Genre: Misdaad / Komedie
Met onder meer: George Clooney, John Turturro en Tim Blake Nelson
Releasedatum: 7 december 2000
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot O Brother, Where Art Thou?
"They have a plan, but not a clue."
Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Drie gevangenen slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.
Everett
Junior O'Daniel
George Nelson
Pappy's Staff
JANSSEN90
Op het laatste half uur na, vond ik hem tegen vallen. Wel goed geacteerd maar mijn film is het niet, terwijl ik toch van de meest uiteen lopende genres houdt. 2 sterren.
Afgelopen vrijdag deze film weer eens gezien. Derde keer was en wederom was het genieten geblazen. Heerlijk om te zien hoe de Coens met kleuren spelen en wederom de perfecte acteurs voor de hoofdrollen hebben gecast. Tim Blake Nelson ziet er echt stupide uit evenals John Turturro, die ook lekker gek doet. Geroge Clooney is de enige van het stel die af en toe nog enigszins "normaal" overkomt, maar ook hij kan zich lekker uitleven en vooral zijn haarobsessie is uitermatige grappig.
Met de sfeer zit het ook wel goed, dankzij de prima aankleding en vooral aanstekelijke muziek van de film. De tijd vloog weer voorbij en de films van de Coens blijven bij na herziening altijd staan als een huis, zo ook deze!
dopler
Soms snap ik er geen moer van. niet te geloven de vieren en vijfen vliegen je hier om je oren en ik vond het helemaal niks. Ik ben nog nooit gestopt met kijken naar een film omdat ik altijd hoop dat het beter wordt. Maar nu heb ik hele stukken doorgespoeld.
Xen0n
Wilde eigenlijk 1.5 doen....maar vooruit de soundtrack was goed.
Tja, bij deze film is het heel erg de vraag of je er van houd. Je moet van dit soort films houden, als je dit niet doet zal je het waarschijnlijk ook niks vinden.
Over smaak valt...
Tommeh
hahansch
Van begin tot het eind prachtig, geweldige acteurs, prachtige plaatjes, goed verhaal, humor en natuurlijk te gekke muziek.
Kortom: top film
dopler
Haha..Dus ik moet er nog en keer naar kijken? Denk niet dat het dan beter gaat worden voor me;-) Maar wie weet als het toevallig eens zo uitkomt zal ik mijn best doen.
Donkerwoud
En de coens zijn een enorme ''exquisite taste''. De een vindt het heerlijk ( ik, ik...ik!), de ander komt er niet door.
booyo
Hier ben ik het geheel mee eens, O Brother, Where Art Thou? krijgt zeker het 'hate it or love it' stempel. En ook ik behoor tot de gelukkigen die er love it op kunnen drukken. Echt een heerlijke film: ontzettend droge humor, fantastisch uitgewerkte typetjes en een aaneenschakeling van rare, en ontzettend grappige, gebeurtenissen. Topfilm!
powerman
Leuke film die zich afspeelt in het diepe zuiden van de VS in de jaren 30. Drie gevangen ontsnappen en gaan op zoek naar een schat (die er niet is) en proberen de wet voor de blijven.
Zoals gezegd een leuke film, alleen hangt het verhaal nogal als los zand aan elkaar, het is dan ook meer een sfeer-film. De muziek in deze film is echter geweldig en dat schept ook meteen een leuke sfeer.
Deze film haalt het niet bij de Big Lebowski, een eerdere Coen brothers film (ook met John Goodman). Al met al wel een aanrader.
Vinokourov
Leuke liedjes, leuke grappen, leuk verhaal met verwijzingen naar Homerus' Odyssee en dat allemaal in één van de leukste settings die in de US of A te vinden is, namelijk in de zuidelijke staten
. Wel een hoog 'goh wat toevallig allemaal'-gehalte, maar dat doet haast geen afbreuk aan deze komedie.
meekmusic
Deze vakantie de soundtrack in de auto een aantal keer geluisterd. Toen de film thuis weer eens bekeken. Erg leuk om alle liedjes in de film terug te horen. Fijne film!
Arrakis
Sfeervolle film. Geen echte topper, maar leuk om een keer te zien.
jumpstylemovie
Heerlijke film. Goede sfeer, locaties en acteerwerk. Vooral in het begin wel kunnen lachen. Ook wel wat leuke plottwisten.
Brix
- 19707 berichten
Echt leuke komedies kom ik nog maar zelden tegen heden ten dage.
Meestal puilen dit soort van films tegenwoordig uit van de smakeloze en platvoerse grappen en schunnigheden, of vinden de acteurs zichzelf zó leuk dat de film bij voorbaat al mislukt is voor mij.
Het mag dan ook een zeldzaamheid heten tussen al die bagger een juweeltje al dit te vinden.
De Coen Bros. wisten hiervan een intelligente en smaakvolle film te maken met echt hilarische momenten.
Zelden of nooit zag ik ook een film die de sfeer van het Amerikaanse zuiden in de jaren dertig zó goed wist te treffen.
Soms lijkt het alsof je naar een oud fotoboek uit die tijd zit te kijken.
Het creatieve kleurgebruik versterkt dat gevoel en maakt het allemaal tot een waar kijkgenoegen.
Deze nogal zwarte komedie heeft alles in zich dat het zuiden van de verenigde staten maakte tot wat het destijds was (en helaas,deels, nu nog): racisme, volksmennerij, godsdienstfanatisme en meer van dat 'fraais'.
Maar van de andere kant ook schitterende muziek, die alleen al de soundtrack van de film meer dan vermeldenswaardig maken.
De casting verdient een lauwerenkrans.
Wát een perfecte keuze voor alle hoofd-en bijrollen!
Clooney en zijn kompanen zijn geweldig op dreef, en kregen gelukkig ook de dialogen die ze verdienen toebedeeld.
Ik wist wel dat Clooney een talent voor komedies had, maar hier overtreft hij zichzelf.
Deze film mag absoluut niet in mijn dvd collectie ontbreken.
Gauw kopen dus!
En...er is nog heel veel plaats (die denkelijk nooit ingenomen zal worden) op het plankje dat ik in mijn dvd kast gereserveerd heb voor 'hedendaagse' komedies.
Graag zou ik 5* willen toekennen aan de film.
Maar vanwege een aantal dier-onvriendelijk scènes (iets waarmee ik nooit kan lachen) een halfje eraf.
wibro
Je bedoelt die scène toen George "Babyface" Nelson door de politie achterna gezeten werd en opeens met de stengun op koeien begon te schieten omdat hij een hekel aan koeien had
Dit was de mooiste scène van de hele film.
Brix
- 19707 berichten
Dit was de mooiste scène van de hele film. Inderdaad (je ziet de kogels inslaan) en een koe (geen echte gelukkig) raakt onder een auto.
En de scène waarin Goodman een kikker plat knijpt.
Zo'n dingen zetten in de verschrompelde breintjes van sommigen aan tot nabootsing blijkt telkens weer.
Niet echt leuk dus die scènes( tenminste voor wat mij betreft)
Bart Simpson
Helemaal met Brix eens
Gewoon een leuke komedie!
hessel
Geweldige film die je even alle moeilijke dingen in het leven doet vergeten. Soms is alles toch zo simpel! Mooi acteerwerk, prachtige muziek en nog mooiere beelden. Deed me sterk denken aan Big Fish.
JacoBaco
Met een Coenfilm weet je vooraf al dat je iets krijgt wat afwijkend is.
Vooral qua karakters. Noem bijvoorbeeld eens een film op met iemand zoals The Dude. Wat mij betreft heeft hij weinig concurrentie. Natuurlijk zie ik vaak genoeg bizarre figuren in een film, alleen de Coens zijn 1 van de weinige die er zo'n geslaagd geheel van kunnen maken.
Coen films komen vaak aan op drama met komedie. Burn After Reading en Fargo zijn best zwaarmoedig bijvoorbeeld, maar ik vind het knap dat de komedie zo mooi samensmelt met het drama.
Daarbij weten ze altijd de acteurs zo ver te krijgen dat ze altijd perfect in hun rol zitten. Dat allemaal in combinatie met een leuk, origineel en interessant verloop van het verhaal, mooi camerawerk en een vaak een prima soundtrack.
O Brother, Where Art Thou? ligt het dichts in buurt bij een komedie vind ik. Big Lebowski ook, maar deze net iets meer. Toch hebben alle films een serieuze ondertoon, alleen bij de 1 (qua film) valt het wat meer op dan bij de ander.
O Brother, Where Art Thou?
Een dikke 3,5*
erik1677
Dit is toch mn favoriete comedie
Clooney speelt hier de rol van zn leven.
Vindt ik persoonlijk.
Dit is echt genieten.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Ooit toen hij net uit was gezien, en in me herinnering nog wel oké. Dus nog maar eens gekeken, maar viel me tegen.
Qua inhoud meer te bieden dan de standaard comedy, verder zou ik het niet heel erg avontuur noemen. Verder is de film vaak iets te onserieus en de komedie kon me op de een of andere manier niet raken. Zeker grappige momenten en grappige concepten, alleen niet op de juiste manier gebracht. Misschien te onserieus of te subtiel, ik weet het niet, maar het werkte gewoon niet voor mij.
Muziek vond ik ook niet altijd even leuk.
Aan de film is zeker wel te zien dat de regisseur films kan maken, alleen dit is gewoon not my cup of tea..
simonvinkie
Geweldige comedy van de coen broers. De film heeft een geweldige soundtrack en zoals bij alle films van de gebroeders coen heeft de film weer geweldige personages vooral de oerdomme Delmar gespeelt door Tim Blake Nelson is geniaal.
Absoluut is de film supergrappig en verveelt geen moment dus gewoon vijf sterren
dave
Komedie die lekker wegkijkt maar eigenlijk niet zo'n spectaculair verhaal verteld.
De hoofdpersonages worden op de juiste manier neergezet en krijgen een ongeveer gelijk aantal speelminuten.
Gelukkig maar, dat Clooney niet alle aandacht naar zich toezoog.
Leuke bijrollen van Babyface Nelson en John Goodman.
Je ziet hier duidelijk de hand van de Coen broertjes in. Het verhaalverloop, de aandachtspuntjes, de cameratechnieken,...
Ze slagen er wel iedere keer in een apart vertersel voor te leggen, maar toch mist het meestal dat ietsje meer, dat echt tot verbazing leidt.
*** 1/2
Bottleneck
Dat kunnen de Coens toch wel erg goed: een sfeer neer zetten met een bepaalde locatie, periode en een daarbij horende score. In dit geval de jaren twintig in het zuiden met een dijk van een soundtrack, als je tenminste niet vies bent van een beetje rockabilly. Echt genieten van het oude I Am a Man of Constant Sorrow en de rest van de score.
Het verhaal an sich heeft niet veel om handen, een avonturierstocht met een paar vreemde ontmoetingen. Leuke dialogen en one liners (we..thought..you..was..a toad!) en zelfs Clooney komt grappig uit de hoek, al beginnend bij het instappen in de trein, maar uiteraard niet van het niveau van poep-en-pies-grappen of dijenkletsers.
Clooneys optreden en houterige dansje voor het publiek is voor mij een van de hoogtepunten van de film, samen met de drie sirenen en de KKK-bijeenkomst. Toch komt hij over het geheel krampachtig over, vergeleken bij Torturro en vooral Tim Blake Nelson. Fantastisch hoe hij gestalte geeft aan Delmar, dat accent, die halfgeschoren kop en die blik in z'n ogen.
Er hangt een fijne broeierige gele waas, en de zwevende potjes onder water zijn onmiskenbaar des Coens.
Puike film dus, what's new.
®Tc
Joel Coen & Ethan Coen. Ze zouden geniaal zijn, topfilms maken en overgeestig zijn maar weer zie ik het er niet in. Opnieuw een goede film hoor, maar niks meer voor mij.
Het verhaaltje vermaakt goed, de sfeer zit er in, de film ziet er mooi uit, de acteurs doen hun best maar verder? Ik heb het onlangs nog tegen een vriend gezegd: 'De coen-broers, ze maken vermakelijke films maar verder zo overschat.' Van sommige scènes kan ik de humor echt niet inzien (die 3 vrouwen aan de rivier en het bijkomende kikkerverhaaltje, de politiekers.) en soms is het gewoon te voorspelbaar.
Over die acteurs heb ik toch ook nog een woordje. Als je de films apart bekijkt komen John Turturro en John Goodman altijd zeer goed over maar als je films van de Coen's snel na elkaar bekijkt beginnen hun rollen toch te lekken, té eenzijdig.
Ze komen er mee weg omdat de film op zich wel weer goed is en ze er duidelijk hun werk van maken maar ik begin teveel een 'meer van hetzelfde' gevoel te krijgen.
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Heerlijke film met goede acteurs. Echt een vermakelijke film.

'O Brother, Where Art Thou?' komt razendsnel naar Netflix: 'Films van de Coens worden standaard beter bij herziening'

'O Brother, Where Art Thou?' wordt morgenavond (7 december) uitgezonden: 'Heerlijke sfeer, geweldige muziek en bijzonder boeiend'

Acteerveteraan John Turturro blikt terug op carrière tijdens Filmfestival van Sarajevo

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Misdaad / Komedie, 1998