Looper (2012)
Geregisseerd door: Rian Johnson
Met onder meer: Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt en Bruce Willis
Releasedatum: 29 november 2012
Plot Looper
"Hunted by your future, haunted by your past."
Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, waar tijdreizen tot de mogelijkheden behoort maar zeer illegaal is, en gaat over Joe (Joseph Gordon-Levitt), een scherpe, slimme huurmoordenaar. Maar Joe is geen gewone huurmoordenaar. De slachtoffers die hij maakt worden gebonden en met een kap over hun hoofd dertig jaar terug in de tijd gestuurd: hij jaagt hen een kogel door het hoofd, verbrandt de lichamen en alle sporen van z’n misdaad verdwijnen. Het leven van Joe is mooi, tot op de dag een lichaam aankomt zonder kap: het is zijn toekomstige zelf (Bruce Willis). En deze laatste is niet van plan om zonder gevecht neer te gaan…
disneystore
Ik ben ook geen pro in het tijdsparadox, maar als wat er gebeurd in het verleden nu alleen effect heeft op 't lichamelijke, en niet wat er in die tussentijd gebeurd. Maar ok, ik vind dit persoonlijk geen groot genoeg struikelblok om er echt bij stil te staan.
D2C
Na bijna unaniem positieve reacties gehoord te hebben werd ik toch wel enthousiast over deze film. Ik had er zo min mogelijk over gelezen of gezien dus ging min of meer 'schoon' de bioscoop in, maar liep er toch enigszins teleurgesteld weer uit.
(Actie)films over tijdreizen liggen mij wel, dus ik werd het eerste half uur op mijn wenken bediend. De film schept een eigenaardige- en interessante wereld en gaf mij als kijker genoeg elementen om actief mee te denken met de film. Leuke opzet en duidelijke dilemmas van de personages, dus ik ging vol overgave de tweede akte in.
Helaas komt aan de vlammende start een abrupt einde wanneer de film van dezelfde afgrond stort als I Am Legend en de moeder en kind introduceert. Het vloekt enorm met de rest en eiste helaas ook nog eens de centrale rol van de film, erg jammer. Het zou misschien beter hebben gewerkt als de verhaallijnen van de Loopers en het hele TK en Rainmaker verhaal ieder een eigen film zouden zijn, los van elkaar vond ik ze best aardig. Samen werkten ze echter totaal niet, naarmate de film vorderde begon ik me juist steeds meer te storen aan Cid en zijn moeder. Ik was daarom juist blij dat Old Joe er een 'einde' aan maakte, maar dat werd mij helaas niet gegund.
Al met al een degelijke film, maar labels als 'slimme thriller' of 'beste tijdreis-film' vind ik zwaar overdreven. "Meevaller" van de avond was dat de film tijdens de climax letterlijk begon te haperen (Pathé de Munt) waardoor mijn kaartje vergoed werd, dus voor een gratis film was het een aardig avondje entertainment.
Quentin
Vermakelijke Terminator kloon, maar niet bijster sterk. Lage budget is met momenten toch wel erg nadrukkelijk aanwezig. Cast redt echter veel.
Al DeNiro
Looper heeft gewoon goed gejat van Terminator en 12 Monkees. En de uitvoering is perfect gedaan.
Insignificance
Handige zet om een paar personages aan te laten geven dat je maar niet te lang moet stilstaan bij het fenomeen tijdreizen. Zo gooit Johnson nog wel wat leuke ideetjes e.d. in de film. Ook wat humor en zaken die zich verderop bewijzen. Het opent interessant met het hele gebeuren rondom de Loopers, de blunderbussen zijn leuk en zo'n verdwijnende man trekt de aandacht natuurlijk wel, maar het blijkt een lange warming-up te zijn voor een nogal moeizame wedstrijd.
Het duurt nogal even eer Joe zijn oudere zelf gaat tegenkomen en de verstreken 30 jaar komt samen met de drijfveer nogal potsierlijk voorbij. De confrontatie in de diner is nog het beste onderdeel, maar de strooptocht van Willis verzandt door oeverloos gehannes om Blunt plus zoonlief in de film te betrekken en het zo van een emotionele lading te voorzien. Het afsluitende deel is zo gekunsteld en doorzichtig dat de finale uiteindelijk zonder brandstof komt te staan.
disneystore
Waar zat de emotie dan? Joseph Gordon Levitt schiet zichzelf neer en 't is gedaan. Ik had precies het gevoel dat het doel van de regisseur was, een film met een geniale "plottwist" (die al te raden viel in de helft van de film), die hij, zo bleek, al voor het hele script al had uitgestippelt. Het leek alsof hij een heel verhaallijn wou aanpassen aan het idee. Niet echt storend, maar wel opvallend misschien.
Lenzo
Goeie film, toen hij bij de boerderij kwam zakte de film een klein beetje in.
mnrk
Time travel has not yet been invented. But thirty years from now, it will have been.
Dit was toch wel een vermakelijke film van Rian Johnson....
Het verhaal wordt prima gebracht en alles ziet er ook nog eens mooi uit waardoor deze film ook lekker weg kijkt...
Maar het is het acteerwerk van Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis wat deze film net dat extra's geeft, ze spelen hun rol gewoon goed. Ook de bijrol van Jeff Daniels is leuk en natuurlijk de aanwezigheid van Emily Blunt
...
MovieHolic
Minder mindblowing als Inception, kijkt goed weg en het verhaal zit goed in elkaar, maar toch was het het net niet.
jipt
Snap niet dat ze 20 jaar na Terminator met zo'n slap aftreksel komen aanzetten. Het merendeel van de film is gevuld met suffe dialogen en nutteloze zijplotjes. Maak er dan tenminste een keiharde actiefilm van. 3*
John Lee Hooker
Vlugge actiethriller met een gezonde dosis aan sciencefiction. Tijdreizen is een leuk gegeven en het is een redelijk spannende race geworden met twee individuen die elkaars belangen op de proef nemen. Heden en toekomst liggen naast elkaar en dat is best interessant. Het geheel is strak gefilmd en met een hoog tempo gemonteerd. Ondanks de brute kills mocht er wel wat meer geweld in zitten. Teveel dialogen met vrouw en zoontje.
bassie200
Nou ik kon hier dus echt totaal niet inkomen, wat een bagger film!!
Film komt maar niet op gang en kan nooit boeien!
Heel gauw vergeten dit!!
hardhiller1992
Dit is toch niet helemaal wat ik er van had verwacht na veel lovende woorden. Het eerste gedeelte was heel aardig. Met name de kills zagen er bijzonder goed uit. Toch kon ik niet makkelijk in het verhaal komen en ik vond het af en toe wat rommelig. Naar mijn mening had hier veel meer ingezeten.
Detective100
Ik vond dit een film met twee delen, het eerste gedeelte vond ik ronduit slecht en uitermate ongeloofwaardig. Het thema had veel beter uitgewerkt kunnen worden. Het tweede gedeelte van de film was best redelijk. Ook mooie beelden.Helaas was het einde weer minder.
Shinobi
Gisteren in de bios gezien en op zich wel een redelijke film. Al had ik er misschien toch wel iets meer van verwacht gezien de hoge score hier en op IMDB.
Het concept an sich is wel origineel, alleen had het toch iets beter uitgewerkt kunnen worden naar mijn mening. Het kwam niet helemaal uit de verf.
Het verhaal is vrij simpel te noemen, alleen wordt het vrij warrig gebracht en het gehele telekinese gebeuren vond ik ver gezocht. Totdat je er dus achter komt dat Cid wel een erg sterke gave hiervoor ontwikkeld heeft. Erg sterk neergezet door de jonge Pierce Gagnon.
Uiteindelijk wordt dus duidelijk dat Cid The Rainmaker wordt, omdat Joe zijn moeder vermoordt en om die cirkel te doorbreken moet Joe zichzelf doden.
Maar dat kon me gewoon niks meer doen. Want door het teveel aan dialoog dat voornamelijk op de boerderij plaats vindt, was ik er eigenlijk al klaar mee.
Wat rest zijn enkele goede actiescènes, o.a.: Bruce Willis met akimbo P90's.
Al met al een originele film die veel te langdradig is en die me niet lang zal bijblijven.
Kleine 3,0 sterren.
mike4476
Hele aangenamen Sciencefiction Film om te zien goede efecten en goedie lijn strake film dus het verhaal is ook wel goed alleen blijft het wel Sciencefiction dus voor de mensen die niet zo van fantasie houden kijk hem dan gewoon niet
maerk
Verfrissende sci-fi
Films met tijdreizen als thema lopen altijd een risico, omdat het zo'n moeilijk gegeven is. Nu is Looper niet helemaal foutloos, maar weet wel de grootste valkuilen te ontwijken. Afgezien van het feit of het nou helemaal klopt of niet, maakt Rian Johnson hier verpletterende indruk met een ijzersterk script. Het idee van Loopers die mensen uit de toekomst vermoorden is geweldig, maar gelukkig blijft het daar niet bij. De film houdt de gehele speelduur de spanning hoog door de vele beweegredenen van verschillende personages. De jonge Joe wil zijn eigen leven leiden, de oude Joe wil zijn vrouw redden en Sarah wil haar zoon beschermen. En natuurlijk raken deze belangen met elkaar in de knoop en dat levert een geweldige film op.
Rian Johnson schetst een zeer interessant toekomstbeeld, zonder er al te veel nadruk op te leggen, net zoals Alfonso Cuarón deed in Children of Men. Ondanks dat Looper best veel geweld bevat, komt de film luchtig over door een flinke dosis humor. Bijvoorbeeld de France/China dialoog is een subtiele vorm van humor die deze film net zo bijzonder maakt. Naast het feit dat Johnson een goede mix van humor en geweld weet te vinden, zit de film technisch geweldig in elkaar. Visueel ziet het er echt geweldig uit. De fotografie kenmerkt zich door vele dynamische shots, mooie pans en aparte camerahoeken. Als ik Oscarjury was dan zou ik het erg moeilijk hebben met de categorie beste cinematografie... Steve Yedlin of Roger Deakins (Skyfall)?
Ik kom niet goed uit mijn woorden, dat is een goed teken want dan heeft een film flinke indruk op me gemaakt. Gewoon geweldig werk van Johnson met een zeer goede Joseph Gordon-Levitt. De film laat af en toe wat steekjes vallen, maar daar stoorde ik me niet heel erg aan. Een zeer leuke film die het bioscoopbezoek meer dan waard is. Hier kan ik meer van genieten dan van een Avengers of Dark Knight Rises.
4* Ik schaam me nu wel voor de 1* die ik 4 jaar geleden bij Brick heb neergezet. Nog een keer zien dus.
anthony68
(let op Spoiler!)
The loop is voor mij een herkenbaar thema met het gevecht in jezelf tussen goed en kwaad. In the loop ziet Joseph Gordon-Levitt zijn zelfdistructie niet, pas als ie ouder is en liefde ondekt als Bruce Willis. Wil hij zichzelf behoeden voor de foute keuze in begin van zijn leven. Ik zag niet veel plotholes, maar die ik zag pak ik mee in de volgende keren dat ik deze film ga zien.
Ik hou veel van tijdreisfilms, ik droom veel en een echte dromer gelooft in een afterlife. We komen telkens terug om streeds een betere en geavanceerde versie van onszelf te worden. Eigenliefde en liefde in algemeen is dan een hele sterke drug, zelfs zo sterk dat je bereid bent voor je kind te sterven.
The matrix meets inception...beide werelden samen gebracht. Zowel naar buiten als naar binnen uiteindelijk ben je een winnaar of een loser...welk pad je kiest... Of je neemt geen keuze en leeft in beide werelden!
sinterklaas
Hele knappe en mooie science fiction filmpje dat me aangenaam verrast heeft en waar ook alles gaat als een trein. Van mij een van de verassingen van 2012!
Het plot zit voor mij al erg sterk in elkaar en weet met de film ook steeds verder uit te pakken en het tijdreis thema word hier op een bijzondere wijze neergezet. Om het heel simpel zeggen vind er een samenwerking plaats tussen twee tijden.... en hoe? Criminelen van 30 jaar later worden 30 jaar terug in de tijd getransporteerd op een plek waar de beul (De Looper dus) klaarstaat met een geweer om, als de crimineel verschijnt, hem een extra gaatje te verkopen, waarbij de brokken bloederig vlees uit de wonden spatten. Een van de Loopers is Joe, die schitterend word neergezet door Joseph Gordon Levitt, een vakman in zijn beroep die zo nu en dan naar de oogstvelden van Kansas moet om weer eens iemand uit de toekomst dood te schieten, en daarnaast een redelijk gewoon social life heeft, totdat hij er via zijn collega achter komt dat er iets stinkt in dat beroep en uiteindelijk, op de kleed waar de veroordeelde komt, nu eens zijn toekomstige versie verschijnt.
En die word dus ook weer prachtig vertolkt door Bruce Willis, en je ziet dat hij al oud begint te worden, maar het nog wel steeds kan. Het verhaal word dan ook steeds interessanter , en boeiender. Het word ook pas helemaal mooi als we dan ook de jonge Joe als Joseph Gordon Levitt zijn leven verder gaat lijden in Shanghai, daar zijn werk doet als huurmoordenaar, 30 jaar later zie je hem als Bruce Willis, die dus daar word gearresteerd en waar zijn vrouw word vermoord door de Rainmaker. Zo word ie dus weer teruggestuurd in de tijd waar Joseph Gorden hem weer zo opwacht en zo zie je ook wat er eigenlijk allemaal vooraf ging (of tenminste, wat er gaat gebeuren). Vanaf dat moment word het ook weer steeds interessanter en beklemmender, want zo wil hij dus in 2044 de Rainmaker doden, die in die tijd nog maar een kind is.
En vanaf dat ogenblik veranderd de film in een kat en muisspel tussen de 2 joe's. We maken zo ook kennis met de stoere cowgirl Sara Rolins (Emily Blunt) en haar telekinetische zoontje (moest meteen aan Stalker denken), die dus op de moordlijst staat van de oude Joe, en de jonge Joe dat dus moet voorkomen. Wat tot knap in elkaar gezette momenten lijd. Dat zoontje Cid vond ik ook erg bijzonder. Het einde is ook erg goed in elkaar gezet.
Een film die dus, zoals gezegd helemaal werkt en erg smakelijk in elkaar zit. Het opmerkelijke was ook de toekomstwereld, die er op, de skyline en sommige auto's na, niet zo veel verschilt als onze tijd. Futuristische skylines, auto's en andere dingen worden drastisch gecombineerd met een boel dingen van onze tijd en een verpauperde wereld (film schijnt zich in de tijd af te spelen waar de crisis een hoofdrol speelt dus waarschijnlijk is dit geen goedkope hap-slik-klaar decoratie) Naast de stad vond ik de rurale settings in Kansas ook prima neergezet, met de toekomstige snufjes. Opmerkelijk waren ook sommige wapens (bv die geweer uit 1800zoveel die hier stevig gemoderniseerd word, of die cowboy pistolen als dienstwapens, en dat nog voor zo ver in de toekomst, echte crisis dus!) Bij sommige plaatjes met Joseph Gordon Levitt (bv die Liquidatie-scene vanuit de auto in Shanghai) moest ik erg denken aan Inception. En ja verder... gewoon schitterend plot en slimme trucjes en naderhand ook nog plaats voor een paar vette actiescenes. Meer kan ik er niet meer over zeggen. Gewoon een topfilm die zeker bioscoopwaardig is!
Montorsi
Niet bijster origineel, een allergaartje van allerlei tijdreisfilms, vooral The Terminator is niet ver weg, en je vindt er ook wat van Akira in terug, maar het is allemaal wel vermakelijk en aardig neergezet. Visueel is het in het begin leuk gedaan, met wervelende editing en cameraposties. Na verloop van tijd wordt het allemaal wat minder uitbundig, en neemt het verhaaltje wat meer de overhand. En dan valt er ook te merken dat de sfx een beetje verouderd zijn.
De cast doet het aardig, maar het heeft allemaal niet zoveel om het lijf. De stad is goed neergezet, al had het wat minder mogen zijn qua armoede/verval/graffiti wat er soms tussendoor sijpelt etc... De twee uur zijn uiteindelijk ook wat aan de lange kant voor een filmpje als deze, maar desalniettemin is het geinig genoeg om de gehele speelduur te blijven boeien.
ps. leuk dat ze het voor elkaar kregen JGL zo op Willis te laten lijken!
Mug
Te arty-farty met te weinig actie voor het popcorn-publiek. Maar als het verhaaltje zich ontwikkelt ook te oninteressant voor de fervente mindfuck-liefhebber.
Looper is een uitermate smaakvolle scifi-thriller-actiefilm. Het ziet er allemaal gelikt uit, en het eerste uur mag er wezen. Maar ja, dan moet je nog een uur doorzetten. Terwijl het overduidelijk is hoe de vork in de steel zit, wil de regisseur er toch met man en macht alles aan doen om de oplossing van het raadsel geheim te houden voor de spelers. De spanningsboog is behoorlijk slap.
Jammer dat er geen scene na de aftiteling kwam waaruit dan toch zal blijken dat juist dat kind van de stripper - daarover gesproken...was ik de enige die een diepe oh nee zucht moest slaken - de Rainmaker was...
Ach, het positieve eerste uur met wat fraaie scenes in het tweede uur maakt het nog nipt een kleine voldoende. Had hier toch wel meer van verwacht.
DiDa
Ik heb de film nog niet gezien, maar 1 ding snap ik al niet in de meeste plotomschrijvingen. Een Looper vermoord dus mensen die 30 jaar later teruggestuurd worden. Maar waarom is het als Looper zijnde verplicht om jezelf op een gegeven moment neer te schieten?
Montorsi
Het is denk ik leuker dat je daar de film voor kijkt dan dat iemand dat gaat uitleggen.
Najade
Een film die me nog lang erna aan het denken heeft gezet en daar hou ik van! Een verassende frisse film!
mister blonde
Vond het zogenaamde slimme plot maar onzin. Er wordt in 2 seconden uitgelegd waarom men geen lijken meer kan verbergen in de toekomst 'because of gps and stuff'. Jaja. En vervolgens wordt het lijk in de verbrandingsoven gedumpt. Nee, dat is in de toekomst wel te traceren zeker dan. Maar als ik dat dan maar heb aangenomen, snap ik vervolgens niet waarom ze iemand niet gewoon een kogel door zijn kop jagen en hem dan terugsturen. Dit voorkomt een hoop gedoe, zeker als de Looper zichzelf moet doodschieten (maar ja er was natuurlijk een innerlijk conflict nodig).
Bovendien leek bovenstaand gedoe op sommige momenten (de vrouw van Wilis) opeens niet meer belangrijk. Ook snap ik niet waarom er zo'n hele organisatie nodig was. Je ziet de Looper een paar mensen omleggen, met veel tijdsverschil. Erg veel tijd kost dit niet. Er wordt niet erg efficiënt gewerkt. Hup je stuurt iemand terug en stuurt er nog direct een aantal achter aan met een paar minuten verschil. Het slaat nergens op dat dit in de tegenwoordige tijd van de film zo veel later gebeurd (of zou het alleen precies 30 jaar terug kunnen, wat me helemaal onzinnig lijkt) en iemand ruimt ze achter elkaar op. Middagje werk met twee man en je hebt zo een heel stel weggewerkt. De hele noodzaak van het terugsturen van mensen vond ik volstrekt ongeloofwaardig. En zo zijn er nog wel veel zaken die ik maar onzinnig vond.
Geloof me, ik ben helemaal niet zo'n azijnpisser als het om dit soort dingen gaat, normaal gesproken neem ik van alles voor lief. Vind bijvoorbeeld Back to the Future veel geloofwaardiger in zijn eigen realisme. Hier zijn dingen zo omdat het nodig is om het verhaal voor te stuwen, in plaats van dat het de boel juist op weg helpt (of anders gezegd de boel heeft de plot veel te veel nodig). Hier staat dus alles wel erg in dienst van het zogenaamde slimme plot. Verder vond ik het wel aardig, maar niet erg bijzonder. Actie was oke, maar niet erg speciaal. Eigenlijk wat tam. Acteren, muziek etc. etc allemaal niet erg bijzonder. De spanningsboog ervoer ik niet genoeg en ik zat eigenlijk steeds te wachten op wat meer. Het gaat niet helemaal los. Vond het verder erg gemiddeld. Jammer, want had wel zin in een leuke onzin film (maar dan wel andere onzin dan hier. 2,5 sterren.
DiDa
Ga hem vanavond zien. Ben benieuwd. Nog leuke trailers voor de film? Bijv The Last Stand?
Bélon
Looper heeft op MM en IMDB een vrij hoog gemiddelde, maar ik heb me er totaal niet mee vermaakt. Het wist me niet echt te pakken en het was vrij rommelig. Ook de acteurs konden me niet echt overtuigen. Gordon-Levitt wist me ook niet te overtuigen en Willis heeft ook wel betere rollen gespeeld. De film begon nog aardig, maar zakte snel weg. Buiten de visuele effecten had Looper me niks meer te bieden. Zonde.
Ook ik heb me totaal niet vermaakt met deze ondermaatse film. Niets memorabels aan qua verhaal, soundtrack en cinematografie. Acteerwerk was soms erg matig (jonge Seth, dat irritante ventje en Emily Blunt als US "farm girl" hahaha oh wow, Gordon-Levitt was flets). Humor heb ik niet kunnen ontdekken. Film kakt echt enorm in iets voor de helft. Gelukkig krijgt de kijker de laatste 20 minuten nog wat actie en special effects voorgeschoteld zodat hij/zij in wakkere toestand de bioscoop kan verlaten/zich van het bankstel kan hijsen. Maar over het geheel geldt: snel vergeten deze zouteloze film.
RipCurl
Aardig concept, maar de film duurde mij te lang. Was bang dat ik in slaap zou vallen. Erg langdradig en vooral die neuken-omdat-het-moet scene vond ik wel erg jammer. Geen topper in ieder geval.

Tijdreis-film 'Looper' met Bruce Willis vanavond te bekijken op televisie

Tijdreis-film 'Looper' met Bruce Willis vanavond (3 juli) te zien op televisie

'Knives Out'-regisseur Rian Johnson niet blij met cancelbeleid Netflix

Goede beoordeelde films die net als 'Tenet' aan de haal gaan met de tijd

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Fantasy / Avontuur, 2001