• 9.369.694 stemmen

Gesproken taal: Engels, Nederlands, Duits en Frans

Releasedatum: 17 april 1997

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Karakter

Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Zij voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Guyke

Guyke

Een film die zich afspeelt in een prachtige archaïsche setting: mahoniehouten kantoren, bureaulampjes met groene kappen, secretarissen met stofjassen en duistere straten met sfeervolle gasverlichting. Prachtig hoe de ouderwetse duistere sfeer wordt volgehouden in de ganse film en deze daarom een aparte eenheid geeft. Het verhaal heeft wat tijd nodig om op gang te komen maar al bij al gaat het toch om een sterk scenario. Jan Decleir toont in deze productie nogmaals dat hij de enige Vlaamse acteur is die zich kan meten met de grootheden uit het buitenland. Terechte winnaar van een oscar.

avatar van djelle

djelle

Stijlvolle film met een boeiend verhaal en een prachtige uitwerking. De prent dreigt een beetje in herhaling te vallen op den duur en wordt wat voorspelbaar, maar het hele project drijft haast door zijn magnifieke sfeer. Het camerawerk is verbluffend en rijmt perfect met de oogstrelende setting. Visueel gezien is Karakter dan ook een van de beste films uit de lage landen. Het contrast tussen de acteerkwaliteiten van Jan Declair en Fredja van Huêt vallen wel enigszins op. 3,5*

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Ik herinner mij dat ik meer dan 30 jaar geleden op school het boek moest lezen en dat nooit had gedaan. Bij het zien van de film was ik dan ook verrast hoe goed het verhaal wel was en wat ik toen lang geleden heb gemist. Vertolkingen, scenario, fotografie, decors en regie zijn uitstekend. Van Diems prent is gewoonweg schitterend: voor mij is het de beste Nederlandse film die ik ooit heb gezien. **5**

Prachtige muziek. Jammer dat er zo'n stomvervelende film overheen zit.

avatar van Stephan

Stephan

bosenlommerman schreef:

Prachtige muziek. Jammer dat er zo'n stomvervelende film overheen zit.

Prachtige zinsbouw...

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Mooie sfeervolle film met een zeer sterk acterende Fedja van Huêt. Treurig ook......mooi verhaal.

***-sterren

avatar van xangadix

xangadix

Een beetje een tegenvaller, zeker na wat ik er allemaal van had gehoord. Als eerste de muziek. Die vond ik storend, alsof ik naar een Disneysprookje aan het kijken was. Vervolgens een klein maar ontzettend storend detail: Victor Löw zijn make-up. Wat ze achter zijn onderlip hebben lopen proppen en waarom is me een raadsel. Ik zit bij een verhaal als dit niet op zo'n lollig bedoelde verschijning te wachten. Verder kreeg de film me niet zover dat het me interesseerde hoe het zou lopen met Katadreuffe, mede doordat zijn leergierigheid meer als braaf gedrag dan als gedrevenheid op mij overkwam. Positieve punten zijn Joba en Dreverhaven, die zo uit het boek leken te zijn gestapt, de fotografie en de decors. 3*

avatar van hinie

hinie

Een mooie film met een sterk acterende cast!

Prachtige beelden en mooie muziek!

avatar van speedy23

speedy23

Wordt niet uitgezonden. Naar aanleiding van het overlijden van de acteur Senne Rouffaer wordt Karakter op een latere dag uitgezonden.

avatar van Malory

Malory

Ja, ik vind dat deze film de sfeer van het boek goed weet weer te geven. Dreverhaven leek inderdaad net uit het boek gestapt. Prachtig geacteerd. Ik denk toch wel één van de beste Nederlandse films.

**** 4 Sterren

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

De Nederlanders hier zijn naar mijn mening ietsje te chauvinistisch hier...

Vergeet niet dat het een co-productie met België was eh !

avatar van deStef

deStef

Inderdaad 1 van de beste Nederlandse films..

En dat verdient naar mijn mening 5*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dé beste Nederlandse film! Terechte Oscar voor zoveel kwaliteit! Ongehoord bijna.. wat is er van Van Diem geworden inmiddels?

avatar van Aloys/Bono/Axl

Aloys/Bono/Axl

Hele goede film..

4/5

avatar van corbijn

corbijn

deStef "Karakter" is net zo Belgisch als "Daens" Nederlands is

Maar laten we gewoon ieder pareltje uit de lage landen begroeten met een driewerf hoera hoera hoera

Want een ding is zeker is net als zwartboek is dit een speelfilm waar zo goed als alles van deugt

Het kan je niet aanspreken, maar feit is dat alles in deze film op zijn plaats valt

avatar van offermans

offermans

Wat mooi verteld. Ook mooi gespeeld. Ik ervaar niet daar overdreven gespeeld wordt door types. Ik heb echt genoten. Eén van de beste nederlandse producties. Aanrader

avatar van jan66

jan66

Een zeer goede film met sfeer. Het acteerwerk van Decleir is verbluffend. 4* voor mij...

avatar van tomdc

tomdc

Fantastische film! Schitterende beelden, uitmuntend acteerwerk, beklijvende muziek. Gewoon het beste van het beste. Voor Decleir de ultieme rol van zijn carrière, maar ook Van Huet van vooral Viktor Löw vond ik sterk acteren.

Ongetwijfeld de beste Nederlands-Belgische productie, en wat mij betreft zelfs één van de betere film die ik ooit gezien heb.

avatar van raymon

raymon

Tevens geregiseerd door Walter van der Kamp die ook "De Stille Kracht'' regieseerde

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Meteen na het boek gelezen te hebben gezien, erg sterke film. De beste Nederlandse die ik ken (dat zijn er niet heel veel, maar wel flink wat grote namen).
Allereerst ziet het er bij vlagen, zeker voor Nederlandse begrippen, erg mooi uit. De muziek is een aangename ondersteuning en ook sommige personages komen erg sterk uit de verf (en lijken perfect op hoe ik ze naar aanleiding van het boek in mijn hoofd had): Joba, Dreverhaven.
De Gankelaar (Victor Löw) had wat mij betreft niet zo overdreven gemoeten, maar daar stoorde ik me weinig/niet aan. Het enige minpuntje vond ik dat in het boek de ontmoetingen met en ontwikkelingen omtrent Katadreuffe's gevoel voor Te George meer op de achtergrond van het totaaplaatje, terwijl dat in de film aanzienlijk meer nadruk kreeg. Jammer.
Maar verder een ijzersterke film. Mooi van beeld, goede muziek, bij vlagen ijzersterk geacteerd en een prachtig verhaal. 4*

avatar van robertus65

robertus65

Deze film mag dan wel in de prijzen gevallen zijn, maar dat zijn vaak niet de films die ik goed vind. Het is een flashback film die begint met het einde en dan wordt er steeds met commentaar teruggekeken. Dit maakt het een soort docu achtige, zeg maar slome film. Wat had Löw in z'n bek, een hete aardappel of dacht hij dat hij Al Capone was?

avatar van by_the_way

by_the_way

robertus65 schreef:

Wat had Löw in z'n bek, een hete aardappel of dacht hij dat hij Al Capone was?

Vond dat idd wel erg lomp/grappig overkomen. Ik heb de film nu voor een 2e keer gezien dit keer bij geschiedenis, verhoogt naar dikke 4.

avatar van by_the_way

by_the_way

avatar van Quido

Quido

by_the_way schreef:

Uit welk jaar is dat?

1971. De serie is opgenomen in de Ko van Dijk dvd-box.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Jan Decleir speelt hier wat vroeger Ko van Dijk deed

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ben begonnen aan het boek. Moet de film nog zien, hoop niet dat het boek het filmplezier hier zal wegnemen.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Ik las ook eerst het boek, maar was even goed onder de indruk van de film. Maar dat kan persoonlijk zijn; misschien sluit de film wel precies aan bij mijn beleving van het boek, terwijl die voor een ander heel anders kan zijn natuurlijk.

avatar van starbright boy

Ik vind dit ook een prima voorbeeld van een zeer geslaagde boekverfilming.Zowel boek als film vind ik erg mooi.

avatar van SLK

SLK

een van de enige nederlandse films die wel goed is.