• 9.377.395 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Galina / Little Swan

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

Maar hij is zo saai

Zal er wel een keer de tijd voor nemen.

Jessen0wnt

Ik zal hem vooral kijken als je wat ouder bent. Het is absoluut geen gemakkelijke film en ik zou persoonlijk ook niet onderste boven worden van deze film als ik 14 jaar was. Het vraagt wat diepte, wellicht een andere kijk op de film kan jouw waardering verhogen. Toch wel een aardige score als je er niets van begreep en hem saai vond.

dominion

En wat ik ook nog niet snapte was waarom ze veertjes kreeg in deze film.
Dus hoe zat dat dan ?

avatar van rep_robert

dominion schreef:
En wat ik ook nog niet snapte was waarom ze veertjes kreeg in deze film.
Dus hoe zat dat dan ?

Denkbeeldige metamorfose naar de zwarte zwaan. Haar leven loopt ook een beetje parallel met het Zwanenmeer. Nogmaals een moment van realiteit en fictie niet uit elkaar kunnen halen. ZUCHT!

avatar van Elineloves

Elineloves

@ dominion: Er is een forum/spoilertopic, misschien kun je daar beter verder gaan met je wedstrijdje

40 berichten per minuut.

Film >> Spoilers >> Black Swan

Jessen0wnt

Lees de titel van de film, vertaal het vertalen.nu en kom achter dit grote mysterie.

dominion

Nou sorry mensen maar begreep gewoon niks van die film .

Maar zal jullie verder niet lastig vallen.

avatar van rep_robert

Kan je Mulholland Dr. en Lost Highway wel aanraden trouwens. Soortgelijke films, maar veel makkelijker. Misschien dat je het dan wel snapt

avatar van MoFeDu

MoFeDu

[edit mod: reactie op off-topic verwijderd]

rep_robert schreef:

Ja of Inland Empire. Al vind ik die iets té makkelijk.

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

avatar van 009

vandaag terug gezien,

begin komt traag op gang, maar eens de film op dreef is zalig!!

disco-scène was één van de hoogtepunten van de film vond ik...

avatar van Kippie.

Kippie.

009 schreef:

Disco-scène was één van de hoogtepunten van de film vond ik...

Ja, heerlijk is die clubscène als je in de bioscoop zit. Zulk soort scènes komen echt het best tot z'n recht in de bioscoop met surround geluid en groot beeld.

Reinbo schreef:

Cassel zeg het inderdaad, maar ik zie het niet. Ik ze een weinig opvallende verschijning (Geen enkele lichaamstaal die wijst op een prima ballerina), die braaf wat rondjes draait aan de balk. Niet een danseres, die schijnbaar moeiteloos loos over het podium dartelt.

Kijk eens naar de houding en geweldige lichaamscontrole van een echt ballerina.

YouTube - Prima Ballerina - Svetlana Zakharova

YouTube - Svetlana Zakharova - Perfect Pas de Deux!

En nu weet ik wel dat je dat van Portman niet kan verwachten, maar dat probleem had Aronofsky maar moeten zien te ondervangen.

het is dan ook geen balletfilm, hé. De perfecte weergave van danskunst was niet het oogmerk van de film, dus als je dat wil zien dan moet je bij een andere film zijn, denk ik. Net zoals horrorfans niet bijeen film als Splice moesten zijn, ook al wordt die als een monster/horrorfilm gepromoot.

Henry Spencer

De vraag waarom Cassel trouwens Nina kiest voor die hoofdrol is voor mij ook niet zo onbeantwoordbaar: het is misschioen behoorlijk zeldzaam dat een artiest zowel technische perfectie als bevlogenheid en passie integreert in een performance: het lijkt me zowat de natte droom van elke kunstenaar om dat te bereiken en een regisseur die zelf dus niet op de planken staat probeert dat dus te bereiken met zijn spelers/dansers. Hij gebruikt daar natuurlijk wel bedenkelijke en misschien zelfs gevaarlijke trucjes voor, want het is niet voor iedereen even veilig om die innerlijke demonen zo maar eventjes los te laten; er is vaak een reden waarom onze geest sommige dingen onderdrukt of verdringt. Ik denk dat je het bovenstaande terugvindt in veel kunstvormen.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Heel jammer dat ik deze film in een kleine bredere zaal van slechts 10 rijen diep zag, er was alleen nog maar plek op rij 5 en daardoor zat ik te dicht op het doek naar mijn zin. Half onderuit liggend ging het echter veel beter. Het geluid was wel heel ok. Ik zal 'm nog eens op TV kijken.

Ik vond deze film een heel goede psychologische schets geven van wat er kan gebeuren als iemand onder grote druk staat van bv een moeder, choreograaf en dansgezelschap. Het geheel van spanning, innerlijke strijd en passie/dwangmatigheid om perfect te worden is hier fantasievol uitgebeeld. Ik ben blij dat er wat "duisternis" werd getoond, anders zou de film voor mij te saai zijn, ondanks de prachtige beelden. Dan zou het een soort Showgirls zonder enige magie worden.
Ik vond juist de rol van Cassel perfect omdat hij met deze manier van handelen precies de juiste snaren van Nina kon raken. En als bepaalde onderdelen van zijn handelen fantasieën van Nina waren dan blijft staan dat zijn aanpak voor haar toch belangrijk was om te presteren.
Een interessant uitgewerkte film.

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

avatar van Magru

Magru

viel me stiekem toch wel een beetje tegen... maar ik snap idd wel waarom Nathalie Portman er met de oscar mee vandoor is gegaan!

avatar van the new guy

the new guy

Dit was trouwens mijn 1000ste stem!!!! Jeuj.

Bloemen en felicitaties graag naar mijn email...

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Jessen0wnt schreef:

Jij bent ook maar 3 jaar ouder dan dat andere jochie. Tussen 14 en 17-jarige zit er ook niet zo veel verschil in denkwijze.

OT: Heeft Mila Kunis hier een grote rol?

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Wel een redelijke bijrol ja

avatar van Reinbo

brabusRUS schreef:

Ik weet niet hoe dat bij jou ging, maar de meeste mensen maken tussen hun 14e en 17e toch wel een flinke ontwikkeling door.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Wat betreft het begrijpen van de film is leeftijd maar relatief. De één snapt met de film met 15 een ander van 35 kan er geen touw aan vastknopen.

Hoe je de film ziet kan inderdaad wel met leeftijd/levenservaring te maken hebben.

Jessen0wnt

Ik denk dat het meer te maken heeft met je instelling, oké dat als je tien jaar bent en deze film niet volledig begrijpt. Maar zeker rond mijn leeftijd, kan je de film echt wel begrijpen, of in ieder geval denken te begrijpen of tenminste te waarderen. Daarom snap ik de essentie niet helemaal van het bericht. Want ik denk dat er minder verschil zit tussen een 17 en 21 jarige dan bij een 14 en 17jarige, mijn reactie kon ook iemand van 13 posten. Ik zie hier totaal geen belangstelling bij om een onbewuste persoonlijke aanval te plaatsen. Nu lijkt het alsof ik als een betweter over wil komen

Henry Spencer

Interessante quotes van Nathalie gevonden op Imdb.

I'm the anti-Method actor. As soon as we finish a scene, I need to go back to being myself, because it freaks me out. But it was hard not to take this home with me. I would feel cheated on when I went home. There were weekend nights I would lie in bed instead of going out with my friends.

As I look back on it, I'm glad that I had this false image. I was who everyone else - my parents, my friends, society - wanted me to be. I was a pleaser, someone who wanted to make everyone happy, to not let anyone down. Now, I'm not like that.

On starring in Closer (2004/I): "It's not exploitative, but it is about sex. No kids allowed. It's definitely a different thing for me, but I feel like I'm old enough to handle it now. I sort of understand more how to deal with it publicly, and it doesn't shatter me. I don't have to go to school the next day and have people be like, 'Oh I saw you in that movie; you were very dirty'".

"In seventh grade I cried every single day when I came back from shooting The Professional. My friends were not my friends. They were saying, 'She thinks she's so hot now,' things like that, and it was the most painful thing I've ever gone through. Clearly, I haven't had that difficult a life." - Jane Magazine 1999

[On regretting doing nudity]: I'm really sorry I didn't listen to my intuition. From now on, I'm going to trust my gut more. Sometimes the most powerful thing you can do is say no.

[on her mixed feelings about nudity] I'm really not prudish about doing nudity. I think it's beautiful in films, and sex is such a big part of life, and nudity is obviously our natural state. That's not my issue. My issue is that I feel it takes something away from what you're doing. And also that it can be used afterwards for different purposes. Misappropriated.

"I was in a relationship recently with someone who yelled at me for being too much in my head, you know? He said I was thinking too much about everything".

She often broke down and cried offstage while part of the Broadway adaptation of "The Diary of Anne Frank" in 1997, where she portrayed Anne Frank, because of her personal connections to the events. Her grandparents lost most of their family members in the Holocaust including her paternal great grandparents who were killed at the Auschwitz concentration camp in Poland.

Engaged to Black Swan (2010) choreographer Benjamin Millepied, with whom she is expecting their first child [December 28, 2010].

Geen wonder dat ze de rol ditmaal goed kon inleven.

avatar van Carolaah

Carolaah

Prachtige film. Weer een mooi mindtwisting werk van Aranofsky!

Zoals de films die ik van hem gezien heb (The Fountain, Requiem for a dream) is dit ook weer eentje waarbij je een beetje verbluft achter blijft, waarbij je weer flink wordt meegetrokken in de psyche van de hoofdrolspeler.

Erg goed geacteerd ook! Een goed verhaal, mooi in beeld gebracht..

Alleen ja het einde, dat was ergens misschien wel wat vergaand, beetje irreëel ergens..

maar zeker genoten, de film had voor mij nog wel wat langer mogen duren!

avatar van Blekkerstifte

Blekkerstifte

Deze film heeft me volledig om zeep geholpen.

Wat een neurotische prent was me dat. In de 1u45min die hij duurde had ik geen enkel rustmoment. Ik werd rotnerveus van zowat elk aspect van de film. Ieder personage in die film draait op zijn eigen manier volledig door, met Portman op kop.

De laatste 30 à 45 minuten zijn de kers op de taart met één langgerekte psychose tot de aftiteling.

Het opdringerige camerawerk draagt ook zijn steentje bij tot het uitermate hoge stressgehalte.

De film raakt me zeker en vast, maar helemaal niet op een constructieve manier. Kijkplezier was voor mij het grote afwezige ingrediënt.

( Terzijde: Is dit een realistische weergave van de top van de danswereld? Waar blind individualisme en zowel mentaal als fysiek roofbouw plegen op je lichaam de norm is?

Ik heb basketbal gespeeld op hoog niveau, was ook niet altijd basisspeler, maar een goede kleedkamer en coach verhelpen veel. Daarentegen was in de film weinig loyaliteit te merken onder de danseressen ondanks het feit dat ze samen in hetzelfde stuk spelen en toch een vast gezelschap vormen...)

Henry Spencer

Want een prachtige beschrijving van een echte topfilm ! Spijtig dat je alleen een beetje weinig sterretjes geeft...

Ik denk trouwens dat de danswereld meer lijkt op de modellenwereld dan op de sportwereld. In ieder geval lijkt het me geen teamsport te zijn.

avatar van Fortune

Fortune

Blekkerstifte legt inderdaad precies uit waarom de film zo goed is.

Juist deze aspecten maken de film.

Er heerst natuurlijk veel rivaliteit in de balletwereld en vooral naar de hoofdrol toe.

Degene die de hoofdrol krijgt, maakt daar niet echt vrienden mee.

Al is dit natuurlijk wel uitvergroot in deze film.

avatar van namingway24

namingway24

Black Swan was lang in de running voor beste film van het jaar volgens vele critici. Opmerkelijk, want men kan het een geweldig drama of spannende thriller willen noemen, maar eigenlijk is dit gewoon een soort arthouse horrorfilm met enkele grote namen, met een niet al te opmerkelijk verhaal. De setting was wel fraai bedacht, en de balletscènes hadden echt wel een apart soort schoonheid; je kon de botten bijna horen kraken en het zweet ruiken.

Nathalie Portman is een goed actrice, en hier speelt ze erg sterk. Haar ontwikkeling van muurbloempje tot mooie zwaan was echt goed. De rest van de cast wasook uitstekend, hoewel je Mila Kunis nog steeds niet echt kunt bestempelen als geweldig actrice. De contoversiële scène tussen de dames was één van de hoogtepunten (!) uit de film.

De film komt erg (érg) langzaam op gang, en ik had het op een gegeven moment niet meer, want ik kwam er tijdens deze scènes achter dat ik niet iemand ben die van al te veel subtiliteit houd; de latere, iets meer grafische scènes lagen mij beter. De laatste 3 kwartier vond ik dus ijzersterk; ik zou willen dat de film iets sneller op gang was gekomen. De film eindigde wel op het perfecte moment.

Ik vond dit dus wel een mooie film, maar het meesterwerk dat velen er van maken zie ik er helaas niet in.

avatar van Linn

Linn

Gisteren voor de tweede keer gezien in de bioscoop samen met mijn mama. Het blijft gewoon een prachtige film.Ik denk niet dat er dit jaar nog een film komt die dit kan overtreffen voor mij. En mijn mama vond hem ook geweldig!!