The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
Groot verschil wanneer je een film aanvangt na 1000 keer gehoord te hebben : DIT IS DE ENGSTE FILM OOIT, of nadat je eens gehoord hebt van iemand dat het een redelijk enge film is.
Ja Cornelis, dat is helemaal wat ik bedoelde. Zeer goed gezien van je.
cornelis
Het blijft maf. Ik vond de film geen seconde spannend, maar dan ook echt helemaal niet. Dat maakt het heel lastig invoelbaar dat anderen hierbij 'met het zweet in de bilnaad' op het puntje van hun stoel bij zitten te sidderen.
Goodfella
Je verwachtingspatroon is als het goed is wel degelijk van invloed op je uiteindelijke beoordeling.
bioscoopzaal
4.5*. Waarschijnlijk omdat ik de hype rond deze nooit actief heb meegemaakt.
Ik denk dat de beleving van de hype grotendeels bepaalt hoe je naar TBWP kijkt. Ik heb het geluk gehad om TBWP in de sneak mee te pikken, lang voordat de hype in Europa was losgebarsten. Die screening is nog steeds een van de meest traumatische filmervaringen die ik ooit heb meegemaakt. Veel mensen in de zaal wisten toen nog niet dat de film fictie was, en gezien het format (pseudo-reality) nog vrij nieuw was, kwam de klap natuurlijk dubbel zo hard aan. Zelf wist ik wel dat het fictie was, maar ik moest mezelf regelmatig dwingen om er niet in te geloven. Toen de hypemachine eenmaal aan het draaien ging, stegen ook de verwachtingen, en waren veel mensen teleurgesteld, omdat de film totaal niet was zoals ze gedacht hadden.
In het tijdperk van realityreeksen en docu-soaps is TBWP zelfs al wat gedateerd, en ondanks zijn reputatie heb ik het gevoel dat impact van de film flink is teruggelopen. Om maar de zeggen dat een hype soms meer kapotmaakt dan je lief is.
flipsen
Wat ik al wel geleerd heb is dat wat anderen van films vinden helemaal niks uit hoeft te maken. Bijvoorbeeld "four rooms", een prachtig filmpje, kan ik heel vaak zien, maar heeft maar een gemiddelde van nog geen 3.
Maar ook TBWP, slechts 3.27 gemiddeld, ik vind hem veel beter, ondanks de kritieken van anderen en het gemiddelde.
jassonn
Voor deze film vind een gemiddelde van 3.27 anders nog best hoog.
mister blonde
je verwachtingspatroon is idd. wel van invloed. echter, de kwaliteit van de film blijft gelijk. je kunt hooguit teleurgesteld zijn. ik snap het dan ook niet wanneer mensen zich zodanig laten beinvloeden door een hype, dat hun complete mening over een film verandert.
Mug
Gezien jaren na de hype. De één vond de film briljant, de ander deed het geen snars.
Ik werd helemaal de film in gezuigd. En het einde was huiveringwekkend. Sublieme horror/suspense.
Kanttekening: ik was helemaal alleen thuis, brrrrr. Blij dat de stroom niet uitviel...
bioscoopzaal
Ik denk niet dat een hype een mening kan veranderen, maar wel vooraf kan beïnvloeden.
Jij bent het die over kwaliteit begint, niet ik.
mister blonde
4.5*. Waarschijnlijk omdat ik de hype rond deze nooit actief heb meegemaakt.
je linkt je beoordeling van 4,5 naar het al dan niet bewust meemaken van de hype. je beoordeling hangt af van de kwaliteit, niet?
cornelis
je beoordeling hangt af van de kwaliteit, niet?
Enige beoordeling hangt af van de gepercipieerde kwaliteit. Subjectief, en van de omstandigheden afhankelijk. Per definitie.
mister blonde
ok beoordeling hangt af van de waargenomen kwaliteit, wat subjectief is. dat bedoelde ik (uiteraard) ook.
de omstandigheden spelen (voor een veel kleiner deel, denk ik) ook mee. is een hype een dergelijke omstandigheid, waarin je beoordeling aan grote verschillen onderhevig is ten opzichte van het ontbreken van een hype? zou ik erg raar vinden. en daar ging het om.
Wat Cornelis zegt. Voor diegenen die nog steeds niet overtuigd zijn, waarom denk je dat spoiler zo gehaat zijn.
Wel met die bemerking dat ik mijn 5* films allemaal beschouw als onafhankelijk van omstandigheden en randbeïnvloedingen. Een echt meesterwerk legt z'n genialiteit op, voorkennis of niet.
cornelis
Snap ik, maar je zult met me eens zijn dat ook dat in wezen niets meer is dan een poging tot objectivering van de kwalificatie. Jouw beoordeling is immers wel voor jou als persoon beredeneerbaar, maar daarmee niet objectief los te zien van omstandigheden en invloed van buitenaf.
Captain Pervert
Ik heb deze film een keer gekeken met mijn toenmalige vriendin, toen ik haar nog niet zo goed kende. Ze is nogal schrikkerig en dat wist ik toen nog niet (meer een Love Actually type). Achteraf vond ze het wel een goede film, omdat hij zo goed slaagde in wat hij poogde te doen, zeker bij haar. Maar echt genieten was het niet voor haar.
Dat biechtte ze dan ook pas op toen ik een paar dagen later bij wijze van grap in een hoek van de kamer ging staan toen ze binnenkwam.
Tranen met tuiten en een halve shock. Oeps...
Cornelis: ow, absoluut. Ik geloof niet in objectieve oordelen bij films of waar meningen dan ook aan te pas komen. Getuige ook deze site, waar vele van m'n top 10 films een hoop negatieve reacties krijgen. Ik zeg enkel dat die films mij elke keer weer in de juiste sfeer weten krijgen, onafhankelijk van de gemoedstoestand waarin ik verkeer, of van de verwachtingen die ze moesten inlossen. Zo stonden films als Dolls en Red Spectacles al (mentaal) op 5* voor ik ze gezien had.
Een feitelijk meesterwerk bestaat dan ook niet, een film is alleen een meesterwerk in iemand's ogen
morpheus
Cameraman Blair Witch Project verongelukt
Gepubliceerd op dinsdag 17 augustus 2004
NEW YORK (ANP) - De man die de camera bediende in de befaamde griezelfilm Blair Witch Project, is omgekomen bij een vliegtuigongeluk voor de kust van de Amerikaanse staat Florida. Dat berichtte het filmblad Hollywood Reporter dinsdag.
De 35-jarige Neal Fredericks maakte vanuit een eenmotorig vliegtuigje luchtopnamen voor zijn nieuwe film Cross Bones, toen hij motorpech kreeg. Het toestel stortte neer in 15 meter diep water.
Regisseur Daniel Zirilli en twee leden van Fredericks' filmploeg wisten zich door de deur van de Cessna in veiligheid te brengen. Fredericks zelf kon echter zijn veiligheidsgordel niet loskrijgen en verdronk.
De cultfilm Blair Witch Project uit 1998 vertelt het verhaal van drie studenten die in de bossen van Maryland op zoek gaan naar een heks. Fredericks hanteerde de camera dusdanig dat het leek alsof de kijker zelf het apparaat bediende. De sterk bewogen beelden zorgden voor een angstaanjagende sfeer.
damon
hmmmm....echt veel bijzonders heeft ie niet gemaakt na Blair, dus raar dat dit zoveel aandacht krijgt......komkommertijd zal ik het maar noemen
Mister_Pink
Het was daarstraks op het RTL nieuws. -__-
flipsen
Deze film is ook niet niks hoor. Hier op moviemeter staat ie nou niet zo erg hoog, maar deze film is in iedere geval erg bijzonder. Zo'n klein budget, zulke onbekende acteurs, maar door een ontzettend goed idee, goed acteerwerk en passend camerawerk toch zo'n succes. Deze film (en het camerawerk) is echt one of a kind ik heb nog nooit eerder zoiets gezien, mag best in het nieuws.
Yak
De man die de camera bediende in de befaamde griezelfilm Blair Witch Project
Dit is overigens niet waar. Fredericks was dan wel Director of Photography, het waren de acteurs die de camera's bedienden. Fredericks zorgde ervoor dat wát ze schoten, er zo goed mogelijk op kwam (belichting, snelle bewegingen afgewisseld met stilstand, dag/nacht-shots, nabewerking, etc.).
Tara
Dit was een van de films die ik echt heel spannend vond. Omdat je eigenlijk geen enge dingen ziet, uitgezonderd van een klein pakketje met "iets" bloederigs erin.
De sfeer is echt goed en wordt ook goed overgebracht. Ik had zoiets van: Mijn hemel, je zal maar zo verdwaald zijn, ik zou doodsbang zijn.

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary