• 9.376.689 stemmen

The Blair Witch Project (1999)

Horror / Mockumentary | 86 minuten

Genre: Horror / Mockumentary

Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez

Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams

Releasedatum: 7 oktober 1999

Plot The Blair Witch Project

"Everything you've heard is true."

Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...

Heather Donahue

Joshua Leonard

Michael Williams

Short Fisherman

Interviewee (onvermeld)

Fisherman With Glasses (onvermeld)

Man in Yellow Hat (onvermeld)

Interviewee with Child (onvermeld)

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Geen onaardige low-budgetfilm die me de volledige 86 minuten wel wist te overtuigen. Al sluit ik me wel aan bij sommige anderen dat het camerawerk hier en daar wat irritant overkwam. Verder is het wel een aanrader om eens te zien, zeker als je van het camerawerk van Cloverfield houd.

avatar van Ralf81

Ralf81

83Utreg! schreef:

Dit is subtiele horror, waarin een hoop aan de verbeelding word overgelaten. Dit maakt de film juist creepy en spannend.

Juist, maar in deze film gebeurde dat iets teveel vond ik. Je had met je eigen verbeelding de hele film wel kunnen maken! De film was in zoverre goed als dat je er als kijker met je verbeelding van gemaakt had

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Deze film heeft een kracht die helaas té veel mensen niet zien.
Wanneer je BWP voor de eerste keer ziet weet je niet of er nou wel of niet wat gebeurd,achteraf kun je dan leuk zeggen dat er niks gebeurde en zul je jezelf afvragen waarom ze dat zo hebben gedaan.
Het werkt geweldig, gewoon omdat de film de gehele 90minuten je in spanning houd en je laat denken dat er iets gaat gebeuren.
De heletijd het gevoel hebben van er zelf zitten en niet wetende wat er is, wat er kan gebeuren of wanneer het gaat gebeuren.

Dit was toen een vernieuwende, en in mijn ogen goed uitpakkende manier van spanning creeëren, inmiddels al meerdere malen gebruikt (Rec, cloverfield, en beide pakte het weer iets anders aan, en goed!)
Dat einde is daarnaast fantastisch en laat je een beetje verward, en lichtelijk geshockt achter.

avatar van Rosicky

Rosicky

Theunissen schreef:

Best wel een boeiende film die op een gegeven moment best wel spannend werd ondanks dat er eigenlijk niets gebeurde. Het einde vond ik wel een domper.

Het einde vond ik juist het enige positieve. Zelden zo'n onverwachtte plottwist op het einde gezien als in deze film, dus dat vond ik wel meevallen.

avatar van Pauluschhh

Pauluschhh

Ik ben het met Rosicky eens... Vond het een slappe film. Ik had hoge verwachtingen wat betreft de spanning in het verhaal, maar helaas, ik vond dat er toch te weinig gebeurde.

Mag je deze film een horror noemen? nee, naar mijn mening niet.

Een thriller? Nee, dat zelfs niet eens

avatar van powerman

powerman

Het idee is geniaal, de film is perfect gepromoot en het is vooral weer eens wat anders dan de standaard filmpjes. Ondanks dat heeft de film toch meer min dan pluspunten: een onsamenhangend en zwak verhaal, vooral en opeenvolging van in steeds occultere gebeurtenissen. Maar de rest was heel veel 'uurtjes vullen' Ook het acteerspel was mager.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

't lijkt wel of ze 't verhaal ook hier vandaan hebben gehaald: Bell Witch - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org nu ik dat zo lees..

gisteren maar weer eens bekeken, ben het eens met wat iemand al zei-voordat je weet waar het over gaat zit je echt wel in spanning de hele tijd-maar daarna gaat de film enigzins in kracht achteruit.

Het einde blijft akelig, 1 ding snap ik nog steeds niet: wat zat er in die vodden-vingers of tanden???

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het meest voorkomende antwoord op die vraag: Tanden, Tandvlees en Tong.

ok, thanks -

"JOOOOOOOOSSSSHHHH"

avatar van G to the J

G to the J

Ik vond hem eigenlijk best spannend...

avatar van ILDIB

ILDIB

Rosicky schreef:

Ik kan oprecht beweren nog nooit zo'n slechte horrorfilm gezien te hebben. Het gebruik van een handcamera zorgt voor ontzettend schokkende (lees: misselijkmakende) beelden, en het zorgt er ook nog eens voor dat je niet ziet wat er gebeurd.

Dat laatste wordt door fans natuurlijk gewaardeerd, omdat het er enger van wordt, maar daar ben ik het niet mee eens. Want wat is er nou eigenlijk eng? het idee dat er WAARSCHIJNLIJK iets is wat hen bedreigdt?! kom op zeg...

Vind er trouwens ook nog een stukje onrealisme inzitten: het hele verhaal met de kaart vind ik vrij onlogisch, en waarom als ik vragen mag heeft een groepje jongeren dat gaat kamperen in een donker en gevaarlijk bos in godsnaam geen (jacht)geweer bij, om in ieder geval een stukje veiligheid te garanderen.

Vond TBWP echt ontzettend slecht. Doordat ie low-budget is, is ie naar mijn smaak erg opgehypt en overgewaardeerd, maar hij is absoluut niet aan mij besteed, dat staat vast.

Je hebt teveel films gezien waarbij de realiteit juist wel uit het oog wordt verloren. Bij deze film is het sterke punt juist dat het iedereen kan overkomen. Je beleeft de angst gewoon zelf. Bij 'gemaakte' films zie je de film, bij deze beleef je de film. Maar ja, als je zelf nog nooit in het bos bent geweest in het donker, kan ik me voorstellen dat je er geen klap aan vindt.

avatar van Reinbo

Ik ben wel in het bos geweest en kan me de spanning prima voorstellen. Leuk voor een korte film van 10 minuten, maar 86 minuten is veel te lang. Zeker als het dan ook nog eens zo eindigt.....

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Helemaal mee eens, zelden zo weinig angstige momenten meegemaakt voor een so called horror/thriller.

Reinbo schreef:

Zeker als het dan ook nog eens zo eindigt.....

Wat vond je daar niet goed aan Reinbo?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dat einde is inderdaad volstrekt gekunsteld en onovertuigend, maar daar hebben de ellendige acteerprestaties en die opgeklopte hysterie vantevoren al voor gezorgd eigenlijk.. het had net zo goed wel een geniaal einde kunnen hebben, had de film toch niet meer gered.

Halcyon

Ik vond dat einde als terugkoppeling naar de legende van Rustin Parr best wel "geniaal". Het maakt meteen ook een einde aan het suggestieve karakter van de film door te bevestigen dat er daadwerkelijk een heks in dat bos rondloopt. Veel mensen leggen die link met Rustin Parr niet en laten zich daarom negatief uit over het einde, vandaar dat ik nog even wou vragen aan Reinbo of hij die link wél had gelegd. En zo ja, waarom hij het dan een slecht einde vond.

Dat van die opgeklopte hysterie is inderdaad een spijtige zaak. Het zet mensen soms met totaal verkeerde verwachtingen in een film, terwijl ik vind dat al dat gedoe weinig met de film an sich te maken heeft. Het is allicht niet gemakkelijk, maar het is aangewezen om deze film los van de hype te zien.

Halcyon schreef:
Wat vond je daar niet goed aan Reinbo?

Er gebeurde helemaal niets..... De kleren van de keizer, heb me zelden zo bekocht gevoeld. 86 minuten gewandel door het bos, spanning was er na een kwartiertje wel vanaf... En uiteindelijk staat er iemand in een hoek van een schuur..... WOUW!

Reinbo schreef:
En uiteindelijk staat er iemand in een hoek van een schuur..... WOUW!
Dat is het hem net, die staat er niet zomaar.

avatar van Reinbo

Nee, maar nu ben ik 86 minuten het bos ingestuurd en wordt het afgekapt als het net moet gaan beginnen......

Halcyon

Hmm. Da's ook een manier om het te bekijken natuurlijk .

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Nee het was beter geweest als er nog effe lekker een kop was afgehakt en de film weer lekker de kant op gaat van alle andere afgekloven films in het genre. Of dat we krijgen te zien wat voor engerd het is. Dat einde is geweldig, vond het helemaal goed.

avatar van Reinbo

Met enkel het afhakken van een kop was deze 86 minuten durende in herhaling vallende eenzijdige amateurvideo echt niet gered geweest....

avatar van MoviefreakRob

MoviefreakRob

Vermakelijk... maar helemaal niet zo spannend.

Ziet er allemaal maar nep uit.

2.5

avatar van Erwinner

Erwinner

Reinbo schreef:

Enige geniale aan de film is de marketing campagne, wie daar doorheen prikt ziet een ware prul.

Waar komen dan mijn rillingen vandaan vraag ik me dan toch af.

Er zijn maar weinig films die mij kippenvel bezorgen, zelf bij de 2e keer.

Halcyon

Ik heb die film jaren na de hype gezien en vond hem fantastisch. Ik denk dat tegenstanders van de film de hype iets te snel en te gemakkelijk als excuus inroepen voor hun eigen negatieve bevindingen.

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik iemand ben die wars is van hypes of iets dergelijks. Ik heb gewoon de film bekeken, bijna in slaap gevallen en heb hem weer uitgezet. Niet spannend.

avatar van OlafK

OlafK

Halcyon schreef:

Mee eens. Hoewel ik me die reacties wél kan voorstellen. Een film die volledig gehyped is en dan tóch tegenvalt, wordt altijd als teleurstellender ervaren dan een film waar je van te voren weinig verwachtingen over hebt.

Ik heb deze film ook jaren na de hype gezien. Sterker nog: ik wist niet eens dat deze ooit gehyped is geweest toen ik m zag!

avatar van Goto

Goto

Weet iemand of deze film ook in 16:9 verkrijgbaar is? De Nederlandse dvd is 4:3 en ook op Amazon zie ik enkel 4:3 versies.

avatar van totalreject

totalreject

Goto schreef:

Is dat niet expres gedaan?