3:10 to Yuma (1957)
Geregisseerd door: Delmer Daves
Met onder meer: Glenn Ford, Van Heflin en Felicia Farr
Releasedatum: 1 november 1957
Plot 3:10 to Yuma
"The lonesome whistle of a train... bringing the gallows closer to a desperado... the showdown nearer to his captor!"
De rancher Dan Evans is er getuige van dat Ben Wade en zijn bende een postkoets overvallen en één van de bewakers doden. Vervolgens vertrekken de outlaws naar het dichtstbijzijnde stadje Bisbee, waar Ben Wade in de saloon zijn oude vlam Emmy achter de bar aantreft. Wanneer Wade's bendeleden met de buit richting Mexico vertrekken, blijft Wade met Emmy achter. Het samenzijn met Emmy wordt Wade echter noodlottig, hij wordt namelijk in de saloon gearresteerd. Butterfield biedt Dan Evans vervolgens $200 wanneer hij Wade naar Contention City brengt, van waar hij Wade met de trein van tien over drie naar de gevangenis in Yuma moet brengen. Een psychologisch kat en muis spel tussen Evans, Wade en zijn bende begint, wanneer Evans en Wade in een hotelkamer op de trein naar Yuma wachten. Wade biedt Evans zelfs $10.000 als hij hem laat gaan.
Ben Wade
Dan Evans
Emmy
Mrs. Alice Evans
Alex Potter, town drunk
Charlie Prince
Mr. Butterfield, Stage Line Owner
Bob Moons (Stagedriver's Brother)
Bartender
Ernie Collins
Gorro
Zoals veel westerns is het basisgegeven erg eenvoudig. De uitwerking is echter haast foutloos, waardoor een sterke film ontstaat. Dankzij de sterke cast en knappe regie wordt de spanning opgedreven tot een hoogtepunt. De sfeer in de hotelkamer is om te snijden, zeker wanneer Glen Ford met Van Heflin een psychologisch steekspel aangaat. Zo werkt de film toe naar een erg spannende en uitermate bevredigende climax. ****
Kaffeefiltjer
Russell Crowe en Christian Bale in western-remake
Russell Crowe (''Gladiator'') en Christian Bale (''American Psycho'') gaan de westernklassieker ''3:10 to Yuma'' van Delmer Daves nieuw leven inblazen.
Bale speelt de bewaker van een notoire gangster die met de trein naar de rechtbank in Zuma moet worden gebracht. Ook Tom Cruise en Eric Bana waren in de running voor een hoofdrol.
De regie is in handen van James Mangold, bekend van Johnny Cash-biografie ''Walk the Line''. In het origineel uit 1957 werd de gangster vertolkt door Glenn Ford.
''3:10 to Yuma'' wordt dit najaar gefilmd.
Dogie Hogan
Ik ben toch nieuwsgieriger naar het origineel.
Martin Van K
Indrukwekkende western van Daves. Het eerste halfuur kan nog niet echt overtuigen, maar vanaf het moment dat Glenn Ford en Van Heflin in het hotel samenkomen druipt de spanning van het scherm: echt om op het puntje van je stoel te gaan zitten. 4,5*, maar een 5 is niet veraf!
MXO
Hij komt 1 januari 2007 om 13.35-16.05 op de BBC 2. Jammer dat hij juist op de 2de valt als ik mijn kater aan het verwerken ben!
Dogie Hogan

Top-western, in alle opzichten. 4.5* (IMDB 9/10*)
Madecineman (moderator films)
Meer dan geweldige western en een uitermate waardige afsluiter van 2006. Altijd fijn zoiets.
Wie morgen geen kater heeft zeker kijken! Ik vond hem bijzonder indrukwekkend (5* potentie!), ik type nog wel iets als ik weer een beetje nuchter ben in het nieuwe jaar
Madecineman (moderator films)
Er komt een dag dan ben je me dankbaar, Matthijs
neo
Krachtige, psychologische western. Een nog betere is The Fastest Gun Alive (ook met Ford) en The Naked Spur. Karakters staan voorop, de menselijkheid. Mooie karakters, stijlvol gefilmd en met befaamde muziek van componist George Dunning. Eigenlijk muziek die vele weleens hebben gehoord, maar niet wisten waar het precies van was. Dat had ik nu ook. Een grandioos thema wat terugkeert, en met gemak tegelijkertijd het psychologische aspect en spanning aanscherpt, alsmede de karakters begrijperwijs menselijker te maken. Mooiste is het langdoorlopend stuk score met gitaarspel in de aanloop naar de arrestatie van Wade. 4 sterren
basketballerke
Deze film geeft toch weer aan dat dit mijn favoriete genre is. Al vond ik het wel wat jammer dat hij in zwart-wit was. Westerns vind ik mooier en meer sfeer hebben als ze in kleur zijn. Maar toch zagen de sets en dorpjes er nog steeds erg mooi uit.
Ik begin nu ook meer en meer te merken dat westerns meestal eigenlijk maar een simpel verhaal hebben. Maar de uitwerking ervan is bijna altijd o zo sterk. Zo ook bij deze. De personages van Ford en Helvin worden erg goed uitgewerkt. Enorm goeie scènes tussen hun twee in de hotelkamer. Een mooi psygologisch spelletje begint wat dan duurt tot een heel mooi eind. Beiden acteren ook erg goed.
Nadeel blijf ik in veel oudere films de score vinden. Vaak veel te overdreven. In deze viel dat nog wel mee. Het hoofdthema was mooi.
Madecineman (moderator films)
Geen kater vandaag, valt weer mee
3:10 to Yuma is een van de krachtigste echte klassieke westerns die ik tot nu toe gezien heb. Prachtig sober en ingetogen, geen overdreven heldenmoed of talloze spectaculaire shoot-outs. Ook geen romatiek wat de boventoon voert, nee het leven in het vrije en wilde westen is vooral hard en eenzaam.
Het gaat hier ook veel meer om de psychologische strijd tussen 2 mannen. Een hardwerkende veeboer Dan Evans die tegen wil en dank met de situatie zit opgescheept en de charismatische en sluwe bandiet Ben Wade die hij een enkeltje richting gevang moet zien te bezorgen. Inderdaad is het basisgegeven van de meeste westerns vrij simpel, een goede film uit het genre staat of valt dan ook met de uitvoering 3:10 to Yuma staat als een huis.
De beidde heren spelen hun rol zeer sterk en overtuigend. Net zoals in Shane hebben we niet te maken met een klasssieke bad- en goodguy, de zaken liggen veel genuanceerder en dat komt het psychologische spel zeer ten goede.
Buiten de heren spelen de vrouwen in de film een cruciale rol en dat is vrij bijzonder voor een jaren '50 western heb ik het idee. Want zonder de aanwezigheid van de bardame was Ben nooit gepakt. Ben Wade die zijn verantwoordelijkheid tegen over zijn mannen, de schuld van het harde bandietenleven dat hij leidt alleen maar kan vergeten in de armen van een vrouw. Zijn gemoeds- en geestelijk rust is een risico waard en daar leeft hij mee. Aan de andere kant van het spectrum staat de vrouw van Dan, ze leeft aan de zijde van deze koppige, zelfstandige veeboer. Een leven verre van glitter en glamour. Toch is deze vrouw en zijn 2 jongens de reden dat Dan zich in deze hachelijke onderneming stort. Zijn gezin staat voorop en er zal geld op de plank moeten komen.
Gaandeweg de film gaan voor Dan ook andere motieven meespelen, net zoals Ben vindt dat hij het recht heeft zijn leven te lijden zoals hij dat wil, zo wil de trotse veeboer dat zijn gezin ook in vrede en in rust kan leven. Zijn motieven verschuiven van bittere financiële noodzaak naar principe. En Ben weet dit, zijn laatste beetje twijfel hierover verdwijnt als sneeuw voor de zon als de vrouw van Dan zich plots in de strijd mengt. Misschien lijkt Ben zich te realiseren dat hier voor zijn ogen iets afspeelt wat belangrijker, groter is dan hemzelf. De liefde tussen man en vrouw die iets heel anders is dan Ben zijn vluchtige relaties met de zangeressen, bardames en sjieke hoertjes. Hij verwent ze ja, maar uiteindelijk is het uit egoisme en niet uit liefde. Ik denk dat dit ook de rede is waarom Ben samen met Dan op de trein springt. Hij bewondert de man, sterker nog hij wil net zoals hem zijn...
Jongens wat vond ik dit een mooie western zeg, film overstijgt met gemak de grenzen van het genre. Daarbij komt nog het ongelooflijk strak camerawerk, mooie actie-opname, sfeervolle landschapsbeelden en geweldige close-ups. Het tempo is uitstekend, het plot solide en het geheel is onder strakke leiding geregiseerd. De muziek is door Neo al aangehaald, ik kan het alleen maar beamen.
3:10 to Yuma is een geweldige sterke en mooie film en kan zich wat mij betreft meten met andere western grootheden. Ik moet het nog even wat laten bezinken maar ik zou deze film best wel eens de volle 5* kunnen geven, voor nu een hele, hele goede 4.5*
[edit] Zie dat deze film op een hele mooie plaats in de TIP150 gaat binnenkomen
Co Jackso
- 21924 berichten
Wat mij beterft een echte topper in het Westerngenre, is misschien wel de beste western naast de Leone westerns. De eerste 5 minuten was het wat zoeken, omdat ik niet echt hoge verwachtingen had, maar nadat de interesse werd gewekt bleef ik op het puntje van me stoel zitten. Qua spanning en stijl had deze film meer dan alle John Fords films bij elkaar die ik heb gezien. Ik kan me niet voorstellen dat de aangekondigde remake in de buurt kan komen van de kwaliteit van het origineel.
Chr.s
Eens met alle positieve reacties.
Sublieme western met fantastische personages, prachtige beelden en een mooie soundtrack.
Ook hier 4,5*
Poisonthewell
Uitstekende western. Erg vreemd dat deze film niet bekender is, want een vergelijking met High Noon is zeker op zijn plaats. 4*
boerenpummel
Had nog nooit van de film gehoord tot voor kort, maar dat kwam niet door de kwaliteit van de film. Die is hoog namelijk. Glenn Ford kende ik van zijn rollen in enkele film-noirs, o.a. The Big Heat. In deze 3:10 To Yuma bewijst hij mij dat hij ook in een western niet misstaat. Hij speelt de badguy, maar zeker geen cliche badguy. De film duurt anderhalf uur en dat is precies goed, want een langere speelduur zou in dit geval denk ik niet positief uitpakken.
Goodfella_90
Wat een populariteit plotseling voor deze film, ik verwacht hem deze week ook nog te zien. Misschien wel iets voor de pakketservice later.
Dogie Hogan
Uitstekende western. Erg vreemd dat deze film niet bekender is
Daarnaast verbaast het mij ook een beetje, dat deze film (of The Big Heat, of Gilda bijv.) niet na zijn overlijdensbericht is uitgezonden.
The One Ring
Wat een populariteit plotseling voor deze film
Inderdaad opvallend. Ik had wel eens van deze film gehoort, maar ik had niet gedacht dat dit een van de populairste westerns op MovieMeter zou worden. Ik ben nu erg benieuwd.
Kan ik alleen maar achter staan
Pacino88
Bijna een jaar geleden gezien, toen stond hier nog 1 post.
Ik heb wel een 4,0 staan, maar ik kan me dit niet herinneren als een klassieker. Wel een uitstekende Ford als manipulerende crimineel en een prima einde.
Snel nog eens zien.
Koos
Het is een erg goede western, maar ik zou het zeker geen klassieker (buitencategorie) willen noemen! 4*! Wat mij vooral erg aanspreekt is dat de heren realisch over komen en voor voorstelbare dilemmas komen te staan, niet een standaard tough guy western dus, hulde daarvoor, zit bij mij in de dvd collectie gelukkig
!
Dogie Hogan

€ 9,49 inkl. (en weer op voorraad!).
Klassieker of niet, deze voortreffelijke Western is weer in ieders bereik (lijkt me)
Dogie Hogan
3:10 to Yuma -tunezanger Frankie Lane is vandaag op 93-jarige leeftijd overleden
lowhusky

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

Waargebeurde dramafilm 'Dark Waters' met Mark Ruffalo vanaf komende week op Netflix

The Big Heat
Film noir / Thriller, 1953