Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 februari 2011
Plot Black Swan
"The pressure of perfection."
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Black Swan (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Galina / Little Swan
Madeline / Little Swan
Andrew / Suitor
jikamajoja
Een gitzwart poëtisch kunstwerk dat verontrust, schokt, misselijk maakt, opgeilt, ontroert en je halfgroggy achterlaat. Ach ja, het hoeft niet elke week 'Frits & Freddy' te zijn.
JoBBuS
Ik miste de opbouw in het verhaal; had het gevoel in een rollercoaster te zitten tot het eind van de film.
Die rollercoaster maakt juist dat deze film een onvergetelijke ervaring is... Zelfs als deze film ' niet je ding' (vreselijk) is, zou je alleen al voor de cinematografie en de gelaagdheid van de film 2,5 a 3 sterren kunnen geven. Ik zie hier af en toe 1,5 en 0,5 ster voorbij komen en vind dat, persoonlijk, onbegrijpelijk.
Nicolage Rico
- 20220 berichten

Nicolage Rico
- 20220 berichten
Klopt. Haar rol is meer dan dansen alleen. (althans dat denk ik)
Sterker nog: ik vind haar in de scènes waarin ze niet danst nog glansrijker.
Lennon
Heel kort: zeer indrukwekkende film, waar ik eigenlijk een zoete, meisjes ballet film had verwacht!
Grote klasse, terecht opgehemeld in de media!
bobbydigital01
Mooie film,van het begin tot eind geboeid.
Was weer mooi om deze in hd te mogen bezichtigen.
topperrrrrrrrrrrr
malkema
Heeft erg veel indruk gemaakt! Zat er twee dagen later nog over na te denken..
Topfilm!
eljefke
Heel goede "mysterie" Thriller, Drama. Had verwacht dat door het ballet de film mij niet zou interesseren, maar ben aardig verrast.
Veel meer dan een onozele dans film, veel meer.
flaphead
Na 30 minuten heb ik me meerdere malen zitten afvragen waar deze film nou zo'n hoge waardering aan verdiend. Een gezapig drama, het verhaal kabbelde, geen spanning, veel te veel inhoudelijke balletscenes, matig acteerwerk. Toen kwam Nina's eerste waanbeeld met haar vinger en riep ik hardop 'eindelijk'. Dat in het verloop er dan wat standaard schrikmomenten komen (het gebeurd meerdere malen dat Nina zich omdraait en er iemand achter haar staat ), die je in middelmatige thrillers ziet, gaf niet veel hoop op een goed vervolg.
De komst van Lily maakt het geheel wat interessanter door de onderhuidse spanning. Als liefhebber van That 70's Show was het even vreemd om Mila Kunis in een andere rol te zien en deed mijn best om haar niet als de verwende bitch te zien. Maar dan komen er toch aanwijzingen dat Lily hier ook in de hoek valt. En dan weer niet. Daardoor pakte het acteerwerk van Kunis me eigenlijk meer dan van Portman.
Als de film ongeveer het laatste half uur ingaat neemt de thriller het definitief over van het drama en dat is ook verreweg het sterkte gedeelte. Nina's waanbeelden en schizofrenische gedrag grijpen je bij je strot en daar wordt het ook duidelijk waarom Portman een Oscar heeft gewonnen (hoewel het niet prettig kijkt naar zo'n supermager ding).
Dat laatste deel zorgt ervoor dat je alsnog met een goed gevoel naar de aftiteling zit te kijken. Dat is wellicht de grootste kracht, maar over de hele film gezien geen topper in mijn ogen.
Naar mijn idee was het de film ten goede gekomen als het begin wat minder traag op gang was gekomen. De overvloed aan balletscenes doen ook geen goed. Immers, dat is 'slechts' de setting waarin de film gedoopt wordt. Ik vergelijk het dan met The Fighter, waarin de boksscenes onderdanig zijn aan het familiegebeuren. Het acteerwerk van Kunis en Portman is erg goed. Ik was verrast door de masturbeerscene(s), dat zien we Portman ook niet dagelijks doen, en dan krijgen we ook nog eens lesbische actie inclusief pussy-eating. Ook wel speciaal te noemen voor een Hollywood-film in deze context.
Hoe dan ook, hoewel ik het geen meesterwerk vind, typ ik er wel een heel epistel over. Dat zegt dan ook wel weer wat. Als de eerste helft sterker was geweest, gaf ik een 8, nu een 7.
eva1986
Niet mijn genre eigenlijk, maar wát een poëtische, artistieke, ontroerende film!
Een echt kunstwerkje, als je het mij vraagt, maar wellicht niet door iedereen te waarderen... Helaas...
yeyo
Bwa, ik vind de film gezien zijn onderwerp redelijk toegankelijk. Dat blijkt ook uit het hoge gemiddelde.
puckb96
Review: Black Swan.
In Black Swan speelt Natale Portman nina, een ballerina die het liefst de hoofdrol wil in het toneelstuk van Swan Lake (geloof ik). Maar wanneer er een nieuwe ballerina bijkomt en zeer goed lijkt te zijn voor de rol draait Nina een klein beetje door.
Ik keek heel erg uit naar Black Swan, maar aangezien ik 14 ben kon ik hem niet in de bioscoop zien waar ik zeer ernstig van baalde. Gelukkig kreeg ik toen de kans om hem in het filmhuis te zien. Ten eerste wist ik nou niet wat ik moest verwachten: een horror, thriller of drama? Nou het is eigenlijk beetje een mix van beiden. Ik bedoel de film is zeer dramatisch als ik kijk naar een aantal scenes, maar het is godverdomme ook wel eng. Daarmee bedoel ik niet het enge van slasher, maar in bijvoorbeeld een psychologische thriller.
Ten tweede is Natalie Portman helemaal geweldig in deze film. Haar rol is gewoon perfect, het dansen is goed (hoewel het is gebleken dat Portman niet in al haar scenes zelf heeft gedanst) en het acteerwerk is gewoon indrukwekkend. Dus daar had ik helemaal geen problemen mee. Daarnaast hebben we haar tegenspeelster Mila Kunis die Lily speelt en ik vond haar rol best wel eng eerlijk gezegd. Niet super eng, maar toch heel indrukwekkend. Verder speelde Vincent Cassel ook wel een goede rol, maar dat was zeker een kleinere rol. Dus in feite was het acteerwerk goed. Daar klaag ik helemaal niet over.
Dan op naar het regisseurwerk: de regie is aan Darren Aronofsky. Eerder regisseerde hij de boxerfilm The Wrestler met Mickey Rourke wat ik een goede film vond die ik eigenlijk puur kijk omdat ik een Rocky fan ben
Dus toen bleek dat Black Swan geregisseerd werd door onze Darren kon mijn dag niet meer stuk. Dus het regisseurwerk was prima. Duidelijk aanwezig! Het tempo in de film was wel gelijkmatig, gewoon goed. De mix van drama en mystery/spanning was wel een goede combinatie (denk aan Hide & Seek). Dus het tempo was goed, het was niet een slome film ofzo. De spanning was om van te smullen.
Ja, het dansen zoals ik al eerder zei was prima. Alleen jammer dat Portman niet al haar danswerk deed aangezien zij in haar kindertijd op ballet heeft gezeten. Die Kunis kon er ook wel wat van in deze film hoor. Het waren allebei schatjes!
. Dus kortom: ik heb genoten van Black Swan, ik vond het een goede en spannende film over een succesvolle ballet-danseres die langzaam in een zwart gat terecht komt. Ik vind dit zeker een aanrader. Misschien nog een keertje kijken ofzo.
Gr. puck.
brambier
Tja wat moet ik zeggen ik heb hem maar uitgezet was niet te boeien.. Ik hou niet van dit soort films..
Laoslander
geef is een voorbeeld van een andere film binnen dit 'soort'?
deusexmichiel
Ik ben absoluut een fan Darren Aronofsky. Maar Black Swan was niet geloofwaardig. Flinterdun verhaal en de acteer prestaties waren ook niet echt heel erg indrukwekkend. Daarom niet een van Darren's beste films.
Het viel me direct op dat de "spanning" vergelijkbaar is met die van Jacob's ladder. Maar dan slecht uitgevoerd. Eerst ziet ze iemand die er niet is. daarna een waanbeeld, een feestje, en slotfase.
Bij de eerste keer dat ze waanbeelden heeft weet je eigenlijk al waar de film naar toe gaat en vooral afloopt.
Jelboo
Emotioneel intens, beklijvend en meesterlijk. Echt een film waar je op geen moment rust en sereniteit kent. Meesterlijk.
makwild
Mwah, bijstelling naar 2 sterren voor de gelaagdheid. Méér kan ik er echt niet van maken.
kyokushin karate
Vanavond gezien,ik had moeite om hem af te kijken,smaken verschillen maar ik vond hem vreselijk slecht.En ik vind hem dus absoluut niet meer dan 1 ster waard.
Movie_and_Music
Nou, dan ben ik echt ontzettend benieuwd naar je argumenten!!
Ik persoonlijk vond deze film ontiegelijk goed.
Het is een nieuw concept, vervreemdingstechnieken waar in niets is wat het lijkt, verrassend einde, pakkende muziek, dubbele lagen, goede acteerprestaties.
Snapte je het verhaal eigenlijk wel??
pacohen
Prachtige psychologische thriller.
Niets is wat het lijkt.
Ik heb genoten en de spanning is constant voelbaar. Prima gedaan!
Kippie.
Het valt me op dat de mensen die 0,5 * en 1* geven ook weinig stemmen hebben gedaan op moviemeter/wellicht minder filmkennis (voorzichtige hypothese hoor, niet gelijk in de aanval gaan
). Op basis van cinematografie (al eerder genoemd geloof ik) is deze film echt géén film die 0,5* zou moeten krijgen. Dan moet de film toch wel tot op de kern gigantisch slecht zijn en echt, dat is deze film gewoon niet. Dat je 'm niks vindt dat is natuurlijk normaal, maar 0,5* geven blijft voor mij onbegrijpelijk.
MoFeDu
Tja, die discussie is al zo vaak gevoerd. Iedereen hanteert zijn eigen criteria en voor de meesten is een beoordeling geen optelsom van een aantal elementen. Iets kan meer zijn dan de som van zijn elementen, maar andersom kan ook.
Kippie.
Ja klopt, velen gaan puur af op gevoel (wat ik ze natuurlijk niet kwalijk kan nemen, iedereen stemt op een andere manier) en als ze de film saai vonden zetten ze er een 0,5* neer. Natuurlijk hun mening, maar ik vind eigenlijk dat de film dat niet verdient. Maar, zoals je al zei, deze discussie is al erg vaak gevoerd.
MarcusViridis
Een groot nadeel van deze manier om een film te beoordelen, is dat elke stem evenveel waard is. Dus een weloverwogen stem die goed heeft gekeken naar het verhaal, de manier waarop het in beeld is gebracht, eventueel het beschikbare budget, het acteerwerk en de manier hoe de film het gevoel aanspreekt, originaliteit.... noem maar op, is evenveel waard als een stem die geheel kortzichtig (een kwartier gekeken, maar het is mijn ding niet) of vanuit een onderbuikgevoel gegeven is.
Heel storend.
Wat jammer is; een ander systeem is zo snel even niet voor handen.
Het lijkt wel politiek!
Xtrickz
Na alle reacties besloten om te kijken. Kon me totaal niet bekoren..
wel echt heel goed acteerwerk, maar verder...
Moet je ding zijn denk ik..
Davud
Ik dacht wauw ! wat een waarderingen, deze film moet ik zien.
Ik vond het niks aan ! Saai !
Het is natuurlijk ook de manier waarop je een film bekijk.
Ik geef alleen een goede waardering, als het totaalplaatje klopt, dus niet omdat er bijvoorbeeld goed geacteerd is. Als ik een appel koop, dan ga ik niet kijken naar hoe het geoogst is, en of de pitjes die erin zitten goede kwaliteit hebben.
Je hebt niks aan een vieze appel die "fair trade" geoogst is.
Het moet lekker zijn, dus m.a.w. het verhaal moet goed en boeiend zijn.
kuk
Ik dacht wauw ! wat een waarderingen, deze film moet ik zien.
Ik vond het niks aan ! Saai !
Het is natuurlijk ook de manier waarop je een film bekijk.
Je hebt niks aan een vieze appel die "fair trade" geoogst is.
Het moet lekker zijn, dus m.a.w. het verhaal moet goed en boeiend zijn.
Goeie metafoor!
Nee zonder dollen, je wil dus een film als 1 brok beoordelen? Goed of slecht, als in een smakelijke appel of geen smakelijke appel. Lijkt mij enigszins kortzichtig.

Psychologische thriller 'Black Swan' is sinds kort te streamen via Disney+: 'Zelden zo gegrepen'

Absurde horrorfilm 'The Substance' is een hype: kijk deze 3 films als je de smaak te pakken hebt

Geprezen thriller 'Black Swan' met Natalie Portman en Mila Kunis vanavond te zien op televisie

Geprezen thriller 'Black Swan' van Darren Aronofsky morgenavond op Paramount Network

Into the Wild

Donnie Darko
Drama / Mystery, 2001

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
new york citydansencompetitieseksdanserobsessieparanoianachtmerriehallucinatieballet dancerkrankzinnigheidballetvrouwelijke hoofdrolspelerpsychologische thrillerangstheartbreakgeestesziektekrankzinnigheidpsychological horrormacabrereality vs fantasyswan lake ballerinastage performance mysteriousaggressiveself-harmcomplexmoeder dochter relatieself destructivenesstheater provocativesuspensefulintensepointe shoes antagonisticdistressingexhilaratedfrightened