Insidious (2010)
Geregisseerd door: James Wan
Met onder meer: Patrick Wilson, Rose Byrne en Ty Simpkins
Releasedatum: 2 juni 2011
Plot Insidious
"It's not the House that's Haunted."
Josh (Patrick Wilson) en Renai (Rose Byrne) zijn een gelukkig koppel met kinderen dat verhuist naar een nieuwe woning. Maar het blijkt dat het huis problemen heeft met de nieuwe familie: vreemde en angstaanjagende dingen gebeuren en schijnen voornamelijk betrekking te hebben op hun jonge zoon Dalton (Ty Simpkins).
Renai Lambert
Lorraine Lambert
Foster Lambert
Nurse Adele / Doll Girl #2
Nurse Kelly
Eens, vind het opmerkelijk dat zoveel mensen in de spannings- en zelfs engheidsmodus kunnen blijven hangen na de ghostbusters, het gasmasker en tijdens de demonen.
Ja, het is ook zo raar dat de spanningsboog volledig weg ebt wanneer de hoofdrolspeler in een pikzwarte wereld rondloopt en even later in een extreem donker huis met mist en enge achtergrondgeluiden
LOTR-lover
Zo, wat kan een film twee gezichten hebben zeg. Zoals hierboven al meerdere keren aangegeven, het eerste deel van de film is eng, met veel spanning en effectieve schrikmomenten. Echter het tweede deel van de film krijgt een heel andere aanpak. Doordat de geesten/demonen dan in beeld komen is de spanning voor mijn gevoel volledig weg. Het werd meer een actiefilm waarin de hoofdrolspeler moet ontsnappen van de bad guys. Ik ben echt een schijtbak met enge films, en heb ook echt op het puntje van m'n stoel gezeten in het begin. Maar helaas weet de film dit niet vast te houden en word zelf op een gegeven moment lachwekkend. Ik bedoel, die demoon? Come on.. Het leek wel die Sith uit Star Wars, alleen z'n hoorntjes misten nog..
Ik vind het einde met de demoon ook erg zwak. Enige smetje op een verder zeer creapy film. Ik vergeef het de makers maar. Maar als het einde beter geweest was, dan had ik 4,5* gegeven.
tukkerstein
Slaapverwekkende film. Eerste helft was echt volledig volgens het boekje. Daarna gaan we een andere kant op waar wel wat meer had ingezeten astral projection is wel een geinig onderwerp voor een horrorfilm dan dat er uiteindelijk uit komt rollen. De macabere personages zijn wel leuk, maar verder bestaat ook de "spanning" in de tweede helft uit niet heel veel meer dan goedkope schrikeffecten.
Sowieso heb ik niets met geesten ed. en vind ik het eerder lachwekkend. En die plottwist halverwege het is niet het huis, maar het jongetje!. kom op...
Bottleneck
Niet volledig maar door die dips kan ik het geen goede spanningsboog noemen
Sabrinavb1988
Ik heb hem net gezien, hij was wel vermakelijk, had wel een beetje iets weg van een aantal andere horrorclasiekers, maar zo gaat het eigenlijk altijd wel met horrors.....
ossman1987
Aardige horror
De intro was meteen eigenlijk al wel lekker en het verhaal was ook prima.
Hoogtepunten waren voor mij de muziek en de 'droomwereld' waarin toch wel erg leuke typetjes in rondliepen.
Echt spannend of eng vond ik de film niet, de schrikmomenten voelde je wel aankomen en waren niet echt orgineel.
Verder een prima sfeertje.
een 3.5 *
meow1009
Weet iemand hoe dat liedje heet met die violen dat op het laatste bij die demon kwam en ook bij dat kind die door het huis rende ????
Heb jou anders toch echt uit je stoel zien schieten hoor
Vooral bij dat eerste schrikmoment bij het raam.
Psolitsa
Tip Toe through the tulips - Van Tiny Tim
ossman1987
Heb jou anders toch echt uit je stoel zien schieten hoor
Vooral bij dat eerste schrikmoment bij het raam. Schrikken van een geluidje is wat anders dan een film eng of spannend vinden.
Doe maar zo, ik weet wel beter
Hele zaal schoot uit de stoel en jij ook zekerste weten.
Nitrouz
Insidious was een mooie, sfeervolle en enge film. De film moest het hebben van schrikmomenten qua horror, en gelukkig niet zozeer van gore.
Het eerste deel van de film was goed, zéér goed. De sfeer was mooi en angstaanjagend, er wordt goed geacteerd door zowel de volwassenen als de kinderen.
Enkele scènes waren érg overtuigend, het gefluister door de babyfoon, de man naast de wieg en de man die de kamer binnen komt stormen.
Maar zoals hierboven gezegd komen op een gegeven moment dan toch de 'Ghostbusters'.
Dit verpest eigenlijk zo'n beetje de gehele film, het is geen horror meer, het is een fantasy film geworden.
Het enige toffe aan dit deel van de film was de scène waarop Dalton bevrijd wordt, en je de demon met klassieke muziek aan het naaien ziet, ook vond ik het einde leuk met de foto van Josh.
Maar eigenlijk was het 2e deel een enge familiefilm, ik kon het niet serieus nemen en zal dat ook niet snel gaan doen.
Desondanks was het wel erg vermakelijk.
Toch een kleine 3,5*, ontzettend goede film met vooral een goed begin, maar als de Ghostbusters komen is het min of meer uit met de (horror)pret.
Tsjah, wat je nu noemt is eigenlijk iets wat bij het genre hoort. Het is nooit goed heb ik het idee. Ik heb in ieder geval geen probleem met die "ghostbusters". De film blijft wat dat betreft erg sfeervol.
Naomi Watts
Schrikken van een geluidje is wat anders dan een film eng of spannend vinden.
Inderdaad. Verbazingwekkend dat velen dit niet kunnen scheiden.
Het gaat er bij mij meer om dat de film het niet daarvan moet hebben. Overigens ben ik het er ook maar half mee eens. Ik vind dat spanning/engheid goed samengaat met schrikeffecten. Wanneer de film sfeerloos en saai is zal je ongetwijfeld ook minder snel schrikken bij dit soort momenten. Hoe vaak heb je bij dit soort klassieke horror films wel niet dat je van die voorspelbare schrik momenten hebt dat je zoiets hebt van "hmmm, het zal wel".
Insidious is daarentegen vanaf minuut 1 ontzettend sfeervol, waardoor je eigenlijk al zonder dat er iets gebeurt met een ingehouden adem en erg geconcentreerd naar de film zit te kijken. Dan kan je de schrikeffecten misschien voorspelbaar noemen, maar ik heb Ossman en vele andere toch dikke hartkloppingen zien krijgen tijdens de film. Het heeft wat mij betreft wel met elkaar te maken.
Alberto Nut
1e 45 minuten, horror en spanning.
2e 45 minuten, fantasy en humor in mijn ogen.
Remedy
Ik wil deze film gaan zien. Maar na het lezen van alle reacties hier is er geen touw aan vast te knopen of de film kijkwaardig is. Kan iemand me vertellen waarom ik deze film wel/niet moet gaan zien?
1e 45 minuten, horror en spanning.
2e 45 minuten, fantasy en humor in mijn ogen.
Hoe moet ik serieus met iemand in discussie gaan die maar blijft strooien met de term ghostbusters. Alsof er in exorcist films nooit mensen bij gebracht worden die het "kwaad" proberen te bestrijden. En ik vond dat wezen er wel mooi uit zien, dat jij het asocieert met Star Wars is jouw probleem, ik heb er geen last van gehad. Straks ga je het nog met AC Milan vergelijken vanwege de kleurencombinatie.
Overigens zijn die "ghostbusters" alleen in het begin eventjes luchtig, maar om nou te zeggen dat je gelijk met een komedie te maken hebt gaat me toch echt te ver.
FillumGek
Alberto Nut
Hierin verschillen wij dus duidelijk van mening.
Het is logisch dat ik met die term blijf strooien aangezien dat bij het zien van de beelden in me op kwam, als we er dan een tijdje over praten veranderd dat beeld toch niet ineens?
En ik ben tevens niet uit op een discussie, ik gaf alleen mijn mening!
j0zman
Begint lekker griezelig, maar daarna haalt het de spanning eruit. Zeker als de demoon een fysieke vorm krijgt. Dan wordt het meer een Joss Whedon aflevering van Buffy.
Vaak een vergelijking gemaakt met Poltergeist die overigens veel beter is dan Insidious.
Al met al zeker niet slecht, maar kon zeker een stuk beter.
DragQueen
Ondanks dat het verhaal prima is, hebben we dit natuurlijk allemaal wel eens eerder gezien. Maar het moet gezegd dat de uitwerking buitengewoon goed is geworden. Over het algemeen een erg spannende film, die goed opbouwt. Ook zitten er de nodige schrikeffecten in. Die ik overigens niet allemaal zag aankomen. Verder goed acteerwerk, Prima cameravoering en een sterke sfeer. Een van de betere Horrorfilms die ik de laatste tijd heb mogen zien. 4 sterren.
donbruce
Goede film de effecten zijn goed, het einde was niet helemaal versassend. Wel een aanrader omdat het even duurt voordat het verhaal duidelijk wordt.
remie023
ik vond het een beetje nep.
wel aardig in elkaar gezet.
maar de effecten vond ik matig
Oordeel
Een tegenvaller.
De film was redelijk spannend tot de oude vrouw alles uit de doeken deed en begon te ratelen over geesten, demonen en de andere wereld ergens halverwege de film. Dit ontdeed de film van vrijwel alle spanning.
De special effects waren niet top, en ook de acteurs vond ik niet erg overtuigend.
Vanwege het sterke begin waarin een creepy sfeertje wordt neergezet kom ik uit op 2,5 sterren. Zonde van het zwakkere 2e deel van de film.
soom
I'm right here, Renai.
Gisteren vertelde ik via msn aan misterwhite, dat ik hierheen zou gaan. Hij vertelde me meteen dat 'ie het niet zo had op dit soort horror, dat Suspiria sfeervoller was en meer spanning kende dan enige Amerikaanse horrorfilm. Pfoe. Ik zal me dus nooit aan Suspiria wagen, want ik vond dit al echt behoorlijk eng. Jeetje.
Dat eindshot... Criiisis!! Dat had ik weer niet verwacht, he. Ik moest meteen weg, de trein gaan halen, maar onderweg naar Gouda, bleef dat ene beeld maar door m'n hoofd malen. Ik zette dan ook via m'n telefoon Miley Cyrus op, met het prachtige When I look at you, in de hoop dat dat enigszins m'n gedachten zou afleiden. Het hielp wel, alleen moest ik 'm weer uit doen, toen ik een station miste door het harde geluid van m'n kleine stereo. Dus had ik daarna een paar minuten de tijd om de hele film nog eens over te denken, tot de trein in Gouda stopte.
Erg eng, ja. Ik weet weer waarom ik het liefst horror gewoon thuis kijk, op een kleiner scherm: Ik kan dan gewoon het geluid dichtdraaien en schrik me niet elke keer een aapje als er iets engs gebeurd, en kan ook even tandenpoetsen oid. Dat soort dingen doe je natuurlijk minder snel in de bios..
Hoe dan ook, itt Drag me to Hell, waar ik echt serieus niet wist wat me ging overkomen, ging ik deze film in met de wetenschap dat 't een horror was. En dan toch niet dat einde zien aankomen, he. Ik was echt oprecht verrast toen het zo eindigde. Ergens in de zaal hoorde ik al een jongen aankondigen: Insidious 2!?
Alle acteurs speelden goed hun rollen, Insidious kent enkele handenbijtende dingetjes, en is al met al dus een goed geslaagde horror, die doet wat horrorfilms moeten doen: Mensen een fijn avondje laten griezelen. Dwz, het is James Wan gelukt om mij omhoog te laten schieten naar het plafond, zeer zeker.

Insidious: The Red Door
2023

Insidious: The Last Key
2018

Insidious: Chapter 3
2015

Insidious: Chapter 2
2013

Horrorkaskraker 'Insidious' van James Wan verdwijnt zeer binnenkort uit het Netflix-aanbod

Goed nieuws voor horror-fans: 'Insidious 6' is toch in de maak en heeft zelfs al een releasedatum

Horrorfilm 'Insidious' krijgt spin-off 'Thread: An Insidious Tale' met Mandy Moore en Kumail Nanjiani

Deze horrorfilms en -series verschijnen de komende maand op Netflix

One Battle after Another
Actie / Komedie, 2025

El Orfanato
Horror / Mystery, 2007
mediumevil spirithouse warming post-credits scenesupernatural power