• 9.377.044 stemmen

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Thriller | 127 minuten

Gesproken taal: Frans, Engels, Russisch, Hongaars en Turks

Releasedatum: 15 december 2011

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Tinker Tailor Soldier Spy

"How do you find an enemy who is hidden right before your eyes?"

In de sombere dagen van de Koude Oorlog geniet de spionage veteraan George Smiley (Gary Oldman) van de Britse geheime dienst van zijn pensioen. Wanneer blijkt dat een oud-collega van Smiley een Russische spion is, wordt hij teruggeroepen door MI6 en gevraagd de spion op te sporen.

George Smiley

Toby Esterhase

Connie Sachs

avatar van Ola

Ola

Ik snap de (relatief) lage score voor deze film niet.

Goed acteerwerk, een ingenieus plot and mooie beelden!

avatar van james_cameron

Lichte tegenvaller, vooral door het lage tempo en het erg praterige en helaas niet echt boeiende script. Aan de cast ligt het in ieder geval niet, die is zonder uitzondering eersteklas, met Oldman in een prachtige subtiele hoofdrol en iedere bijrol fraai ingevuld. Visueel zit de film werkelijk prachtig in elkaar; camerawerk en decors zijn bijzonder sfeervol en het tijdsbeeld is subliem gerealiseerd. Maar ja, dat kan helaas niet verhullen dat de film bij vlagen aan de saaie kant is.

avatar van christophel

christophel

ik vond hem ook iets te saai, het einde is een beetje vreemd. De spelers zijn goed.

avatar van TMP

TMP

Gezien de goede cast had ik wel aardige verwachtingen van deze film. Het is echter een saaie en oninteressante bedoeling. De scenes wisselen elkaar vlug tempo af, waardoor het verhaal aanvankelijk lastig te volgen is. Ook gezien de veelheid aan personages. De personages zijn allemaal erg vlak, waardoor er geen enkele band ontstaat met de personages of het verhaal. Het verhaaltempo ligt echter laag en er gebeurt ook weinig interessants. Hierdoor nam mij aandacht ook steeds meer af, naarmate de film vorderde. De uiteindelijke ontmaskering van de spion, kon mij dan ook weinig meer interesseren. Heel matig...

avatar van eduard

eduard

Ik heb het niet langer volgehouden dan 20 saaie minuten. Heel warrig verhaal met veel switchen van beelden maar hield je niet vast.

avatar van Khd

Khd

De lage scores zijn kennelijk te wijten aan onbegrip, dwz niet kunnen volgen van de film.

De sfeer en de plot waren aardig op niveau. Ik geef eerlijk toe dat de film soms saai was. Ik denk dat ik teveel concentreerde op het verhaal dan, in het Engels, de diction. Een tweede kijkbeurt is wel van belang voor een complete beoordeling. Voorlopig een 3.5.

avatar van BobdH

BobdH

Hoewel Tinker Tailor Soldier Spy diverse fantastische elementen bezit, stelt de film als geheel toch teleur.

Dit is voornamelijk te wijten aan Alfredson's strakke focus op het plot, wat het uitwerken van de personages sterk in de weg zit. Voor een spionagethriller ten tijde van de koude oorlog is dit an sich geen groot probleem, ware het niet dat de film voor een belangrijk deel leunt op het 'Wie Is De Mol?' mysterie. Door de vlakke uitwerking van die karakters kan dit je als kijker moeilijk meesleuren.

Wat overblijft zijn fantastische vertolkingen van de cast, aangevoerd door Gary Oldman in topvorm, de zeer treffende en sfeervolle score van Alberto Iglesias, het fijne tempo, de mooie sets en het prima camerawerk. Maar als deze elementen niet optellen tot een meeslepend spionageverhaal, dan haalt het eindresultaat slechts een magere voldoende.

avatar van Loki87

Loki87

Ingenieus script en briljante acteurs.

avatar van Mrjoker

Mrjoker

Heb de gehele film bekeken. Moet zeggen dat het moeilijk te volgen was, vrij ingewikkeld. Of ik het uiteindelijk begrepen had, weet ik niet. Vond verder de acteerprestaties wel zeer goed en kwamen overtuigend over. Maar verwacht ook niet anders van de topcast.

3* voor de acteerprestaties en het verhaal zover ik het kon volgen en begrijpen.

avatar van D-pulse

D-pulse

sorry dit was tinker, tailor, soldier, saai. Tuurlijk zijn de acteerprestaties van niveau en maakt de film geen echte fouten maar het wordt erg traag en stroperig gebracht. Het was natuurlijk de bedoeling van de maker om met allerlei lange, trage shots en uniform kleurgebruik de suspense sfeer vast te houden maar slaagt daar helaas ten dele in. Sommige prachtige shots worden afgewisseld door te onduidelijke stukken en ontijdige karakterwisselingen. Daardoor wordt het niet alleen lastig te volgen maar ook niet spannend/suspensevol genoeg (voor mij dan).

Spijtig!

avatar van Reinbo

Vond het sfeertje van paranoia binnen de geheime dienst erg goed neergezet. Als kijker werd je vanaf de opening direct in verwarring gebracht en wist je van niemand precies zijn agenda. Maar door de overload aan indrukken en personages werd het ook nooit echt spannend. Je had niemand aan wie je je vast kon klampen. Het was vooral je best doen om aangehaakt te blijven. Art direction, acteerwerk en montage waren allemaal prima, maar vaart of uitzonderlijke scenes ontbraken volledig.

Kunstige spionage thriller, dat wel.

Reinbo schreef:

vaart of uitzonderlijke scenes ontbraken volledig.

Mee eens dat het tempo ontbrak, maar het paradoxale is dat de handelingen in de film juist erg snel gingen, misschien wel te snel om alles in de eerste kijkbeurt te doorgronden.

Over uitzonderlijke scenes verschillen we van mening, maar daarvoor moet je wel van de film kunnen genieten.

Een simpele scene in een fastfood restaurant vond ik al uitzonderlijk, namelijk omdat ik me kan herinneren dat die in de '70 heel populair was, maar die door MacDonalds volledig van de kaart is weggeconcurreerd en is opgegaan in Burger King: Wimpy.

Maar los van dit gegeven gebeurt er ogenschijnlijk weinig in de film, maar er broeit juist heel veel. Net als in George Smiley zelf.

avatar van Reinbo

Ik vond eigenlijk enkel dat feestje leuk, vooral met dat Russische lied.

Vaart zit er wel in de editing, de introducties en de scene wisselingen, maar nooit binnen de scenes zelf. Het doet daarom toch traag aan. Maar je hebt wel een punt dat het tevens vaak 'te snel' ging. Maar dat had meer verwarring dan gevoel van tempo tot gevolg.

Redlop

Daar ben ik het wel mee eens, maar die trage pacing behoort ook tot de 70' nostalgie.

Dat feest vond ik ook leuk, maar ook daar gebeurt er meer dan je op het eerst oog ziet. Smiley ziet daar dat zijn vrouw een affaire heeft met Bill Haydon, een affaire die door Karla zo is geënsceneerd

avatar van Lewis-06

Lewis-06

ik snapte een aantal dingen niet, waarom die russische muziek tijdens het feestje?, wie was die karla nou ?

ik was half slaperig aan het kijken dus ik kon het niet goed volgen.

Redlop

Karla is de Russische tegenhanger van Control, hoofd van de KGB dus.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Lewis-06 schreef:
ik snapte een aantal dingen niet, waarom die russische muziek tijdens het feestje?.

Dat vond ik ook vreemd haha, zou dat sarcastisch bedoeld zijn?

JacoBaco

Na 1,5uur kon ik er echt niet meer tegen. Uitgezet!! Geen stem!

avatar van Reinbo

Juist dat laatste half uur wordt het allemaal duidelijk.

Die verwarring, want ja, het is wordt allemaal erg verwarrend gebracht, veroorzaken ze express. Dat laat je beleven hoe verwarrend het was om in de geheime dienst te zitten, waar niemand elkaar kan vertrouwen. De kracht van de film. Net als de leden van de geheime dienst kan je je er maar beter bij neerleggen en gewoon je werk doen (doorkijken). Het ontraffelt zich vanzelf wel een keertje.

Denk dat hij bij herziening enkel beter wordt.

JacoBaco

Nou, mooi is dat! Ik was ook niet echt in de mood voor een wat zware film als deze.

Ik laat het even bezinken en dan begin ik (over een tijdje) gewoon maar weer overnieuw.

Reinbo schreef:

Denk dat hij bij herziening enkel beter wordt.

Klopt hoor, vooral omdat er inderdaad expres verwarring gezaaid wordt en je na de film eindelijk alles op een rijtje hebt. Mijn herziening was ook goud waard. Al vond ik 'm de eerste keer ook al erg goed.

JacoBaco

Bedankt voor het motiveren! Dat had ik even nodig!

Naomi Watts

Jij als mede Hardy liefhebber moet dit gewoon goed vinden .

JacoBaco

Ook dat ja! Geen grote rol, maar wat ik zag, was weer uit de kunst. Grappig dat eigenlijk mijn andere held (Fassbender) de rol zou krijgen. Zo zie je maar, die gasten hebben gevoel voor kwaliteit.

Naomi Watts

geweldig acteur, en van Fassbender moet ik ook meer gaan zien. Ik vind ze ook in meerdere aspecten alike. Grappig dat Hardy Fassbender verving inderdaad. Leuk weetje .

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

JacoBaco schreef:

Na 1,5uur kon ik er echt niet meer tegen. Uitgezet!! Geen stem!

wist niet dat je tegenwordig een film kon uitzetten? wat deden de andere mensen in de bioscoop toen je het had uitgezet?

avatar van JohnH

JohnH

Erg goed sfeerbeeld, verwarrend in het begin, maar door de opbouw constant boeiend.

avatar van SunChaser

SunChaser

Pfff, boring. Mooi aangekleed, goed acteerwerk, saai verhaal

avatar van mr_erp

mr_erp

Reinbo schreef:

Okee, de film verwarrend maken dat is de makers goed gelukt. Maar dat ze een vreselijk saaie film hebben weten te maken ook, en dat lijkt me dan weer niet de bedoeling.

Ik vind de film echt helemaal niks! Totaal geen actie en vreselijk langdradig. Verder ook alleen maar oude mannetjes en grauwe beelden. Nee, eigenlijk in geen enkel opzicht wordt ik vrolijk van deze film. Alleen de sfeer die gebracht wordt in de film is goed gedaan. Maar ja, hoe moeilijk is dat? Een wazig en saai gebeuren neerzetten.

Voor de rest is deze film voor mij een grote teleurstelling.

avatar van boercjd

boercjd

Ik had gedacht een boeiende film te gaan zien, maar helaas. Het verhaal is verwarrend, aan het einde begreep ik er nog niets van. Alles ging super traag en was letterlijk slaapverwekkend.