• 9.377.400 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

avatar van kikujiro

kikujiro

Wat een film, wat een schrikmomenten, wat een acteerwerk van Natalie: magistraal.

avatar van dimi303

dimi303

Komt deze film eigenlijk wel in alle zalen in België? Speelt momenteel in drie zalen in het Groothertogdom Luxembourg.

avatar van Musicer

Musicer

^^Vanaf 2 maart normaal in iedere Kinepolis, van andere ketens weet ik het niet.

avatar van Menno

Menno

Briljant.

Als Aranofsky addict waren m'n verwachtingen vooraf hoog, en dan kan een flic tegenvallen. Maar niet bij BlackSwan! Na 'No Country For Old Man' niet meer zo enthousiast een bioscoopzaal uitgekomen.

avatar van yacoub

yacoub

Shit.... Heb me kapot geschrokken op sommige momenten. En het is niet eens een horror! Ik had nooit gedacht dat iemand ballet zo interresant kon maken! respect voor de regisseur ( nog nooit van hem gehoord). En die natalie portman mag van mij wel een oscar winnen, wat een actrice!

avatar van breedbeeld

breedbeeld

rep_robert schreef:

Jouw eerste zin slaat echt als een lul op een drumstel. Alsof veel films maken synoniem staat voor kwaliteit. Dan is Kubrick ook een nobody omdat hij in 46 jaar tijd maar 13 films(waarvan 2 nog niet eens echt grote speelfilms zijn) heeft gemaakt. Misschien dat goede regisseurs de tijd willen nemen en hun projecten met zorg uitkiezen? Volgens mij heeft Portman bijvoorbeeld ook jaren geoefend voor het ballet in deze film. Ik dacht dat ik ook had gelezen dat Aronofsky 10 jaar geleden al met het idee voor Black Swan kwam. Moet je nagaan...

Cassel vind ik trouwens ook een goed acteur hoor, behoorlijk veelzijdig werk van hem gezien. Performance in Black Swan is dan ook meer dan prima.

Aronofsky met Kubrick vergelijken is als een lul op een drum vergelijken met Ginger Baker op drums. Kubrick maakt in 13 jaar tijd tien films van top niveau om er vervolgens binnen 3 jaar van elkaar twee absolute meesterwerken te produceren met daarna nog eens drie van topniveau. Zichzelf niet herhalend.

Aronofsky heeft dan ook een paar aardige werkjes gemaakt zichzelf herhalend en een beetje blijven hangen met zijn Hill Street Blues camerawerk, hoewel niet zo zenuwachtig.

Portman neemt al dansles vanaf haar prille jeugd en dus niet speciaal voor deze film. Wat wel geinig is , is dat ze in deze film zowat alles doet wat ze zegt nooit te willen doen.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Geinig? 10 films in 13 jaar? Ginger Baker? Hill Street Blues? Met Kubrick solo stoer op een hippie drum slaan heb je nog geen Cream op top niveau waar je cinematografisch een slag wijzer van wordt. Zeker wat Black Swan betreft. Kubrick is een mythe waar de huidige generatie cinematografen van leren. Vergelijkingen met de oude meester slaan op deze manier nergens op. Laat staan op Black Swan en dan re_roperts 'geslachtswerk' ook nog verkeerd begrijpen....

Natalie Portman? Zie heeft in haar jeugd op ballet gezeten, maar had dat jaren niet meer beoefend voor Black Swan is een jaar bezig geweest omdat de financiën niet snel rond kwam....

avatar van rep_robert

@Breedbeeld

Over zinnen verkeerd interpreteren gesproken zeg. Die beste jongen die ik quote zegt dat Aronofsky niet een goed filmmaker is omdat hij niet ieder jaar een film maakt. Maar dat is natuurlijk onzin, ik geef alleen aan de hand van Kubrick aan dat je niet persé veel films moet hebben gemaakt om een top regisseur te zijn. Aronofsky maakt ook niet ieder jaar een film en dat ligt heus niet aan het feit dat hij een slechte regisseur is. Hij kiest zijn projecten gewoon met zorg uit en maakt films die hij wilt maken. Net zoals Kubrick. In dat opzicht vallen ze wel te vergelijken.

Voor de rest zegt de post boven mij ook genoeg

avatar van Resh

Resh

Een film met een hele goede inhoud. De acteerwerk van Natalie Portman is misschien wel het beste van deze film! Zij verdient echt de prijs voor beste acteerwerk. De film is heel psychologisch en een goede film om over na te denken, Streven naar perfectie kan je soms helemaal gek maken. Nina voelde zich gevangen en kon niet van het leven genieten, Iedereen verwachtte perfectie van haar. Het enige wat ze nog voor ogen had, was haar doel bereiken, maar ze vergat te leven, en zag iedereen als vijand die haar in de weg zou kunnen zitten.. De relatie tussen Nina en haar moeder was ook knap neergezet. Maar de film heeft ook een diepere betekenis. Toch vond ik sommige dingen best overbodig en vaag (zoals de affaire met haar ''meester''), die toch weg gelaten kon worden. Wat ook heel jammer was, is dat het einde echt heel voorspelbaar was. . Ook wachtte ik op een moment die er echt uit sprong, maar die was helaas niet gekomen. Wat het wel goed maakte was dat je een trippend gevoel kreeg na het kijken van de film . Maar het verhaal, de sfeer, de acteerwerk en de diepgang in de film was heel goed.

avatar van JasperHale

JasperHale

wow natalie portman was zo ongelofelijk goed hoor, soms echt angstaanjagend. Verder vond ik het geheel goed, niet perfect omdat ik soms enigszins in de war was door het verhaal.

Alles is wel erg goed in beeld gebracht en de dansen (die Natalie Portman gedeeltelijk zelf deed) zagen er prachtig uit. Ook goede prestaties van de tegenspelers, vooral Mila Kunis, waarvan ik niet dacht dat ze dit in zich had.

Wat een ongelooflijke deceptie deze film. Zoals al omschreven door velen moet het de suggestie wekken dat de psychoses van o.a. moeder en dochter ten grondslag liggen van hun rol in deze film. Ik vond het af en toe beschamend, zo slecht als er werd geacteerd, een B-film nog niet waardig. Slaapverwekkend verhaal, wat ondanks een acteur van het kaliber Vincent Cassel, niet echt uit de verf doet komen.

avatar van Reinbo

Slecht geacteerd? Leg dat eens uit? Vriend en vijand is er immers van overtuigd dat Portman de Oscar wint.... Verder was het niet Cassel's beste rol, maar om nu o.a. vanwege het acteerwerk op een 0,5 uit te komen, lijkt me sterk overdreven.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Klein Negertje schreef:

Kun je me uitleggen wat je hier in godsnaam mee bedoelt?

avatar van Kiros

Kiros

Mooi gevonden.

Tja smaken verschillen en ik heb Portman ook andere rollen (beter) zien vervullen, maar ik vond sommige scene's waarin zij haar psychose moest uitbeelden nogal 'overdone' op mij overkomen.

Ik kan mij wat dat betreft ook een heel eind vinden in Q&Q zijn commentaar vinden;

Best ok, maar een beetje overgewaardeerd als je het mij vraagt.

Het plot is best voorspelbaar. Een hoofdpersoon met waanbeelden is wat mij betreft toch een van de grote filmcliche's van de laatste tien jaar, en het aantal schrikmomenten deed me eerder denken aan een horrorfilm. Daarnaast ergerde ik me aan het camera-werk. Wat mij betreft stond de camera er steeds iets te dicht op.

Wat the wrestler zo goed maakte is het feit dat je werd rondgeleid in een onbekende wereld, met alle grappige, vreemde, en trieste kanten daarvan. In black swan wijkt Aranofsky eigenlijk niet echt af van het cliche-beeld dat er bestaat over de ballet-wereld, en dat is een gemiste kans. Black swan ontbeert verder de rauwheid en eerlijkheid die de Wrestler tot zo'n goede film maken, terwijl het anders dan die film enige pretentie niet weet te vermijden (iets wat de Fountain bijvoorbeeld tot een draak van een film maakte). Afgezien van deze minpunten best ok hoor, maar zeker geen topper.

Dit sluit in grote lijnen aan bij mijn punten waardering voor deze film

Stephan

Klein Negertje houdt van de dingen in het extreme te zetten.

Zo klein is hij zo te zien nou ook weer niet.

Stephan schreef:

Klein Negertje houdt van de dingen in het extreme te zetten.

Zo klein is hij zo te zien nou ook weer niet.

Juistum Stephan...... buiten je hokje durven denken...

Ik ben al uit mijn hokje gegroeid zoals je aangeeft

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Slecht geacteerd snap ik ook niet als argument.
Portman zet echt een prestatie neer, wordt je bang. Dat stukje als ze haar moeder belt dat ze de rol heeft, zeer realistisch en aangrijpend.
En als ze uiteindelijk de zwarte zwaan danst is fenomenaal.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Aronofsky pretenties?

Klein Negertje schreef:

Juistum Stephan...... buiten je hokje durven denken...

Ik ben al uit mijn hokje gegroeid zoals je aangeeft

Laat nou net iemand die pretenties heeft juist degene zijn die 'out of : the box' durft te denken...

avatar van yoda1992

yoda1992

Wat een ontzettend goede film! En wat een spanning. De kijker wordt de hele tijd gedwongen het leed aan te zien van Portman en krijgt amper rust. Je weet dat je van het ene op het andere moment nare dingen kan gaan zien en je blik wordt vastgehouden. Soms had ik in de bioscoop zelfs de neiging om even weg te kijken, bijvoorbeeld bij de scene dat ze het velletje van haar vinger aftrekt. Dit ziet er erg realistisch uit. Dat de spaning in de hele film wordt vastgehouden betuigd van het hoge niveau van deze film. Ik ben niet zo'n fan van ballet maar als je in de film het camerawerk ziet zou je het misschien wel worden. Natalie acteert erg goed en de verhaal is erg mooi.
Schizofrenie blijft een mooi gegeven voor de film
Zeker een aanrader!

avatar van Redlop

Redlop

Om het in de stijl van de film te vertalen, 'Tenenkrommend'...!!!

Niet dat ik het daarmee eens ben, maar wel grappig bedacht. Ik verdenk je er zelfs bijna van dat je je hele verhaal naar deze grap toegeschreven hebt.

russo

gister gezien, vond m zwaar tegenvallen, erg goed geacteerd, en een mooie sfeer neergezet, maar daar blijft het wat mij betreft bij, te vaag en saai verhaal, soms zelfs onsamenhangend en bonvendien erg irritant camerawerk

misschien moet ik deze film vaker zien om het te waarderen, maar mn eerste indruk vond ik tegenvallen

avatar van timbo_

timbo_

breedbeeld schreef:

Aranofsky is natuurlijk paar klasses beter. Vijf films gemaakt. Een uitstekend debuut en vervolgens vier meesterwerken.

russo schreef:

rep_robert schreef:

Zwak camerawerk????? Zwak verfilmd??

Cinematografisch zijn Aronofsky films feilloos. Dit is zoeken naar commentaar.

cinematografie en camerawerk zijn 2 verschillende dingen

avatar van narva77

narva77 (crew films)

rosso schreef:

cinematografie en camerawerk zijn 2 verschillende dingen

Vertel....

Tuurlijk niet.

russo

bedoelde dat het verschillend was in de context waarin het hier was neergezet

maar cinematografisch, hoe alles is uitgedacht, welk shot waar komt, welk kader is er gekozen, welk licht enz enz is prima, maar het camerawerk van de man die de camera vast heeft gehouden vond ik waardeloos, daarmee doelde ik dus op dat handycam effect wat in de film zit

Stephan

Geweldig hoe die shots op het toneel je het gevoel geven er tussen te staan, zonder dat het een overdreven handheld gevoel gaf. Vond dat juist erg knap gedaan.

avatar van rep_robert

Vooral het meebewegen van de camera met de danspassen. Dat is juist grote kwaliteit. Alsof je er zelf tussen staat.