• 9.378.285 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.628)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Marcel Goldberg

avatar van Flipman

Flipman

Pastichio Rocker schreef:

Afgestompt door de gruwelijkheden die we dagelijks op internet en tv mogen aanschouwen wellicht?

Kijk, daar hebben we tenminste een argument. Hoe simpel ook, ik denk dat hierin een kern van waarheid zit. Sommigen zien in het journaal genoeg ellende en gruwelijkheden dat ze nergens meer van opkijken en als ze het in een film zien gebeuren het hen nog minder kan schelen, want, ook al is 't waargebeurd, het 'is maar een film'.

Dat gaat voor mij niet op, omdat ik mijn best doe me in de film te verplaatsen. Maar als ik hoor over een bloederige bomaanslag, een moordpartij, hevig geschiet in Israël en Palestina, een ontvoerd/verkracht kind, denk ik: 'Jezus, wat vreselijk !' Maar daarna leef ik weer vrolijk verder, ook al vind ik het werkelijk heel erg.

Dit hele betoog is bedoeld om uit te leggen dat je geen gen hoeft te missen om niet geraakt te worden door deze film. Niet dat ik me ergerde aan die uitspraak, Stephan. Sterker nog, ik kan me voorstellen wat je ermee bedoelde, maar dit is hoe ík erover denk .

En toch blijf ik erbij; als The Pianist niet even indrukwekkend is als Schindler's List, dan is ie NÓG indrukwekkender!

avatar van depri83

depri83

Flipman schreef:

Het gaat er denk ik om of je persoonlijk geraakt wordt door een film. Als je geen klik hebt met de hoofdpersonen in de film kun je ook nooit geraakt worden door het leed wat ze overkomt. Daarom waardeert ieder persoon elke film anders.

Maar neem mijn redenatie niet te serieus want dan is elke discussie vrijwel zinloos geworden.

avatar van NERD

NERD

Eigenlijk ongelovelijk dat ik deze film nu pas gezien heb. Stond al zo lang op mijn lijst (en plank) maar de speelduur en zwart/wit stond me tegen om hem daadwerkelijk te kijken (stom argument, ik weet het).

Enorm goed geacteerd. Vond het vooral heel goed dat ik me bijna tot het eind blijf afvragen of de bedoelingen van Schindler nou goed zijn of dat hij inderdaad gewoon voor zijn eigen gewin handeld. Ook Ben Kingsley acteerd erg erg goed, je kan zo goed de verantwoording die hij voelt voor de joden in de kampen en ghettos voelen. En ik heb genoten van Ralph Fiennes.

Enige minpuntje misschien is dat afgezien van het gruwelijke vooruitzicht voor de joden in het kamp ik vind dat wat ze tijdens het grootste deel van de film meemaken een klein beetje mat neergezet wordt. Het kwam bij mij niet zo goed over. Vind het eigenlijk wel verrassend dat nou precies Steven Spielberg mij niet mee kan laten leven met de situatie waarin de joden in het kamp zich bevinden.

4 sterren, maar de acteurs brengen het dicht bij een 4,5

avatar van Grover

Grover

Destijds zeer van onder de indruk, maar die is door de jaren heen wel wat minder geworden. Mooi gefilmd, goed geacteerd en het verhaal duidelijk neergezet, maar toch heb ik het gevoel dat ik iets mis. Ik heb het gevoel dat Spielberg beter in staat is gebleken om bij E.T emoties los te maken, dan dat het hem hier is gelukt.

avatar van AGE-411

AGE-411

Grover schreef:

ET meer emotie dan dit?

laat me niet lachen!

Straks ga je vertellen dat wat met ET was vreselijker was dan wat in deze fim gebeurde!

avatar van Grover

Grover

AGE-411 schreef: ET meer emotie dan dit?

Ellende hoe erg ook, hoeft niet per definitie altijd ook emotie op te roepen, omdat het ellende is.

Wat er gebeurt is in de 2de WO is ook op geen enkele wijze een vergelijking met E.T.

Maar ik denk dat Spielberg met E.T meer in staat was de emoties aan te spreken, dan dat het hem hier is gelukt.

Die twee kunnen m.i prima langs elkaar bestaan, zonder inhoudelijk met elkaar vergeleken te worden.

avatar van Stephan

Stephan

Eigenlijk snap ik zijn reactie wel.

Normaliter zie je in films de emotie groot uitgespeeld. Wordt er iemand neergeschoten dan gilt men of er ontstaat een groot gevecht.

Bij Schindler's List reageert men amper. Om niet op te vallen draait men zo onopvallend mogelijk weg van al dat brute geweld om zichzelf te redden. Emotie is hier levensgevaarlijk omdat men bang is daardoor juist gepakt te worden.

Voor mij was dat juist de kracht van deze film. Dit maakte het voor mij zo realistisch omdat je die overlevingsdrang zo duidelijk ziet. Gelijktijdig bekruipt je het gevoel: "Doe er wat aan. Kom in opstand". Er is vaker over gediscussieerd, waarom die duizenden joden in de kampen niet gewoon de bewakers hebben bestormd. Maar niemand wil het eerste slachtoffer zijn.

Eén van de redenen warom ik deze film beter vind dan The Pianist.

avatar van DylannW

DylannW

Zeer sterk verhaal

Liam neeson erg sterk!

avatar van flore

flore

een film die ik niet snel zal vergeten

avatar van Xotumupi

Xotumupi

Het is al weer even geleden dat ik deze film heb gezien. Destijds veel indruk op mij gemaakt. Zozeer denk ik dat ik een zeer zwak punt in het verhaal heb opgemerkt. Destijds lag heel Europa in de goot. Een van de redenen van de opkomst van de nazi,s. Mensen hadden weinig of niets om te eten etc.etc.

In de film word nota bene door Spielberg get vooroordeel bevestigd dat de " Joodse "zakenlieden profiteurs waren. Je ziet ze in de film juwelen verstoppen in de woningen, kleding , bagage en lichaamsopeningen. Men weet niet wat te doen met de schilderijen.

Ik denk dat hier een verkeerd beeld geschetst word van de werkelijkheid. Eerlijk gezegd irriteerd mij het nu

avatar van Nomak

Nomak

Xotumupi schreef:

Ik denk dat hier een verkeerd beeld geschetst word van de werkelijkheid.

Waarom zou dat een verkeerd beeld zijn?

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Xotumupi schreef:

Veel joden hadden inderdaad wel wat bezittingen van serieuze waarde. Vind jij het dan onterecht dat ze die beziitingen op één of andere manieren trachten te redden in de hoop dat de Duitsers er niet mee aan de haal gingen? Moesten ze alles braafjes op de tafel klaar leggen voordat ze gedeporteerd werden?

Ik denk niet dat de werkelijkheid hier zo ver van af lag hoor.

Btw: geschetst wordT, irriteerT

avatar van Xotumupi

Xotumupi

Martin Van K schreef:

Ik denk niet dat de werkelijkheid hier zo ver van af lag hoor.

Btw: geschetst wordT, irriteerT

Ik denk dat ik niet helemaal duidelijk was. Ze moeten helemaal niet meewerken !!!. Ik denk dat de gemiddelde joodse inwoner juist niet zoveel verschilde van de " gemiddelde europeaan " . Om Joden dan neer te zetten als rijk in crisis tijd doet mijns inziens de werkelijk geweld aan. Nogmaals het gaat om de film en zoals ik hem beleef. Dit is geen politiek forum.

avatar van AGE-411

AGE-411

Xotumupi schreef:

Daarom natuurlijk dat ze niet opvielen en ze overal welkom waren.

Omdat ze 'anders' (ja mss wat slimmer en bijgevolg ook rijker) waren werden ze afgeslacht. Best frappant.

jumpstylemovie

Het is lang geleden dat ik deze film zag.

Ik moet hem gaan herzien, ik verwacht mijn stem hoger na zo'n lange tijd.

WOII films blijven voor mij een geweldige reeks.

avatar van Nathan013

Nathan013

Prachtige film hoor! zat helemaal in de film en de 3 uur heb ik me niet verveeld! wel vond ik dat hij soms een beetje afweek de hele tijd waardoor de film heel erg is uitgerekt.

avatar van aerts007

aerts007

Sprakeloos na het zien van deze prent.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

aerts007 schreef:

Sprakeloos na het zien van deze prent.

Idem dito. Adembenemend en indrukwekkend. Een film die gegrift staat in mijn geheugen en ik hoef de film dus niet weer snel te zien. Prachtig meesterwerk. 5*

avatar van glasunit

glasunit

Ik heb Schindler's List zelf voor het eerst gezien toen ik nog op de middelbare school zat. De film maakte toen een verpletterende indruk, al begreep ik toen lang niet alle details en dubbele bodems. Het was toen vooral de sfeer in de bioscoop die me echt aangreep. Bijvoorbeeld de huilende mensen en ook (jonge) mensen die halverwege de zaal verlieten omdat de confrontatie met de verschrikkelijke werkelijkheid te zwaar voor ze was.

Nu draai ik de film zelf op de school waar ik les geef. En nog steeds maakt de film ook daar onder tieners een verpletterende indruk. Volgens mij is er echt wat me je mis trouwens als deze film je niet raakt. Helemaal als je bedenkt dat de Holocaust in werkelijkheid voor bijna niemand zo positief eindigde als deze film doet.

Kortom: Spielberg maakt op sublieme wijze de Holocaust een heel klein beetje invoelbaar en doet dit met behulp van een sprakeloos makende verhaallijn en filmwerk. Absoluut een tijdloze klassieker!

avatar van MarcieMarc

MarcieMarc

Deze film kreeg mij gewoon still....en daar is wat voor nodig...mooie indrukwekende film

avatar van Don MN

Don MN

AGE-411 schreef:

Daarom natuurlijk dat ze niet opvielen en ze overal welkom waren.

Niet slimmer, joden werden al heel lang gediscrimineerd. Zo mochten deze geen "normaal" beroep uitoefenen. Daarom was hun laatste redmiddel de handel, iemand die goed kan handelen is vaak een sluw persoon. De joden zaten in een positie waar de mensen rondom hen voor de 2e Wereldoorlog al in geplaatst hadden.

avatar van Flipman

Flipman

Vergelijk het maar met een net, dat zich steeds dichter om hen heen sloot. Om de joden dus.

avatar van EflYn

EflYn

Wat een prachtige verfilming van het waargebeurde verhaal. De angst die de joden toen hadden en het sadisme van de duitsers (amon) is adembenemend goed neergezet. Het is een film die je niet snel zult vergeten en die je aan het denken zet.

Een meesterwerk die zijn hoge waardering dubbel en dwars waard is

avatar van joaquim05

joaquim05

je leeft echt mee met de personages mensen hou je niet van oorlog films,oud en drama.....

deze film .....kijken meer zeg ik niet

deze film staat niet voor niets zo hoog

Ik heb hem op DVD!

Even kijken voor, een naar verwachting, hoge stem.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Een 1,5 is hoog?

avatar van Don MN

Don MN

Pastichio Rocker schreef:

Een 1,5 is hoog?

Hij bedoelde het sarcastisch lijkt me.

Los daarvan vind ik het een hele mooie, treurige film met Liam Neeson in een van zijn beste rollen en Ralp Fiennes in z'n beste rol.

Nee nee jongens.

Dat is mijn stem nu.

Ik ga hem nu herzien want ik herriner me er bar weinig van

avatar van Youp Elzing

Youp Elzing

i.Ron S. schreef:

...en dan geef je maar vlug een 0,5.

Het is gewoon een lange biografische film.

Ik vind dat hij veel kracht heeft, knap geacteerd, heel mooi decor.

Ik zag hem toen ik een jaar of 11 was.

Het enige nadelige vond ik dat hij niet in kleur is. Het kleine meisje met dat rood was dan weer wel mooi gedaan.

Dat hij niet in kleur is onderscheidt deze film nou juist!!!

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Youp Elzing schreef:

Dat hij niet in kleur is onderscheidt deze film nou juist!!!

Als jij dat vindt, is dat OK.

Maar ik hou van films in kleur, bij deze was het nog te doen, maar ik krijg nogal eens een benauwd gevoel bij "zwart-wit" films.

En ik vind ook, ze maken een film over de 2e WO, in zwart-wit, zoals er al zoveel films over WO2 in zwart-wit zijn, precies of er waren in die tijd geen kleuren.

Ik heb er trouwens geen punten voor afgetrokken.