• 10.506 nieuwsartikelen
 • 161.596 films
 • 10.090 series
 • 29.635 seizoenen
 • 612.984 acteurs
 • 192.835 gebruikers
 • 8.960.745 stemmen
Avatar
 
banner banner

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Actie / Avontuur | 105 minuten
3,61 3.271 stemmen

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 105 minuten

Alternatieve titel: Rise of the Apes

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Rupert Wyatt

Met onder meer: James Franco, Freida Pinto en John Lithgow

IMDb beoordeling: 7,6 (554.243)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 18 augustus 2011

Plot Rise of the Planet of the Apes

"Evolution Becomes Revolution."

Het verhaal speelt zich af in het huidige San Francisco, waar de wetenschapper Will Rodman (James Franco) zich bezighoudt met genetische manipulatie op apen in z’n strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen, ontstaat een oorlog voor de suprematie tussen mens en aap.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Will Rodman

Caroline Aranha

Charles Rodman

John Landon

Dodge Landon

Douglas Hunsiker

Robert Franklin

Steven Jacobs

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van uw stink

uw stink

 • 2 berichten
 • 0 stemmen

niet normaal man


avatar van remorz

remorz

 • 1926 berichten
 • 2375 stemmen

Toch wel een beetje geweldig.

Om een bestaande film tot trilogie uit te smeren, is een opmerkelijke keuze. Maar na het zien van deze film, snap je de uitgekookte insteek van de makers wel. Met Caesar als (aflossend) perspectief, biedt dit eerste deel al genoeg stof om drie delen te verantwoorden. Vanaf zijn afkomst en geboorte, moet hij zich zien te verhouden tot Franco als vader/voogd, overige apen (zowel als soortgenoot als onderdeel van een hiërarchie) en uiteindelijk tot de mens als dominante soort.

Het is een verfrissend hem te zien ontwikkelen van huisdier tot leader of the pack. Van aaibaar, afhankelijk beestje dat je wilt troosten als hij voor het eerst achtergelaten wordt, tot de lichtelijk intimiderende, manipulatieve aap die zich het leiderschap over de roedel toe-eigent. Best ongewoon ook hoe hij op een gegeven moment de rol van protagonist van Franco overneemt. Maar het werkt echt goed. Sterk aan dit deel is dat de onderlinge communicatie van de apen bij (onondertitelde) beeldtaal blijft en je als buitenstaander moet aanschouwen hoe de rebellie aanvangt.

Maar met name Serkis verdient credits om ons mee te laten leven. De effecten dragen eraan bij maar Serkis levert de de perfecte motoriek en mimiek om Caesar een dierlijk wezen te laten blijven en tegelijk genoeg menselijkheid mee te geven om vanuit zijn ogen te laten kijken.

Prima verhaal ook, met een goede inzet van het medicijn, dat enerzijds onder apen intelligentie brengt, en anderzijds de mensheid grotendeels platlegt. Perfect opstapje voor de komende delen. Ook binnen de trilogie is dit deel mooi afgebakend. Ik moest er de eerste kijkbeurt - door een verkeerde verwachting - aan wennen, maar het is eigenlijk de perfecte keus om voor het eerste deel de focus volledig bij Caesar te leggen.

Audiovisueel ook fijn; het camerawerk kan de kitsch niet altijd voorkomen en de effecten zijn van iets mindere kwaliteit dan de overige delen, maar beiden maken genoeg indruk. Mooie scenes vond ik wanneer Caesar Lithgow verdedigt tegen de boze buurman en als Jacobs zich eerst in het gebouw omringd ziet door een cirkel van boze apen, en vervolgens op de brug na een een-tweetje tussen Caesar en Koba, door die laatste van de brug geduwd wordt.

Weinig op aan te merken. Herziening zorgt door aangepaste verwachting dat ik dit deel perfect kan waarderen.


avatar van pop

pop

 • 164 berichten
 • 587 stemmen

Deze apen film is helaas niet aan mij besteed. Na pak hem beet 20 minuten begin ik te gapen en dat wordt gedurende de film alleen maar erger en erger. Helaas heeft dat niks te maken met vermoeidheid. Het is gewoon niet mijn soort film. Aan de andere delen zal ik me dan ook maar niet meer wagen.


avatar van Myers91

Myers91

 • 37 berichten
 • 26 stemmen

Is Planet of the Apes (2001) de voorloper van deze of staan deze 2 films los van elkaar?


avatar van =EL!ZE=

=EL!ZE=

 • 88 berichten
 • 107 stemmen

Vond hem verassend goed. Ik ben helemaal niet van dit soort films, maar deel 1 heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de volgende delen.


avatar van Left4Dead

Left4Dead

 • 3241 berichten
 • 3691 stemmen

Rupert Wyatt heeft kwaliteiten, meteen aan het begin zie je dat de man de zaken prachtig in beeld kan brengen. 10 jaar na Burton zijn flater binnen de franchise komt de man met de opkomst, de evolutie en misschien zelfs wel de revolutie van de primaten. De mens heeft het weer een verkloot, de natuur slaat terug. Film bungelt tussen aandoenlijk en harde mogelijkheid tot realiteit. We knoeien overal mee waar we als simpele mensen eigenlijk gewoon vanaf moeten blijven.

Het verhaal neemt zijn tijd voor opbouw, minutieus wordt uitgelegd hoe Caesar zich ontwikkeld. Al snel blijkt hij onhandelbaar dooreen aantal negatieve ervaringen die hij opdoet in een opvang. Tijd voor hem om het heft in eigen handen te nemen en zich te groeperen met soortgenoten waarbij hij als leider zal optreden. Eerlijk gezegd, het eerste deel voordat de primaten toeslaan doet mij eigenlijk niet eens zoveel. Het verhaal begint voor mij pas echt te leven wanneer Caesar de zaken in handen heeft, en dan is het voor mij "vingerlikkend" achter de buis gekluisterd.

Want met de versterker op standje lekker, de Oled-tv in bios-mode is er aardig wat te genieten. Het staat er beeld- en geluidstechnisch lekker op. Het acteerwerk is prima te noemen, het verhaal qua ontstaan van de planeet van de aapjes is goed uitgewerkt. Het script loopt soms wat traag maar doet het aardig. De regie is gewoon goed, soundtrack volstaat.

Nee dit deel luid prima vervolgen in, de weg die ingeslagen is voldoet zeker aan mijn eisen voor genieten van een film. Qua symboliek m.b.t. onderdrukking en slavernij toch altijd al een mooi verhaal geweest. Deze versie kijkt lekker weg en draag een lach en een traan. Het laat ons weer eens zien hoe de intelligente mens en maar een zooitje van maakt, dit verpakt in een ontspannend stuk kijkplezier maar ook een stukje diepgang zoekt.

Ik verhoog met een halve ster.


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

Take your stinking paw off me, you damn dirty ape!

Ik had eigenlijk geen idee wat ik van deze Rise of the Planet of the Apes moest verwachten. Het was me al duidelijk geworden dat het alleszins geen vervolg was op Tim Burton's Planet of the Apes maar afgaande op het plot leek het vooral een soort van remake/reboot te zijn van Conquest of the Planet of the Apes. Een vreemde en toch logische keuze (vreemd in de zin dat Conquest het 4e deel in de saga was maar logisch in de zin dat het wel als een prequel voor de eerste 2 films diende) dus vanmiddag maar eens voor gaan zitten terwijl de storm Ciara het land teisterde.

En ik heb me wel geamuseerd! Rupert Wyatt maakt met Rise of the Planet of the Apes inderdaad een reboot van de franchise maar dan wel met het grote verschil dat er geen astronauten meer aan te pas komen. Daardoor krijgt dit een andere vibe omdat van de grote ontknoping dat de personages zich nog altijd op aarde bevinden geen sprake meer is en dat had de reeks eigenlijk wel nodig. Alleen jammer dat het plot dat daarvoor in de plaats komt niet bijster origineel is. Een aantal fijne knipogen naar de originele reeks (inclusief een krantenartikel dat in een flits te zien is waaruit blijkt dat er astronauten verdwenen zijn) maar heel het 'experimenteren op apen' idee hebben we nu al wel voldoende gezien. Het is dan ook pas wanneer Caesar zich meer en meer bewust is van zijn kunnen dat de film een versnelling hoger gaat. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat evolueren in de twee andere films, want het midcredits stukje met Hunsiker die een bloedneus krijgt terwijl hij moet gaan vliegen spreekt boekdelen over wat het lot van de mens zal zijn.

Andy Serkis is zo één van die acteurs die iedereen al wel minstens in een paar films heeft gezien maar waar je moeilijk een gezicht op kan plakken. Hij heeft op zich nog wel in flink wat films als zichzelf gespeeld (Black Panther onder andere) maar zijn grootste successen zijn toch de motion-capture rollen waar Gollum, King Kong en deze Caesar de bekendste van zijn. Er is dan ook weinig op Serkis (en de andere acteurs die de apen voor hun rekening nemen) aan te merken. James Franco doet dit ook behoorlijk maar krijgt niet meteen de meest geweldige tegenspelers voorgeschoteld. Zo is Freida Pinto tenenkrommend slecht als zijn vriendin en is er gelukkig nog de altijd geweldige John Litgow om de meubelen te redden. Tof om David Hewlett nog eens in iets te zien (al zal ik er altijd McKay uit Stargate Atlantis in blijven zien) en ook Tom Felton mag zich in het post-Harry Potter tijdperk eens amuseren met opnieuw een personage met niet al te goede intenties.

Ondertussen Planet of the Apes film nummer 7 in evenveel weken als ik me niet vergis. Altijd tof om eens zo'n volledige franchise te tackelen en ik ben benieuwd wat de twee sequels nog gaan brengen. Jammer genoeg wel een switch qua regisseurs, maar we zien wel wat dat weer geeft. De originele reeks wisselde ook regelmatig van cast en regisseur en daar zitten ook nog degelijke films tussen.

3.5*


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3047 berichten
 • 2233 stemmen

Verrassende en degelijke film, overigens in mijn beleving Sci/fi en iets dat ik niet snel op zou zetten, maar met de andere twee delen nog aanstaande op tv dacht ik what the hell...en dit deel heeft me blijde verast.

Meer dan prima wordt een beeld geschapen rond dierproeven. Een fenomeen dat me altijd aan een discussie doet denken tussen een leerling en een leraar bij mij in de klas. Zij had plannen om ergens een aap te bevrijden die gebruikt werd voor dierproeven. Daarna volgt de vraag wat de leraar daarvan van vond. Die reageerde uiterst nuchter met de stelling dat het wellicht sneu was, maar daarna stelde hij de hypothetische vraag hoe we zouden reageren als we kanker hadden en de proeven op het dier resulteert in een werkend medicijn? Een stelling waar ik nog wel regelmatig aan denkt en de dubbele laag in de dierenproeven aantoont hoe hypocriet en egoistisch dat ook op zelfbehoud gericht mag zijn.

Afijn, de dierenproeven lopen over in de nodige problemen waarna we Caeser zien opgroeien. Een erg mooi tweezijdig beeld wordt daarna neergezet. Caeser die toch maar een dier is, en in de beleving van 'de mensen' weggestopt moet worden, een ontwikkeling van het dier qua, slimheid, emotie en gezichtsuitdrukkingen die naar het menselijke neigt, en vanuit zijn optiek de agressie en omgang van sommige mensen met elkaar en met dieren. Schrijnend is de opvang, uitermate mooi en slim de opstand.

Rise of the planets of the Apes is erg mooi gemaakt, en Serkins kon zich weer geweldig uitleven in Golom achtige rol. Alles ziet er erg mooi, Franco is degelijk, Pinto erg leuk om te zien en verder vermaakt de film, is spannend, en heeft de nodige kritische boodschap in zich zoals de dierenproeven, maar ook de behandeling van dieren op zich. Aldus, prima en mooie film, benieuw naar de twee andere delen.


avatar van Supernatural

Supernatural

 • 985 berichten
 • 834 stemmen

Vanavond weer even herzien,deze film is echt goed.super mooi verhaal.goeie cast.echt super mooi gemaakt.echt een mooi begin van een mooie trilogie.echt eens een mooie sci-fi film met enigszins een realistisch mooi verhaal,al staat hier boven avontuur/actie film.


avatar van notsub

notsub

 • 1318 berichten
 • 1303 stemmen

Ik heb me absoluut vermaakt met deze film, maar een goede film durf ik Rise of the Planet of the Apes niet te noemen. Daarvoor heb ik met mijn nuchtere hoofd toch teveel het gevoel gehad naar pure onzin te kijken. Hoe science fiction dit ook mag zijn, het beeld van een mensaap wordt hier wel op een zeer verdraaide wijze neergezet. Regelmatig is het gewoon lachwekkend. Er komen zeker interessante thema's voorbij zoals het inzetten van apen als proefdieren en het functioneren van de farmaceutische industrie. Maar een wetenschapper die op zijn eigen vader ongeregistreerde medicijnen test, tja. Nee, het amusement uit de laatste 20 minuten laat zich meten met een goede actiefilm en daar kan ik wel weer wat mee. Maar waarom zou je een chimpansee eigenlijk kleding laten dragen ? Gelukkig eindigt Caesar thuis en daar moest het maar bij blijven.


avatar van stratmans

stratmans

 • 870 berichten
 • 885 stemmen

Mooie apenfilm, leuk om in pandemietijd te bekijken


avatar van schrans

schrans

 • 414 berichten
 • 1010 stemmen

Zeker vermaakt met deze film. Het zat goed ineen, Mooie opbouw, maar langs de andere kant werd ook weer niet zo erdoor gegrepen. Hoge 3.5*


avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

 • 449 berichten
 • 225 stemmen

Prima film. Balanceert goed tussen blockbuster en een goed uitgewerkt verhaal en een goed opbouw. Miste eigenlijk alleen een beetje spanning of iets wat me écht wist te grijpen.

Alzheimer is een ontzettend nare ziekte. Mijn schoonvader lijdt er momenteel aan. Ik heb deze film ook samen met me vriendin gekeken en mede daardoor kwam hij bij haar toch wel even binnen. En natuurlijk de dierenbeproevingen wat niet eens sci-fi is, maar werkelijkheid is.. Mooi om te zien dat hier dan ook de apen winnen.

7.0/10


avatar van nick1965

nick1965

 • 29 berichten
 • 94 stemmen

Myers91 schreef:

Is Planet of the Apes (2001) de voorloper van deze of staan deze 2 films los van elkaar?

Verassend..?!


avatar van Brabants

Brabants

 • 2682 berichten
 • 2002 stemmen

Rise of the Planet of the Apes is een film met een leuk en boeiend verhaal wat met indrukwekkende informatie waanzinnig wordt geprojecteerd. Ik was verrast omdat ik op voorhand een twijfel had maar dit in positieve zin goed werd beantwoord.


avatar van mrklm

mrklm

 • 7971 berichten
 • 8079 stemmen

Will Rodman [James Franco] heeft na 5½ jaar experimentele gentherapie bij gevangen mensapen nog niet het gehoopte resultaat bereikt. Wanneer één van de mensapen uitbreekt en een ravage veroorzaakt geeft Steven Jacobs [David Oyelowo] opdracht om het onderzoek stop te zetten en de mensapen af te maken. Hier moeten we aannemen dat niemand gemerkt heeft dat één van de mensapen is bevallen, dat Will de baby mee naar huis neemt én dat hij die 8 jaar thuis heeft kunnen verbergen. Wie zich over deze grote ongeloofwaardigheid kan zetten wacht een technisch nog niet geheel overtuigende, maar mede dankzij het sublieme motion-capture spel van specialist Andy Serkis en Karin Konoval, Terry Notary en Christopher Gordon toch spannende, intrigerende en intelligente update van Planet of the Apes (1968), met natuurlijk de nodige expliciete verwijzingen naar die inspiratiebron. Vervolg: Dawn of the Planet of the Apes.


avatar van Fluvver

Fluvver

 • 107 berichten
 • 219 stemmen

Staat nog steeds als een huis deze film. Goed verhaal, goeie opbouw, goeie muziek en redelijke CGI.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2353 berichten
 • 1254 stemmen

Opnieuw bekeken maar nu op een prachtige 4K transfer. Het is eigenlijk een drieluik te beginnen met deze versie. Het is ook de eerste opstart om de apen anders weer te geven. Geen apenpakken, maar mensen die getransformeerd worden door apen d.m.v. cgi en dat is uitstekend gelukt. Ik had de film dus al een keer gezien en vond 'm toen al van behoorlijk niveau. En nog steeds vind ik hem uitstekend in elkaar zitten. En bij tijd en wijle zelfs angstaanjagend. Opnieuw kostelijk vermaakt.

Film 4.5

Beeld (4K) 4.5

Geluid 4.5


avatar van tommykonijn

tommykonijn

 • 4956 berichten
 • 2209 stemmen

Voor het eerst sinds bijna 10 jaar deze reeks herzien, inclusief War die ik nog niet gezien had. Rise is overduidelijk de beste film uit de trilogie wat mij betreft. Daar waar de vervolgen nog wel vermakelijk zijn, maar af en toe (behoorlijk) doorslaan, is dit over het algemeen gewoon een fijne blockbuster waarbij alles geleidelijk opbouwt en de spanning in gelijke mate toeneemt. Het mondt uit in een zinderende climax, die echt de moeite waard is. Visueel is de film een lust voor het oog, maar ook de muziek mag genoemd worden. Het acteerwerk is goed, maar er is er maar één die ik echt uitzonderlijk kan noemen: Andy Serkis. Wat doet hij het fantastisch as Caesar. Het gebruik van de motion capture techniek is ook zeer geslaagd bij deze film.

Ik verhoog mijn stem met een halve ster.


Dit is zeker een goede film. Het acteerwerk van James Franco is mooi gedaan, net als die van die Ceasar. Andy Serkis als Ceasar vind ik het beste gespeeld. Ik heb alleen de reboots gezien, dus ik kan geen vergelijking maken met de originelen en die van Tim Burton. Hopelijk dat deel 4 acteurs heeft die het netzo goed als Serkis en Franco spelen. Het dramastuk erin vindt ook prachtig. Ik denk dat dit wel de beste reboot ooit gemaakt is!


Chris Pine best chris schreef:

Dit is zeker een goede film, als actiefilm zowel als gezisvriendelijke film. Het acteerwerk van James Franco is mooi gedaan, net als die van die Ceasar. Andy Serkis als Ceasar vind ik het beste gespeeld. Ik heb alleen de reboots gezien, dus ik kan geen vergelijking maken met de originelen en die van Tim Burton. Hopelijk dat deel 4 acteurs heeft die het netzo goed als Serkis en Franco spelen. Ik denk dat dit wel de beste reboot ooit gemaakt is naast Dune en Star Trek!


avatar van nick1965

nick1965

 • 29 berichten
 • 94 stemmen

=EL!ZE= schreef:

Vond hem verassend goed. Ik ben helemaal niet van dit soort films, maar deel 1 heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de volgende delen.

Verassend nog wel! Ondanks je verdere nieuwsgierige bevindingen getuigd jouw "verassend" van het tegendeel.


avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

 • 323 berichten
 • 271 stemmen

Prima film. Heeft echt het karakter van een prequel. Er valt eigenlijk weinig op aan te merken: prima acteerwerk, de GCI is voor die tijd in orde (je ziet wel dat de tijd niet heeft stilgestaan), verhaal is goed. Mooiste is denk ik hoe de makers mensaap Ceasar tot leven hebben weten te wekken met emoties, gezichtsuitdrukkingen. De karakterontwikkeling van Ceasar - daar gaat deze film eigenlijk over - verloopt ook mooie vloeiend en geloofwaardig. Je moet deze film echt zien als een eerste deel in een trilogie, anders ben je denk ik wat teleurgesteld over de inhoud van de film: het verhaal wordt rustig vertelt en als de film afgelopen is denk je: zo, nu kan het beginnen. 3 sterren voor deze prequel. De gehele reeks verdient misschien wat meer.


avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

 • 323 berichten
 • 271 stemmen

Nadat ik de hele serie gezien heb, toch een puntje erbij. Een uitstekende trilogie die me positief verrast heeft. Minder domme actie & geweld film dan ik had verwacht. Mooie combi van avontuur, actie en drama. Vooral dat laatste komt veel beter uit de verf dan ik had verwacht. Aanrader!


avatar van alexander038

alexander038

 • 884 berichten
 • 1218 stemmen

Echt een hele mooie film in zijn soort.

Op naar de volgende twee delen!


avatar van Flavio

Flavio

 • 4423 berichten
 • 4696 stemmen

Herziening. Had eigenlijk verwacht dat ik het niks zou vinden, en dat de effecten inmiddels verouderd zouden ogen. Dat laatste valt best mee, en het verhaal vond ik eigenlijk beter uitgewerkt dan ik me kon herinneren. Serkis is natuurlijk bekend geworden als acteur die digitaal gefabriceerde wezens een hart geeft, en daarin is hij ook wat betreft Caesar dik voor geslaagd. Franco is degelijk, en de aandacht voor zijn ontwikkeling is wel nodig voor het verhaal, maar hij neemt later in de film terecht minder plaats in. Geen grootse cinema, maar prima vermaak toch wel. Halfje erbij.