The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
- 19752 berichten
Ik betaal om vermaakt te worden ja, dus als ik een dvd huur/koop wil ik toch gewoon een goed product daarvoor krijgen. Een pak melk over datum waar je voor betaald hebt voel je je toch ook belazerd.
En als er een ruk-DJ staat te spelen kan dat de avond ook minder maken ja. Ik ben juist sfeer-gevoelig en komt zeker uit mezelf, maar wil me niet in de maling laten nemen door dit soort werken.
83Utreg!
Het is dus ook een goed product, mits je enig inlevingsvermogen hebt. Jij betiteld het alleen als een slecht product, omdat jouw angst waarschijnlijk alleen visueel getriggered kan worden.
- 19752 berichten
Nee, ik vind films niet alleen eng als ik visueel geprikkeld word.
The Sixth Sense is daar bijvoorbeeld een heel goed voorbeeld van.
Geen monsters of veel bloed of wat dan ook, maar toch constante spanning en een naargeestig gevoel. Dat er dan af en toe een geest door het beeld loopt is dan een extraatje. Dat zijn niet DE zaken die zo' n film eng maken.
83Utreg!
Dan hadden ze die heks door het beeld moeten laten lopen voor je, stom van ze dat ze zomaar voorbijgaan aan jouw behoeftes zeg, slechte film dus.
- 19752 berichten
Nee dat zou dan een extraatje zijn geweest. Was niet perse nodig. Maar er had wel iets mogen gebeuren ja.
- 19752 berichten
Het wordt nu een welles-nietes-gebeuren.
Ik vond dit einde een anti-climax en eigenlijk de film als geheel.
Het blijkt mijn ding niet te zijn, want [REC] was ook tenenkrommend.
Ik sla die docu-geesten-monster-etc.-films vanaf nu ook over.
Nadeel van die docu's is ook dat die camera je helemaal gek maakt(negatief dan). Bij [REC] was dat ook al zo zwaar storend. Van links naar rechts, van boven naar beneden, al rennend(dat je echt niet meer weet waar ze lopen of met wie ze zijn op dat moment). En dan vaak dat angstige geblèr erbij. Nee, ik voel me echt als domme kijker neergezet als ze denken dat ik dit ook maar enigszins serieus kan nemen.
Ricardo079
Ik had meer van deze film verwacht. De kracht achter deze film is natuurlijk de simpele handcamera. Toch een spannende film die je gezien moet hebben!
Deze film heeft €22.000 gekost, en heeft €25.000.000 opgeleverd! Ongelooflijk..!
Justagirlxxx
Blairwitch project 2 is zowiezo echt saai...
ik had de achterkant gelezen en ik dacht;
ohmygod die is wel eng denk.
nou mooi niet dus.. 1 was zoveel enger dan 2..
ze hadden 2 net zo goed niet kunnen maken want er zaten echt geen schrikkende momenten in.
het is wel leuke film om gewoon een keer te kijken daar niet van maar ik vind die flashbacks enzo ook al zo vaag.
ik geef de film een 5.5 voor de tijd die ze erin hebben gestopt om hem te maken hahahahahaha
terwijl 1 van mij wel een dikke 8 krijgt
terwijl 1 van mij wel een dikke 8 krijgt
Je bericht staat denk ik verkeert, of niet.
Je schrijft over deel 2 bij deel 1
schram101
Aardig film die best weet te boeien. Gelukkig duurt de film wel vrij kort, want mocht hij langer duren hadden ze wel met iets meer moeten komen. Nu blijft het net binnen of op de grens.
De keuze om niets van de 'heks' (of wat is het eigenlijk) te laten zien vond ik wel een verstandige. Zeker omdat het een documentaire moet lijken.
Verder word er goed geacteerd en is de film redelijk spannend.
Edit: wel geinig dat we bij de acteurs/actrices bij de beschrijving hierboven de namen zien van de personages die ze speelden. Zo lijkt het inderdaad een docu
- 19752 berichten
Gevaar van die docu's is dat je toch blijft zien dat het acteurs zijn.
Dan is de kracht van de docu ook meteen weg.
schram101
Tja, had ik even geluk dat ik de drie 'acteurs' nog nooit van mijn leven gezien had!
- 19752 berichten
Nee, maar je zag wel dat ze acteerden. Dat bedoelde ik meer.
schram101
Tja, als je op die manier naar zo'n film kijkt zal je dit soort 'docu-films' (of hoe noem je dat eigenlijk) nooit kunnen waarderen.
TrickySmalls
Man, man, wat was deze film toch zo ontzettend spannend toen ik deze film voor de eerste keer zag.
Fantastich staaltje filmwerk wat erg goed tot zijn recht komt in dit soort films. Ook al 'zie' je niks in de film, door bij de geluiden te gaan denken wat het nou geweest kan zijn, lopen de rillingen je over het lijf.
Jammer genoeg is het na 1x zien van dit soort films wel welletjes geweest en wordt het minder en is het allemaal niet leuk meer.
Moet toch maar eens een keer [rec.] gaan kijken.
Xx_se7en_xX
Ik had helemaal niets hoeven te zien (als je begrijpt wat ik bedoel). Dat je op het einde alleen maar gegil hoort maakt deze film voor mij juist goed. Het maakt het juist ook mysterieuzer en spannender.
Voor de rest vond ik het camerawerk niet slecht en de acteerprestaties vond ik juist zeer goed. En wat vond ik de film bij sommige stukken toch spannend. En kan iemand mij vertellen wat het werkelijke verhaal is?
Thom1994
Nadat ik paranormal activity had gezien, en had gelezen dat vele mensen The blair witch project beter vonden, had ik grote verwachtingen van deze film, omdat ik PA erg spannend vond.
Hij viel mij tegen. De film is erg langdradig. Ondanks dat hij erg realistisch overkomt doordat de film op erg amateuristische stijl gefilmd is, vond ik hem niet erg spannend.
Het einde vond ik ook iets te snel afgehandeld, alsof de cast er opeens geen zin meer in had.
Ondanks dat alles toch een vrij goede thrillerfilm. (Horror vind niet echt goed passen bij deze film)
John Lee Hooker
Deze film is me echt bijgebleven vanwege de handcamera's en omdat er echt maar 3 acteurs in spelen ( als ik me niet vergis ).
Wel snap ik het dat mensen het langdradig kunnen vinden, maar je moet je wel enigzins in hun situatie verplaatsen. Eigenlijk is het continu wel 'spannend' en het einde vond ik ook nog best creepy.
Ik zag deze film toen ik 14 was ofzo en ik geloofde toen dat dit echte, originele beelden waren, dus dat voegde er ook nog iets aan toe.
Toch wel 4 sterren hoor!
Hopesfall
Dit is horror met een hoofdletter H en dit zonder gore en harde confronterende beelden. Pure suspens en hysterie. Als kijker moet je wel kunnen meegaan met het verhaal anders vind je het maar een saaie bedoening.
Beeld je maar eens in als je in een onbekend bos moet overnachten en je dan wakker wordt door vreemde geluiden. Je nekhaar zal wel degelijk rechtop staan.
Epicnick
Aan het begin van de film wordt verteld dat er een moordenaar in het bos rondspookte die een aantal kinderen 1 voor 1 vermoordde, en degene die na de ongelukkige aan de beurt was moest in de hoek wachten. Dit lijkt mij identiek aan de situatie die zich aan het einde van de film afspeelt.
Ik weet niet of voorgaande tekst de film voor degenen die het einde niet snapten beter maakt, maar het lijkt mij dat dit een eventuele 2e kijkervaring hierdoor toch wat duidelijker en daardoor ook spannender wordt.
yeyo
Dat is een degelijke hypothese, maar het einde is open voor interpretatie. Ik denk dat de makers er zelf geen flauw benul van hebben wie de moordenaar is.
83Utreg!
Dat is nou precies het inbeeldingsvermogen wat een hoop users hier missen. Dat zijn ook de figurendie mekkeren dat ze niets te zien krijgen.
K*D
Ik vond het een geweldige film. Het is zo spannend terwijl er eigenlijk niks gebeurd. De acteurs zijn erg overtuigend en door hun angst wordt je helemaal meegesleept. Erg realistisch met die ruzie's etc. ook.
*4,5
Elineloves
'' What's that? Is that the Blair Witch? No, it's Heather, taking a piss. ''
Toen ik deze film voor het eerst zag moest ik er niet zoveel van hebben. Ik vond het vrij nutteloos om naar drie mensen te kijken die nog nooit een camera vast hadden gehouden te moeten kijken. De schokkerige beelden wisten mij toen niet te boeien.
Nu, jaren later, kijk ik er anders tegenaan. Het ziet nog steeds niet uit, maar het is een extreem realistisch beeld. Sommige dingen waardeer je beter als je ouder bent en meer gezien hebt. Ookal was het zicht soms slecht, het liet veel aan je eigen fantasie over. Het onbekende maakte het eng. Als kijker moest je het zelf invullen. Deze authenticiteit maakte het boeiend. De angst wordt perfect opgebouwd: elke nacht wordt de dreiging iets groter. Je weet natuurlijk wel op voorhand dat het geen film is met een happy end, of eentje waar je telkens gruwelijke slachtpartijen te zien krijgt. Als je zit te wachten op bloederige taferelen, is dit niet jouw film.
De meningen over deze film zijn erg uiteenlopend. De een vindt het angstaanjagend, de ander dodelijk saai. Ik zit er een beetje tussenin. Ik ben altijd al bang geweest om alleen (op een vreemde plek) in het donker te zijn, daarom heeft het mij ook een aantal keren een beklemmend gevoel weten te geven. Zeker omdat het met minimale middelen in beeld is gebracht, zoals het in de realiteit ook gaat.
De hype omtrent TBWP is niet volkomen terecht. Zo stond er op het DVD hoesje dat mensen de bioscoop uit waren gelopen, omdat het zo eng was. Dit kan ik me persoonlijk niet voorstellen, maar ik heb mijn portie horrorfilms dan ook wel gehad.
Goed filmpje, origineel, authentiek.. maar een tikkeltje overrated/overhyped.
Plus, het laat me denken aan de parodie op deze film in Scary Movie, verdomme!
Riddierid
Pff, beetje saai en het einde sloeg nergens op... oeh ik sta in een hoekje aah wat een eng eind xD oh skills in mn eentje thuis in het donker 's avonds gekeken (H)
nee maar ff sirieus ik vond het acteren super goed maar verder tja... saai zoals ik al gezegd had
Emma'
Het was de bedoeling van de regisseur om het een echt verhaal te laten lijken, waargebeurd, maar zo kwam het niet echt op mij over. Toch wel goed acteer- en camerawerk wat het toch wel wat echter doet lijken, en de scène waar de tanden worden gevonden bezorgde mij toch wel kippenvel. Mysterieus einde, maar geen spectaculair goede film. 3,5*
Thom1994
Ooh skills..
Kippie.
Toch heb je 'm in je top 10 ^^

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary