• 9.377.381 stemmen

Geregisseerd door: Jordan Peele

Met onder meer: Daniel Kaluuya, Allison Williams en Bradley Whitford

Releasedatum: 20 april 2017

Plot Get Out

"Just because you're invited, doesn't mean you're welcome."

'Get Out' volgt een koppel, Chris en Rose, dat het punt in hun relatie heeft bereikt om elkaars familie te ontmoeten. Rose nodigt Chris vervolgens uit om een weekend door te brengen met haar ouders. In eerste instantie denkt Chris dat het vreemde gedrag van de familie te maken heeft met pogingen hoe om te gaan met hun interraciale relatie, maar gedurende het weekend doet hij enkele verontrustende ontdekkingen die hem naar een andere waarheid leiden.

danuz

Get Out past perfect in de wervelstorm van rassenpolitiek en met name white shaming die dit moment door Hollywood raast: Men neme een donkere jongen, een shitload aan blanke mensen en de cliches vliegen je om de oren. Natuurlijk wel met een twist (geen drama dit keer maar een absurdistische horror). En dat maakt dit nog enigszins ok. Alhoewel hij als horrorfilm wel erg soft is. Weinig scares of goede gore. Draait wat dat betreft ook vooral om het mysterie, waarbij je driekwart van de film een beetje loopt te gissen. En alhoewel ik hem weinig grappig vond, is dit ook niet gewoon deels een komedie?

avatar van tbouwh

tbouwh

Dat laatste absoluut. Misschien wel iets té veel komedie, in mijn optiek. Maargoed, niet verwonderlijk als je kijkt naar de achtergrond van de regisseur.

danuz

"Dit is dan de horror van zwart zijn in de witte wereld: vernedering, angst, gevangenschap. "

Huh?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dat zegt Gawie Keyser, niet ik.

Maar ik denk dat ik het er wel mee eens ben. Dat je inderdaad op basis van je huidskleur én niet als volwaardig wordt gezien, én dat je een grotere kans hebt om in aanraking te komen met justitie, ook als dat ongegrond is.

avatar van Cikx

Cikx

Heerlijk filmpje, al kan ik me voorstellen dat die voor de horror puristen wat tegenvalt. Zelf prefereer ik echter in veel gevallen horror hybrides over pure horror films en dit is weer zo'n heerlijk hybride werkje bestaande uit een fijne mix van horror, comedy en thriller elementen die samen een bijzonder ongemakkelijke en tevens komische sfeer weten te creëren. De film neemt rustig de tijd om het verhaal op te bouwen en ik zat elke minuut met een grote grijns op mijn gezicht te kijken. Die beduusde uitdrukkingen van Daniel Kaluuya als die weer eens een opmerking met semi-racistische ondertoon naar zijn hoofd geslingerd kreeg waren om in te lijsten. Buiten de conversaties en de vreemde personages waren er ook een aantal visuele vondsten om van te genieten, zoals Allison Williams die gekleed in het wit in een vrijwel geheel witte kamer een glas melk zit te drinken, evenals 'the sunken place' wat eruit zag als een referentie naar Being John Malkovich (slim gevonden ivm Catherine Keener).

De clou die tegen het einde van de film onthuld wordt viel me ook niet tegen, aangezien ik had verwacht dat de familie simpelweg uit een stelletje racisten bestond en alles om die hypnose draaide. Met de hersentransplantatie had ik totaal geen rekening gehouden. Achteraf sla je jezelf natuurlijk voor je kop aangezien er genoeg aanwijzingen waren. Wat ik echter jammer vond was dat het einde wat afgeraffeld aanvoelde. Iets meer spanning en vuurwerk had niet misstaan. Ondanks dat heb ik erg genoten. Wat mij betreft mag Jordan Peele zich vaker aan een "horror"project wagen!

avatar van moneymaker

moneymaker

totaal geen horror film, maar een creepy story movie.

Donkerwoud schreef:

De vraag is eerder hoe relevant dat is bij deze film.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Onderhond schreef:

De vraag is eerder hoe relevant dat is bij deze film.

Ik laat het je weten als ik 'm gezien heb.

avatar van John Milton

John Milton

Ik voeg me in volle overtuiging bij de andere 4* uitdelers.

Get Out voelt nergens als een debuut. Peele maakt er een fijn geschoten, strak geregisseerde, ongewone horrorfilm van, die eigenlijk geen horror is, zoals hierboven al staat aangegeven. Het ongemak en de spanning worden kundig opgebouwd, en Peele weet het thema racisme er wat mij betreft heel goed in te verweven zonder daarbij te prekerig te worden. Een vleugje geslaagde humor hier en daar, ja... Ik ben blij verrast.

Nog iets meer bizar: De zaal bij Get Out was gisteren gevuld met senioren die blijkbaar het Koningsdag-gedruis wilden vermijden. Nu ligt het white privilege gehalte bij het LHC misschien ook wel wat hoger dan de gemiddelde bioscoop. Mooi commentaar net na de film: 'oooooh wat vreeeeselijk... ik had nog liever in de mééénigte gestaan!'. Denk dat er dan toch wellicht het een en ander over je hoofd heen gaat. Get Out is meer dan een simpel horrorfilmpje. Ondanks die 2 jumpscares.

avatar van filmkul

filmkul

Zeer sterke thriller. Het verhaal is leuk bedacht, hoewel je soms aan andere films moet denken, en wordt uitstekend uitgewerkt door Peele. Al snel is de film spannend en probeer je continue te bedenken wat er nu speelt. De spanning wordt gedurende de film opgevoerd en beetje bij beetje wordt de sluier opgelicht tot het einde waarin alles echt duidelijk wordt. De soundtrack is prima passend en ook het camerawerk is vakkundig met mooie creepy shots. Het acteerwerk is van redelijk niveau. Aanrader! 4.5. Ps: advies voor optimaal kijkgenot: kijk niet de trailer!

John Milton schreef:

Wij zaten volgens mij in dezelfde zaal/voorstelling. Viel mij juist op dat naast ons een heel groepje jongeren kwamen zitten (leeftijd 18/22).

Dus precies wat me zo tegenstond bij deze film. Het gehalte "ik (Peele) hou de blanke mensch eens fijn een spiegel vol vooroordelen en stereotyperingen voor!" Gewoon racistisch toch? Getting old pretty fast in ieder geval..

danuz schreef:

Getting old pretty fast in ieder geval..

Vooral dat ja. Als "originaliteit" de komende jaren gedefinieerd wordt door "we stampen dezelfde boodschap in zoveel mogelijk onontgonnen vormen" dan heb ik weinig zin in wat komen gaat.

Met het zogenaamde anti-white racisme heb ik minder problemen, je druk maken om stereotypen in een horrorfilm is niet echt productief

Onderhond schreef:

Tja. Mij stond het hier gewoon echt tegen. Vooral als mensen (John Milton) het dan ook nog eens bevestigen ("white privilege") word ik toch een beetje kribbig. Haalt verder niet veel van de kwaliteiten van Get Out als genrefilm af hoor. Mocht het precies dezelfde horror zijn geweest met een ander onderwerp had hij hoogstwaarschijnlijk ook gewoon 2.5* gekregen.

danuz schreef:

Dit ja, hoewel ik de opbouw toch wel leuk vond. Maar zoals vaak bij dit soort films is de verklaring nooit echt zo leuk als je gehoopt had en wordt het mysterie sterk gemist in het vervolg van de film.

avatar van luukve

luukve

Advies opgenomen en met zo weinig mogelijk voorkennis de film ingegaan. Ik weet niet in hoeverre dat heeft bijgedragen aan de spanning, maar die was er zeker! De eerste, laten we zeggen, 2/3 van de film uiterst vermaakt door de rare dingen die er gebeuren en de sfeer die dat creëerde. Langzaam aan wordt door subtiele opmerkingen duidelijk dat er toch iets mis is met de blanke schoonfamilie die op het eerste oog een liefhebbende familie lijken te zijn.

Daar ligt absoluut de grootste kracht van de film. Als kijker wordt je in het nauw gedreven door alles wat er gebeurt, en blijf je constant aan het gissen wat er nou écht aan de hand is. Daarnaast een aantal keren hardop moeten lachen door o.a. wat geslaagde uitwisselingen tussen de hoofdpersoon en zijn vriend. De film vloog voorbij en ik was ontzettend geïnteresseerd. Alleen toen kwam het einde.. dat was dan weer minder.

Het moment dat Chris gevangen werd genomen, er via zo'n domme intercom tv met hem gecommuniceerd wordt en een video wordt afgespeeld waarin alles hem haarfijn wordt uitgelegd,
verloor de film mijn intrige. Vervolgens een vrij standaard good conquers evil als hij iedereen weet te overmachtigen en veilig thuiskomt. Dat vond ik echt ontzettend jammer, had een veel creatiever einde willen hebben. Had verder op zich geen problemen met de reveal an sich, daar valt wel wat meer over te zeggen (al had ik wel wat interessanters gewild). Denk dat de film wil duidelijk maken dat er mensen zijn die zich niet racistisch voordoen en dat in principe ook gewoon niet zijn, maar zich wel schuldig maken aan racial profiling en als puntje bij paaltje komt wel vooroordelen hebben. Ze willen het lichaam van zwarte mensen vooral door hun bouw en vorm, en zijn daar vrij exclusief mee. De manier waarop Chris als ware werd verkocht liet echter wel weer de aard der blanken mensch zien.
Vrij hypocriet ook van de film om de zwarte man uiteindelijk iedereen te laten overpoweren. Wat wil je nou zeggen? Dat de blanken in hun recht staan om zich op zwarte mensen te richten? Beetje hypocriet?

Ondanks mijn problemen met het einde van de film heeft het me wel aan het denken gezet en heb ik me erg vermaakt. Heb de manier waarop het mysterie wordt opgebouwd erg gewaardeerd en heb er met plezier naar gekeken.

avatar van Ramon K

Ramon K

Voor mij geldt dat ook wel. En ik vind die racisme troef ook niet zo enorm goed uitgewerkt, laat staan vernieuwend of fris. Film voelde naar mijn mening wel echt aan als een debuutfilm. Geen slechte natuurlijk, maar de superlatieven die over internet vliegen zijn wat mij betreft een beetje te veel van het goede.

avatar van John Milton

John Milton

25 minuten type- en nadenkwerk in de trein. "De pagina is opnieuw geladen wegens een probleem"

Dat is gewoon ontmoedigend.

Edit: vermoedelijk vind ik van het weekend wel de zin het opnieuw te doen. Maar nu is het borreltijd.

Mr Confused

Noemt het een pagina terug ook al, ik moest inderdaad ook erg sterk denken aan The Stepford Wives, Invasion of the Body Snatchers en nog wat deeltjes Seconds en nog een spoortje Manchurian Candidate. Mischien wat lomp, maar in de jaren 80 was dit een Nerd VS Jocks horror geweest. De film gaat over vertrouwen en vervreemding in een omgeving waar "je" niet goed thuis of gewoon bent. Nu is het dan heel "actueel" omdat het over z/w gaat. Maar het is eigenlijk een door en door klassieke film.

Gedachtenexperiment. wissel het eens om voor: een gaystel gaat voor het eerst naar ouders op het platteland, je zou zelfs het stel en de ouders African American kunnen maken, kan je praktisch dezelfde film maken

avatar van Y&T

Y&T

wat lukvee beaamt.....agree totally....

heerlijke thriller...

avatar van Doom4

Doom4

Goeie thriller.

Vond het een mysterieuze film. Op een gegeven moment dacht ik nog waar gaat dit naar toe en dan wil je gewoon doorkijken! Het einde vond ik ook erg sterk.

Nog even over het onderwerp van de film; ik vond het geslaagd en origineel alleen toen de ontknoping kwam zonder te veel te noemen snapte ik het niet helemaal, waarom niet een willekeurig iemand?

Als je er in gaat met ik ga een horror kijken denk ik alleen dat je een beetje besodemieterd word

Biosguru schreef:
Mr Confused

Ik ga niet mee in je gedachtenexperiment. Get Out gaat over een blanke familie die hun African American medemens het liefste weer reduceert tot slaven. Als toyboy, werkster, tuinier, ogen etc. Door middel van een hersenoperatie. Ik zal je een lesje Amerikaanse geschiedenis besparen, maar zoiets kan je niet even inruilen voor een homostel.

Het gaat er nou juist om dat deze gestoorde blanke familie hun donkere medemens nodig heeft omdat ze 'zo gespierd en sterk zijn' (zo wordt het letterlijk gezegd in de film). Maar waarom zou een plattelandsfamilie een homostel nodig hebben? Dan haal je de hele angel uit de film. Overigens, is het een algemeen aanvaard gegeven dat iedere boer iets tegen homo's heeft? Dan heb ik iets gemist .

avatar van Ramon K

Ramon K

IH88 schreef:

Ik ga niet mee in je gedachtenexperiment. Get Out gaat over een blanke familie die hun African American medemens etc

Volgens mij gaat die film daar helemaal niet over. Die ingelijfde African Americans zijn toch gewoon hun eigen oude, rijke vrienden, opa's, oma's etc (brain-transplantion)? En hun 'jobs' zijn een facade. Blinde man heeft zelfs gewoon ogen nodig (daar heeft ras al helemaal niets mee van doen)

Boodschap mbt ras komt totaal niet over in deze film. Daarom vind ik de film ook totaal overroepen (qua inhoud vooral).

Ramon K schreef:

Op het laatst wordt het raciale element steeds meer losgelaten inderdaad. Daar ben ik het met je eens. Maar het begin met al die ongemakkelijke woordgrapjes en onderhuidse racisme (Even aan de biceps zitten want zwarte mensen zijn zo sterk, natuurlijk is basketbal de favoriete sport van Chris en niet ijshockey etc.) is ijzersterk. Door dit allemaal in te ruilen voor een homostel ga je er wel aan voorbij hoe zeer dit nog leeft in Amerika en ook hier in Nederland. Trouwens, hoe ga je bij een homostel de twist op het einde verklaren? Dat Rose ook in het complot zat bedoel ik.

IH88

Als je het allemaal heel letterlijk neemt niet nee. Natuurlijk gaat Get Out over slavernij. Ik wilde met mijn gedachtenexperiment laten zien, dat je zonder hele grote ingrepen een hele andere film kunt maken.

Dat met die boer snap ik niet. Stroman? Niet eens met de gelijkenis met the Stepford Wives? Dat is toch echt bijna dezelfde film, kwa opbouw.

IH88

Plattelandsfamilie/boerengezin. Je stelt een zwarte man die op bezoek gaat bij zijn racistische blanke schoonfamilie gelijk aan een homostel die op bezoek gaat bij een plattelandsfamilie. Hiermee suggereer je dat een plattelandsfamilie eerder iets tegen homoseksuelen heeft dan een familie op drie hoog in Amsterdam. Een vooroordeel dat ik graag weg wil nemen, want helaas zit homohaat nog overal.

Biosguru

Voor mijn gedachten experiment was ik zelfs al zover dat het evangelisten waren die aan "Pray away the Gay" deden. In het gedachten experiment waren het overigens African Americans deze evangelisten die iets tegen de Gay hadden. Double plus slecht dus!

Maar aanhakend op dit treintje, geen probleem dat blanken in een dikke villa in de bossen weggezet worden als racist? Zoals dat in Get out gebeurt? Laatste abstractie voor vandaag, Get out is ook een gedachten experiment.

avatar van Cikx

Cikx

Doom4 schreef:
Goeie thriller.

De blinde man wilde Chris zijn ogen. In het gesprek op het feestje kwam ook al naar voren dat Chris zo'n "goed oog" voor mooie plaatjes had. Als kunsthandelaar wilde die man daarom zijn ogen, volgens mij had dat niet zoveel met ras te maken. Ik kan me vergissen. Echter bij die opa die een sprinter was wordt er geimpliceerd dat zwarte mensen atletischer zijn en vandaar werd gekozen voor het lichaam van een donkere man.

Biosguru

Eigenlijk is de hele ellende dus begonnen omdat de Opa van de blanke familie ooit van Jesse Owens verloor met hardlopen Voor de liefhebber, dat legt nog weer een hele andere laag open: Jesse Owens wins gold in Nazi Germany, 1936 - rarehistoricalphotos.com

Biosguru schreef:

Als het een goede film oplevert heb ik er voor deze keer geen probleem mee dat een rijke blanke familie als racisten worden neergezet . En racist, de vader zou voor de derde keer op Obama hebben gestemd he . Maar daar zijn we het in ieder geval over eens, Get Out is een sterke film .