• 9.374.148 stemmen

O Brother, Where Art Thou? (2000)

Misdaad / Komedie | 107 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, John Turturro en Tim Blake Nelson

Releasedatum: 7 december 2000

Plot O Brother, Where Art Thou?

"They have a plan, but not a clue."

Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Drie gevangenen slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.

Pete Hogwallop

Delmar O'Donnell

Big Dan Teague

Pappy O'Daniel

Junior O'Daniel

Pappy's Staff

avatar van The Almighty

The Almighty

Geniale film. En natuurlijk goede acteerprestaties van o.a. George Clooney.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Films van de gebroeders Coen hebben de naam dat ze beter worden bij herziening. Laatst bij No Country for Old Men ging die vlag voor mij niet op, O Brother Where Are Thou? weet echter volop te overtuigen!

George Clooney is geweldig als babbelzieke ijdeltuit. Echt lachen, zoals hij 4 x achter elkaar zegt: We `re in a tight spot of hoe hij wakker wordt en gelijk aan zijn haren denkt. Het nodeloos herhalen van de vraag of iemand nog een stuk eekhoorn wilde, werd door iemand anders voor zijn rekening genomen, maar was geniale humor van hetzelfde soort slag.

De Coen Brothers hebben goed gekeken naar Natural Born Killers, waar plotseling een fietser afgeknald wordt. Het koeienjagen in deze film lijkt er wel wat op geïnspireerd te zijn, een zeer komische scene, waarna de 3 gevangenen het gedrag van Nelson hoofdschuddend afkeuren: No, you can `t do that!

Het script van de film is geweldig. De campagne voor de komende verkiezingen in de staat: Mississippi valt perfect samen met het geboefte dat op de vlucht is voor de politie en van allerlei manieren aangrijpen om tussendoor aan geld te komen. De muziek is goed doorheen de film verweven en de Coen Brothers steken op een geinige manier de draak met politici, die hun ziel aan de duivel verkopen voor de stem van de kiezer. Echt dwaas ook hoe die Ku Klux Klan gast, zijn pak even uitdoet voordat hij een gebouw binnentreedt. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is om in zo `n uniform rond te lopen........

De film is ook rijk aan kleur en zit vol leuke details ( musicaluitvoeringen, verwijzigingen naar oudere films ) en personages, waardoor het onmogelijk is om jezelf te vervelen. Een stemverhoging is wel op zijn plaats, dunkt me. 4,5*

avatar van wibro

wibro

Weer een leuke komedie van de Coens maar wel duidelijk minder dan "The Big Lebowski". Het is vooral het laatste half uur dat deze film boven het gemiddelde uittilde. Vooral de Ku Klux Clan scène en ook de onderwater scène oogden zeer mooi. Goed acteerwerk van de drie hoofdrolspelers maar ook vooral van George "Babyface" Nelson. Jammer dat we die maar een paar keer tegenkwamen. De scène waarin hij op koeien aan het schieten was vond ik een van de meest hilarische van de hele film.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Als vleesgeworden azijnpisser heb ik van nature een bloedhekel aan komedies, maar ... De humor van de Coens schenken mij zoveel plezier, dat ik vergeet wie ik ben. Bijna heb ik alles van deze wonder-boys gezien, en deze nu voor de tweede maal. Geef een verhaal aan de Coens en het wordt Goud.

O ja, vergeet ik de zeer belangrijke bijdrage van Roger Deakins, de man verantwoordelijk voor de SCHITTERENDE beelden.

Homerus zou jaloers geweest zijn.

Onder het motto: lees en herken.

Odysseus

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Raar deze film vond ik zeer goed, andere coen films echt bagger.

Zal mede aan de muziek liggen.

avatar van jordideboer

jordideboer

Wauw, wat een geweldig leuke en mooie film! Het begint al met de setting, je waant je echt bijna honderd jaar terug, en de prachtige beelden en kleuren. Ik heb nog niet veel van George Clooney gezien maar hier speelt hij in elk geval van fantastisch, de gehele cast eigenlijk.

Verder zit er veel muziek in de film, wat ik persoonlijk erg leuk vond, vooral het optreden van de Soggy Bottom Boys bijna aan het eind van de film is hilarisch. En door de hele film heen zitten zoveel leuke en grappige momenten die bij je blijven hangen, oa als ze in de brandende schuur zitten en Clooney 4x zegt; 'we're in a tight spot', Ku Klux Clan, onderwaterscene, vechtscene in de winkel, hele George Nelson stuk, en zo kan ik volgens bijna de hele film wel gaan beschrijven .

Misschien wel de beste Coen film die ik tot nu toe gezien heb, ga hem binnenkort zeker nog een keer kijken!

avatar van shockdog

shockdog

Heerlijke muziek, felle kleuren en een einde om vrolijk van te worden!

avatar van Justinw

Justinw

Uitstekende Coen.

"Damn, we're in a tight spot."

Clooney Turturro en Nelson doen het zeer goed. Ze zijn perfect gecast voor deze rollen. Een geweldige clooney met zijn 'Pepper Dan'

De Gebroeders Coen weten een geweldige setting en sfeer neer te zetten. De ondersteunende muziek van T Bone Burnett is ook geweldig. Ik houd ontzettend van die vrolijke liedjes.

Tot nu toe de beste "Coen" maar heb nog vrij weinig van hun gezien.

Lekkere Feel Good Movie. 4*

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Justinw schreef:

'Pepper Dan'

Dapper Dan.... haha.

Prachtige film! Ik heb 'm weer eens uit de kast getrokken, en voor de tweede keer gezien. Authentiek sfeertje, en toch lekker absurdistisch ook. Leuke muziek, geweldige personages. Topper. Een nog betere ervaring dan de eerste keer. 4 sterren!

avatar van check-raise

check-raise

Eindelijk dan toch gezien.
Ik heb er mij behoorlijk goed mee vermaakt, zeker aangezien ik al geen fan ben van komedies.

Jammer van een aantal minpunten toch.
Sommige scenes/trekjes konden mij niet boeien, zoals de KKK; Clooney altijd bezig met z'n haar; een behoorlijk aantal conversaties; bepaalde muziek-gedreven scenes, zoals die aan het water met die drie vrouwen, en nog een paar...

Het acteerwerk was goed tot heel goed in het algemeen. Hoewel het direct opviel bij Clooney's eerste scenes, zijn overacting, stoorde het mij na een tijdje niet meer.

Ik heb op 1 moment wel volledig in een deuk gelegen, men zij deed er van zeer. In de bioscoop: We thought you was a toad! Geniaal.

Toch wel een hele dikke 3*. Als het mij in het algemeen iets meer zou geboeid hebben (no pun intended ), had ik zeker 3.5* gegeven.
Hopelijk bij de volgende kijkbeurt, want ik voel dat er meer als 3* inzit.

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Sta te popelen om deze film te zien! Na The big Lebowski was ik niet overdonderd. Hij wordt wel als een legende gebracht (en dat is hij ook wel). Maar ik voel wel wat voor de stijl van de gebroeders Coen, daarom ga ik deze ook zeker kijken!

avatar van Mutsaers78

Mutsaers78

Een film die bij mij hetzelfde bereikt als Forrest Gump: elke keer als ik hem op tv zie, blijf ik kijken.

En elke keer is het weer even leuk, wat een fantastische film is het ook. Geweldig acteerwerk, geweldig verhaal, geweldig kleurgebruik maar bovenal: fantastische muziek: 'Man with constant sorrow' hoef je maar één keer te horen voor hij in ej hoofd blijft hangen.

Topfilm! 5*

avatar van benthe

benthe

Ooh deze moet ik echt zien! Vooral nu ik zie dat hij een prijs heeft gewonnen voor de soundtrack.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Op het hoesje stond aangegeven:

Van de makers van The Big Lebowski & Fargo.

Dat is voor mij dus absoluut geen reclame want was in beide films (1,5 & 3*) achteraf best teleurgesteld.

Deze film was best aardig. Heb me redelijk vermaakt.

De klungelige personages zijn leuk, maar niet meer dan dat.

Een aantal stukjes in de film gaan totaal weer nergens over, maar daar heeft regisseur J. Coen sowieso wel een handje van.

Een 2,5 namens mij!

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Waar ik 'A Serious Man' maar moeilijk in zijn geheel kon uitzitten, had ik dat bij deze film absoluut niet. Geniale muziek, sfeervolle aankleding en ook humor van een heerlijk niveau.

De drie hoofdpersonen spelen het ook geweldig, die verbazing elke keer op de gezichten als ze weer een of ander raar iets meemaken is geweldig en op zich al genoeg om de lachspieren aan het werk te zetten.

Maar ook verder klopt gewoon bijna alles, de karakters zijn echt prachtig en worden ook prachtig neergezet, en dat alles maakt de film een zalige zit van één uur en drie kwartier lang.

Enige moment dat het voor mij wat inkakte is van 25 minuten voor het einde tot circa tien minuten voor het einde, maar zelfs in die fase was de aankleding van de film genoeg om door te kijken.

De film brengt ook een aantal hilarische quotes voort zoals:

"I don't want FOP. Damn it, I'm a Dapper Dan Man!"

"Jezus saves, George Nelson withdraws."

Een film die wat dat betreft tot in het detail uitstekend is uitgewerkt, ook de scene waarin Clooney vecht met de verloofde van zijn vrouw. Toen viel ik echt van mijn stoel.

Verder gewoon de verschillende geniale momenten die voorbij komen, zoals de 'congregation', het maakt deze film allemaal af. Enige minpuntjes, waarvoor ook een halve ster minder dan 5*, is dus dat het even inkakte zoals ik eerder zei, en ook dat de achtervolger wat meedogenlozer neergezet had mogen worden.

avatar van $pecial

$pecial

Erg geslaagde Coen film! Ik wilde hem al een tijdje zien, ik had er nog een boel niet gezien van Coen.

Niet het niveau van The Big Lebowski of No Country for Old Men, maar toch een zeer goede film. De karakters die worden neergezet zijn echt geniaal. Bij vlagen was de humor wel erg flauwtjes, maar dat werd weer gecompenseerd door de fenomenale sfeer en de hilarische gebeurtenissen die het trio mee maakt in deze film.
Bijvoorbeeld de infiltratie bij de KKK of dat die dude zogenaamd in een pad was veranderd. Ook de nuchterheid op het einde, na de overspoeling, van Clooney; ' dit is gewoon wetenschappelijk te verklaren' , nadat hij eerst een smeekbede tot god deed.

Erg genoten en behoort i.m.o tot een van de betere van Coen. Binnenkort weer eens NCFOM herzien.

avatar van Minotaures

Minotaures

Niet echt mijn humor dit. Verhaal vond ik ook niet zo interessant.

avatar van chevy93

chevy93

Mijn 3e film van Coen en alweer mijn 2e onvoldoende (nummer 1 was Ladykillers). Het zal wel aan mij liggen, maar ik zie de genialiteit niet van hun. De film leunt dan ook op een paar leuke stukjes, maar die leukste stukjes worden enorm uitgemolken. Elke grap wordt herhaald, herhaald en herhaald. Soms letterlijk en soms in een net iets andere variant.

Het verhaal trok me niet, de muziek was bij vlagen we leuk, maar country is niet mijn stijl. De zang, met name van die vrouwen bij dat meer, vond ik overigens wel slecht.

Een 2,5* voor die grappen die wel geslaagd en leuk waren.

avatar van Minotaures

Minotaures

Ja, inderdaad. Dat gezang van die vrouwen vond ik ook irritant. En dan niet vergeten 't achterlijke rol van Goodman.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Blijft gewoon een leuk filmpje dit.

- 3,5 -

avatar van Mr Marchoso

Mr Marchoso

Minotaures schreef:

En dan niet vergeten 't achterlijke rol van Goodman.

Euh, Goodman is een held!

avatar van willieL

willieL

Gisteren voor de 2de keer gezien , blijft leuk.

Heerlijke film mijn stem verhoogd.

avatar van Renevanvliet1988

Renevanvliet1988

Niet mijn humor, daarnaast erg langdradig

avatar van Veruca

Veruca

Geniaal!

Ik ben een fan van komedies, maar dit soort humor is totaal anders dan de doorsnee komedie. Dat maakt deze film juist zo verrassend en goed. De 3 hoofdpersonen worden geweldig neergezet met George Clooney als uitblinker.

Heerlijke film!

avatar van Vermeer

Vermeer

Een tijdje geleden gekocht en gezien. Ik zag de cast, ik zag 'Coen', dus ik dacht: hebben!

Ofschoon ik Big Lebowski en No Country For Old Men (momenteel allebei in mijn Top 10) geniale films vind, kon O Brother mijn niet boeien. Misschien ben ik er met te hoge verwachtingen ingestapt. Det idee (lees: de achterkant van de DVD) sprak me al wel gelijk aan en wellicht gooide dat er nog een schepje verwachtingen bij op.

Met hoop op beter bleef ik de film kijken, tot het einde. Maar nee, de DVD mag niet op de bovenste planken bij mij en komt op kniehoogte.

Natuurlijk binnenkort nog eens herzien, wie weet krijg ik dan wél de boodschap die zij zo bedoelden.

avatar van Rjew

Rjew

Geweldige film!

Ik begin aardig fan te worden van de Gebroeders Coen. Na The Big Lebowski en No Country For Old Men te hebben gezien vind ik ook deze film weer erg bijzonder.

Wel een film die je in alle rust moet kijken, je zou zomaar veel verborgen 'boodschappen' en onderliggende motieven kunnen missen.

Er zitten veel momenten in waarop iets 'grappig' lijkt, maar waar je zeker ook een bepaald cynisme van de regisseurs kunt proeven. Je kunt bepaalde zaken in de film inderdaad afdoen als humor, of grappig en er verder niets achter zoeken. Je kunt achter veel grappen echter ook een tweede laag ontdekken. Een boodschap van de regisseurs zo je wilt.

Wat mij betreft dus eigenlijk ook amper een comedy te noemen, behalve wanneer je de film oppervlakkig bekijkt.

De muziek van de film is ook erg fijn om te beluisteren.

Bijzonder van genoten dus, 4 sterren.

avatar van mock turtle

mock turtle

Afgezien van een klein momentje waarop ik mijn aandacht er niet helemaal bij kon houden: geweldig! 4,5* met een bonus halve ster voor de muziek!

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Ik had nooit gedacht dat ik een coen brothers film met een 2,5 zou beoordelen, maar kon er niets aan doen.

Ik vond de film wisselvallig, onsamenhangend en algehele richting missen.

Waar ik de Coen Brothers normaal geniaal vind met metaforen etc. mist deze film echt een gevoel van betekenis.

Ik vond de muziek wel tof, en de film ziet er ook gewoon goed uit.

Maar ik vond het geen goede film.

Maar goed dat de andere films van de broertjes dan wel weer geniaal zijn.

avatar van schram101

schram101

Wat een onzettend wazige film! Maar wel erg knap gemaakt. Er wordt geniaal geacteerd, schitterende muziek gebruikt en ook visueel ziet alles er erg sterk uit.

Voor nu 3,5*, maar dit is zo'n film die je snel nog eens kijkt..!