• 9.373.881 stemmen

Dances with Wolves (1990)

Western | 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Genre: Western

Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Kevin Costner

Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene

Releasedatum: 8 februari 1991

Plot Dances with Wolves

"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."

Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.

Lieutenant Dunbar

Major Fambrough

Stone Calf

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Thumbs up voor de mensen die de DC hebben bekenen!

avatar van horned_reaper

horned_reaper

Ik heb de DC natuurlijk thuis liggen!

Dit is werkelijk waar één van de mooiste werken ooit op doek vast gelegd!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Pfoe, dat was een lange zit. Een week geleden voor een paar euro's de director's cut gekocht, gisteravond en vanochtend de tijd gevonden om hem te kijken. Heb hem in twee delen gekeken, en dat beviel goed. Kwestie van waar je stopt.

Super mooie en ontroerende film. Het verre Westen is super mooi in beeld gebracht, de rustige camerabeelden en de natuurlijke montage geven je de ruimte en tijd om te genieten van het uitzicht.

De indianen hebben prachtige kostuums en John krijgt langzamerhand in de film een metamorfose naar een blanke-indiaan. Super mooi en het weergeeft het beeld van wat je in beeld had van Indianen bijna perfect.

Erg leuk dat dit onderwerp, weg van de maatschappij en stad en geld naar de natuur, al speelde in deze tijd (in de film-wereld). Of is het gewoon toeval dat ik niet veel van deze films tegen kom in mijn leven?

Ja, een bijna perfecte film. Toch miste ik de diepgang van John: Vind hij het niet erg om helemaal afgezonderd en alles te zijn? Mist hij niet familie of vrienden? Heeft hij problemen met sommige rituelen van de cultuur? (Natuurlijk verteld hij het een en ander hier wel over, maar toch had ik een gevoel alsof ik iets mistte) wat niet hoort met zoon lange film, dan moet je minstens het gevoel hebben dat je een compleet verhaal krijgt ...

Ook wat meer actie, of wat gedurfde beelden/montage/dialogen kon in mijn opzicht geen kwaad.

Verdiende plek in de top 250. Een klassieker. Blij met de aanschaffing! 4,5 *

avatar van riesma

riesma

shockdog schreef:
Ook het einde vond ik niet bij de rest van de film horen: de Sioux verdienen gewoon een happy end.
Serieus?

Avatar?

Vanzelfsprekend.

Vanzelfsprekend.

In dat geval moet deze film wel verschrikkelijk slecht zijn.

Eerst zien, dan geloven.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

De remake is dit keer beter dan het origineel.

Hoe durf je dit meesterwerk met dat prutwerk te vergelijken

Eerst zien, dan geloven.

Veel slechter dan Avatar kan niet. Dus als jij beweerd dat deze slechter is dan avatar, dan vrees ik voor deze.

JacoBaco

Zo erg voor de handliggend klinkt dat nou ook weer niet.

avatar van aspro

aspro

gewoon een PRACHTIGE ROLPRENT zo iets is niet te vergelijken met avatar dat zijn 2 heel verschillende gerne's.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Herzien, en mijn 4,5* blijven gewoon staan. Dit is een epos eerste klas. Lang (een heel klein beetje te), maar oogstrelend mooi. Prachtige beelden, schitterende sfeer, meesterlijke massascènes (die bizonjacht!), goed geacteerd en uitstekende muziek. Alles wat je wil van een monumentaal historisch epos.

avatar van rep_robert

Helemaal eens met bovenstaande post van Clouseau.

Heerlijk avontuur in het oude westen van Amerika, prachtige landschappen, mooi acteerwerk, authentieke sfeer, bijpassende soundtrack en een pakkend verhaal.

Het verhaal nam rustig de tijd en zo kreeg je een goede band met de personages en helemaal niks kwam geforceerd over. In dat geval overstijgt het bijvoorbeeld Avatar (als we toch gaan vergelijken)verhaaltechnisch. Daar ging het allemaal net even te snel, hier kibbelt het rustig voor, maar er zit wel heel veel diepgang in en op de juiste momenten kwam er actie in het verhaal. Heerlijk!

Ik werd er helemaal ingezogen en de drie uur en drie kwartier gingen allemaal heel erg snel voorbij vanavond.

avatar van Fixi88

Fixi88

Prachtige film met zeer mooie shots. Verhaal is zeer mooi en zelfs de director's cut is niet te langdradig. Goede acteerprestatie zoniet de beste die ik van Costner heb gezien.

avatar van Pasdepeu

Pasdepeu

rep_robert schreef:

Helemaal eens met bovenstaande post van Clouseau.

Niks aan toe te voegen

alleen vergelijken met Avatar mag eruit!

Schitterende film!

juhnzun

Avatar vergelijken hiermee is als een vlieg vergelijken met een olifant

yeyo

Qua opzet zijn de films toch redelijk vergelijkbaar?

Awake78

Precies. Ook The Last Samurai kun je hieronder scharen. Zo'n vreemde vergelijking is het niet inderdaad. In Hollywood zijn ze dol op dit soort films.

Mss kwa verhaal lijn

maar voor de rest is Avater toch serieus velen malen slechter

Awake78

Tja da's een mening natuurlijk.....

juhnzun schreef:

maar voor de rest is Avater toch serieus velen malen slechter

Wat heeft dat ermee te maken?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Qua storyline toch wel erg vergelijkbaar.

Naomi Watts schreef:

Qua storyline toch wel erg vergelijkbaar.

Haha dat zegt yeyo ook exact in een paar posts hierboven. Ik denk dat yeyo bedoelt wat het ermee te maken heeft dat hij Avatar 'vele malen slechter' vindt.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

My bad .

yeyo schreef:

Wat heeft dat ermee te maken?

Omdat iedereen ze met elkaar vergelijkt

yeyo

En terecht! Plotgewijs zijn ze dan ook heel gelijkend. Kwaliteit heeft daar niks mee te maken.

Ja heel gelijkend

enkel is Avatar ermee vergeleken als een vlieg op de rug van een olifant

Awake78

.....en we zijn weer terug bij af.