Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
13woutie13
de beste WO film die er is.
je steekt er een hoop van op, vermaak, en fascinerend
Pastichio Rocker
Als jij dat vindt, is dat OK.
Maar ik hou van films in kleur, bij deze was het nog te doen, maar ik krijg nogal eens een benauwd gevoel bij "zwart-wit" films.
En ik vind ook, ze maken een film over de 2e WO, in zwart-wit, zoals er al zoveel films over WO2 in zwart-wit zijn, precies of er waren in die tijd geen kleuren.
Ik heb er trouwens geen punten voor afgetrokken.
Noem er eens een paar dan?
Youp Elzing
Noem er eens een paar dan?
Ja doe maar is. Maar dan moet je niet met films aankomen uit de jaren 40.
Nomak
- Sink the Bismarck! (1960)
- The Longest Day (1962)
- Die Brücke (1959)
Er zullen er nog wel meer zijn, maar ik ben helaas geen specialist.
Misschien dat i.Ron S. er nog een paar kent.
Youp Elzing
the longest day heb ik thuis en is niet zwart wit. Kom eens met films vanaf 1970.
Nomak
The Longest Day is zwart-wit.
Jij hebt een versie die achteraf is ingekleurd.
Net zei je geen films van de jaren 40, nu moet het al vanaf 1970?
i.Ron S.
- Sink the Bismarck! (1960)
- The Longest Day (1962)
- Die Brücke (1959)
Er zullen er nog wel meer zijn, maar ik ben helaas geen specialist.
Misschien dat i.Ron S. er nog een paar kent.
Ik was mis : er blijken er inderdaad niet veel te zijn. Ben ook geen specialist, je zal weinig oorlogsfilms op mijn lijstjes tegenkomen.
The Longest Day vond ik de laatste keer dat ik hem zag(10 jaar geleden) wel goed. Hij was inderdaad in zwart-wit.
De beste WO2 film die de laatste jaren zag was When Trumpets Fade en Die Falscher moet ik nog uitzien. Als je Die Blechtrommel bij oorlogsfilms klasseert vond ik die het beste.
Dat van die WO2 films in z/w was ook niet de voornaamste zin(een gedeelte geldt trouwens nog wel) van mijn antwoord maar daar wordt dan op ingegaan omdat men het prettig vindt om gelijk te krijgen.
Er wordt als eerste gezegd dat het "zwart-wit" de film maakt, ben ik dus niet mee akkoord.
Met kleur zou ik deze film minstens even goed gevonden hebben, het enige speciale aan dat zwart-wit is dat rode jasje. Voor de rest vind ik zwart-wit nog altijd een bekrompen gevoel geven.
Dat is persoonlijk zoals ik al zei.
speranza
Dit is een bijzonder langdradige film. Hierdoor heeft deze film mij ondanks het aangrijpende thema niet weten te raken. Dit is mijn oprechte mening en daar moeten jullie het mee doen. Ik wil benadrukken dat ik niet zit te wachten op de zondvloed die Nomak over zich heen heeft gekregen toen hij eerlijk heeft uitgelegd waarom hij niets met deze film heeft. Het lijkt me beter dit vooraf maar even te melden, zodat ik het bij dit ene bericht kan laten en niet hoef te gaan verwijzen naar het topic waarom plaatsen we zo veel berichten bij films waar we niets mee hebben?
;)
Lol.... Ok
Nomak
En dan toch zo een hoge beoordeling geven??
jumpstylemovie
Het stomste is:
Ik heb de film nu op DVD bekeken.
Maar ik heb nooit zin om het einde even af te kijken.
Getting Louder
Ik denk dat geen enkele andere film de afschuwelijkheid van de tweede wereldoorlog (en dan voornamelijk de holocaust) zo goed weergeeft als deze film. Zeer aangrijpend maar zeker een film die eigenlijk door iedereen gezien moet worden.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Het stomste is:
Ik heb de film nu op DVD bekeken.
Maar ik heb nooit zin om het einde even af te kijken.

Het einde is juist het beste vind ik. Vooral het allerlaatste als al die mensen een steentje op het graf van Schindler gaan leggen is heel mooi.
jumpstylemovie
Toen ik hem kocht zijn de man van FreeRecordShop ook:
Eentje die niet mag ontbreken in de collectie...
palingroker
Ben ik met je eens, en ook wanneer Oskar Schindler op de knieën gaat en huilt dat hij er meer had kunnen redden vond ik erg ontroerend.
Een erg 'mooie' film waar de gruwelijkheden jegens de Joden misschien wel het beste worden weergegeven.
styn07
Prachtige film die de gruwelijke daden van de Duitsers tegen de Joden weergeeft. Soms zo ontroerend en soms zo hard, je moet je helemaal kunnen meeleven met het verhaal.
Ik begrijp niet dat dit sommige mensen niet kan raken... maar dat zal wel aan mij liggen waarschijnlijk
Klassieker 5*
picesof69
Eindelijk pasgeleden aangedurft om hem te bekijken.... en mn vrees bleek niet ongegrond: wat een gruwelijk en afschuwelijk, maar ook prachtg mooie film!!......diep indrukwekkend.... een meesterwerk en een klassieker (inderderdaad)...
Weertenaar
Aan superlatieven geen gebrek, maar toch net niet perfect: 4,50 (4,50)
Elke keer als ik een film uit de tweede wereldoorlog kijk raak ik weer vol onbegrip over het feit dat miljoenen joden op gruwelijke wijze zijn ongebracht. Terwijl Spielberg daarentegen zijn best doet om de prent niet te overladen met deze gruwelheden. Iets waar een van s'werelds meest gerespecteerde regisseurs bijzonder goed in geslaagd is. Hoe erg het ook allemaal is, de film Schindler's List heeft mij eigenlijk geen moment kunnen overtuigen waarom deze film 5 sterren waard zou moeten zijn. Hoewel de prent in een lekker tempo wegkijkt, vindt ik dat het verhaal toch niet dusdanig krachtig is dat het emoties of onbegrip weet te kweken. Als ik even mag vergelijken met The Pianist, die prent wist dat in een hogere mate bij mij los te maken. Een oorzaak daarvoor zoek ik bij de geringe mate aan aandacht die in Schindlers List wordt besteedt aan een jood in het bijzonder. Hier wordt nagenoeg niets meegedaan. Bijvoorbeeld de rol van van Ithzak Stern had van mij veel meer diepgang mogen hebben. We zien nu niet veel meer dan een rechterhand van Schindler zelf. Jammer.
Buiten het feit dat het verhaal mij niet altijd wist te boeien, is aan de rest van de film af te lezen dat we met een topproduct te maken hebben. Een werkelijk fantastische cinematografie kenmerkt deze prent. Het niveau ligt constant hoog, zitten er enkele briljant geschoten scenes tussen zoals alleen Spielberg dat kan, is de montage ongelofelijk sterk en voegen de opnamelocaties en decors veel toe. Ondanks dat het script wat mij betreft nog wel iets meer diepgang had mogen hebben is de regie zonder meer sterk. Het tempo ligt nagenoeg de gehele film op eenzelfde niveau, iets dat erg knap is om te realiseren.
Voor wat betreft het acteerwerk ben ik zeker niet teleurgesteld, maar omvergeblazen door het werkelijk schitterende acteerwerk ben ik ook niet. Wat mij betreft levert Ben Kingsley als enigste een oscarwaardige acteerprestatie, maar helaas wist ook hij hem niet te grijpen. Liam Neeson is eveneens zeer sterk, maar lijkt halverwege de prent ietwat in te zakken. Ralph Fiennes mag ik daarnaast graag zien acteren, maar ook hij haalt geen constant, oscarwaardig niveau. Vat het echter niet verkeerd op: alledrie steken ze ver boven het niveau uit van een gemiddelde Hollywood film. Op de bijrollen valt verder niets af te dingen en zijn de dialogen gedurende de gehele film bijna altijd geweldig. Jammer dat de vonk voor wat betreft het script niet helemaal weet over te slaan, anders had een vijf tot de mogelijkheden gehoord.
Bart Simpson
De originele versie is z/w. Daarna is er een kleur versie uitgekomen van ''The Longest Day''. Er zijn trouwens genoeg wo2 films die uitgekomen zijn in de jaren '70. Ook zijn er in de jaren '40 verrassend veel wo2 films uitgekomen. In de jaren '60 zijn de beste (naar mijn mening) én de échte klassiekers uitgekomen:
- The Great Escape (Steve McQueen)
- Where Eagles (Clint Eastwood)
- Battle of the Bulge (Henry Fonda, T. Savalas)
- The Dirty Dozen (Charles Bronson)
- The Battle of Britain (Michael Caine)
- Sink the Bismarck! (Kenneth More)
- Von Ryan's Express (Frank Sinatra)
- The Longest Day!! (John Wayne, Henry Fonda)
- Judgment at Nuremberg!! (Burt Lancaster)
En nog veel en veel meer. Zoals: The Train, Castle Keep, Hell is for Heroes, The Guns of Navarone etc. etc...
Sinds 2000 zijn er ook heel veel goede Wo2 films uitgekomen. Vooral de laatste 2 jaar en 2009 belooft ook veel goeds. Het genre komt terug! Reken maar
Madecineman (moderator films)
Overbodige opmerkingen over stemgedrag verwijderd.
Alfred Mok
Recensie: Schindler's List
Schindler's List is een film die naar mijn mening iedereen gezien moet hebben. Van alle oorlogfilms is dit 1 van de mooiste in dat genre ooit gemaakt. Op de regisseursstoel hebben we Steven Spielberg wiens werk altijd een plezier is om naar te kijken. Spielberg zijn oorlogwerken zijn nog beter en dat vind de meerderheid ook omdat hij weliswaar 2 oscars won voor zijn 2 oorlogfilms. Saving Private Ryan met Tom Hanks in de hoofdrol mag er ook zijn maar deze film is gewoon net even wat beter.
Het verhaal komt uit het boek Schindler's Ark, een prachtig verhaal met vele lijnen erin. Het beste van de film vind ik dat je Hitler niet ziet, bij Schindler's List past dat namelijk niet. Verder spelen Liam Neeson en Ben Kingsley werkelijk fantastisch. Ook een sterke bijrol van Ralph Fienes die weer eens de schurk kan uithangen. Ook het zwart-witte van de film werkt goed, dat het op het einde in kleur is valt je dan wel op. De sfeer van de film is goed weergeven met deze zwart-witte tint. Normaal let ik niet zo op de muziek in een film maar bij Schindler's List mag de muziek er ook wel wezen wat een mooi thema.
Naar mijn mening 1 van de beste films ooit gemaakt en Steven Spielberg zijn beste werk. Volgens mij ben ik niet de enige die daar over denkt.
sinterklaas
Helaas vond ik dit weer een tegenvaller van Spielberg. Na al die goede reacties en dat dit ook een van de oorlogsfilms is die je gewoon moet zien heb ik hem ook maar eens gekocht en begon ook met volle hoop te kijken aangezien Spielberg het zowat altijd goed doet. Maar helaas was dat ook bij Schindlers List niet het geval. De film haakt al snel af in een bodemloze put en begint ook saai te worden. Bij dit soort films verwacht je ook dat er 100% aandacht word besteed aan hoe de acteurs acteren in de film. De meeste kwamen ook gewoon over met heel weinig emotie en word de film ook op vele plaatsen erg oppervlakkig. Verhaal is dan wel mooi en ik wel dan ook best geloven dat het boek heel goed is maar iig vond ik Schindlers List niet zo'n goede verfilming. De zwartwit beelden zijn wel mooi om dan toch het gevoel van die tijd te krijgen maar dat is helaas niet genoeg. De film raakt je gewoon erg weinig. Behalve het einde dan. Die vond ik wel mooi met al die mensen die steentjes op Schindlers graf leggen.
Helaas een tegenvallertje. Ik zou eerder voor The Pianist gaan.
Pastichio Rocker
De film haakt al snel af in een bodemloze put
Doe eens een paar voorbeelden van die bodemloze put?
Dit begrijp ik helemaal niet. Liam Neeson geeft één van zijn beste acteerprestaties, en ook Kingsley en Fiennes zijn geweldig bezig. Ik ben ook zeer benieuwd waar de film precies oppervlakkig begint te worden.
Je recensie bevat een hoop woorden, maar als je het niet onderbouwt dan zeg je in feite gewoon niks.
Stephan
Het enige wat ik een beetje kan begrijpen is de "geen emotie" opmerking. Niet dat dat in het 'normale' spel ontbreekt, maar het is zo angstaanjagend goed door met name de kleine rollen gespeeld. Niet gillend wegrennen als er mensen gefusilleerd worden maar het allemaal inhouden om maar niet op te vallen.
Daar had Spielberg me juist mee te pakken. en dat vond ik een briljante keuze
sinterklaas
Pastichio Rocker: Naar mijn mening gebeurde er weinig dingen die mij raakten. Dat emotieloos was ook omdat inderdaad wat Stephen zegt, als er een Razzia was of iets anders dat de mensen weinig angst of verdriet uitstraalde dat je kan raken. Natuurlijk deden de acteurs hun best en dat hele einde was ook erg goed maar verder kon de film me niet erg bekoren. Het oppervlakkige is dat het 75% een beetje veel gepraat is.
Arie18
Echt een film die je gewoon gezien moet hebben in je jeugd!
Hoort toch wel beetje bij de opvoeding...
sinterklaas
Dan zou ik eerder Saving Private Ryan aanraden. Daar word tenminste nog in geschoten.

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair