The Passion of the Christ (2004)
Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)
Alternatieve titel: The Passion Recut
Geregisseerd door: Mel Gibson
Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci
Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn
Releasedatum: 1 april 2004
Plot The Passion of the Christ
"By his wounds, we were healed."
The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.
- Hê Kainê Diathêkê (BoekMeter)
- The Passion of the Christ (MusicMeter)
Jesus
Judas Iscariot
Pontius Pilate
Claudia Procles
Carcamel
Het ontgaat me een beetje wat deze 2 uur durende marteltocht met het Christendom van doen heeft, buiten dan dat de hoofdpersoon in die religie een centrale rol heeft. Wat wil Gibson nu eigenlijk zeggen?
2*.
volgens mij omdat het lijden van J.C. uit het boekje toch iets minder erg overkomt dan hoe de romeinen het in het echt deden, als je het stukje van de kruisiging leest dan heb je zoiets van het zal allemaal wel het kwam op mij tenminste niet zo erg over maar als je er dan de beelden van deze film bij ziet dan heb je volgens mij toch wel iets meer respect voor het lijden dat hij heeft gedaan voor onze zonden....................als je daar in gelooft dan he.
Ik geloof er niet in maar ik vond het wel een superfilm.
Weirdo Wizzy
Als christen vond ik dit een erg goede film om te zien. Het helpt je het kruisigingsverhaal beter te visualiseren. De film was weliswaar erg hard maar daardoor denk ik ook erg realistisch. Met sommige dingen wist ik alleen niet wat ik ermee aan moest zoals die vrouw in het zwarte gewaad (ik neem aan de duivel) die je ook aldoor in beeld ziet. In de Bijbel lees je hier niks over. Voor de rest een erg aangrijpende film dus 4 sterrren.
lottetje
Om eerlijk te zijn vond ik dit een verschrikkelijke film.
Wat heeft dit in hemelsnaam te maken met het verhaal over de laatste paar dagen van jezus.
al dat bloed en gemartel vind ik nergens op slaan.
Weirdo Wizzy
Deze film laat zien hoe erg Jezus moest lijden. Dat lijkt me nogal duidelijk .
russell
Een hartverscheurende film, keihard, heftig en luguber.
Deze film heeft ervoor gezorgd dat ik kippenvel en een rot gevoel kreeg om het feit dat ik niet geloof en jezus zijn leven heeft gegeven voor ons.
Al zou de helft waar zijn met het doodmartelen dan is het nog erg genoeg. Ik denk dat Mel Gibson hier toch wel goed aan gedaan heeft want ondanks de wat overdreven martelingen (niemand weet het) ga je toch nadenken of Jezus werkelijk heeft bestaan......en dat is toch zijn bedoeling geweest. Verdiende 5.
JohnStacks
Je moet herinneren wat Jezus ons leerde, niet hoe hij stierf, dit is 100 procent aandacht winnen om geld te verdienen.
Schandalig
dragje
Schandalig
"Je moet" ?
Religie en diens volgelingen, immer zo repressief. Iets dat mijns inziens, niet meer van deze tijd is.
Repressie staat ook in deze film centraal en wordt op theatrale wijze in beeld gebracht. Geschiedkundig een brij van controverses waar het "lijden" van de protagonist, meneer Jezus, centraal staat.
Gebruik makend van excessief gewelddadige scènes lijkt Gibson het publiek te willen vertellen dat Jezus heeft geleden, iets dat in vijf minuten ook verteld had kunnen worden.
Het resultaat, een narcistisch, veel te lang durende, videoclip ter glorie van Gibson's persoonlijke interpretatie van ons goedheiligman en diens triviale perikelen met de gemene boze mensenwereld.
Gibson zal wellicht gezegend zijn met diens indoctrinatie voor het thema "lijden". Eveneens zo zichtbaar bij diens productie over de Maya cultuur, geschiedkundig eveneens een flater. Enfin, het kon mij niet bekoren.
Shalom!
dragje
Laat ik het zo stellen, het past niet in de wereld die ik ambieer. Ik schreef immers niet voor niets "mijns inziens".
Dat er in 2007 nog sprake is van onderdrukking en indoctrinatie is net zo vanzelfsprekend als een Gerard Joling die bij mij een allergische reactie teweegbrengt zodra de beste man zijn mond opentrekt.
Carcamel
En dat is nou volgens mij het hele punt van deze film, je kan het heel makkelijk vertellen, maar als je 2 uur zit te kijken naar de gruwelen die ze indertijd uithaalde met mensen dan begin je toch wel iets meer respect te krijgen voor het lijden van J.C.
Of je er nu in geloofd of niet.
killerfreak
gibson brengt het lijden wel heel uitvoerig in beeld. Wat een gruwelijke martelscènes :s. Ma goed, ik denk dat dit toch wel de meest realistische van alle Jezusfilms is en het juiste beeld weergeeft van wat er (al dan niet) gebeurd is met Jezus. En zoals Carcamel al zegt: of ge nu gelooft of niet, door deze film te zien krijgt ge toch wel meer respect voor het lijden van J.C.
koning knoet
realistisch? lijkt met toch een tikkeltje overdreven niet? Gibson stelt gewoon alles NOG erger en wreder voor dan het waarschijnlijk was.
Max en Joep
ik denk dat je je daar nog wel eens lelijk in zou kunnen vergissen...
Die zweep met die haken enzo was bijv in hetecht een veel gebruikt voorwerp.
Ook was het zo dat de Romeinen er absoluut geen moeite mee hadden om iemand letterlijk dood te geselen.
Het schijnt dat een slag of 50 min of meer gelijk stond aan de doodstraf en dat Jezus een symbolische 49 kreeg toegediend.
Ook was het zo dat de Romeinen doorgaans zonder spijkers kruisigden.
Alleen als ze iemand extra wilden vernederen, zoals Jezus, gebruikten ze nagels.
Dat was het meest lage vernederende dat er was.
Ik heb al deze feitjes ook maar van een Google'tje hier en een artikeltje daar, dus de feiten zullen niet altijd sluitend zijn.
Dat de Romeinen zeer zeer wreed waren en onruststokers het liefst extreem hard aanpakten, is echter zeker waar.
Ik denk dus niet dat het zo heel erg ver van de waarheid afligt.
koning knoet
ik geloof best wel dat de Romeinen erg wrede marteltechnieken gebruikten, maar ik weet niet of er zo veel bloed in een mens zit zoals er uit deze Jezus kwam. En Jezus heeft natuurlijk wel veel geleden ( als hij echt aan het kruis stierf en op deze manieren gemarteld werd), maar zo uitzonderlijk was dat toch niet, de meeste gekruisigden hingen geloof ik soms dagen aan het kruis, Jezus enkele uren. Maar blijkbaar werden meestal geen spijkers gebruikt, wist ik niet. Er zijn trouwens elk jaar ook fanatieke Christenen die zich ook laten kruisigen, die zitten enkele minuten na hun kruisiging gewoon terug rechtop een babbeltje te slaan, ze zijn op voorhand natuurlijk wel niet urenlang gefolterd, en ik weet ook niet welke grootte van spijjkers de Romeinen gebruikten, in de film zijn dat een soort van palen met een dikte van anderhalve centimeter ofzo en een botte punt. De film is gemaakt door Mel Gibson een rare fanatieke Christen die wil dat de mensen meer ontzag en respect krijgen voor Christus door hem 2 uur lang aan een stuk kapot te laten martelen( wat hier dus duidelijk gelukt is bij sommigen, niks mis mee hoor) en hiermee volgens mij mensen gewoon mee wil bekeren, wat waarschijnlijk niet zo goed gelukt is.
Leland Palmer
Het was een rare tijd vroeger. Dat geloof ik best! De martelpraktijken uit deze film werden dan ook echt wel toegepast! Verschrikkelijk, maar toch waar vermoed ik....
Max en Joep
het is trouwens ee nverstikkingsproces he, kruisigen.
vaak stierven mensne ook al eerdre door d eshock, of om dat ze egwoon sowieso al half dood waren, maar de technische doodsoorzaak van een kruisiging is verstikking: je longen klappen door je houding in een bepaalde stand.
daarom werden vaak de benen gebroken:
je kon het helse proces dan niet langer tegenhouden, dat was dus eigenlijk min of meer genade tone, het breken van de benen.
anders bleven ze worstelen.
Mel Gibson is een rare fanatieke Christen
Dat hoor ik nou wel vaker, maar hoe kom jij aan die info???
Ik geloof je best wel hoor maar ik wil feiten/linkjes ofzo
Max en Joep
tsja, Google eens wat zou ik zeggen.......
koning knoet
Bij de Engelse pagina staat er meer over, malle Mel heeft blijkbaar ook gezegd tijdens de opnames van The Passion ... dat de Heilige Geest de film via hem maakte, compleet gestoord dus.
Carcamel
ff gecheckt, het lijkt er op dat jullie gelijk hebben maar met de nadruk op lijkt.
Op wikipedia staat "Zijn ouders en - naar verluidt - Gibson zelf zijn" en dan een heel verhaal.
Volgens mij betekend naar verluid het zelfde als van horen zeggen.
Volgens mij is Mel echt wel een beetje maf, maar ik neem niet blind aan wat er op internet staat of in de prive.
Buiten dit alles om, is hij volgens mij gewoon een kei in het maken van films, en maakt het me echt geen bal uit wat hem drijft.
Super film.
P.S. Stanley Kubrik spoorde ook niet helemaal volgens de geruchten en zo zijn er heus wel meer voorbeelden te vinden.
bootylicious
Ik heb dit niet kunnen aanzien!
De martelingen dan.
Verschrikkelijk.
brucecampbell
Wat een rol van Caviezel, je kon bijna echt zijn pijn voelen!
maerk
Goeie film, maar de martelingen zijn erg 'echt' in beeld gebracht. Het doet gewoon pijn als je ernaar kijkt.
4 sterren.
Usual Suspect
De laatste 12 uur van jezus zijn meesterlijk en levensecht in beeld gebracht door Mel Gibson.
Als kijker voel je de martelingen (die open en bloot in beeld worden gebracht) die jezus ondergaat, gewoon zelf.
4****
Shinobi
4****
Ik deel deze mening ook, het is echt gruwelijk, maar ook zo echt in beeld gebracht. Ik keek soms echt zo.
Ik geef 'm 4, 5 sterren.
DragQueen
Meesterlijke film, waarin niets verhuld en geschuwd wordt. een krachtige rol van caviezel als jezus. de laatste levensuren van jezus worden levensecht gebracht, en de martelingen zijn verbazend echt weergegeven. je voelt als het ware echt met hem mee tijdens deze gruwelijke taferelen. sterke film van een regiserende gibson. 4,5 sterren.
sambal
ik was egt
toen ik hem had gezien
het is dan wel een goeie film
maar als je die martel scenes ziet dan voel je het egt
3,5 *

Opnames van 'The Passion of the Christ'-vervolg moeten volgend jaar beginnen: 'Het wordt een hele LSD-trip'

Dit is wat we weten over 'The Resurrection of the Christ' van Mel Gibson: 'De grootste film in de wereldgeschiedenis'

'The Passion of the Christ' van Mel Gibson morgenavond op televisie

Alec Baldwin en het schietincident op de set: Dit zijn vijf andere ernstige ongelukken

The Song of Bernadette

Samsara
Drama / Romantiek, 2001

The Greatest Game Ever Played
Drama, 2005
christendomjewryromeinse rijksufferingapostlelast supper romanbijbelcrucifixionsatanmissionmartelenwreedheidjesus christgraphic violencechristelijke filmaramaicjesus christ graphic violenceancient language film