The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
Vascago
Van deze film heb ik serieus nachtmerries gehad. Ik was zelfs bang de dag erna, op klaarlichte dag had ik nog kippevel. Nu kan ik erom lachen maar toen niet. En juist daarom vond ik hem super. Deel 2 heb ik niet eens gekeken en ik ben bang dat als ik deze nog een keer ga kijken ik er weinig meer aan vind
Martijnnn
Deel 2 mag niet eens in de schaduw van deze film staan, slecht aftreksel wat eigenlijk helemaal niets met dit deel te maken heeft.
Michaelpitt
Echt een afschuwelijke film.
Iedere keer als je dacht dat er wat ging gebeuren, was het toch net niks. Bij de eindscéne dacht ik; nou, actie!
en toen was 'ie af..
Bart Simpson
Ik heb deze film al een aantal keer gezien. En nu nog durf ik hem niet alleen te kijken... echt een geslaagde horror film. De beste...
83Utreg!
Echt een afschuwelijke film.
en toen was 'ie af..
tja als je afgerukte ledematen en afschuwelijke monsters wilt zien, kan je beter Saw of the hills have eyes gaan kijken.
Dit is subtiele horror, waarin een hoop aan de verbeelding word overgelaten. Dit maakt de film juist creepy en spannend.
Laatst weer gekeken, toch een paar keer kippevel. wel irritante lui af en toe, maar de algemene sfeer is goed.
Roodkapje
Ik heb deze -na het aanraden van zowat iedereen- toch maar eens bekeken en ik verwachte dan ook een draak à là cloverfield. Gelukkig was deze "iets" meer te genieten dan cloverfield. The blair bitch is inderdaad schrikaanjagend... maar daar stopt het ook. Veel donker scherm, cameragebeef; gefilmd door een adhd'er; totaal ongeloofwaardige acties van de acteurs...
Dat er mensen zijn die denken dat dit echt is kan ik gewoon niet bij. Je moet toch al een IQ van minder dan 10 hebben om toch ook maar te overwegen dat dit echt gefilmd is? :s
Het enige wat ik me blijf afvragen is waarom ze in hemelsnaam 22.000 dollar nodig gehad hebben om dit ding te produceren:
-huur auto
-huur 2 camera's
-loon 3 acteurs voor paar dagen
-aankoopprijs tent drie personen
Volgens mij heeft er hier iemand 21.000dollar in z'n zak gestopt
Kevin13
nog nooit zo'n raar gevoel gehad bij het bekijken van het einde. En je weet nog steeds niet door wie of wat het trio vermoord is.
Veruca
The Blair Witch neem ik dan toch aan.
Ik vond het wel een mooie film, maar elke keer dacht ik 'nu komt het' maar dan kwam het maar niet. Ik vond het einde wel heel erg mooi, nu kan je gewoon van alles verbeelden enzo.
Curly1985
Wat duurde deze film lang, wat was ik bang in het pikkedonkere bos en wat was ik weer blij als het licht werd.
Ben nog nooit zo bang geweest tijdens een film en er komt ook nooit meer een film die dit gaat overtreffen voor mij.
De film doet wat hij moet doen en gaat daar voor mij nog eens 3-dubbel overheen.
Xainic
Leuk geëxperimenteerd en goed opgezet alleen op een gegeven moment word het camera werk irritant. Zo een film kan je geen tweede keer zien!
X.MagnuM
Deze film wil ik echt nog een keer zien !
Weet iemand of deze mischien nog een keer op tv komt ofzo?
namingway24
Ik zag deze film nadat de hype al over was en dacht dat er dan ook niets meer aan zou zijn. Maar het was een zeer goede, spannende film met goede acteurs. Helaas gaat hij na meerder kijkbeurten een beetje vervelen.
Het laatste shot van de film werkt nog steeds uitstekend en de aftiteling blijft de sfeer van een documentaire uitademen en sluit gelukkig niet af met een of ander metal-nummer. Zou blijf je toch even denken dat dit toch nog echt gebeurd kon zijn.
De mockumentary Curse of the Black Witch is ook zeer goed en een geweldige aanvulling op deze film.
Rosicky
Ik kan oprecht beweren nog nooit zo'n slechte horrorfilm gezien te hebben. Het gebruik van een handcamera zorgt voor ontzettend schokkende (lees: misselijkmakende) beelden, en het zorgt er ook nog eens voor dat je niet ziet wat er gebeurd.
Dat laatste wordt door fans natuurlijk gewaardeerd, omdat het er enger van wordt, maar daar ben ik het niet mee eens. Want wat is er nou eigenlijk eng? het idee dat er WAARSCHIJNLIJK iets is wat hen bedreigdt?! kom op zeg...
Vind er trouwens ook nog een stukje onrealisme inzitten: het hele verhaal met de kaart vind ik vrij onlogisch, en waarom als ik vragen mag heeft een groepje jongeren dat gaat kamperen in een donker en gevaarlijk bos in godsnaam geen (jacht)geweer bij, om in ieder geval een stukje veiligheid te garanderen.
Vond TBWP echt ontzettend slecht. Doordat ie low-budget is, is ie naar mijn smaak erg opgehypt en overgewaardeerd, maar hij is absoluut niet aan mij besteed, dat staat vast.
Michaelpitt
J-fan
Volgens andere heb ik stalen zenuwen en daarom raadden zij mij deze film aan.
Ik vond er echt niks aan.
In het begin waren die intervieuws wel boeiend, maar daarna werd het echt een soap.
Ook vond ik de personages helemaal niks. Ze boeide me gewoon niet. Van mij mochtten ze lekker allemaal dood gaan.
Ook dat gedoe met die kaart en het kompas vond ik een beetje apart 'Jah dat doet die heks' het kwam niet 'beangstigt' of geloofwaardig bij mij over.
Bij de laatste 5min. werd eindelijk de spanning naar mijn mening een beetje opgebouwd (die kinderhandjes). Dus okeej ze zijn in dat huis, okej eentje gaat neer, naja lekker boeiend, gaat er nog één neer, lekker boeiend, je ziet iemand in de hoek staan en THE END.
Waardeloze film naar mijn mening.
Ik kan me niet voorstellen dat je hier bang van wordt.
J-fan
Dat gebeurd toch ook?

Ja, maar ik had er totaal geen moeite mee zeg maar.
Het is de bedoeling dat je niet wilt dat hun iets overkomt, of teminste één van hun. Dat maakt een film meestal al gelijk een heel stuk spannender.
Maargoed, ik kijk er misschien anders tegenaan dan jij.
coldheaven
Toch knap; film kostte $20,000 om te schieten en brengt vervolgens tientallen miljoenen op
gerwinmaster
Beetje overdreven misschien.. er zijn echt véél engere films te zien. dit is ook niet echt een horror, het is meer een thriller met een spannend sfeertje, maar echt schrikken is er niet bij. Toch heb ik me meer dan vermaakt bij deze film: 4*.
funland
is dit echt gebeurd???
man, echt een enge film
veel horror is er niet echt aan daar ben ik het mee eens, gerwinmaster
maar wow die gasten weten wel hoe je een mens nagelbijtend op zijn stoel kan houden.. Ik heb er echt van genoten geweldig! maar ik heb geen zin om deel 2 te kijken volgens mij verpest hij voor mij deel 1, dan
4,5* sterren
kimmie131195
Ik ben 13...En ik vond ECHT helemaal niks eng !
Is dat raar ?? Ik weet het niet, maar vond het geen goede film !
1 Ster voor de moeite...
AGE-411
En film waarbij je van schrik in je broek schijt is dan wel goed?
Best wel een boeiende film die op een gegeven moment best wel spannend werd ondanks dat er eigenlijk niets gebeurde. Het einde vond ik wel een domper.
sander.h
In de bios in Den Haag waar ik deze film gezien heb vonden veel mensen dat blijkbaar ook, want er werd flink gelachen bij het plotselinge einde.
Ergens snap ik dat niet, aan het begin van de film wordt immers gezegd dat hetgeen je te zien krijgt de film is die in het bos werd teruggevonden. Vrij logisch dan toch dat het zo abrupt eindigt?
Ik vond het einde in ieder geval perfect, het ongemakkelijke gevoel dat zich gedurende de film opbouwt wordt zo misschien alleen nog maar versterkt. Want ondanks dat je eigenlijk niets engs te zien krijgt is de sfeer erg goed getroffen. Het is even wennen aan de videocamera-beelden, maar dat went op zich vrij snel.
wwelover
Ik heb niet veel met horror, maar om eerlijk te zijn verwachtte ik een veel en veel engere film met toch wat 'vieze dingen' in beeld.Maar dat viel dus reuze mee. Maar het verhaal was wel leuk bedacht. Tenminste het concept, minpuntje is natuurlijk wel dat je vanaf begin af aan weet hoe het zal aflopen. Maar ze wisten het wel op een realistische manier te brengen. Verder ja is het zo origineel qua kamperen in het bos.
De handcam pas echt in deze film, er zitten heel wat overbodige stukjes tussen,maar dat is wel weer realistischer aangezien ze het nooit hebben kunnen monteren. En ik mis dan wel weer muziek, maar dat is ook gewoon logisch.
Helaas was het acteerwerk niet echt zo goed. Haalde het niveau flink omlaag. Veel overacting door de drie mensen en dan met name door Mike net het meisje. Maar toch de film was vaak erg spannend en ik slikte wel even toen die armpjes op de tent kwamen. En ja het einde is wel gewoon ontzettend sterk. Wel abrupt maar ook dat is logisch.
OlafK
Wat een subliem einde!
Vandaag heb ik, enkele jaren nadat ik de film eerder al gezien had, The Blair Witch Project nog eens herkeken. Ik ben behoorlijk onder de indruk. Want wat een geweldige sfeer wordt er in deze film gecreëerd! Met als ultieme hoogtepunt, het werkelijk waar fantastische einde.
De twee regisseurs, Daniel Myrick en Eduardo Sánchez, weten gebruik te maken van hetgeen een horror film kan maken of breken: het suggestieve. In The Blair Witch Project wordt hier op ingenieuze wijze mee gespeeld en dat pakt enorm goed uit. De spanning zit 'm dan ook niet in schrikeffecten. Er wordt gewoon een sfeer gecreëerd waarin een sluimerende onzekerheid de spanning perfect op weet te wekken.
Voortdurend werd ik meegezogen door de drie personages: prima acteerprestaties. Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams zetten zeer natuurgetrouwe weergaves neer. Hun reacties zijn meer dan begrijpelijk en komen ook erg 'echt' over.
Een absolute aanrader voor diegenen die de film hebben gemist de laatste jaren. Dikke vier sterren en ik sluit verhoging niet uit.
jancoo
das een kei goeie film ik vond het wel spijtig dat we de blair witch zelf niet gezien hebbe
en ik heb deel2 ook gezien en die was ook heel goe wel iets minder dan de 1
ik dacht eerst dat die echt gebeurd was maar toen ging k op zoeke op internet en toen zag ik dat die ni echt gebeurd was

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary