij.

Ik vind dat de film niet of nauwelijks over slavernij gaat. Er worden hier en daar wat plaagstootjes uitgedeeld, maar uiteindelijk gaat de thematiek mbt racisme totaal verloren in de plot. Sterker nog: uiteindelijk gaat de film over bekrompen, oude, rijke mensen die terug willen keren in jonge ('zwarte') lichamen. En de hoofdplot gaat over een paar jonge ogen, en niet over een paar jonge, 'zwarte' ogen. African Americans lopen niet in de bediening omdat de blanken ze willen onderdrukken, maar omdat opa en oma terugegekeerd zijn in een ander, donker lichaam en aan een schijnvertoning moeten/willen deelnemen. Aan die keuze voor een African-American lichaam zitten natuurlijk een hoop vooroordelen verbonden, maar naar mijn mening is de film 'in zijn geheel' lang niet zo intelligent als sommige critici ons willen laten geloven.

Volledig eens met wat Ramon hierboven zegt, behalve dan dat ik denk dat mensen nét dat omschrijven als het stukje originaliteit dat er inzit? Het positieve beeld van het zwarte lichaam dat gebruikt wordt?

Onderhond schreef:

Klopt, ik vond dat in ieder geval een originelere invalshoek dan dat zou blijken dat de familie gewoon racistisch is en van negers slaven maakt.

avatar van Biosguru

Biosguru

Ramon K

De hele opzet van de film is om die jonge man naar dat huis te krijgen, om hem te hersenspoelen en te verpatsen aan de hoogste bieder. Lijkt me ook duidelijk niet de eerste keer dat die familie met dat bijltje hakt. Bij gebrek aan beter noem ik dat slavernij? Of zitten we nu echt heel erg langs elkaar heen te praten? Hoe zou je dat anders omschrijven dan? Mensenhandel? Probeer het even los te zien van z/w. Slavernij is niet perse gelijk aan racisme. Stel je even voor dat het bv over vrouwen gaat, zelfde verhaal, kom ik toch ook op slavernij uit. Geen idee waarom er nu zoveel moeite in gestoken wordt, om er een organen /lichaamsroof film van te maken. Waarbij het heel toevallig is dat deze familie zich specialiseert in African Americans. Of is dat toch weer niet zo heel toevallig? Met een Opa die slecht tegen zijn verlies kan?

Hihi, de film mag dan misschien niet zoveel lagen hebben als je beweert, we zijn er wel met zijn allen al mooi een tijdje zoet mee, om nu goed te bepalen waar de film eigenlijk over gaat

avatar van IH88

IH88

“Now you're in the sunken place.”

Toffe film. Get Out combineert een naargeestige thriller met tongue in cheek humor en het werkt uitstekend. Het eerste uur wanneer de spanning wordt opgebouwd vond ik het beste gedeelte, maar regisseur Jordan Peele weet ook wel raad met de soms regelrechte horrorachtige taferelen. De beste scene zit in het begin wanneer Kaluuya en Keener tegenover elkaar zitten en het kippenvel op je armen staat. Perfect gespeeld door dit duo die aan een blik al genoeg hebben om je nekharen rechtovereind te laten staan.

Het raciale element zorgt zeker in het eerste uur voor een aantal erg ongemakkelijke momenten, maar daarna wordt dat steeds meer losgelaten door Peele en kiest hij voor spanning, horror en humor (Howery). De twist op het einde zag ik wel aankomen (niemand ontkomt meestal aan een gestoorde familie/opvoeding), maar hij wordt perfect gebracht. En de "Where are the keys" zin is hier nu al een running gag als iemand de sleutels weer eens verloren is. Het einde wordt wat afgeraffeld en leunt iets te veel op standaard thrillerelementen, maar spannend is het wel. Genoten!

avatar van Ramon K

Ramon K

Zou 'omhulsel'-handel geen veel betere omschrijving zijn? De Afro-Amerikanen worden niet gehersenspoeld, maar juist hun lichaam wordt overgenomen (bodysnatching) en dat is heel wat anders dan slavernij. De blinde man in de hoofdplot wil geen Afro-Amerikaan bezitten (slavernij), maar het gezonde lichaam overnemen (en hij zegt zelfs dat het 'm geen moer uitmaakt of dat lichaam nu wit, zwart of geel is). Hij wil weer kunnen zien. Peele haalt zijn beoogde thematiek onderuit in de hoofdplot. Alsof ie zelf niet helemaal wist welke richting hij met de film uit moest.

Dat geldt ook voor het einde van de film (een scène die ik op het net al veel lof heb zien krijgen): Het Afro-Amerikaanse hoofdpersonage hangt boven het witte 'slachtoffer', spoor van lijken om zich heen, politiewagen stopt, man stapt uit.... zwarte man, blanke vrouw, lijken, bloed, politieagent, (on)schuld, RACISME... oei, hij is de lul! Maar dit is geen Night of the Living Dead hè? Vervang de Afro-Amerikaan door een blanke man en je zit namelijk met exact hetzelfde gevoel van onbehagen als nu; het is namelijk een situatie waar je je niet makkelijk onderuit lult, ongeacht je ras of huidskleur.

Ik zie ergens de bedoelingen wel, maar het komt er niet echt lekker uit hoor.

avatar van realiteitspaard

realiteitspaard

Prima film met goeie acteurs en een leuk verhaal. Ik moet wel zeggen dat er geen echte diepgang in zat, wat ik (door alle positieve recensies) wel had verwacht. Richting het einde verveelde ik me wel een beetje, maar al met al een prima filmpje.

avatar van realiteitspaard

realiteitspaard

IH88 schreef:
“Now you're in the sunken place.”

Mooie review, en ben het heelmaal eens met je laatste zin!

Ramon K schreef:

Ik zie ergens de bedoelingen wel, maar het komt er niet echt lekker uit hoor.

Het mag die man wel niet uit maken of hij ogen van een wit, bruin of geel mens wil, maar de familie die de operaties uitvoert kiest volgens mij doelbewust alleen voor zwarte mensen. Ik interperteerde dat ze dit doen omdat ze denken dat de zwarten minderwaardig zijn. De blanken willen de lichamen van zwarten overnemen. Ze zullen geen witte persoon gebruiken omdat ze die als gelijkwaardig zien. Het lijkt me dus niet dat het puur gaat om de lichaamsbouw.

Ik denk dat de belangrijkere boodschap is dat hoe liberaal je ook bent, racial profiling blijft een instinctief iets. Ook al probeer je je niet racistisch uit te laten, je bekijkt iemand met een andere huiskleur op een andere manier en je behandelt hem daardoor anders dan hoe je iemand met je eigen huidskleur behandelt.

De laatste scene was volgens mij niet noodzakelijk bedoeld om de racismekaart te trekken, maar om te spelen met de verwachting die je hebt wanneer er een politieauto arriveert. Normaal gesproken ben je dan gerustgesteld, maar in dit geval roept de politie het tegenovergestelde gevoel op, omdat het lijkt alsof Chris de sjaak is. Mooie twist om er dan achter te komen dat het zijn vriend.

avatar van demonski

demonski

Lekker filmpje

Zwolle84

’Man, I told you not to go in that house’

Laten we er niet omheen draaien - Get Out is de beste horrorfilm in jaren. Vooraf had ik geen idee waar de film over zou gaan en daar ben ik achteraf blij om, want met een onbevangen blik val je van de ene verbazing in de andere.

Als een Shyamalan in topvorm zwiert Jordan Peele zich door zijn regiedebuut (!). Krankzinnig vreemde karakters worden op heerlijke wijze en met veel oog voor detail neergezet terwijl je halverwege de film nog steeds geen idee hebt waar het in godsnaam heen gaat. Of welk genre het überhaupt is. De meestgehoorde uitdrukking vanuit het publiek was dan ook een twijfelachtig ’What. The. Fuck.’.

Als je alle gekte van Get Out toch in één woord moet omschrijven, is het ongetwijfeld ‘zelfverzekerd’. Peele neemt je met een sterke openingsscène direct bij de hand en bepaalt tot het einde je gemoedstoestand. En die verandert nogal vaak. Zo bevat de film heerlijke zwarte (sorry) humor die je hier niet snel zou verwachten, is de drama zowaar sterk, mede geholpen door de originele insteek van het verhaal en laat de horror weliswaar lang op zich wachten, maar als ie er eenmaal is gaat het ook heerlijk los.

Het is niet alleen het natuurlijk vloeiende mengelmoesje van stijlen dat Get Out zo geweldig maakt, maar vooral de manier waarop Peele constant alles tot in de puntjes verzorgd heeft. De veelal vreemde karakters zijn ijzersterk, de originele muziek geeft alles een extra mysterieus randje, het acteerwerk is zowel van de hoofdrolspelers als bij de bijrollen zeer sterk, alles ziet er uitstekend verzorgd uit, geen enkel moment zakt het ook maar iets in en - bijzonder voor een horrorfilm - Get Out is nagenoeg clichéloos.

Eigenlijk wilde ik m’n aaneenschakeling van superlatieven ergens nog onderbreken met een klein kritiekpuntje, maar ik kan er domweg geen vinden. Nou ja, dat het net te licht is voor een ronde 10 misschien. Maar een dikke 9 en voorlopige eerste plek in m’n jaarlijst verdient deze prachtfilm zeker.

avatar van Biosguru

Biosguru

Ramon K

De plot rammelt zeker De hersenoperatie in combinatie met de reactie op fel licht van de "lichamen" die overgenomen zijn, raakt kant nog wal. Wat is het? Hersentransplantatie ja of nee. Ik vindt dat plot probleem overigens niet veel aan de film afdoen. Die misplaatste "Bro" grap op het eind vondt ik erger in het geheel der dingen.

avatar van Arnolddew

Arnolddew

Ik heb de film gisteren gekeken op aanraden van iemand. Superlatieven als "top film" vielen hierbij, net zoals bij de diverse reviews hier en op het internet. Dit i.c.m. de hoge waarderingen hier en imbd kon ik niet om deze film heen.

Helaas vond ik het een flinke tegenvaller. Na een half uur had ik er spijt van dat ik deze film voor op mijn zaterdagavond had gekozen.

Ik begrijp niet waarom velen het een "geniaal" superplot vinden. Ik zag totaal geen onverwachte wendingen, gewoon een standaard horror/thriller plot. Ik vond het eigenlijk na de hoge verwachtingen een vrij simpel kinderachtig verhaaltje zonder enige diepgang. Het acteerwerk was naar mijn mening ook niet geniaal, maar gewoon goed/normaal. Nee, absoluut niet mijn "kopje thee".

De films die mij in 2017 tot nu toe in positieve bij zijn gebleven zijn o.a. Nocturnal Animals en Brimstone, maar Get out zal ik snel vergeten. Een 2.5 voor de moeite.

Zwolle84

Voorafgaand aan deze film liet Pathé gisteren een trailer van een horrrorfilm zien die me erg gaaf lijkt, maar ik kan hem niet meer vinden. Was een heel stijlvolle trailer die weinig verhulde en waar steeds werd ingezoomd op een deur. Weet iemand van jullie welke ik bedoel?

Edit: Heb hem al.

avatar van John Milton

John Milton

Zwolle84 schreef:

Edit: Heb hem al.

Very nice.

Trey Edward Shults die horror doet. Ziet er goed uit!

Cikx schreef:

Ben het er toch over oneens dat je zegt dat ze het doen omdat ze de zwarten als minderwaardig zien, en het niet bij blanken doen omdat ze gelijkwaardig zijn. Denk dat juist het idee is dat ze de zwarten in bepaalde aspecten zelfs als meerwaardig zien, waarin vooroordelen en racial profiling uiteraard een rol spelen. Dat je dat soort martelingen toelaat aan exclusief zwarte personen kun je als superioriteit opvatten, maar in den beginne voelen ze zich niet meerwaardig dunkt me. De blanken zitten niet de zwarten af te tuigen of in directe wijze oneerlijk te behandelen, maar zijn uiteraard wel in staat om dingen te doen tegen zwarten omdat hun fysiek zo gewild is. Dat sluit wel weer aan op je tweede alinea, dat er veel mensen zijn die zich niet racistisch voordoen en het ook eigenlijk niet zijn, maar dat er toch racial profiling plaatsvindt. Deze film laat het alleen vanaf een andere kant zien: een kant waarin de zwarte man zó gewaardeerd wordt dat het eigenlijk gewoon niet klopt. Vergelijk met iemand die exclusief zwarte mensen helpt (in ontwikkelingshulp o.i.d.). Een goed persoon omdat hij de zwarte mens helpt, maar maakt zich ondertussen wel tamelijk schuldig aan racial profiling door een idee te creëren dat zulke personen hulp van blanken nodig hebben. Een beetje een zwakke vergelijking, geef ik toe, maar ik denk dat de film meer die richting op wou gaan persoonlijk.

Dat we dus eigenlijk ook niet te ver moeten gaan in zwartenvergoddelijking en zwarten zo de hemel in te prijzen dat je eigenlijk ook gewoon racistisch bezig bent. Zoiets

luukve schreef:

Waarom zouden de ogen van een donker iemand beter zijn dan van een blank iemand? Of waarom zou een donker lichaam geschikter zijn om het huishouden te doen?

Fair enough

Het idee dat iemand die in de kern racistisch is zich zou willen "overplaatsen" in een zwart lichaam gaat er bij mij echt niet in. Een zwarte slaaf nemen is toch wat anders dan zelf door het leven gaan als hetgene wat je niet wil zijn.

Onderhond schreef:

Ik denk niet dat ze het zwarte lichaam op zichzelf per se afstotelijk vinden, eerder het idee (al dan niet bewust) dat de persoon in het zwarte lichaam minderwaardig is. Het doet mij sterk denken aan die scene met DiCaprio in Django Unchained waarbij hij met de schedel van een zwart persoon claimt dat zwarte mensen van nature primitiever zijn.

avatar van IH88

IH88

Dat is al een lange discussie, maar we kunnen het erover eens zijn dat Milton uit Office Space de ogen van Chris wilde om zijn stapler te vinden . Office Space Milton stapler original - YouTube

avatar van tn2543

tn2543

Spannende film. Duurde wel even voordat die echt op gang kwam. Maar toen de film eenmaal op gang kwam was het naar mijn gevoel iets té snel afgelopen....

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Op de huid, maar niet echt eronder.

Zeker qua film niet, en daar gaat het hier toch om.

Ik bedoel: Get Out heeft uiteraard een reëel issue te pakken, maar komt eigenlijk niet verder dan een oppervlakkige reflectie daarvan. Het blijft nogal straightforward qua uitwerking, een lesje haast, ietwat inpeperig. Zuiver op narratief niveau zien we het goede slachtoffer van een duivels slechte omgeving, die uiteindelijk prevaleert na zijn perfide opponenten één voor één flink op hun lazer te hebben gegeven. Heel bevredigend allemaal natuurlijk, en ook dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Wie weet is een thema als racisme nog te brisant en te gepolitiseerd, te veel een ‘laatste waarheid’, een wortel van het kwaad, om het anders te gebruiken dan een krachtige stok waarmee er met alle recht op los kan geslagen worden. Misschien is dat onvermijdelijk, maar als de zaken zo duidelijk liggen, dan is het lastig om daar een heel interessante film van te maken.

Ook op plotniveau is er kennelijk die behoefte aan duidelijkheid, met de hypnose en de hersentransplantaties als metaforisch toch wel tamelijk grove paardemiddelen.

Niettemin weet Peele een aantal bekende paranoia thriller/horror elementen – titels als The Stepford Wives en Invasion of the Bodysnatchers zijn hier al genoemd - vaardig op de rails te zetten, en zeker in het eerste gedeelte van zijn film een beklemmende en unheimische sfeer te creëren, met hier en daar een droogkomische toets. Er wordt hier in een aantal scènes wel degelijk raak gekopt, maar kom, zijn het niet ook een beetje... inkoppertjes?

Maar okee, je kunt stellen dat de verwerking van het thema binnen het genre – met al zijn conventies en inherente beperkingen - gewoon prima gedaan is. Niet meer en niet minder dan, want iets overstijgen doet Get Out nergens.

avatar van extremezz

Ferdydurke schreef:
Op de huid, maar niet echt eronder.

Zeker qua film niet, en daar gaat het hier toch om.

Soms is gewoon genieten van een film moeilijk eh ,het is geene Martin Scorsese eh

Zwolle84

Maar zonder onderbouwde meningen zou zo'n forum ook maar saai worden eh?

avatar van extremezz

Zwolle84 schreef:
Maar zonder onderbouwde meningen zou zo'n forum ook maar saai worden eh?

Ja idd ,het was dan ook met een knipoog .Ik wil alleen maar zeggen dat alles niet hoeft te kloppen, een hersentranplantatie even vlug alleen fixen kan ook niet en als er inkoppertjes zijn is dat niet erg want bij een horror kan alles.

De film serieuzer bekijken en analyseren kan geen kwaad.

extremezz

Zo verwoord kan ik me er prima in vinden. Dat overdadig alles onder het vergrootglas leggen is ook niet mijn insteek, gaat alleen maar ten koste van de beleving. Uiteindelijk blijft film vermaak.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat iedereen voor zichzelf moet bepalen hoe hij/zij zijn films neemt.