Genre: Drama / Avontuur
Geregisseerd door: Danny Boyle
Met onder meer: James Franco, Amber Tamblyn en Kate Mara
Releasedatum: 24 februari 2011
Plot 127 Hours
"There is no force more powerful than the will to live."
'127 Hours' vertelt het waargebeurde verhaal van bergbeklimmer Aron Ralston (James Franco). Tijdens een tocht in de woestijnachtige bergen van Moab, in Utah komt zijn arm onder een grote rots terecht waardoor hij klem komt te zitten in een diepe kloof. Aron heeft niemand verteld dat hij de bergen in is gegaan, waardoor er weinig hoop lijkt op een eventuele redding. Voor zijn ongeval ontmoette Aron nog wel twee bergwandelaars (Kate Mara & Amber Tamblyn). Zijn zij de laatste mensen die Aron ontmoette?
Aron Ralston
Aron's Friend
Blue John
Brion
olbo
Jij hebt de film dus niet gezien.
Daar ga ik geen discussie over voeren. Ik heb hem gezien en ik heb mijn mening gegeven, punt. We kunnen niet allemaal hetzelfde leuk vinden, maar daar ga ik ook verder geen uitleg aan geven.
Picastar
Gisteren de film gezien.
Geweldig en overweldigend. Bij de fameuze scène op het einde behoorde ik bijna tot de groep van mensen die bij het aanzien ervan flauw vielen. Mijn bloeddruk zakte ineens ook steil. Zegt veel over de kracht van deze buitengewone film. Zeggen dat ik nog nooit van Aron Ralston had gehoord! Wat een buitengewoon persoon!
Tja, ik heb ook te doen met iedereen die niet diep aangegrepen wordt door deze absoluut schitterende film. Sommigen onder hen zouden zich inderdaad diep moeten schamen. Anderen hebben jammer genoeg wellicht een zware psychische afwijking.
goelian
Steeds als ik de cover zie, denk aan een Pixar animatie film. Niet goed...
Haha ja, ik vind het ook een rare cover, maar ik legde niet direct de link met pixar studios. (off topic: wel een geweldig leuk bedrijf trouwens, heb er een filmpje op dumpert van gezien en ziet er heel tof uit
Waarom doen mensen zo negatief over deze vergelijking? Het is enkel een constatering, zit niets negatiefs aan.
Bitbyter
Wat een oersaaie film zeg. Er is totaal geen sfeer of spanning aanwezig, zodat de film niet bij machte is om ook maar de geringste vorm van emotie teweeg te brengen. Door gebruik te maken van een berg onbeduidende flashbacks, zou je haast denken dat de regisseur de 90 minuten probeert vol te maken.
Het lijkt erop dat de flitsende, hallucinerende beelden, zintuiglijke sensaties en fantasma's waarmee dit gepaard ging, zijn bedoeld om de irritatiegrens van de kijker op de proef te stellen, en niet om de film te redden van de absolute betekenisloosheid die het uitstraalt.
tboezem
Zeer sterke film, erg sterk plot en wat een heftig einde!
Wel een mooie afloop, ook voor de echte Aron!
Goed maar niet geweldig.
Doorheen de jaren is Boyle een vaste waarde geworden. Zijn z'n films zelf niet al te interessant dan zorgt hij er met moderne montage en een uitmuntende soundtrack meestal wel voor dat het allemaal best behapbaar wordt. Zo ook bij deze film.
Erg boeiend is het uitgangspunt niet. De pogingen in het script (ontmoeting vooraf, de flashbacks en dromen) ten spijt blijft het gegeven nogal karig. Daar tegenover zet Boyle dan de erg leuke 3-split montage, sterk gebruik van geluidseffecten (bijv tijdens de beruchte scene) en wat leuke visuele trickery.
Het "realistische" visuele karakter van de film zorgt er wel voor dat er niet voluit aan mooifilmerij wordt gedaan, een beetje jammer wat echt veel spanning zat er nu ook weer niet in de film (dat heb je als je met je titel het einde al verklapt.
Franco is best goed bezig, visueel veel leuke details en een sterke soundtrack aangevuld met coole geluidseffecten. Een meer dan degelijk tussendoortje voor Boyle, maar wel de minste van z'n 3 laatste films.
Linn
Vraagt niemand zich af of iemand zonder pijnstillers en zonder ergens op te bijten (anders kun je je tong afbijten) zijn arm wel kan amputeren zonder knock-out te gaan maar in plaats daarvan nog eens een berg af te dalen? Ik heb daar een beetje mijn twijfels bij.
Maar voor de rest was het een vermakelijke film. Franco is een erg aangenaam acteur, maar dat wist ik allang. En Boyle heeft door middel van een aantal aardige trucjes de film boeiend kunnen houden. Al heb ik wel al beter gezien van Boyle.
Filmkriebel
En toch... hoe ongelooflijk het klinkt, hij heeft het maar gedaan. Zijn arm was al verdoofd door de onderbroken bloedcirculatie, maar het doorsnijden van die zenuw moet een ware marteling geweest zijn brrr . Ook het tijdsbesef verdwijnt in de film. Moeilijk om 127 uur in een film van 90 minuten te proppen. Voor veel scènes is het noodzakelijk om ze in slowmotion in te denken. Hij heeft er flink wat tijd over gedaan om zich te amputeren, en nog eens een poos om uit de canyon te raken. .
ARON RALSTON DESCRIBES HIS ...
Picastar
Ik denk - en dat meen ik terecht - dat mensen die deze film gewoon maar "goed" vinden, eigenlijk geen enkel benul hebben, noch van deze film, noch meer in het algemeen van de "realiteit".
Als ik niet zeker wist.dat het echt gebeurd is, dan zou ik het nooit kunnen geloven, ik bedoel natuurlijk de drastische ingreep die Aron Ralston op zijn lichaam deed. En dan doen ze hier dan ongelofelijk onbeschrijfelijk flauw en koud over in de zin van "goed maar niet geweldig". Kun je je ook maar beginnen in te beelden wat het zou betekenen voor jezelf als je jezelf een ledemaat zou proberen te amputeren? En naar dat hoogtepunt wordt de film ijzersterk opgebouwd. Gewoon één van de beste films die er ooit gedraaid werden. Dus laten we wel wezen: ongelofelijke bewondering voor de daad van Aron Ralston, maar tevens grote bewondering voor hoe dit hier werd verfilmd. Een échte topprestatie!
SaNDuTjE
Dus omdat Aron zijn arm afsnijdt moet men de film fantastisch vinden? Dat is enkel een feit van het verhaal en verplicht wanneer je het gaat verfilmen natuurlijk, dus dat kun je onmogelijk meenemen in je beoordeling lijkt me.
Jessen0wnt
Ik denk ook niet dat de essentie van de film zit om je arm eraf amputeren, daarvoor kijk ik de saw-reeks of een andere horrorfilm. De film gaat over Aron die door zijn ongeluk naar zijn leven terug kijkt, verandert en daardoor, naar mijn idee: overleeft.
Hou het btw leuk en quote geen spoiler berichten, ik kan begrijpen dat mensen sommige plotwendingen liever nog niet willen weten voordat ze de film hebben gezien!
Nouja, als ze tussen spoilertags staan is er toch niks mis mee(kan zijn dat het al verbeterd is), ik zie het probleem niet zo
Voor de rest vind ik het amputeren hier toch een stuk ranziger dan vele Jigsaw traps bij elkaar, juist vanwege het realisme. Bij Saw blijf je toch in je achterhoofd houden dat het nep is. Dan kan je een stuk makkelijker naar gore kijken dan in een film als dit.
Verder is het natuurlijk inderdaad geen punt om de film beter of slechter te vinden.
VforVictor
Aardige film. Goed acteerwerk van James Franco. Ook al speelt het zich af in bijna 1 setting hij verveelt geen moment, een beetje ala Buried. 3,5 ster.
Jessen0wnt
Als je het quote is het weer zichtbaar, spoiler tags of niet. Dat is wel een probleem want dan on-spoiler je de spoiler, laat maar zeggen.
Ja, je hebt wel gelijk dat het hier juist door het realisme er echter uit zag maar ik bedoel. Je kijkt de film niet om puur dat stukje te zien, de film bouwt niet de spanning op om zijn arm eraf te snijden maar bouwt juist naar zijn emotionele hoogtepunt, zo zie ik het. Met de saw reeks wilde ik zeggen, als ik puur mensen hun eigen ledematen eraf wil zien hakken, dan kijk ik dat liever dan 127 hours.
paramount
Hij heeft wel allemaal nieuwste snufjes bij zich inclusief camera, maar geen mobiele telefoon! Wat wel erg vreemd is. En de plek van insnijden klopt niet. Dat je dan ook niet out gaat als je je arm eraf snijdt klopt ook niet echt helemaal. Desondanks toch een 7.
Leland Palmer
Het klopt wel gewoon allemaal, hoor. Het is namelijk precies zo in het echt gebeurd.
SaNDuTjE
Toch jammer dat iedereen maar blijft vermelden dat hij uiteindelijk zijn arm afsnijdt om zich te bevrijden.
Die heeft ie expres niet, om zichzelf af te snijden van de maatschappij. Vandaar ook die tripjes in zijn eentje.
Jessen0wnt
Leuk me inderdaad nogal duidelijk, hele voice-mail gebeuren gaf nogal aan dat Aron niet zoveel om telefonische toestanden gaf.
Vascago
Sterke film met ijzersterk acteerwerk. Dankzij de mooie soundtrack wordt er ook een "goede" sfeer gecreëerd. Mooi verhaal.
skipy05
Goede film. En zeker omdat het waargebeurd is. Ik had mss toch iets meer gezien van familie die hem zouden zoeken. James Franco zet hier een zeer sterke rol neer.
orbit
- 12092 berichten
Veel gehubbub en gelalila.. helaas iets te Amerikaans voor mijn smaak en Boyle drukt hier niet echt zijn punt. Jammer.
orbit
- 12092 berichten
Gelalila.. oefen maar vast voor andere keren
Je bedoelt de scene richting het einde toen hij vrij kwam. Ge-hubhubhub, Barba truc
evdb27
Ik zat eigenlijk al een tijdje te wachten op deze film omdat ik me nog kon herinneren toen het echte bericht over Aron in de media verscheen in 2003. En ik denk vele met mij. Daarom vind ik het zo raar dat iedereen het heeft over dat je het einde al weet. Het gaat ook niet om het einde maar de weg er naar toe. En die weg vond ik best goed. Je krijgt best een goed idee van wat Aron heeft beleeft. Waarom ik vind dat Danny Boyle het goed gedaan heeft is vanwege de sprekende muziek, leuke montage en creatieve cameraposities (vanuit een Camelbag..).
Daarbij houdt Boyle de sfeer relatief prettig, maar dat komt ook vooral door James Franco.
Het grote risico voor dit soort 'single actor' films is dat het risico loopt dat het gaat vervelen. En deze film verveeld niet. Dat op zich is al knap. De film Phoneboot bijvoorbeeld is ook niet saai maar dat is fictie.
Al met al dus een goede film, maar of het oscarmateriaal is weet ik niet.
Filmkriebel
Helemaal mee eens. Vraag me af of er users zijn die de film zijn begonnen zijn zonder te weten hoe het afloopt.
Fortune
Ik wist niet hoe het afliep maar was niet zo heel moeilijk om te voorspellen maar dat gaat het niet perse om.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Vijf spannende survival-films gebaseerd op een echt verhaal | MovieMeter Toplijst

Into the Wild

12 Years a Slave
Drama / Biografie, 2013

Cast Away
Drama, 2000
gebaseerd op boekbergdespairutahbiografieengineerhikingfotografiealonecanyon klimmengebaseerd op een waargebeurd verhaalflashbackreddenmountain biking overlevingontsnappentruestruggle for survivalgevangenbouldercavernvideo recorder adventurerrotsklimmenclimber isolatedhikers very little dialoguememorieshallucinationsdesperationchance encounter