Zeitgeist (2007)
Geregisseerd door: Peter Joseph
Met onder meer: Bill Hicks, George Carlin, David Icke
Bekijk via YouTube
Plot Zeitgeist
Omstreden documentaire die bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de oorsprong van het Christendom, voornamelijk de vergelijking met oude geloven gebaseerd op hemellichamen. Het tweede deel beschrijft een andere visie op de gebeurtenissen rond 9/11. Het derde deel behandelt de verborgen macht van rijke bankiers en hun invloed op de wereld zoals die nu is.
Hm. Waarom dachten jullie dat? (In een bepaald opzicht klopt dat namelijk ook wel).
narva77 (crew films)
Even voorop gesteld: ik heb "Zeitgeist" zelf (nog) niet gezien.
Maar ik had eigenlijk verwacht dat jij (Kos) wel wat kritischer zou aankijken tegen de complottheorieën die al dan niet in deze docu zitten. That's all.
Maar ik zou eigenlijk niet weten wélke theorieën er in zitten, en hoe ver die gaan, en hoe geloofwaardig deze precies zijn...
Edit: en ik vermoed en denk eigenlijk dat jij best maatschappelijk en politiek betrokken bent, want ik weet dat jij óók docu's als "My Enemy's Enemy" en "Vuil Spel om Olie" hebt gezien, waarin toch ook behoorlijk smerige politieke spelletjes te zien zijn.
Nou, wat betreft die complottheorieen moet je die zeker niet allemaal zomaar aannemen natuurlijk integendeel. Wat dat betreft ben ik het ook echt niet klakkeloos met de docu eens.
Maar net zoals bvb bij Michael Moore docu's zie ik het doel er van niet eens zozeer als pure informatievoorziening maar meer als gewoon de mogelijkheid tot nieuwe denkrichtingen geven.
In deze docu is vooral het 9/11 gedeelte (wat ik ook het minste vind) nogal provocerend en bepaald niet waterdicht of zo, maar met name het eerste gedeelte over het Christelijk geloof is buitengewoon sterk en geeft prachtige basis tot het wat omvangrijker nadenken over onze inrichting van de wereld.
Het laatste gedeelte valt wat dat betreft wat tussen die twee in.
BoordAppel
Het gedeelte over het Christendom zit ook behoorlijk vol onzin. Al zijn er nogal wat versies van deze docu in omloop geloof ik. Misschien moet ik de laatste eens bekijken.
kArIzMa_Movie
Illuminati! Pfff... Brainwash, brainwash.
Mensen moeten dit weten. Ik wil niet zeggen dat dit waar is, maar 't zet je wel aan het denken!
Zo ook deze film. 911 complottheorie is trouwens ook zeer interessant.
Mensen denken trouwens in complotten als ze iets onverklaarbaars vinden. Can't blame that, right?
stef89
Illuminati! Pfff... Brainwash, brainwash.
Zo ook deze film. 911 complottheorie is trouwens ook zeer interessant.
Ja hoe zit dat met die Illuminati eigenlijk? Is dat gwn een complotgroep van de Amerikaanse overheid, die de rap te beinvloedbaar vinden? (Net zoals bij 2pac, die misschien ook door Illuminati is omgebracht)
. Die hele illuminati vs. hiphop of 2Pac discussie gaat echt helemaal nergens over.
Harco
Ja, de Illuminati is de hiphoppolitie.
the new guy
Even voorop gesteld: ik heb "Zeitgeist" zelf (nog) niet gezien.
Eigenlijk zit er niet echt een complottheorie in de film. Er wordt wel aan de hand van de officiele verklaring van de Amerikaanse regering aangetoond wat niet klopt in die verklaring. Erg interessant. Beetje hetzelfde als met het geloof: Dat wij niet weten hoe het universum is ontstaan wil niet zeggen dat god het heeft gedaan. En dat er bij de 9/11 aanslagen een groot aantal feiten zijn verdraaid, verzwegen of simpelweg geen feiten zijn wil niet zeggen dat de Amerikaanse regering erachter zit.
FransBosch
Deel 1 en deel 2 van de documentaire gezien vandaag gezien. Heel interessant, maar het is overduidelijk dat deze documentaire absoluut niét objectief is.
Het eerste deel was erg boeiend in elkaar gezet, máár dankzij het voorstukje (waar ze God eerst belachelijk maken) blijkt maar direct al te goed dat ze het atheïsme willen doordrukken als dé waarheid. De vergelijkingen tussen Jezus Christus en andere heidense goden was uiterst interessant om te zien. Echter is de hele symboliek en overeenkomsten niet zo raar, want ver voor de komst van Christus is er al een Messias door de profeten voorspeld. Daar hebben zich vast heel veel heidense religies op voortborduurt.
Verder moest ik helaas in het eerste deel constateren dat er ook enkele onjuistheden werden genoemd, zoals dat het bestaan van Jezus Christus nooit door filosofen is genoemd. Jezus is wel degelijk genoemd door diverse filosofen uit die tijd. Verder zijn er bij de dode boekrollen ook andere 'boeken' gevonden, buiten de Bijbel, waarop vermeld wordt dat Jezus geleefd heeft.
Ook zeggen ze 'de waarheid' eens te willen vertellen. Sorry, maar ik geloof niet dat die enkele atheïst op de wereld het toevallig wél bij het rechte eind hebben. Laten we niet vergeten dat het atheïsme eigenlijk maar dun bezaaid is over de aardbol. Ongeveer 20% van de wereldbevolking is niet-gelovig. Daar staat dus de 80% van alle andere mensen op deze aardbol tegenover die wél ergens in geloven, hetzij het christendom, hetzij het jodendom, hetzij de islam, hetzij het boeddhisme, hetzij het hindoeïsme, het zij kleinere godsdiensten etc. etc.
Daarbij zitten in die 20% atheïsten ook altijd nog agnosten die nog geloven dat er 'iets' is, maar niet weten 'wat'. Dat betekend voor het atheïsme nóg minder mensen...
Ik denk dat we ook maar eens een documentaire moeten gaan maken en complot theorieën moeten gaan verzinnen over de big-bang theorie en de evolutietheorie. Straks stammen we helemaal niet van de aap af, maar zijn we gewoon gekloonde Aliens!
Het tweede deel is ook heel erg interessant, maar ook hierbij wil de documentaire zeker niet 'neutraal' zijn. Ze zijn stellig ervan overtuigd dat Amerika zelf dit alles in gang heeft gezet. Nu heb ik bij het 'instorten' van die gebouwen ook wel mijn twijfels, maar ik durf absoluut niét te zeggen dat dit allemaal in scène is gezet door Amerika om een reden te vinden voor de oorlog tegen het 'terrorisme'. Het kan natuurlijk ook zijn dat terroristen explosieven in het Pentagon en/of WTC's hebben geplaatst. Wie weet?! Er zal vast een kern van waarheid in het verhaal van Zeitgeist zitten, maar ook hier maken de documentaire makers zich belachelijk door die rare stukjes tussendoor.
Al met al best interessant, maar absoluut een terechte omstreden documentaire. De makers willen je absoluut in een bepaalde hoek duwen en de documentaire is alles behalve objectief en neutraal.
Niet verkeerd om eens gezien te hebben. Deel 3 wellicht nog eens zien.
Niet helemaal correct. Agnosten geloven helemaal niet in 'iets' maar geven slechts aan dat we geen flauw idee hebben over wat wel of niet waar kan zijn mbt een Goddelijk iets. En dat dit dus onmogelijk te bewijzen is.
Wilfred Genee
Op bepaalde vlakken bijvoorbeeld 11 september toch zeer interessant om te zien, ook al had ik er al eerder van gehoord. Zijn toch wel enkele verdachte zaken opgetreden de dagen ervoor en ook de dag zelf die je toch aan het denken zetten.
Bepaalde vergelijkingen zijn op zich ook wel interessant om te zien, maar er zijn wat delen die ze van mij konden overslaan.
harm1985
Een studiegenoot raadde me deze aan, en door te titel dacht ik aan een Duits drama, maar nu ik de naam van Bill Hicks, mijn favoriete Stand-up comedian, hier zie staan, ben ik toch wel extra benieuwd geworden!
[EDIT] Nu dus gezien, en vond het een erg goede documentaire, die veel vaker dan Michael Moore objectief blijft, de waarheid ligt meer in het midden, er is ruimte voor eigen interpretatie. Aan het begin vond ik het visueel tegenvallen, maar zodra deel 1 begon zat ik er helemaal in. Opbouw is goed al had ik wel veel meer het idee dat deel 2 en deel 3 bij elkaar pasten dan deel 1. Deel 3 is het beste, en meest profetisch, want we hebben wederom een crisis achter de rug, ook toont het dat we niks leren van ons verleden of het zelfs vergeten lijken te zijn.
SilenceMurderer
Welvarende-, hogeropgeleide-, in vrijer denkende en modernere maatschappijen etc. etc. zijn -mensen niet toevallig vrijwel allemaal atheïstisch. Dit vereist maar een klein beetje objectief en ondiep
nadenken.
Overigens vind ik deze documentaire zeker voor een groot deel niet objectief.
FullMoon
Een erg interessante documentaire. De informatie er in was mij bekend. Althans, dat gedeelte over de bankiers. Enkele feiten van deze doc is wat er gezegd werd over The Rockefelers en The Rothschild. Dat zijn geen theorieën maar feiten! de huidige banksystemen zijn allemaal op die initiatieven uit de jaren 10 en 20. De huidige economische crisis heeft ook rechtstreeks te maken met hoe de banken te werk gaan binnen het opgelegde systeem destijds. Zie de volgende docs voor meer informatie:
YouTube - The Rothschilds Exposed 1/3 (zeer interessant)
YouTube - Monopoly Men Rothschild Banksters Rule Through Wars And Conspiracy NWO 3
Het gedeelte over 9/11.. tja.... ik ben nog niet helemaal overtuigd, al sta ik wel open voor de theorie dat er meer aan de hand was dan enkel de officiele versie.
Het is in ieder geval aan te raden om naar de documentaire te kijken.
Mijn god wat een eenzijdig geleuter. Een hoop open deuren worden ingeschopt, maar wat het meest ergerlijk is, is dat de film een grote opeenvolging is van indoctrinatie, terwijl het juist dat is waar de film tegen aggeert.
Verder kiest de film een heel eenzijdige benadering, waardoor het ongeloofwaardig en oninteressant wordt. Twee uur lang worden er enkel teksten en gebeurtenissen op ons afgevuurd om vervolgens naar een vooringenomen standpunt toe te lullen. Tuurlijk heeft de film wel een paar punten. Het Christendom is onzin, duh! Dat de wereld in 7 dagen geschapen zijn is nog ongeloofwaardiger dan the Expendables 2. En aan 9/11 zit een luchtje aan, zal best, maar kom dan wel met bewijs in plaats van circumstantial geleuter. Als er nog 6 kapers leven haal ze voor de camera!
En ja, bankieren zijn slecht en de Amerikaanse burger is hun slaaf. Maar ondertussen is Amerika wel het rijkste en machtigste land ter wereld. So it aint all bad...maar daar biedt de docu geen enkele ruimte voor. Het ging eigenlijk in het begin direct mis, het ontstaan van het heelal en de evolutietheorie ging plots over in oorlog en verderf, terwijl evolutie juist over geboorte, groei en bloei gaat. Dood en verderf is slechts een bij product, een soort afval.
Kortom ongenuanceerde zooi, die enkel naieve gelovigen tot nieuwe inzichten zal brengen. In de USA zijn dat er vast een hoop, maar bij mij hoef je hier niet aan te komen. Ik geloof best
dat het allemaal (deels) waar is, maar breng het alsjeblieft met wat meer nuance.
En om dan te eindigen met "The revolution is now... Alsof de Amerikaanse midden- en onderklasse de macht van de bankiers en overheden af kan pakken.
Het enige wat eventueel gaat veranderen is dat het binnenkort de Chinese bankiers zijn die de wereldorde bepalen als we niet oppassen. De film begon nog zo goed met de evolutietheorie. Maar leg je er dan ook gewoon bij neer dat 'Survival of the fittest' the name of the game is op ons planeetje. Dus hoe wil je het in godsnaam (woordgrapje) anders inrichten?
1* omdat het lekker weg keek en ik het jesus/zonnenstelsel wel een leuke, bij mij nog niet bekende, analogie vond.
wimnoot
Dat het christendom zo nauw verbonden is aan het geloof van de Egyptenaren vond ik best wel een schok eigenlijk, en ik vind eigenlijk de verklaringen van al die mensen die explosie's gehoord hebben en het instorten van gebouw 7 waar geen vluigtuig in gevlogen is best wel goede bewijzen dat 9/11 gefabriceerd is door die schaduwregering.
Het punt is dat er op een slinkse wijze een federaal banksysteem in werking is gezet, die er op uit is om mensen tot slaven te maken, onder het mom van vrije handel. En om te zeggen dat het in Amerika allemaal niet zo slecht is, is wat mij betreft knap naief, die luchtbel is in de jaren al een paar keer doorgeprikt.
Ik denk dat je binnenkort Zeitgeist: Moving Forward maar even moet gaan kijken, daar wordt een wereld geschilderd waar het allemaal heel anders wordt ingericht.

Wat is er schokkend aan dat het christus verhaal dezelfde structuur kent als andere religieuze vertellingen?
En ja, als je van iemand geld leent kom je in zijn macht, dat is toch ook logisch. (En Amerika is inmiddels vrijwel in handen van China...) Feit is dat het Amerikaanse (bank)systeem ook veel goeds heeft gebracht, maar dat komt totaal niet aan bod. Compleet eenzijdig verhaal zonder nuance. En of het allemaal echt zo 1 op 1 verband houdt moet ik nog zien.
Misschien kijk ik ook deel 2 nog wel. Vond het niet vervelend om naar te kijken het is tenslotte een soort videoclip), maar vond het gewoon veel te eenzijdig. En die nieuwe orde wordt ook vast zonder enige nuamce of weerwoord geschetst. Weet nu al dat ook in die struktuur er weer een groepje machthebbers komt boven drijven, maar dat komt vast niet aan bod.
wimnoot
Zo heb ik het niet geleerd op zondagschool....
De makers proberen hun standpunt over te brengen en dan lijkt me dat je dat niet gaat weerleggen want dan spreken ze zichzelf tegen. In deel twee wordt wel gezegd dat het geldsysteem zijn waarde gehad heeft, maar het nu weer tijd is voor wat anders.
Nee, dat komt er inderdaad niet in voor, het is zelf een vrij naief utopia dat geschetst wordt, een van de weinige dingen die me tegenstonden in deel twee. Maar goed, ik wacht wel op je recensie dan.....
Ik heb nooit op zondagschool gezeten, dat scheelt vast. Denk al sinds mijn 5e dat wij allemaal rondlopen in de droom van een hele grote reus. En tot nog toe heeft niemand dat ooit kunnen weerleggen.
danuz
Benieuwd wat je van Zeitgeist: Moving Forward vind.
jipt
Zeitgeist: The Movie
Als iets begint met: dit is de waarheid, houd het bij mij al gauw op, ben namelijk nogal erg skeptisch over dingen. Enfin, ik heb het toch afgekeken aangezien er nogal wat ophef omheen is.
Deel 1:
Da Vinci Code on LSD. Open deuren intrappen. Christendom is nep (joh), wordt verklaard door het in verband te brengen met andere geloven en de overeenkomsten aan de kaart te stellen. Er wordt gesteld dat het om 'Religie' gaat maar ondertussen boort de docu alleen het christendom de grond in. Ik zeg ook niet dat het christendom feilloos is, maar de positieve kanten van de religie worden volledig genegeerd. Heb hoofdschuddend zitten kijken, een en al tunnelvisie.
Deel 2:
9/11, zou wel wat meer achter zitten dan terrorisme en is zeker goed geweest voor wapenhandelaren. Aan de andere kant moet je wel logisch blijven en in je achterhoofd houden dat er andere aspecten worden genegeerd, en heb zelfs nagelezen dat er bewijzen in de docu worden verdraaid of nep zijn. Wees eerlijk, welk land laat twee van zijn belangrijkste torens instorten voor oorlog, alsof er niet enorm veel verlies is gemaakt na 9/11.
Deel 3:
Economie is slecht, Amerika maakt van iedereen slaven, de mannen achter het grote gordijn, bla bla bla. Heb het al 100x aan moeten horen, maar zo makkelijk steekt het volgens mij niet in elkaar. De makers richten zich volledig op het negatieve en de corruptheid van de economie. En ze komen uiteindelijk neer op één of andere Big Brother is watching you ideetje. Kiss my ass, je kan ook te ver gaan.
1,5* voor iets wat gedeeltelijk nep is, totaal onsamenhangende verbanden trekt en van elk aspect dat het aanhaalt zich alleen maar richt op het negatieve of corrupte. Terwijl er af en toe best interessante informatie tussen zit, alleen wordt bijna alles verkeerd belicht.
Vermoeiend.
Een stuk minder interessant dan het tweede deel, vooral omdat men hier nog minder genuanceerd, onderbouwd en wild in het rond schietend uit de hoek komt.
Grootste probleem met deze docu is dat de conclusie vaak slinks aan de kijker overgelaten wordt. Je krijgt een spervuur aan trivia en theorieën die in een bepaalde richting neigen, waar je in een luie bui al snel makkelijk mee kort door de bocht gaat. Uiteindelijk zijn de makers vaak zelf erg spaarzaam met conclusies, iets waar ze gelukkig in Moving Forward wel de durf voor hadden.
De opbouw is ook nogal ongestructureerd, de link tussen de drie delen volg ik wel maar zorgt dat de docu iets teveel hooi op z'n vork neemt. Verder blijven eerdere problemen nog steeds overeind, want het neigt allemaal sterk naar propaganda en moedwillige misinformatie (of selectieve informatie).
Visueel nog slechter dan deel Moving Forward, al moet ik zeggen dat ze daar best goed naar algemene commentaren geluisterd hebben om zo tot een betere docu te komen. Stukje over geloof was hier veruit het interessantst trouwens.
83Utreg!
Haha Reinbo's eerse recensie, als ik het goed spreekt het grootste en machtigste land zijn op zichzelf in Amerika's voordeel, priceless.
caelers8
Ik heb mijn twijfels over deze documentaire, vooral nadat ik eens op het internet rond keek naar de 'unaccuracies' rondom de zogenaamde 'feiten' en aannames die in deze film vermeld worden. Eigenlijk kun je tegenwoordig niks meer voor waar aannemen. Zoals de Zeitgeist movement aangeeft kun je de meeste moderne media niet vertrouwen, maar de movement zelf is dus ook al niet meer te vertrouwen.
Ik moet wel zeggen dat het vervolg ´addendum´ en vooral ´moving forward´ stukken beter waren, en niet meer de indruk wekken van een docu vol met complot theorièn en onwerkelijkheden.
fatshark
Ik vind het eerste stuk best wel zeer interessant waarbij de link word gelegd tussen Horus en Jezus... Niet alles in de documentaire is haalbaar/realistisch. vb het niet betalen van je belastingen (dat is te zot voor woorden want dan pakken ze alles af)

Zeitgeist: Moving Forward
2011

Zeitgeist: Addendum
2008

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Voces Inocentes

Home
Documentaire, 2009

Europa Europa
Drama / Oorlog, 1990
corruptiewar on terrortweede wereldoorlogeconomic theory nazieconomybankingelitecomplottheorie