• 9.377.389 stemmen

Film noir / Thriller | 114 minuten

Genre: Film noir / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Jodie Foster en Cybill Shepherd

IMDb beoordeling: 8,2 (1.014.462)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 1 juli 1976

Plot Taxi Driver

"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."

De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Sinds wanneer en vooral waarom is de poster veranderd? Die andere beeldde zo prachtig de eenzaamheid van Travis uit.

avatar van Reinbo

Sergio Leone schreef:
Beetje gemengde gevoelens weer. Volgens mij viel hier meer uit te halen.

Het verhaal is eenvoudig, maar best aangrijpend.
Paar dingen begrijp ik niet goed.
Zo staat er dat hij in actie komt tegen het tuig dat 's avonds op straat rond loopt, ik moet zeggen dat hij dan weinig actie heeft ondernomen. Ik had na het zien van de trailer gedacht dat hij de 'you talking to me?' scene ging nadoen als hij een crimineel in mekaar ramde ofzo. Nu is het enige wat hij doet hoerelopers neerknallen.
Ook de 'relatie' met Betsy vond ik niet goed, snap de meerwaarde er niet van.
Van mij mocht er wat meer 'afrekening' inzitten en het wat dramatischer maken op het eind.
Verder mocht zijn Vietnam-verleden en de daarbij horende trauma's wat tot uiting komen.

Maar goed, De Niro was weer top, Jodie Foster deed het zeer goed, het sfeertje was grimmig.
Een 4*, meer kan ik niet geven.

Ach, in de echte wereld is het neerschieten van een pooier en hoereloper neerschieten toch wel iets wat men als 'in actie komen kan' omschrijven. De film geeft gewoon een redelijk naturel beeld van een dergelijke case. Maar als je een soort Rambo of Death wish 4 had verwacht, kom je inderdaad bedrogen uit.

avatar van Black Math

Black Math

Best wel een meevaller. Ik kan me van een vorige kijkbeurt namelijk nog herinneren dat ik me afvroeg waarom mensen dit nu zo geniaal vinden. Ik vond destijds het plot denk ik niet echt overweldigend en was ook niet echt onder de indruk van het personage van De Niro. Na herziening vind ik het nog steeds niet geweldig, maar ik snap wel wat meer wat mensen erin zien.

Ik hield me vroeger bij film kijken veel minder mee bezig met de muziek, vandaar dat het me toen wellicht niet echt boeide, maar deze keer viel de duistere muziek me meteen vanaf het begin op. Erg sfeerverhogend. Af en toe afgewisseld met wat lichter spul, dat iets minder was, maar ook niet vervelend.
Visueel was het wel wat ik ervan verwachtte, degelijk maar niet geniaal. Ik lag er nou niet echt ondersteboven van.

Komen we aan bij De Niro. Ik was destijds een beetje teleurgesteld, want ik wist van te voren wel dat de "You talking to me?" quote erin zat, maar toen die eindelijk voorbij kwam, kwam het nou niet bepaald krachtig op me over. Ik vind ook niet echt dat De Niro gevaarlijk overkomt, eerder als een goeiige sukkel. Het probleem is gewoon dat De Niro er te sympathiek uitziet. Daar kan geen hanenkam wat aan doen. Wat dat betreft komt het ook enigszins ongeloofwaardig dat hij de senator wil vermoorden, ik geloof het gewoon niet dat zijn personage dat echt zou willen doen. Op zich wel een interessant element in het plot, omdat het laat zien dat het maar een haartje had gescheeld of hij was de grote misdadiger in plaats van de grote held geweest.
Dat maakt ook dat ik erop moet terugkomen dat ik het plot maar magertjes vond. Ik was eigenlijk ook wel verrast bij de climaxscène. Herinnerde me niet meer dat er vingers van handen geschoten werden, wat toch wel erg realistisch overkwam. Wel minder vond ik de scene tussen Keitel en Foster, puur omdat het gezichtspunt van De Niro verlaten wordt, wat ik een storende breuk in de structuur heb ervaren. An sich vond ik de scène wel sterk, omdat ik erg het idee kreeg dat loverboys ook zo hun slachtoffers bepraten, maar soms is het beter goede ideeën op te offeren voor de totale structuur van het werk. Verder is het ergens ook wel positief dat ik het karakter van De Niro steeds meer een domme pannenkoek ben gaan vinden. Doordat ik nu wat minder met hem meeleefde, had ik nu tenminste veel minder last van plaatsvervangende schaamte bij het bioscoopbezoek. Trouwens wel echt een prachtige vrouw, die Cybill Shepherd.

Uiteindelijk kom ik op 3* uit, zeker meer dan ik van te voren had verwacht.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Reinbo schreef:

Heb je een punt.

avatar van AGE-411

AGE-411

Wat is er met de poster gebeurt?

avatar van chevy93

chevy93

Waarschijnlijk vond iemand het nodig een moderator wijs te maken dat dit de originele poster is (of dat echt zo is, laat ik in het midden, maar die andere was veel mooier )

Veeeeel mooier !

avatar van Nomak

Nomak

Wat een huilebalken hier. Deze poster heeft er vroeger ook heel lang gestaan. Daarna kwam die andere en toen kwam er heel wat kritiek. Nu is deze poster terug en nu is er weer kritiek. Deze is sowieso veel mooier!

sweinsteiger

Ik vond het een hele goede film. Het camerawerk, het verhaal, de acteerprestaties, de dialogen, ga maar verder.

Trouwens, ik vond dat Robert DeNiro zijn beste rol heeft neergezet (van wat ik heb gezien : Goodfellas, meet the…, everybody's fine en nog andere)

Martin Scorsese heeft mij ook verrast om de film wel heel erg boeiend te maken in het begin. De dialogen waren perfect, niet te lang niet te kort en de juiste woorden.

Er was ook spanning en dat heeft me overtuigt om de 4,5 te geven. En de beroemde scenes hebben me verrast.

Nomak schreef:

avatar van Nomak

Nomak

sweinsteiger schreef:

Huilie huilie.

sweinsteiger

Geef toe, die andere was mooier.

avatar van clockwork72

clockwork72

Deze is veel mooier. Gisteren gezien dit film en vond wel aardig film maar verder niet heel bijzonder.

avatar van MaartenF

MaartenF

Aardig, maar niet echt bijzonder. DeNiro acteert goed, er zit een goede sfeer in de film en het camerawerk is ook mooi gedaan. Het tempo vond ik echter vrij traag (met name tijdens de tweede helft) en ik had het idee dat de film naar iets ging opbouwen wat er maar niet kwam. Jammer, ik had er meer van verwacht.

avatar van ronronne

ronronne

Net deze film bekeken. Echt een prachtige film! Sterke prestatie van De Niro, die het eenzame leven aantoont en wat het met een mens kan doen.

avatar van GuyB

GuyB

Nu op dvd gekocht maar eigenlijk de eerste keer dat ik hier die beschrijving lees op MovieMeter, veelbelovend...

avatar van GuyB

GuyB

Hier is een man die het niet langer pikte.

Eén van de meest donkere, zwaarmoedigste en zelfs claustrofobische films. Robert De Niro speelt zijn rol intens en Martin Scorcese is bij mij een regelmatige 4*/4,5*-lijst bezoeker.
Het hoofdpersonage is een zeer interessant personage waar je dankzij de intensiteit van De Niro gewoon vanbinnen in meeleeft.

Het heerlijkste vind ik zijn zinnen: "Hier is een man die optrad tegen het uitschot, de goorheid, het vuil, ..." Met deze zin weet je dat ie wat van plan is en wordt elke stap die hij zet meteen enorm interessant.

Scorcese maakte een prachtige film, die je in het verhaal zuigt en vlugger voorblijvliegt dan een TGV maar af en toe een tussenstop maakt, m.a.w. een stuk of 2 scènes mochten vlugger of geskipped worden. Heerlijk contrast weet Scorcese te maken, namelijk de vulgaire buurten, waar je op dezelfde manier zit naar te kijken als naar iets beeldschoon. De jazzy muziek maakt het compleet, want dit is een soundtrack die niet in deze film past, en er daarom des te beter in past.

Ik had niets anders verwacht dan een slecht einde, moet mijn glazen bol maar weer in de kast stoppen, dit is één van die weinige speciale einde's die je totaal niet ziet aankomen en bijna nergens in films ziet en dat maakt de film nog specialer.

Moeten nog enkele jaren en herzieningen voorbijgaan, en wat verstand bijkomen vooraleer ik hem de volle 5 sterren zal kwijt kunnen, geloof me, dat zal gebeuren, alleen nu nog niet. Voor nu sowieso al een blijk van waardering; 4,5*

avatar van The Oceanic Six

Boeiende film, maar ik zie er bepaald geen classic in.

Taxi Driver heeft een prima setting, een zeer overtuigende Robert DeNiro en een fantastische sfeer, eerlijk is eerlijk. Maar waarom worden dit soort films toch altijd zo overschat? Zoveel gebeurt er niet eens in de film en ik had ook een paar keer het gevoel dat er wel heel erg van de hak op de tak gesprongen werd. Eerst zijn date met de medewerkster van de verkiezingen, daarna vind hij plots een tiener-hoertje interessant en daarna gaat hij haar plotsklaps volgen om uiteindelijk iedereen om haar heen af te knallen. Ik vond de hele opbouw naar het einde niet zo geweldig in elkaar zitten. Overigens, over het einde gesproken. Op mijn DVD-doosje staat het volgende daar over geschreven:

''De climax van dit verhaal is 1 van de krachtigste en meest aangrijpende scenes uit de filmgeschiedenis.''

Really? Ik was ernstig teleurgesteld na het slot. Je ziet toch van mijlenver aankomen dat hij met zijn wapens het bordeel in gaat om het meisje eruit te halen? Hij gaat er heen, schiet er een paar neer en wordt zelf neergeschoten. Het enige boeiende vond ik dat het beeld plots bevroor en dat de camera over iedereen heen zweefde. Prachtig shot. Maar dit is toch geen bijzonder einde? Kom nou zeg. Dit is gewoon een typisch Hollywood einde van ''man redt het meisje''. Geen idee waarom mensen dit zo bijzonder vinden. Ik krijg soms het idee dat mensen een verhaal graag groter en beter maken dan dat het daadwerkelijk was. Hij ging van een bijna slechte daad (een aanslag) naar een voor hem goede daad, maar dan nog viel het me tegen.

Maar ik wil niet te negatief overkomen. Ik heb me verder goed vermaakt, vooral door de heerlijk aanwezige sfeer en de zeer overtuigende rol van Robert DeNiro die op jonge leeftijd al een acteerwonder was. Maar Taxi Driver is voor mij geen klassieker.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

The Oceanic Six schreef:

Really? Ik was ernstig teleurgesteld na het slot.

Had ik eerst ook. Ik had meer actie verwacht, iets spectaculairder. Nu doet Travis exact wat je van de man verwacht. Ik had eerder verwacht dat hij wat negers ofzo ging neerknallen. Dan wat opgevreten te worden door schuldgevoel, en dan zijn zelfdestructieve poging ging ondernemen om het hoertje te helpen.
Maar uiteindelijk heb ik het even laten bezinken, wat over gelezen, over nagedacht en dan wordt toch duidelijk dat dit een sterk einde is.

Sergio Leone schreef:

Van mij had er niet eens meer actie ingehoeven, maar ik vond het slot gewoon weinig indruk maken. Gewoon een standaard einde wat je al een half uur van te voren in je hoofd had.

avatar van yeyo

yeyo

The Oceanic Six schreef:
Dit is gewoon een typisch Hollywood einde van ''man redt het meisje''.

Een misantropische psychopaat redt een minderjarig hoertje. Ja hoor, héél Hollwyood. ik krijg toch de indruk dat deze film vaak misbegrepen wordt.

yeyo schreef:

Het blijft gewoon een man die een meisje redt.

Je had een punt kunnen hebben, maar de laatste 2 minuten van de film ontnemen je dat punt als de brief van de ouders wordt opgelezen. Jammer dat ze dat er nog in hebben gedaan.

Leland Palmer

Oef, A&L1... kortzichtige blik op de film hoor. Lees eens wat over de film en kijk 'm misschien eens weer, want zo simpel als jij het stelt zit het echt niet. De climax is allesbehalve standaard, die gaat zoveel dieper dan je denkt.

avatar van Black Math

Black Math

De climax zit hem er volgens mij vooral in dat hij eigenlijk van plan was om de presidentskandidaat neer te knallen, maar omdat hij in de gaten wordt gehouden door de beveiligingsmensen, schakelt hij over op plan B, de pooiers neerknallen. De kracht van de film zit em erin dat hij uiteindelijk een soort van goede daad doet, terwijl het net zo goed een slechte daad had kunnen zijn. Hij eindigt als de held, maar hij is nog steeds een tikkende tijdbom die alsnog tot daden als het vermoorden van de presidentskandidaat over kan gaan.

HarmJanStegenga schreef:

Ach, zo'n blik heb jij ook bij Hobo with a shotgun. Ieder zijn ding schijnbaar.

Black Math schreef:

Kijk, dit vind ik nou wel een goede uitleg. Zo had ik er nog niet eens helemaal over nagedacht.

The Oceanic Six schreef:

Ach, zo'n blik heb jij ook bij Hobo with a shotgun. Ieder zijn ding schijnbaar.

Zo'n reactie kan echt niet hoor, maar oké... dit zegt direct genoeg. Jammer.

HarmJanStegenga schreef:

Zo'n reactie kan echt niet hoor, maar oké... dit zegt direct genoeg. Jammer.

Ik hou er niet van als anderen mijn blik als kortzichtig afdoen, omdat het een afwijkende mening is.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Wat heeft de film Taxi Driver met het onderwerp en discussie's over Hobo with a shotgun te maken?

The Oceanic Six schreef:

Er zijn zoveel mensen met een afwijkende mening, dat is het punt niet. Ik lees jou stukje toevallig en zie dat je het gewoon veel te simpel stelt allemaal. Deze film gaat zoveel verder / dieper, dus daar mag dan best wat van gezegd worden. Misschien kom je nog eens op je mening terug, of misschien is het ook nog niet je ding als je 'm wel begrepen hebt. Maakt niks uit voor de rest.

avatar van The Oceanic Six

Vertel me eens waar en hoe het dan allemaal zoveel dieper gaat?