Tinker Tailor Soldier Spy (2011)
Genre: Thriller
Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland
Geregisseerd door: Tomas Alfredson
Met onder meer: Gary Oldman, Tom Hardy en Colin Firth
Gesproken taal: Frans, Engels, Russisch, Hongaars en Turks
Releasedatum: 15 december 2011
Bekijk via CANAL+
Plot Tinker Tailor Soldier Spy
"How do you find an enemy who is hidden right before your eyes?"
In de sombere dagen van de Koude Oorlog geniet de spionage veteraan George Smiley (Gary Oldman) van de Britse geheime dienst van zijn pensioen. Wanneer blijkt dat een oud-collega van Smiley een Russische spion is, wordt hij teruggeroepen door MI6 en gevraagd de spion op te sporen.
George Smiley
Roy Bland
Toby Esterhase
Connie Sachs
A.L.I.E.N
Tinker Tailor Soldier Spy is een film die je wel tien keer kan zien voordat je hem begrijpt. Dat haalt niet weg dat het een knap staaltje werk is.
Ondanks de redelijk langzame pacing van deze film blijft het verhaal interessant. Belangrijk is dat je geen moment mist; je moet continu bij blijven. Persoonlijk vind ik dat dit de film erg uitgebreid en compleet maakt, maar ik begrijp hoe dit voor velen ook vervelend is. Tinker Tailor Soldier Spy is bij tijden langdradig en als je hierdoor de focus verliest, verlies je de film. Maar wanneer je het verhaal goed kan blijven volgen, is dit een van de meest prachtige storylines ooit. Gecompliceerd maar met fantastische diepgang.
Wat deze film Oscar-waardig maakte, was de regie en het acteerwerk. Nu heeft Tinker Tailor Soldier Spy ook alleen maar acteurs van de bovenste plank, maar elk van hen had er zin in. Sterke dialogen en een top optreden van Gary Oldman.
Tinker Tailor Soldier Spy is een denkertje die je niet zomaar wegkijkt. Maar als je er echt goed voor gaat zitten, is dit een heerlijke film. Vier dikke sterren.
Hier ben ik het volledig met je eens! Ikzelf heb 2 keer nodig gehad voor min-of-meer een volledig begrip, maar heb ondertussen ook het boek van John Le Carré gelezen, dat maakte het bij de 2de kijk beurt iets gemakkelijker misschien.
Hansjepansje
Verhaal speelt zich af ten tijde van de Koude Oorlog. Informatie is levensbelangrijk, en aldus zijn inlichtingendiensten een cruciale pion in dit grote potje Stratego. Wanneer blijkt dat er een spion zich schuilhoudt in de allerhoogste kring van de Britse geheime dienst MI-6, wordt George Smiley teruggehaald uit pensioen om orde op zaken te stellen.
Eerst en vooral wil ik even de loftrompet bovenhalen voor Alfredson. Erg fijn afwerking, korrelig, en veel vale kleuren. Helpt perfect om een stoffig, maar toch benauwd sfeertje te creëren waar deze film grotendeels op drijft, en ook de camera staat altijd op de juiste plaats. De actie wordt beperkt tot enkele scènes, maar dat komt de film ook ten goede. Suspense voert hier de boventoon en is ruim aanwezig.
Alfredson wordt ook ruim geholpen door z'n cast. Het kruim van de Britse acteursgilde wordt samengebracht en stuwt elkaar duidelijk naar een hoger niveau. Oldman is fantastisch (ik moet The Artist nog zien, maar ik kan me niet voorstellen dat Dujardin die Oscar echt verdiende boven Oldman) als Smiley, Cumberbatch is sowieso een persoonlijke favoriet, Mark Strong schudt de Ritchie-rollen moeiteloos van zich af, en ook de rest van de cast is goed op dreef.
En dan nu het lastige deel, en de reden waarom ik nog geen score heb toegekend aan deze film. Na m'n kijkbeurt gisteren vond ik de vele subplotjes onnodig en het einde zwaar teleurstellend, meteen ook de reden dat ik in de loop van de dag m'n oorspronkelijke 3.5* naar 3* terugschroefde. Maar de film bleef door m'n hoofd spoken en hoe meer ik las, hoe meer lijntjes zich weer samenvoegde en het me verraste hoe ik sommige dingen heb kunnen missen. Het plot is dan ook erg complex te noemen, van die orde dat even met de ogen knipperen eigenlijk al genoeg kan zijn om iets belangrijks te missen. En ik heb het gevoel dat ik iets te veel met m'n ogen heb geknipperd.
Sfeer, beeld en cast zijn alvast goed voor 4*, de herkijk binnenkort schept hopelijk duidelijkheid over de uiteindelijke score.
RuudC
Helaas niet echt mijn film. Het was in ieder geval een prent waar ik erg naar uitkeek. Tinker Tailer Soldier Spy heeft namelijk een fenomenale cast met enkele van mijn favoriete acteurs, maar voor mij komt het niet uit de verf. Iemand zei al dat wanneer je aandacht verslapt, je de film verliest. Klopt als een bus. Wel heb ik mijn best gedaan om de film zo goed mogelijk te volgen, maar niet met het gewenste resultaat. Wat ik erg jammer vind, is dat men teveel informatie in die twee uur heeft willen proppen. Het werkt voor mij niet. De film is erg onoverzichtelijk en daarom had ik veel liever gezien dat de stof uitgesmeerd was over een (mini)serie. Wellicht dat ik daarom ooit nog eens de prent met Alec Guinness optrommel.
Verder is er eigenlijk vrij weinig aan de hand. Ik ben er wel gelukkig mee dat dit geen over de top spionagespektakel is. Dit is in elk geval heel wat realistischer (voor zover je daar zicht op hebt. Een geheime dienst is niet voor niets een geheime dienst). Op het acteerwerk is, zoals verwacht, helemaal niets op aan te merken. Dat de film erg donker is, vind ik ook best prettig. Het ligt wat mij betreft aan het verhaal dat erg rommelig en willekeurig overkomt. Dat is minstens ten dele te wijten aan het feit dat mijn aandacht er niet voor 100% bij. Daarbij moet ik zeggen dat ik de ontknoping me eveneens tegenviel. Degene op wie ik ingezet had, bleek ook de mol te zijn. Dat is niet erg. Het was ook een gok, maar de gegeven reden vond ik zwak. Het verhaal spreekt me ook niet zodanig aan dat ik er de moeite in wil steken om deze vaker te zien. Ik snap de waardering wel, maar deze film is niet voor veel mensen weggelegd.
wendyvortex
Yep...terug naar 1973 en de koude oorlog.
Dubbelagenten, mollen, overlopers en Gary Oldman mag het allemaal gaan uitzoeken.
Lekker ouderwetse gecompliceerde spionagefilm die ondanks de duistere look visueel prachtig gedaan is.
Veel personages, veel flashbacks dus enige geconcentreerde kijkhouding is van belang anders ben je draad zo kwijt.
Heerlijk deze film waar de plot veel belangrijker is dan enige actie en geweldige rol van Oldman als de ietwat stijve Britse spion George Smiley.
Hedgehog84
Ja erg goed acteer- en camerawerk, maar ik vond het verhaal toch wel slap. Die bewering zullen sommigen gezien de reacties over vallen, maar als ik 2 uur met mn volle aandacht erbij moet blijven om alles te volgen dan verwacht ik gewoon een ijzersterk plot. In dit geval is het tempo gewoon laag en achteraf gezien is het verhaal zelfs rechtlijnig. Daarnaast zit er in de meeste personages zo weinig verdieping dat het je ook allemaal geen bal kan schelen.
Ken het boek niet, maar het zou mij niets verbazen als in de verfilming (zoals gebruikelijk) veel verloren is gegaan. Ik miste spanning en diepgang in de personages, nu draait de hele film op het sfeertje. Geen slechte film, maar ik zou hem niet snel aanraden.
Pim1993
Ontzettend trage film maar een staaltje literatuur van de bovenste plank. Uit de kleinste dingen moet je kunnen begrijpen hoe de situatie is, en het vereist van de kijker dus een behoorlijke intelligentie.
Een prachtig spionage spel met een werkelijk uitmuntende cast.
Persoonlijk keek de film niet lekker weg, je wacht uiteindelijk op het eind waar de onthullingen worden gedaan en de weg daar naartoe is voor de kijker niet altijd even gemakkelijk. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik bepaalde aspecten nog voor geen donder begrijp dus herzien wordt aangeraden.
Geen absolute hoogvlieger maar wel met aan topcast.
Pim1993
Top recensie!
Dan heb je de film verkeerd benaderd. Het gaat er juist om dat je de weg kwijt raakt in de brei aan informatie.
Zo kom je als kijker in dezelfde staat als de spionnen in de film. Net zo onzeker en paranoide. Ook voor hen is niet alle informatie voorhanden, confuus en soms ook onbetrouwbaar. De film draait minder om het verhaal, wat op hoofdlijnen best te volgen is, maar veel meer om het sfeerbeeld van de ondoorgrondelijke spoinagewereld. Wanneer je het zo benaderd is het een fantastische film die geweldig tijdsbeeld geeft over de spionage ten tijden van het ijzeren gordijn.
Filmfreaker
Naar mijn inziens een meesterwerk en een dijk van een film! Het plot zit ontzettend geniaal in elkaar. Daarbij is er veel diepgang en personageontwikkeling te zien, maar dan wel op de meest subtiele manier.
Goed je aandacht erbij houden, want het plot is uiterst ingewikkeld!
En als kers op de taart kunnen we ook genieten van uitstekende acteurs zoals Gary Oldman, Colin Firth, Mark Strong, William Hurt, Tom Hardy en Benedict Cumberbatch.
Dat niet iedereen bekoord zal worden door deze film valt te begrijpen. Het tempo ligt vrij laag en na een uur ben je als kijker helemaal de weg kwijt! Dat dat niet voor iedereen is weggelegd is niet vreemd!
Voor mij 5,0 sterren! Een tweede kijkbeurt staat zeker op de planning!
Redlop
Helemaal met Filmfreaker eens. (behalve dan dat William Hurt uiteraard John Hurt moet zijn
Het wachten is op het vervolg, maar wel onder dezelfde regie die precies de juiste touch voor nostalgie heeft.
DonPeliculón
Iemand nog iets gehoord over een mogelijk vervolg (sinds dat bericht in december)?
Baggerman
Eerder Tinker Tailor Soldier Saai....
Mooie sfeer, neergezet in teveel zinloze scènes.
Ben ik het me eens. De sfeer die Alfredson oproept, prikkelt de nostalgie-receptoren inmens, maar de onteindelijke ontknoping van de intrige valt wat tegen. Het verhaal valt prima te volgen, maar of het subtiel wordt gebracht valt te bezien. Daartoe wil ik eerst de mini-serie van 1979 met Alec Guiness zien (waar ik ook meer van verwacht). Ik vraag me af of deze versie daaraan ook maar iets origineels toevoegt.
horizons
Wow.
Schitterend script, geweldig acteerwerk, sublieme regie.
Zulk soort film wordt niet vaak meer gemaakt. Top.
En echt nergens saai.

Redlop
...De sfeer die Alfredson oproept, prikkelt de nostalgie-receptoren inmens, maar de onteindelijke ontknoping van de intrige valt wat tegen.
Omdat Alfredson er minder een traditioneel who dunnit van wilde maken, maar de focus legde op de karakters en de sfeer.
NYSe
Klopt, zo onbevredigend als de ontknoping is, de onromantisch is het spionnenbestaan nu eenmaal.
Humphrey
De film heeft een te traag verloop waardoor het op termijn een vreselijk complex geheel wordt. Nee, kon me niet bekoren ondanks de prima acteurs. 2,5*.
Flavio
Mooi sfeer maar vond het uiteindelijk tegenvallen. De film probeert te veel de hele serie in twee uur te stoppen waardoor alles nogal oppervlakkig blijft. Mensen die dit al langzaam vonden kunnen maar beter niet naar de serie gaan kijken.
Mirza77
Hele mooie film waar opletten een must is. Sommige zaken vallen op z'n plaats na even doorkijken want de film springt heel makkelijk vanaf heden naar verleden en omgekeerd. Ik zou me ook heel goed kunnen voorstellen dat dit een reeler beeld geeft van de spionage tijdens De koude oorlog als menig ander cinema.
steven36
Geweldig niveau, sfeer, tijdsbeeld en camerawerk neergezet. Uitstekende film.
Fransman
Ingewikkeld schaakspel over de ontmaskering van een dubbelspion binnen de Britse geheime dienst, dat mij nergens wist te raken. Je raakt niet betrokken bij de personages en de gebeurtenissen; het kabbelt allemaal maar voort tot het nogal vreemde einde.
Heb destijds het boek wel tig keer gelezen en de BBC-serie gezien, dus ben ik wel vertrouwd met de wereld van John Le Carré. Deze film zou je op het puntje van je stoel moeten brengen, maar bij mij lukte dat niet. Gary Oldman zet een verdienstelijke Georg Smiley neer, maar is nou eenmaal geen Sir Alec Guinness. Wel knap dat het hele boek in anderhalf uur film is gestopt en het tijdsbeeld van begin jaren zeventig is prima in beeld gebracht is, maar daarvoor alleen kijk je niet naar deze film.
Noodless
Het verhaal kent een zeer trage aanloop met heel wat personages waarbij pas na een uur de interesse wordt verhoogd naar heel het spionage gebeuren. Al is de climax toch wat tegenvallend. Ook de personages zijn niet echt boeiend . Het acteerwerk en de tijdsgeest is dan wel in orde. De film is redelijk vermoeiend en je moet echt je aandacht erbij houden. Dus een goed tijdstip kiezen is bij deze film wel wenselijk. 6/10
Honey Blossom
Ik heb enorm genoten van de intensivering van het verhaal doordat er ruim de tijd wordt genomen in vrijwel alle scènes. De supercast doet daar nog eens een schep bovenop. Sterk acteerwerk van met name Gary Oldman.
Helaas blijft het verhaal voor mijn gevoel maar dun, (wie is de mol?). De kijker blijft maar gissen, her en der wordt je op heel subtiele wijze op het verkeerde been gezet. De uitkomst was voor mij niet bevredigend genoeg.
Mooi einde, nice clean up, leuke soundtrack.
Ruime 3*.
Onceuponanytime
Goed acteerwerk, maar trage vooruitgang. Een film die met volle aandacht moet bekeken worden.
Te degelijk.
Beetje hetzelfde als een Das Leben des Anderen, alleen is Alfredson wel een iets betere regisseur. "Iets", want ook dat verstilde weet hij niet sterk genoeg te brengen. Het wordt al gauw een beetje saai en middle of the road, waardoor dat deel van de film nooit echt gaat boeien.
Groter probleem is de druk die daarmee op het verhaaltje komt te liggen. Na een intro heb je eigenlijk al de hele basis mee (er is een spion, vind hem), daarna weet je dat je ongeveer 90 minuten aan verplichte verwarring doormoet om daarna alles mooi op een presenteerblaadje te krijgen. Je moet jezelf al aardig voor de gek houden om écht vol spanning naar deze film te gaan zitten kijken, gewoon wat gelaten achterover hangen en alles dient zich toch wel aan.
Jammer dat een film als deze dan niet wat meer risico durft te nemen. Alles wordt uit de doeken gedaan, iedereen krijgt z'n momentjes, alle draadjes krijgen aandacht en elk detail wordt zo uitgepuurd dat de braafheid gewoon tastbaar wordt.
Acteerwerk van Oldman wel goed, ook Toby Jones geweldig op dreef. De rest van de cast was iets te saai jammer genoeg. Weer die degelijkheid die mensen er blijkbaar toe drijft om braaf hun ding te doen zonder al te veel op te vallen.
Vond het allemaal te stoffig, al streeft Alfredson dat ook wel bewust na. Dan nog is de hele opzet te doorzichtig om echt een interessante film op te leveren.
frans123
Ja.....nu op mijn Fox, sinds vandaag (bij digitenne gratis) ...ging er helemaal voor zitten, tot 00.40.....genieten zal ik, biertje,kaas ,worst erbij............maar haak nu af...boring...lol....geweldige cast, uitstekende sfeer.(mooi engels)......maar niet voor mij, het verhaal interesseert mij niks.

Spionagethriller 'Tinker Tailor Soldier Spy' met Gary Oldman en Tom Hardy morgenavond op televisie

Warrior
Drama / Sport, 2011