• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Shinji Imaoka

Met onder meer: Sawa Masaki, Yoshirô Umezawa en Mutsuo Yoshioka

Gesproken taal: Duits en Japans

Plot Onna no Kappa

De dertiger Asuka heeft een makkelijk leventje: een baantje in een visfabriek en een verloofde die tevens haar baas is. Wanneer ze op een dag langs het meertje nabij de fabriek loopt, ziet er een 'kappa', een legendarisch Japans wezen met een menselijke vorm, maar met een snavel en een schild als dat van een schildpad. Al snel realiseert ze zich dat het een oude vriend van school is die verdronk toen hij 17 jaar oud was...

Weird.

Imaoka staat er wel om bekend om de vrijheid die het pinku genre biedt maximaal te benutten, maar dat hij nu ook Christopher Doyle heeft weten strikken om mee te doen maakt deze film toch echt wel apart. Je komt af en toe ook wat tegen als je Doyle probeert te volgen.

Film ziet er voor een film van dit kaliber dan ook mooi uit. Niet de Doyle die we kennen uit grotere producties, maar er is duidelijk aandacht besteed aan het visuele. Verder zijn de dansjes ubergrappig en is het hele kappa gedoe bevreemdend.

Echt groots kan je het moeilijk noemen, maar vermakelijk is het absoluut wel. Ooit nog wel eens wat van Imaoka proberen, misschien z'n kikkerfilm ...

avatar van Fransman

Fransman

Soort Beauty and the Beast, maar dan op z'n Japans, zullen we maar zeggen. Een Kappa is een soort waterbeest met een snavel en menselijke trekjes, in dit geval de reïncarnatie van een vroeg gestorven klasgenootje van Asuka. Waarom die Kappa nu op haar pad komt, wordt pas later in de film duidelijk. We hebben als kijker dan al het nodige gezien van dit sprookje, want dat is het eigenlijk, en zien een zekere genegenheid opbloeien tussen Asuka en de Kappa, dit tot groot ongenoegen van haar toekomstige man, want ze staat op trouwen.

Allerlei verwikkelingen worden afgewisseld door maffe liedjes en dansjes, de choreografie speelt ook op meer vlakken een rol. Afgeschilderd als een pinku, is het dat eigenlijk niet. Film toont wel wat seks, maar niet overdadig, er is geen geweld en de film duurt ook veel langer dan een pinku, namelijk 87 minuten. Dat is dan gelijk het zwakke punt van deze film, die halverwege behoorlijk inzakt. Dan vraag je je af waar het eigenlijk naar toe moet met het verhaal. Pas tegen het einde wordt je een aantal keren op het verkeerde been gezet en keert de spanning terug. Dan krijg je ook wel te doen met Asuka en haar Kappa.

Geen topfilm, maar wel een ruime voldoende voor dit (met Duitse hulp) prachtig gemaakte sprookje over liefde, vriendschap en de wil om te leven. En ik heb nog nooit zo'n leuke en kleurige Dood gezien. Hij rookt, zuipt en heeft een bril. Maar je kunt het wel op een akkoordje met hem gooien.

O ja, er is een veel mooiere poster voor deze film gemaakt, dan hier op MM te zien is. Zoek maar op internet.

avatar van niethie

niethie

Jongens, jongens, jongens...

Al sinds ik me kan herinneren ben ik helemaal verknocht aan Japan. Het eten, de cultuur, hun tradities, natuur, impliciete manier van films maken, de uitbundige kunst, poëtische literatuur en maffe muziek, tot aan de serene schoonheid van de Japanse vrouw. Alleen de humor blijft altijd een beetje een stoorpunt. Van spelshows met fart contesten tot pornosterren in Pikachu pakken die, ieder een doorzichtige pijp in hun mond hebbend een levende kakkerlak in elkaars keel proberen te schieten, ze vinden het daar blijkbaar allemaal hilarisch, een enkele keer rol ik over de grond met ze mee, de andere keer vind ik het charmant maar over het algemeen is het meestal te kinderachtig voor woorden en met Underwater Love heeft dit een aardig dieptepunt bereikt. Nu had ik van Imaoka de short Frog Song al gezien die al ongeveer even slecht was maar de vrolijke poster en Doyle's naam trokken me over de schreef, bovendien moest ik van mezelf de routine van de veilige films weer eens doorbreken door iets geks te kiezen, maar dat heb ik geweten. Ik vond de liedjes nog het allerergst, nu heb ik al een lichte hekel aan musicals maar in Wayward Cloud vormgeving, wat ik naar aanleiding van de poster en wat stills een beetje verwachte, leek me het goed te behappen maar het kon niet meer uit de toon vallen met al die gehandicapte dansjes, teksten en die idioot die de hele tijd rond liep te fladderen. Daarbij waren seks-scenes nog nooit zo disfunctioneel, iets wat je mij normaal ook niet snel zult horen zeggen. En zijn er meerdere Christopher Doyle's in de wereld die werkzaam zijn in de filmbranche want het bleke, overbelichte direct to video camerawerk doet geen moment vermoeden dat ´s werelds beste cinematografen hier aan het werk is geweest. Schijnt nogal een handelsmerk te zijn van pink, dat amateurisme en die fascinatie voor opgepompte tieten op fragiele lijfjes die maar zovaak mogelijk, in alle denkbare situaties uit hun strakke shirtjes bevrijd dienen te worden, maar ik word er niet warm of koud van. Geef mij maar het wat rauwere experimentele werk afkomstig uit de late jaren zestig. Dan maar een wat ernstigere ondertoon, in godsnaam.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Alleen de gekkigheid van Minoru Kawasaki of delen van Jipangu (1990) komen in de buurt van deze amalgaam van idioterie. Vond de kappa-stukjes (zeker tegen het einde in het bos) vaak leuk werken, maar dan zakte het weer weg in gezapigheid of gezochte drukdoenerij. Toch leuk, want na 9000 films heb je nog altijd verfrissende nonsens, zoals deze kappa-film.

avatar van tbouwh

tbouwh

MUBI weet ze wel uit te kiezen...

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Charmant onzin soft sexfilmpje over een dame die verliefd wordt op een Kappa (soort kikvorsman). Paar leuke liedjes en dansjes geven het een eigen vibe. Zowaar geschoten door niemand minder dan Christopher Doyle. Maar meer dan een week zal hij er niet aan kwijt geweest zijn.

Geinig 3*