Genre: Western
Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Kevin Costner
Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene
Releasedatum: 8 februari 1991
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Morgen om 12:35 uur op Film1 Action
Vrijdag om 09:45 uur op Film 1 Premiere
Plot Dances with Wolves
"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."
Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.
- Trailer (YouTube)
- Dances with Wolves (BoekMeter)
- Dances with Wolves (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Lieutenant Elgin
Major Fambrough
Stone Calf
horned_reaper
Ik heb de DC natuurlijk thuis liggen!
Dit is werkelijk waar één van de mooiste werken ooit op doek vast gelegd!
Jessen0wnt
Pfoe, dat was een lange zit. Een week geleden voor een paar euro's de director's cut gekocht, gisteravond en vanochtend de tijd gevonden om hem te kijken. Heb hem in twee delen gekeken, en dat beviel goed. Kwestie van waar je stopt.
Super mooie en ontroerende film. Het verre Westen is super mooi in beeld gebracht, de rustige camerabeelden en de natuurlijke montage geven je de ruimte en tijd om te genieten van het uitzicht.
De indianen hebben prachtige kostuums en John krijgt langzamerhand in de film een metamorfose naar een blanke-indiaan. Super mooi en het weergeeft het beeld van wat je in beeld had van Indianen bijna perfect.
Erg leuk dat dit onderwerp, weg van de maatschappij en stad en geld naar de natuur, al speelde in deze tijd (in de film-wereld). Of is het gewoon toeval dat ik niet veel van deze films tegen kom in mijn leven?
Ja, een bijna perfecte film. Toch miste ik de diepgang van John: Vind hij het niet erg om helemaal afgezonderd en alles te zijn? Mist hij niet familie of vrienden? Heeft hij problemen met sommige rituelen van de cultuur? (Natuurlijk verteld hij het een en ander hier wel over, maar toch had ik een gevoel alsof ik iets mistte) wat niet hoort met zoon lange film, dan moet je minstens het gevoel hebben dat je een compleet verhaal krijgt ...
Ook wat meer actie, of wat gedurfde beelden/montage/dialogen kon in mijn opzicht geen kwaad.
Verdiende plek in de top 250. Een klassieker. Blij met de aanschaffing! 4,5 *
riesma
Ook het einde vond ik niet bij de rest van de film horen: de Sioux verdienen gewoon een happy end.
AGE-411
De remake is dit keer beter dan het origineel.
Avatar?
Vanzelfsprekend.
In dat geval moet deze film wel verschrikkelijk slecht zijn.
Hakunamatafaka
De remake is dit keer beter dan het origineel.
Hoe durf je dit meesterwerk met dat prutwerk te vergelijken
Eerst zien, dan geloven.
Veel slechter dan Avatar kan niet. Dus als jij beweerd dat deze slechter is dan avatar, dan vrees ik voor deze.
aspro
gewoon een PRACHTIGE ROLPRENT zo iets is niet te vergelijken met avatar dat zijn 2 heel verschillende gerne's.

J. Clouseau
Herzien, en mijn 4,5* blijven gewoon staan. Dit is een epos eerste klas. Lang (een heel klein beetje te), maar oogstrelend mooi. Prachtige beelden, schitterende sfeer, meesterlijke massascènes (die bizonjacht!), goed geacteerd en uitstekende muziek. Alles wat je wil van een monumentaal historisch epos.
Helemaal eens met bovenstaande post van Clouseau.
Heerlijk avontuur in het oude westen van Amerika, prachtige landschappen, mooi acteerwerk, authentieke sfeer, bijpassende soundtrack en een pakkend verhaal.
Het verhaal nam rustig de tijd en zo kreeg je een goede band met de personages en helemaal niks kwam geforceerd over. In dat geval overstijgt het bijvoorbeeld Avatar (als we toch gaan vergelijken)verhaaltechnisch. Daar ging het allemaal net even te snel, hier kibbelt het rustig voor, maar er zit wel heel veel diepgang in en op de juiste momenten kwam er actie in het verhaal. Heerlijk!
Ik werd er helemaal ingezogen en de drie uur en drie kwartier gingen allemaal heel erg snel voorbij vanavond.
Fixi88
Prachtige film met zeer mooie shots. Verhaal is zeer mooi en zelfs de director's cut is niet te langdradig. Goede acteerprestatie zoniet de beste die ik van Costner heb gezien.
Pasdepeu
Helemaal eens met bovenstaande post van Clouseau.
Niks aan toe te voegen
alleen vergelijken met Avatar mag eruit!
Schitterende film!
juhnzun
Avatar vergelijken hiermee is als een vlieg vergelijken met een olifant
Awake78
Precies. Ook The Last Samurai kun je hieronder scharen. Zo'n vreemde vergelijking is het niet inderdaad. In Hollywood zijn ze dol op dit soort films.
Mss kwa verhaal lijn
maar voor de rest is Avater toch serieus velen malen slechter
yeyo
maar voor de rest is Avater toch serieus velen malen slechter
Wat heeft dat ermee te maken?
Awake78
Qua storyline toch wel erg vergelijkbaar.
juhnzun
Wat heeft dat ermee te maken?
Omdat iedereen ze met elkaar vergelijkt
yeyo
En terecht! Plotgewijs zijn ze dan ook heel gelijkend. Kwaliteit heeft daar niks mee te maken.
Ja heel gelijkend
enkel is Avatar ermee vergeleken als een vlieg op de rug van een olifant

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

'Yellowstone' zonder Kevin Costner? Hier vijf westerntitels waarin de acteur nog wel te aanschouwen is

In de ban van 'Killers of the Flower Moon'? Hier vijf goede films over inheemse Amerikanen

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

Braveheart

Mississippi Burning
Misdaad / Drama, 1988

Ben-Hur
Avontuur / Historisch, 1959
plattelandgebaseerd op boekculture clashdesertionmutinywolflanguage barrierself-discoverydakota buffalovriendschapunsociabilityvrijheidtennesseekansas, usasiouxindiaansneeuwpawnee tribe 19e eeuwlakotabison early america