Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 februari 2011
Plot Black Swan
"The pressure of perfection."
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Black Swan (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Madeline / Little Swan
Andrew / Suitor
teaser
quote)
Amen! Ook ik kon helemaal niets met deze film.
NarcissusBladsp.
Gisteren voor de tweede keer gezien in de bioscoop samen met mijn mama. Het blijft gewoon een prachtige film.Ik denk niet dat er dit jaar nog een film komt die dit kan overtreffen voor mij. En mijn mama vond hem ook geweldig!!
Hebben jullie, als ervaringsdeskundigen, nog iets opvallends gezien betreffende de verhouding tussen Nina en haar mama?
janhero
Wat een niks film. Het is van alles een beetje maar het komt er gewoon niet uit. Alle rollen zijn niet afgenmaakt. Viel me echt zwaar tegen. Ik snap echt de bijna 4 sterren niet.
Ik heb toch echt veel films gezien maar dit pretendeert wat maar is gewoon niet goed gemaakt !
De tegenvaller van 2011.
tevelenco
Deze film viel me behoorlijk tegen.
Zeker gezien de erg hoge score hier.
Het verhaal wist me maar zelden te boeien en sprak me dan ook niet echt aan.
De akterprestatie van Natalie Portman vond ik wel goed maar om nou te zeggen oscarwaardig........nou nee.
Tegenvaller!
Minority_Check
Ik vond natalie portman geweldig zeker een oscar waard
Maar de film sprak gewoon niet aan
Ik kon ook totaal niet meeleven
Het was wel oke
maar ik had er wat meer van verwacht
Triple G
Fraaie film. Misschien niet de briljante film die ik enigszins verwachte maar wel bovengemiddeld sterk. Een andere, goede of kwade, zwart of witte, kant van een persoon eruit trekken/laten ontwikkelen hetzij vanuit de binnenkant van een persoon, hetzij via de buitenkant (ik kies voor binnenkant in deze..) is wellicht niets nieuws, echter wel erg mooi vormgegeven in deze film. Aangename cast en zeker in het geval van Cassel een heel goede keus. Heb er van genoten ondanks ik werkelijk niets met ballet heb. Dat zegt genoeg.
Lewis-06
onderwerp boeide mij niet, alleen door de hoge cijfers hierzo heb ik de film een kans gegeven.
en ik ben onder de indruk.
ExToR
Waarschijnlijk zou ik deze film nooit gekeken hebben als het niet aan de hoge beoordelingen lag. Heb er ook geen moment spijt van dat ik deze film gekeken heb. De symboliek (mag ik dat zo noemen?) in dit verhaal is erg goed bedacht en fraai neergezet door de regisseur. De acteerprestaties vond ik zelf eigenlijk minder dan verwacht, maar dat valt in het niet.
Goede film, maar het duurde wel even voordat ik het verhaal een beetje doorhad.
De Zwarte Raaf
Hoge verwachtingen van deze film maar deze werden maar deels ingelost. Het einde zag je helaas van mijlenver aankomen. Desondanks bleef de film wel boeien. Aantal sterke scenes. Dit is wel typisch zo een film waar veel meer in had gezeten.
HASCH
Erg goede film die mijn hoge verwachtingen ook echt waarmaakten. Heb van begin tot het eind op het puntje van mijn stoel gezeten. Ik vond het acteren van Natalie Portman van een hoog niveau, een oscar waardig. Deze film is een aanrader. voor diegenen die van psychologische films houdt.
notsub
Waanzinnige film over een mooi onderwerp dat tegen een originele artistieke achtergrond wordt neergezet. De opbouw van het verhaal is ijzersterk en wordt ondersteund door zeer indringende scenes, die de film voor mij een meesterwerk maken. Het psychologische aspect in de film is zeer gaaf en dat geeft de film echt een eigen gezicht. Met dit soort films wordt het medium optimaal benut en dat levert voor mij top 10 materiaal op.
slimbopz
Sterke film! Hier laat Natalie Portman een geloofwaardige primaballerina zien(vandaar de oscar...) die haar rol verward met de realiteit. Gebeurt vaker dan we denken! Terecht een oscarwinnares en wat een goed film!! Gaan zien dus!
gijsvogel
Zeer goed.
Erg overtuigend geacteerd door Portman. Terechte winnares.
Al vind ik het spel van Mila Kunis op de een of andere manier toch net even wat prettiger.
Maar dat zal wel door haar rol komen.
Kunis vond ik ook al erg aangenaam om naar te kijken in films als Forgetting Sarah Marshall en The Book of Eli. Die oscar voor haar zal er dan ook wel een keertje gaan komen als ze voor dit soort films gevraagd blijft worden.
Wat mij betreft had ze dan ook best een nominatie voor best supporting actress verdiend voor deze film.
Verder erg mooie maar soms moeilijke film met een hoop psychologische beeldspraak.
In het begin nog een beetje de neiging gehad om hem af te zetten, maar het bleef me toch vasthouden.
Effecten als het lostrekken van de huid en het groeien van de veren zijn netjes gedaan.
Hectometerpaal
Enorm genoten van deze film. Onverwachte wendingen, een snuffje evil en prachtige muziek.
De effecten vallen precies goed.
Duidelijk een van de beste prestaties ooit op het witte doek van een vrouwelijke twintiger in de vorm van Portman.
lobeko
Van begin tot het einde geboeid vooral door de terechte oscarwinnares.
Topfilm
mottsluhrev
Wat een knotsgekke film. Zo raar dat ik hem toch geniaal vind. Hij zit eigenlijk ook perfect in elkaar. En een dik verdiende oscar voor Nathalie Portman. Deze film loste eigenlijk al mijn verwachtingen in, hoewel ik er ook kan inkomen dat sommigen deze film maar niets (zullen) vinden.
DragQueen
Natalie Portman sleepte terecht een oscar binnen met deze rol, die ze erg overtuigend invult. Maar ook de rollen van Kunis en Cassel zijn geloofwaardig uitgevoerd. Het verhaal is daarbij ook sterk, en wordt in een goed tempo opgebouwd. Darren Aronofsky levert hiermee een sfeervolle psychologische thriller af. die naar een hoger plan wordt getild door het sterke acteerspel van de cast. 4 sterren.
hcevik
Ik vind het eigenlijk best wel een goed psychologische thriller. Goed verhaal. Nathalie Portman acteert bovengemiddeld goed. Ik heb me geen moment verveeld. Alhoewel het niet mijn genre is geef ik deze film toch 4 sterren.
The_Game
Goede film, maar ik had van het verhaal wel iets meer verwacht. Het acteer en filmwerk was echter briljant, daarom alsnog een hoge score.
MrLee
Reuze meevaller, een heerlijke traktatie van muziek en visuele verrassingen.
makwild
Wat een tegenvaller, een continue rennen tegen de klok. Van een spanningsboog was geen sprake. Zag 'm ook nog in de bios zonder pauze. Was blij dat de turbo eraf kon in de kroeg na afloop....
erpunited
Ik vond het verhaal een beetje tegenvallen. Ik had meer spanning verwacht en gehoopt. Maar het acteerwerk was super. Enorm goed geacteerd. Portman acteerde geweldig en Mila Kunis was zeker de moeite waard om te zien. Maar door de hoge punten hier lagen mijn verwachtingen ook erg hoog. Ik vond hem een beetje tegenvallen mede door mijn hoge verwachtingen maar zeker nog de moeite om te kijken
Hectometerpaal
"Continu rennen tegen de klok...."
Die begrijp ik niet.
Ja ze was een keertje te laat. Verder ontgaat mij de kern van je kritiek.
makwild
"Continu rennen tegen de klok...."
Die begrijp ik niet.
Ja ze was een keertje te laat. Verder ontgaat mij de kern van je kritiek.
Ik miste de opbouw in het verhaal; had het gevoel in een rollercoaster te zitten tot het eind van de film.
MarcusViridis
Indrukwekkende film van iemand van wie je eigenlijk ook niets anders verwacht. Knap om te voldoen aan het verwachtingspatroon.
Geen hapklare brokken, maar een indringend kijkje in de bovenkamerhuishouding van iemand die vroeger (en ten hede dage) dingen heeft meegemaakt die niet bepaald bevorderlijk zijn voor een normale ontwikkeling tot een volwassen persoon. De setting die eromheen is bedacht is ideaal om dit allemaal uit te beelden en om te komen tot een (voor die persoon) bevredigende uitkomst.
Diepe lagen in een film waar je een trilogie over zou kunnen schrijven.
JDSsmetje
Beetje een nutteloze discussie, ze gaan voorbij aan het feit dat ze verder gewoon prachtig acteert verder. Als je voor het dansen alleen een Oscar zou krijgen was Step Up ook wel genomineerd geweest.
JDSsmetje
Klopt. Haar rol is meer dan dansen alleen. (althans dat denk ik)
Pure jaloezie. Zo kan je veel sterren onderuit halen vanwege een dubbel. En hier was het enkel voor het dansen.

Psychologische thriller 'Black Swan' is sinds kort te streamen via Disney+: 'Zelden zo gegrepen'

Absurde horrorfilm 'The Substance' is een hype: kijk deze 3 films als je de smaak te pakken hebt

Geprezen thriller 'Black Swan' met Natalie Portman en Mila Kunis vanavond te zien op televisie

Geprezen thriller 'Black Swan' van Darren Aronofsky morgenavond op Paramount Network

Into the Wild

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
new york citydansencompetitieseksdanserobsessieparanoianachtmerriehallucinatieballet dancerkrankzinnigheidballetvrouwelijke hoofdrolspelerpsychologische thrillerangstheartbreakgeestesziektekrankzinnigheidpsychological horrormacabrereality vs fantasyswan lake ballerinastage performance mysteriousaggressiveself-harmcomplexmoeder dochter relatieself destructivenesstheater provocativesuspensefulintensepointe shoes antagonisticdistressingexhilaratedfrightened