Shoah (1985)
Geregisseerd door: Claude Lanzmann
Met onder meer: Claude Lanzmann, Simon Srebnik en Michael Podchlebnik
Gesproken taal: Duits, Engels, Pools, Frans en Hebreeuws
Plot Shoah
Claude Lanzmann gaat op zoek naar de geschiedenis en herinneringen van verscheidene overlevenden van de Holocaust. Ook enkele ex-Nazi's worden belicht. Lanzmann probeert vooral de omstandigheden destijds te verduidelijken waardoor men een beeld krijgt hoe het 'onmogelijke' makkelijker mogelijk werd dan men zou denken.
Zichzelf - Interviewer
Diesel
566 minuten
Deze wil ik zien, heb er het een en ander over gelezen.
Kan iemand er iets over vertellen? (wat vond je ervan?)
FisherKing
Kom erop terug. 't zijn veel interviews vooral met overlevenden die een beeld schetsen hoe het in elkaar zat. 't is een docu maar voor mij zo indrukwekkend dat ik er niet eens van kon slapen...
Diesel
FisherKing
Docu is nu op DVD uit, weliswaar op regio 1. (oa Amazon heeft hem)
De maker van deze docu uitte veel kritiek op Mel Gibson's The Passion of the Christ...
FisherKing
Daar kan ik me iets bij voorstellen. Heb je een link ?
FisherKing
De Uitermate subtiele manier waarop Lanzmann met gevoelige geschiedenissen omgaat zegt toch genoeg ?
O ja, wat betreft het aspect van subtiliteit kan ik me het ook voorstellen.
Ik dacht dat je misschien doelde op het onderwerp.
FisherKing
Onderwerp lijkt me niet hetzelfde. Hoe kun je de dood van 1 persoon nu vergelijken met de holocaust die Nazi-Duitsland veroorzaakt heeft.
Ik las het laatst in één of ander blad waar een recensie van deze film in stond. De naam daar van is me even ontschoten...
filmfan82
vonden jullie de film echt zo goed? Ik vond er geen donder aan. Ik zal me voornamelijk te ergeren aan het feit dat de beste man de hele situatie zo ongenuanceerd zag. De duitsers waren de daders, de joden de omstanders en de joden de slachtoffers. Dit zijn zaken die ik niet juist vind. Zo ongenuanceerd kun je WW 2 toch ook weer niet zien? Lanzmann heeft trouwens ook Schindlers List de grond in geboord. Het is leuk om de twee films met elkaar te vergelijken. (Kan op heel veel vlakken)
filmfan82
je kunt naar mijn mening nooit zeggen dat een heel volk de dader was. Dat is ongenuanceerd. En is het niet zo dat het Duitse volk zelf ook geleden heeft onder de regering van die psychopaat? Hitler is via vervalsing van stemmen aan de macht gekomen. Het drama wat er in '40-'45 gebeurd is, kan men niet in woorden vatten. Daarin heeft Lanzmann gelijk. Maar wat ik persoonlijk erg vind is dat men er niets van leert. Kijk naar alle oorlogen die er na WW2 nog geweest zijn. En als je de film niet ongenuanceerd vindt kos, dan moet je hem echt nog eens zien.
filmfan82
dan heb je vrij weinig van de film begrepen denk ik. Heb je literatuur over en van Lanzmann gelezen? Denk het niet, anders zou je begrijpen wat ik bedoel. Ben je trouwens bezig met een persoonlijke aanval, ofzo? Ik dacht dat je op deze site gewoon je mening kon geven, of deelnemen aan een discussie? Je bent het wel erg op de man (in dit geval op de vrouw) aan het spelen. Mijn mening over hoe er nog oorlogen gevoerd konden worden na '45 kwam mede door de film. Dus had er wel wat mee te maken.
Ten eerste reageer ik gewoon op je, ik snap niet hoe je dat als een persoonlijke aanval ziet.
Ten tweede snap ik je redeneringen gewoon niet. Shoah is misschien wel de meest subtiele film ooit over de holocaust. Het enige wat je ziet zijn interviews met mensen die in een bepaalde mate aanwezig waren tijdens dit hele gebeuren. Zowel Joden als Duitsers als Tsjechen etc. Juist omdat het allemaal doodnormale mensen zijn die heel normaal vertellen wat er gebeurd is, soms alleen maar bepaalde details, maakt het zo'n indruk, zonder dat er echt wordt veroordeeld.
filmfan82
zoals ik al zei lees eerst maar eens info over Lanzmann, dan begrijp je mijn redenering wel. En verder je doe je wel alle moeite om mijn argumenten te ontkrachten. En als je ze niet snapt, tja, er zijn genoeg mensen die dat wel doen.
Oke, als jouw argumenten zijn dat de mensheid na 40-45 niks geleerd heeft en dat dit aan mensen als Lanzmann ligt, begrijp ik je argumenten inderdaad niet.
filmfan82
jij blijft ook maar doorgaan. Mijn argumenten zijn dat Lanzmann er trots op is dat hij zo'n ongenuanceerde kijk heeft op WW2 bekijk maar elk willekeurig interview met hem, en elke column die hij schrijft over dit onderwerp. Verder vind ik het slecht dat hij een film als Schindler's list afkraakt met de motivatie dat het onverantwoord is dat WW2 door de ogen van een Duitser wordt gefilmd. Vind ik gewoon kortzichtig. Je zit trouwens mijn argumenten compleet uit hun verband te trekken, beetje raar. Ik zeg toch niet dat de mensheid niets geleerd heeft door mensen zoals Lanzmann? Maar lees nu maar gewoon wat info over Lanzmann.
Heb ik wel gedaan hoor. En ik zeg niet dat ik het zo eens ben met zijn latere uitspraken, maar in deze film vind ik weinig terug van die ongenuanceerde gedachten.
Maar misschien dat iemand anders die deze film gezien heeft even z'n/haar licht er over wil laten schijnen?
filmfan82
Die ongenuanceerde gedachten komen duidelijk naar voren in zijn interview met de SS-er Suchomel. Al moet ik hier enige nuancering aanbrengen: ik kan me voorstellen dat het voor een jood moeilijk is om objectief te blijven als je een SS-er interviewt.
FisherKing
Ik ben het eens met Kos.
En één van die interviews (er zijn er een hele hoop) die wat tendentieus kan zijn, maakt nog geen ongenuanceerde film.
Bovendien zijn het niet allemaal ex-nazi's die geinterviewd worden. Ook gewoon Duitsers die daar toevallig in de buurt zaten of die aan het werk waren langs een spoorlijn of whatever. Die worden echt niet beschuldigd hoor. Het gaat puur om de registratie van herinneringen.
filmfan82
mee eens, maar er zijn nog momenten aan te wijzen. Een vraag die ik graag zou willen stellen is: als je Schindler's List vergelijkt met Shoa, welke film spreekt meer aan? Er zijn uiteraard veel verschillen, Schindler's List is een film en Shoa een documentaire (alhoewel dat ook niet klopt aangezien in een docu authentiek beeldmateriaal wordt gebruikt, en dit in Shoa niet het geval is). Maar het is mogelijk om ze te vergelijken. Ik ben benieuwd naar jullie meningen!
Inderdaad niet te vergelijken, maar ik vind ze beide erg goed. Shoah is toch wel wat indrukwekkender vanwege de vele echte verhalen en emoties, in plaats van het aangedikte Schindlers List.
filmfan82
ik denk dat ik mijn mening over Shoa nu wel genoeg gegeven heb.. Ik heb de film verplicht moeten kijken (ivm een universitair blok) en er zijn flink wat verhitte discussies over geweest. Ik kan met zekerheid zeggen, vrijwillig kijk ik Shoa nooit meer.
Hmm, is grappig dat je Shoa noemt.. De meesten vonden Schindler's List indrukwekkender...
Ik heb hem ook onvrijwillig gekeken hoor
Maar ik heb er zeker geen spijt van gehad.
filmfan82
WOW, we hebben een ding gemeen!!! Allebei onvrijwillig moeten kijken.

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix

'Hacksaw Ridge' van Mel Gibson wordt vanavond uitgezonden op televisie