• 9.373.940 stemmen

Geregisseerd door: Delmer Daves

Met onder meer: Glenn Ford, Van Heflin en Felicia Farr

Releasedatum: 1 november 1957

Plot 3:10 to Yuma

"The lonesome whistle of a train... bringing the gallows closer to a desperado... the showdown nearer to his captor!"

De rancher Dan Evans is er getuige van dat Ben Wade en zijn bende een postkoets overvallen en één van de bewakers doden. Vervolgens vertrekken de outlaws naar het dichtstbijzijnde stadje Bisbee, waar Ben Wade in de saloon zijn oude vlam Emmy achter de bar aantreft. Wanneer Wade's bendeleden met de buit richting Mexico vertrekken, blijft Wade met Emmy achter. Het samenzijn met Emmy wordt Wade echter noodlottig, hij wordt namelijk in de saloon gearresteerd. Butterfield biedt Dan Evans vervolgens $200 wanneer hij Wade naar Contention City brengt, van waar hij Wade met de trein van tien over drie naar de gevangenis in Yuma moet brengen. Een psychologisch kat en muis spel tussen Evans, Wade en zijn bende begint, wanneer Evans en Wade in een hotelkamer op de trein naar Yuma wachten. Wade biedt Evans zelfs $10.000 als hij hem laat gaan.

Dan Evans

Mrs. Alice Evans

Alex Potter, town drunk

Charlie Prince

Mr. Butterfield, Stage Line Owner

Bob Moons (Stagedriver's Brother)

**DVDreview "3:10 TO YUMA S.E.": http://tinyurl.com/yozgvs

Dogie Hogan

Gisteren deze prima Western op een groot scherm gezien; inderdaad, die vliegtuig-condensstrepen aan 't begin van de film, rechts boven de dilligence, zijn erg goed te zien.

Dat moet toendertijd zeker in de bios zijn opgevallen. Dat de editors dat op de snijtafel niet gezien hebben; lijkt me toch een scene om over te doen.

Verder een geweldige 16:9 Western, IMDB 9/10.

avatar van Demoniac

Demoniac

Erg goede western. Niet zo'n standaard met een goede en een slechte die eindigt met een shoot-out, maar meer een film die gaat om eigenbelang en pricipes. Het begin is redelijk sterk, maar de spanning wordt pas echt opgebouwd, wanneer ze in de hotelkamer zitten en uiteindelijk naar de trein gaan.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Ja, boven mijn verwachtingen, deze film. Het feit dat de film in het zwart-wit is is toch wel een reden waarom ik geen 4.5* geef maar 4*. Ook de titelsong vond ik erg goed. De remake vond ik ook goed, maar toch is deze nog iets beter, met betere personages.

avatar van Querelle

Querelle

Prachtige ensceneringen en goed samenspel tussen Ford en Heflin (doorgaans acteurs niet zo veel indruk maken).

De beste westerns komen stiekem toch uit de jaren 50. Misschien omdat het broeierige drama's zijn waarin het gespannen wachten en de dilemma's van de hoofdpersonen de boventoon voeren. Aspecten die goeie westerns als High Noon, Gunfight at the O.K. Corrall en Last train from Gunhill ook bezitten.

De tijd vloog voorbij. 4,5*

avatar van garlic senior

garlic senior

Goede western, met sterke rollen van Glenn Ford en Van Heflin. De film is in het begin ietwat saai en pas later komt de suspens van de film naar voren. Het eerste half uur is dus een beetje aan de saaie kant, maar dit word ruimschoots goedgemaakt door het overige deel van de film.

• 19677 berichten

Top western met top acteurs.

Glenn Ford is altijd een van mijn favoriete western sterren geweest.

Hij was zelf ook een western fan en uitstekend ruiter.

Ook in werkelijkheid was hij een van de snelste schutters(de beste en snelste van alle Hollywood acteurs volgens insiders)

Van Heflin doet niet voor hem onder in deze film

Ook de kleinere rollen zijn sterk bezet.

Schitterend camerawerk.

Het hoodfthema van de muziek komt telkens terug in allerlei varianten, schitterend!

Ik begrijp overigens niet hoezo er op deze site opmerkingen staan als: "een minder bekende western"en meer van dien aard...

3.10 to Yuma is altijd een topper geweest onder western fans.

Zal wel met de generatiekloof te maken hebben.

De re-make haalt het in de verste verte niet bij het origineel.

Voor mij had de zwart-wit versie méér kleur.

De soberdere aanpak van de oude versie leverde meer resultaat op dan de overdone nieuwe uitvoering.

Maar wat wil je ook...de acteurs uit de jaren 40 en 50 speelden zó vaak in westerns dat ze vergroeid waren met de personages uit het wilde westen.

De acteurs van tegenwoordig spelen af-en toe cowboytje.

Alleen een klein handjevol ' veteranen' zijn m.i. de naam van western acteur hede ten dage nog waardig.

Om er een aantal te noemen: Tom Selleck, Sam Elliott, Robert Duvall en Eastwood, hoewel die al lang niets meer toegevoegd heeft aan zijn western repertoire.

Dat er tegenwoordig nog maar weinig westerns gemaakt worden vind ik persoonlijk niet zo'n ramp.

Er zijn er duizenden gemaakt in het verleden, en in de meeste gevallen betere dan de huidige.

Daarvan heb ik er inmiddels ook al talloze gezien(en her-beken)

Maar er blijven er nog meer dan voldoende over om de rest van mijn levensdagen van te genieten.

Dogie Hogan

Voor de liefhebbers van deze top-Western (-met geloofwaardig einde...), hier een link naar hoge pixel filmposter (1.960 x 3.000): http://tinyurl.com/5ceesr

Hier nog meer '3:10 to Yuma'-posters.

Dogie Hogan

De trailer staat weer (voor zo lang het duurt) op Youtube.

avatar van wibro

wibro

Deze western moet het duidelijk niet van actie hebben en daar ligt ook het sterke punt. Het is een uitstekende karakterstudie tussen Glenn Ford en Van Haflin. Maar dat alleen maakt de film nog niet goed. Het sterke punt van deze film ligt aan het einde. Waarom maakt Ben Wade ineens een ommezwaai door met Dan Evans samen te werken en in de trein te springen? Is het door de vrouw, Emmy, waar Ben Wade verliefd op is of is het door gewetensnood vanwege het feit dat een van de companen van Ben Wade de trouwe helper van Dan Evans in de rug schoot en vervolgens in het hotel ophangt? Dat wordt namelijk niet expleciet gezegd in deze zeer geslaagde western.

avatar van Wouter

Ford is leuk, maar de remake is beter.

avatar van Spetie

Schitterende western en een heerlijke film!

Nadat ik bijna een jaar geleden de remake van 3:10 to Yuma zag was ik reuze benieuwd naar het origineel. De remake was al erg goed, mede ook omdat het verhaal staat als een huis. Het origineel slaagt er echter in de remake te overtreffen.

Het goede aan deze western is niet alleen dat deze western enorm realistisch oogt, maar ook het feit dat er niet echt sprake is van een held. Er wordt op een duidelijke manier getoond, dat het leven in het wilde westen niet altijd een pretje is. De veeboer Dan Evans, die enorm hard moet werken voor zijn geld en in zijn ogen niet altijd de volledige waardering krijgt van zijn vrouw en twee zoons wordt zeer goed neergezet door Van Heflin. Je ziet de man naarmate de film vordert echt groeien in zijn rol. Dan is er de Charismatische schurk Ben Wade, die subliem wordt gespeeld door Glenn Ford. Het knappe is dat het in feite een schurk is, maar dat hij niet alleen sympathie in de film, maar ook van mij weet op te wekken.

De psychologische strijd die op een gegeven moment tussen de beide mannen losbarst is zeer goed uitgewerkt en een heerlijk kijkgenot om te zien. Beiden proberen op hun eigen manier ook indruk op de vrouw te maken.

Naast het zinderende psychologische spel, het prima acteerwerk, bevat de film goed camerawerk met mooie plaatjes van het uitgestrekte landschap en prima ondersteunende muziek, wat er tevens voor zorgt dat de film bijzonder sfeervol is. Daarnaast wordt de film naarmate het einde vordert steeds spannender. Het einde zelf vond ik trouwens ook nog een pluspunt. Dat is in de remake toch net wat minder, terwijl het hier juist heel sterk is.

Ik zit nu nog na te genieten van deze film, terwijl het toch al weer twee dagen geleden is dat ik deze gezien heb.

Dikke 4,5*

Spetie schreef:

Schitterende western en een heerlijke film!

Dikke 4,5*

Beter had ik het niet kunnen verwoorden!

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Goede western 3,0

avatar van Barfly

Barfly

Ik heb nogal tegen deze film opgezien omdat ik de remake al eerder zag en die uitermate goed vond. Dan kan deze alleen maar tegenvallen, dacht ik zo.

Ik ben een liefhebber van oude westerns en ook deze is goed.

De eerste drie kwartier vind ik aardig, pas daarna maken Ford en Van Heflin er een meer dan modale western van. Ford bespeelt Van Heflin op een prachtige manier.

De kritiek op de remake over het einde zou je hier net zo goed kunnen leveren. Al vind ik beide eindes prima.

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995

toch vind ik de remake beter, maar dat is mijn mening

MovieFreak1995 schreef:

toch vind ik de remake beter, maar dat is mijn mening

Totaal mee oneens!

Scenes als DEZE (Ben Wade vs Emmy Nelson), mis ik in de remake. Geweldige combinatie van chemie, sfeer, muziek en acteerwerk!

avatar van Apster

Apster

En spanning. Vooral de scene in de hotelkamer, waarin Wade Evans psychologisch probeert te breken is erg goed.

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Wat ben ik achteraf blij dat ik heb besloten toch maar eerst voor deze film te gaan ipv voor de remake. Hoewel vrienden van me zeggen dat de remake beter is, heb ik werkelijk zitten genieten.

Prachtig muziek, en een heerlijk sfeertje heel de film lang. De opbouw is vrij rustig, shots van uitgestrekte vlakten waarover je dan cowboys op paarden tekeer ziet gaan, geweldig is dat.

Naar mate de film vorderde ging ik vervolgens meer en meer op het puntje van mijn stoel zitten. Hij is niet heel lang, en daardoor zwakte mijn aandacht ook niet af. De hotelscenes zijn werkelijk geweldig, rillingen van die spanning. Ben Wade die een fraai psychologisch spelletje probeert te spelen, met uiteindelijk een bijzonder gepaste ontknoping.

Hoort zegt het voort!

Er is nog hoop voor de klassieke western, wanneer iemand van 19 jaar jong zo'n positieve mening over deze prachtfilm heeft.

Als (oude)westernfan in hart en nieren zeg ik dan ook hartelijk dank voor je bericht Stephanovic

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

hey het orgineel! zo maar even kijken.

• 19677 berichten

Wie niet kijkt (BBC 2-14.15 uur vandaag) is het zelf schuld wanneer hij deze top-western mist

Mee eens!

avatar van Fikret8

Fikret8

Ik heb hem dus wel gekeken maar vind de remake beter.

@Fikret8:

You are lucky to have said that with a smile(y) on your face stranger, otherwise...

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Joepie, eindelijk het origineel gezien met dank aan vanaf nu mijn aller-allerbeste vriend Dogie_Hogan, bedankt voor die tip ouwe koeiejongen van me.

De namaak 3:10 vind ik toch echt een stuk minder, wat heb ik hiervan zitten genieten zeg.

Wel moet ik zeggen dat ze dit origineel vrij trouw zijn gebleven en wat mij echt verbaasde was de gelijkenis tussen de rechterhand van Wade in beide films. (ik bedoel die blonde hufter met dat wit leren jasje)

Ik weet wel dat ik deze film ik mijn collectie móet hebben.

Pracht film!!!

avatar van Spetie

Brix schreef:

Inderdaad. Gelukkig heb ik hem in bezit op dvd.

@Spetie:

Ik ook (natuurlijk)

Maar desondanks kijk ik tóch nog telkens wanneer hij op TV te zien is.

Misschien hoor dit in het topic ' waaraan ben jij verslaafd' thuis

En het gekke is daarbij dan ook nog dat ik tegen 't eind telkens weer op het puntje van mijn stoel zit, met de bibbers in m'n lijf.

Terwijl ik wéét hoe het afloopt (bén ik gek of ben ik gek?)

En dan die spanning die op 't gezicht van Heflin te lezen valt in die hotelkamer, zó knap gespeeld.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Brix schreef:

Terwijl ik wéét hoe het afloopt (bén ik gek of ben ik gek?).

Nee je bent niet gek jij houd gewoon echt van goeie films.

@mayhemblik:

Dogie_Hogan, Spetie, Mayhemblik en Brix, eensgezind over deze pracht western...

Zoiets als de 3 musketiers (die waren ook met z'n vieren toch?)