• 9.376.657 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.005)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Marcel Goldberg

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Dado schreef:

Ik heb geprobeerd om de film helemaal te kijken, maar het kon me niet genoeg boeien om verder te kijken.. ik had wel betere dingen te kijken, en als een film me niet kan boeien geef ik ook geen hoog cijfer..

Damir kom op man, dit is een buitengewoon mooie film! ik had gehoopt dat jij nog een beetje oog voor schoonheid had

avatar van TimD

TimD

Goeie film en zag liever deze dan die dansende ''bn'ers''.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Ergert het niemand dat iedereen Amerikaans spreekt? Ik vind daardoor de geloofwaardigheid enorm kelderen en vind ik het dus al direct geen vijf sterern

avatar van Stephan

Stephan

thomzi50 schreef:

De film is hoofdzakelijk voor de Amerikaanse mark gemaakt, dus... zij zullen zich er niet aan ergeren.

De film wordt in alle andere landen (op een enkele uitzondering na) na-gesynchroniseerd in de taal van het land van screening.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Toen hij laatst op net 5 was, was het gewoon puur Amerikaans dat ik hoorde. En ik ook zou het ook als Amerikaan niet echt waarderen dat alles in mijn taal was, maar Amerikanen staan daar nogal anders tegenover, die pikken zo'n andere taal niet.

avatar van willa man

willa man

het is een goede film met best wel veel grauwe momenten vond hem op laatst heel goed geacteerd van liam neeson indrukwekkend

p.s ze spraken engels geen amrikaans

avatar van Montorsi

Montorsi

Dado schreef:

neej,, prisonbreak, chapelle's show en the Wayans bros.

Dave Chapelle show

avatar van Montorsi

Montorsi

deze film is uit 1993, hoe komt het dat het zwart wit was toen ik erlangs zapte

geweldig

avatar van X__Liesjj

X__Liesjj

Echt zo'n mooie film vooral dat ene stukje op het laast als ie verdrietig is en dat die door al die mensen wordt getroost. 5 sterren

avatar van felix89

felix89

zeer harde en duistere film.

de gruwel van holocaust zeer mooi weergegeven, zonder twijfel het meesterwerk van spielberg.

avatar van LesterE

LesterE

indrukwekkende film met sommige zeer goeie momenten erin, maar soms aan de langgerekte kant

avatar van film_kaza

film_kaza

Montorsi schreef:

geweldig

nu heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag.

ik doe normaal, en vraag me af waarom het zwart wit was met gele ondertiteling

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

film_kaza schreef:

nu heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag. ik doe normaal, en vraag me af waarom het zwart wit was met gele ondertiteling

De regisseur heeft ervoor gekozen deze film in zwart-wit op te nemen, waarschijnlijk omdat hij dit meer vind passen bij de sfeer van de film.

Gele ondertiteling is in dat geval beter leesbaar dan witte.

avatar van 606

alweer top film en erg indrukwekkend verhaal en ook nog waargebeurd.

perfect geacteerd.

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

deze film is uit 1993, hoe komt het dat het zwart wit was toen ik erlangs zapte

Haha.... da's een goeie

avatar van VeteranBoy

VeteranBoy

film_kaza schreef:

nu heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag.

ik doe normaal, en vraag me af waarom het zwart wit was met gele ondertiteling

Ten eerste de gele ondertiteling komt gewoon door net 5 of waar je hem ook gezien hebt. Hij is zwart-wit, omdat Spielberg het mooi vond. Hij zei: "Kleur maakt dingen mooier en er is niks moois aan de holocause, ten tweede zijn mensen het gewend om beelden van de Holocaust in zwart wit te zien door allemaal documentaires."

Als je het mij vraagt zou deze film minder indrukwekkend zijn als hij gewoon in kleur gefilmd was.

avatar van saya

saya

mee eens.

zeer goede film, vondt het alleen jammer dat het einde zo super melodramatisch was.

maar ja, dat is Spielbergs visitekaartje..

ach ja, Amerikanen...

avatar van RedDream

RedDream

prachtige film, vooral waneer je dat meisje ziet in kleur, het geeft de film zoveel kracht

want dat meisje heeft gelijk wel ferm bijgedragen aan de film da maakt het voor een stuk zo'n goeie film.

+ natuurlijk prachtig verhaal

avatar van prue

prue

mooie film, heel realistisch.....

avatar van gotti

Je was erbij?

avatar van mister blonde

mister blonde

Flauwe opmerking. Je kan ook zelf bedenken dat iemand dan bedoelt dat het realistisch overkomt. Kan jij alleen nog maar in Wouter-achtige one-liners reageren, tegenwoordig?

avatar van gotti

Kan het me wel voorstellen, maar realistisch is een foute benaming daarvoor.

avatar van waidman

waidman

gotti schreef:

Kan het me wel voorstellen, maar realistisch is een foute benaming daarvoor.

Ik denk dat Gotti hier wel een punt heeft, realistisch dat kunnen alleen de overlevenden van de holocaust zeggen, echter een ieder zal natuurlijk indrukwekkend en beangstigend bedoelen, want dat zal een ieder voelen die deze film ziet. Toen ik de eerste keer de film zag heb ik het ook geen mooie film genoemd maar een indrukwekkende film, er is namelijk niets moois aan het systematisch martelen en moorden van mensen. Maar waarschijnlijk zal een ieder die realistisch schrijft bedoelen dat het eigenlijk het voorstellingsvermogen te boven gaat van ons die er (gelukkig) niet bij waren.

avatar van Nielskie

Nielskie

waidman schreef:

Ik snap wat jullie bedoelen, maar nee, het is realistisch.

Kijk de docu maar over de SchindlerJuden. Die vertellen dat het zo erg realistisch is. Spielberg wilde dit doen en deed het goed. Beter kon haast niet. Hij heeft jaren lang 'Schindlerjuden' geïnterviewd. Alles vastgelegd op camera en op basis van al die verhalen een pracht film geschoten. Hij wilde dit gevoelige onderwerp goed aanpakken of anders niet. Hij wilde daarom niet te niet doen aan de werkelijkheid, want het moest geen kostelijke vermaak worden. Pure realiteit!

Ik vond Liam Neeson heel erg goed als Nazi met uiteindelijk morele principes. Hij is nooit een Nazi geweest. Hij wilde geld verdienen en dat kon in die tijd alleen als je met Nazi-officieren vriendjes werd. Maar de jodenvervolging heeft hij altijd afgezworen.

Ook Ralph Fiennes is heel goed als Amon Goeth. In die docu vertelde die Joden dat hij in het echt ook zo was, precies. Ik heb ook foto's gezien van de echte personages, Oskar, Amon, Helen Hirsch, etc, sprekend, de hele lichaamshouding etc. En ook Ben Kingsley supersterk!

Deze film krijgt van mij 5* en dat doe ik niet snel.

avatar van waidman

waidman

Over de kwaliteit van de film hoef ik ook niet met jouw te discussieren Nielskie, daar zijn we het wel over eens, wanneer de overlevenden zeggen dat de film realistisch was, dan kunnen zij dat alleen zeggen. Wij moeten het doen met onze "fantasie"en eerlijk gezegd wil ik over dit onderwerp beperkt mijn fantasie gebruiken.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

waidman schreef:

Dat betekent dus dat niemand in dit land ooit nog van een oorlogsfilm mag zeggen dat hij realistisch is ?

Zit misschien wel wat in nu dat ik erover nadenk. Hoe kunnen wij beoordelen of iets overeen komt met de realiteit als je het niet zelf hebt meegemaakt.

Aan de andere kant hebben we wel zoveel documentaires e.d. over deze oorlog gezien dat we wel een scherp beeld hebben van hoe de realiteit in die periode was. Ik vind dit een moeilijke .....

avatar van Fikret8

Fikret8

Heb hem gisteren op dvd gekocht, zal hem van de week nog eens bekijken. Verwacht er veel van.

avatar van .Fee.

.Fee.

Ja, impressing! Moest zeker een paak keer slikken bij deze film, maar dat ik 'm nou echt fantastisch vond... Nee, dat niet, daarvoor was het verhaal te langdradig.

avatar van larsjeafca

larsjeafca

zeer goede film 1 van de beste die ik ooit heb gezien

avatar van hendrik119

hendrik119

erg goede film, de situatie goed in beeld gezet!

schitterend als Schindler zegt tegen die treinmachinisten dat hij hun namen wil en daarna zegt morgen zitten jullie in siberië