• 9.377.374 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

avatar van russo

russo

die shots waren inderdaad mooi gefilmd, maar zaten te veel andere stukken in waardoor ik het camera werk over het algemeen genomen irritant vond

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Na alle lovende recensies toch ietwat teleurgesteld uit de bioscoop gekomen. Wellicht met te hoge verwachtingen naar binnen gegaan.......

Zeer verrassende fotografie. Ingetogen schrikeffecten (kan dat?). In ieder geval subtiel gebracht. Zou deze film eerder onder drama / mysterie rangschikken, dan onder 'thriller'.

Lof voor Aronofsky die van een toch wat moeilijk toegankelijke kunstvorm een voor (bijna) iedereen onderhoudende film heeft gemaakt.

rosso schreef:

Zoals?.. Nu ben ik toch nieuwsgierig op welke stukken je doelt

avatar van russo

russo

eigenlijk alle stukken waarin iemand gevolgd werd, over straat, in de metro, thuis

Klein Negertje schreef:

Wat een ongelooflijke deceptie deze film. Zoals al omschreven door velen moet het de suggestie wekken dat de psychoses van o.a. moeder en dochter ten grondslag liggen van hun rol in deze film. Ik vond het af en toe beschamend, zo slecht als er werd geacteerd, een B-film nog niet waardig. Slaapverwekkend verhaal, wat ondanks een acteur van het kaliber Vincent Cassel, niet echt uit de verf doet komen.

Om het in de stijl van de film te vertalen, 'Tenenkrommend'...!!!

Wat een onzin zeg.

Het kan je ding niet zijn, maar een 0.5 is gewoon een stem uit pure puberale opstandigheid.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Wat ik dan altijd wel lachen vind is hoe serieus mensen die sterretjes nemen. "Half sterretje!!! Daar gaat ons zorgvuldig opgebouwde hoge gemiddelde!"

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

mandy7 schreef:

Wat een onzin zeg.

Krijgen we weer die "je kan dit geen 0,5* geven" BS? Als je dat gelijk wil stellen ana puberale omstandigheid dan is elke user die 5* geeft een meeloper dus.

Naomi Watts schreef:

Ik vrees dat jij de verkeerde conclusie uit mijn post hebt getrokken.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik wist niet dat je post multi-interpretabel was.

avatar van Fryce

Fryce

Heerlijk rauw en erg goed. Had mij er iets anders bij voorgesteld, vond het soms wel lastig om ernaar te kijken. Maar dat doet de film eigenlijk meer goed dan kwaad.

avatar van sacha77

sacha77

Mooie film. Goed acteerwerk, prachtig gefilmd. Het verhaal was een beetje voorspelbaar en dat vond ik erg jammer. Ook de veelbesproken sex scene vond ik een beetje tegenvallen. Geen oscar voor beste film in mijn optie maar wel voor actrice Natalie Portman die van klein muisje tot gestoorde zwaan omgetoverd wordt.

avatar van Liesha

Liesha

Vrijdag naar deze film geweest en nog steeds aan het bijkomen. Aronofsky is mijn favoriete regisseur, en ik heb veel ballet gedanst en vind het dan ook geweldig. Perfecte combo! Maar ik ben nog steeds een beetje van mijn stoel geblazen, al weet ik niet of dit in de positieve of negatieve zin is.

Ik vond deze film erg opgesplitst in drie delen; Het eerste 'opbouwende' deel, wat voor velen nog wel eens saai geweest zou kunnen zijn. Je kijkt een beetje in het leven van Nina en ballet.
Dan het tweede deel, het 'sex deel' zal ik het maar even noemen, die ik heel overweldigend vond en misschien zelfs een beetje overbodig. Desalniettemin, vond ik de disco scene dan wel weer erg tof. En dan het laatste deel waarin alles lijkt wat het niet is.

Een vrouw naast me in de bioscoop begon te zeuren over het 'vervelende camerawerk', terwijl ik het camerawerk juist heel erg goed vond werken in deze film. Wel vond ik al dat erotische gedoe een beetje teveel van het goede of misschien ben ik gewoon een zeur. Irritante meisjes in de bios die lopen te giechelen bij een beetje gekreun is wel heel vervelend.

Maar goed, zeker nog een keertje bekijken voordat ik een eindoordeel ga vellen.

avatar van lykathea

lykathea

Bipolaire stoornis, depressie, verdriet, leed - Arronofsky toont zijn klasse opnieuw in Black Swan. Alleen hij weet deze elementen altijd zo te combineren dat het ook nog eens een genot is om naar te kijken, ondanks de rillingen over je rug.

Liesha schreef:

Haha, wij zaten in de zaal bij 2 van die mid-30's huisvrouwen met praktisch haar, die een keer 'uit mochten' van de mannen. Je kent dat type wel.
En bij alle seksueel getinte scenes zaten ze te lachen/giechelen, behalve bij de sexscene tussen Nina en Lily, toen vielen ze stil en zaten ze met open mond bewonderend te kijken.
Closetcases

Naomi Watts schreef:

Ik wist niet dat je post multi-interpretabel was.

Dat zijn mijn posts altijd .

avatar van rep_robert

Ach ja, zo'n half sterretje doet gelukkig toch niks met het gemiddelde.

avatar van Lololiver

Lololiver

It was a beautiful film. Beuatiful music, beautiful camerawork, great acting and the story was in overall perfect but it could've done without a few happenings in the middle of the movie. I was very impressed by Natalie Portman especially. I thought I'd seen her peak with movies such as V For Vendetta (which wasn't that great from her side) and Star Wars (in which she was awful). A very difficult role to play, I imagine. An Oscar is in order.

Very haunting, beautiful and at the same time very raw and exciting. The movie has a lot going for it and I really like how you look back at this movie and wonder which parts were real and which wasn't.

It's kind of retarded how this film is, along with Inception, "the best movies of 2010". How the two even be considered to be on the same level is mind-blowing. I stand astounded before the public opinion once again.

Not the best movie I've ever seen but it was simply beautiful in almost every way. I will give it a 4 for now, cause I honestly have no idea what to rate it. A 4 is too low, a 4,5 is too high right now.

avatar van rep_robert

Do you prefer English above Dutch?

wat een plaatje weer van Aronofsky. En niet te vergeten het sublieme acteerwerk van portman. Ik denk dat dit voor iedereen een schokkende film is en zeker waard is om te zien ( tenzij je te simpel bent en alleen van simpele films houdt)

avatar van narva77

narva77 (crew films)

rep_robert schreef:

Do you prefer English above Dutch?

I don't think they speak Dutch in Iceland...

narva77 schreef:

I don't think they speak Dutch in Iceland...

Ooh, je kent die user? Wat doet een Ijslander voor wie Nederlands wartaal is op deze site dan?

avatar van Stephan

Stephan

Och...

Maar waarom heet Robert ineens Kuifje?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ooh, je kent die user?

Nee hoor, dat maak ik gewoon op uit zijn profiel op last.fm...

joostus

Deze film trok mij niet zo vanwege dat het ging over een ballerina.. Maar meerdere mensen adviseerde mij toch om deze film te kijken.

Ik heb hem nu gezien, en het is echt een heel bijzondere film. Echt ongelooflijk prachtig goed acteer werk van Nathalie Portman! Zij heeft deze rol zoo sterk neer gezet! Volgens mij is er wel duidelijk dat zij de oscar krijgt voor beste actrice....

Deze film heeft een bijzonder verhaal wat heet goed geregiseerd is.

4 sterren.

joostus

Kan iemand mij sowieso uitleggen hoe dat werkt met die oscars.. Een heleboel nominaties zijn van films die nog maar net uit zijn of nog uit moeten komen??. Voorheen dacht ik altijd dat die nominaties voor de oscar uitreiking van volgend jaar zijn. En dat de oscar uitreiking van dit jaar ging over films die een jaar oud zijn en later..

Zo weet ik dat een film als shutter island destijds te laat was voor de oscars van vorig jaar, maar ik had op ze minst wel verwacht dat die één nominatie zou krijgen.. Een film als kick-ass vind ik ook ontbreken en nog wel meer films.. Allemaal nieuwe films zowat die een nominatie hebben, alsof ze de films vanaf een jaar geleden niet meer mee tellen..?

Kan iemand mij dit uitleggen?

avatar van rep_robert

Hmm, Shutter Island draaide volgens mij voor de Oscars van vorig jaar al in de bios, dus zou ie vorig jaar genomineerd moeten zijn. Kick-Ass is een typisch gevalletje van een cultfilm eigenlijk. Zo'n film wordt compleet genegeerd door het grote publiek en de award uitreikingen, maar onder het volk wordt ie wel extreem goed gewaardeerd. Daarnaast zijn Oscar winnaars toch vaak de "veilige" films die iedereen wel kan kijken. Of het is een drama film Onconventionele Oscar winnaars zie je niet zo veel.

joostus

Ja het ging mij niet persé om die 2 films ofzo.. ik vind ook niet dat kick ass een oscar verdiende ofzo, maar ik had wel in een een of andere aparte categorie een oscar daarvan verwacht.. Maar het gaat mij meer erom dat bijna alle nominaties van films zijn die pas sinds kort uit zijn of nog niet eens uit zijn...

Alsof alle films van een jaar geleden tot een maand geleden niet worden mee gerekend..

Als ik het rijtje zie van nominaties.. dan had shutter island naar mijn mening echt wel een nominatie verdient.. Ik had zelfs di caprio vanwege die rol die hij heel sterk speelde een nominatie gegunt.. Maargoed dat blijven meningen, maar zoals ik al zei, het gaat niet persé om die film..

avatar van rep_robert

Valt me ook wel op hoor, alleen volgens mij wordt er ook wel op ingespeeld door de maatschappijen. In de zomer komen dan vooral ook blockbusters uit en in de winter vaak de kanshebbers voor een beeldje.

avatar van remorz

remorz

Groots - maar net niet monumentaal.

Aranofsky is goed op weg een memorabel oeuvre op te bouwen. Met Black Swan dan zijn eerste echte blockbuster afgeleverd. Die toch compromisloos gemaakt is en een bepaald scherp en rauw randje heeft weten te behouden.

De neerwaartse spiraal tegen
Het Zwanenmeer afzetten is slechts het (weliswaar goed gekozen) vertrekpunt, maar de uitwerking moet de film maken.

De visuele benadering is naturel en persoonlijk, wat de beleving van de waanbeelden goed in de hand werkt. Goede timing zorgt ervoor dat de kijker dezelfde reactietijd heeft als Nina op haar flitsen van waanzin. Van de andere kant houdt het dicht-op-de-huid-gehalte de film ook een beetje klein, terwijl de setting en met name de auditieve laag van de film schreeuwt om grootsheid.

Wat de score betreft heeft Mansell natuurlijk al basismateriaal met sterk dramaturgische lading; met name de geluidseffecten tillen de film naar een hoger plan. Niet het allerhoogste, want net wat meer distortion hier en daar had de gekte compleet gemaakt. Maar ach, dat zou voor Aranofsky een herhaling zetten zijn, natuurlijk.

Gezien het uitgangspunt, de setting en de audiovisuele potentie van het geheel, had ik hier stiekem het magnum opus van Aranofsky verwacht. Black Swan heeft me gesterkt in het vertrouwen dat hij dat nog gaat maken. 4,5*

avatar van Stephan

Stephan

Grappig... Meestal zie je populaire films in score van hoog naar laag zakken... Hier is het net andersom.